SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

insulina działanie

  • BCAA to izoleucyna, leucyna i walina. Są to aminokwasy kluczowe dla wzrostu mięśni. Szczególnie duże działanie jest przypisywane leucynie. Stworzono nawet termin progu leucynowego (dotyczy określonej ilości aminokwasu w porcji protein). Komentarz Wyniki tego eksperymentu sugerują, że podawanie BCAA zmniejsza odkładanie tłuszczu poprzez [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1854 Data: 2020-12-19 08:43:15
  • Testosteron a profil lipidowy

    Artykuł
    Badania naukowe

    [...] receptory androgenowe, znacznie silniej, jeśli zostanie przekształcony do DHT (wtedy zyskuje trzykrotnie większy potencjał). Dodatkowo ogromną rolę dla sportowca odgrywają insulina, adrenalina, noradrenalina, hormon wzrostu, IGF-1 czy w końcu kortyzol. Testosteron krąży w organizmie w postaci: wolnej (2%), luźno związany z albuminą, która jest [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2547 Data: 2019-05-19 09:51:13
  • Jeśli istnieje jeden czynnik w życiu, nad którym nie mamy pełnej kontroli, to jest to z pewnością stres. Bez wątpienia stres wywiera negatywny wpływ na zdrowie. Badania wiążą stres emocjonalny z problemami zdrowotnymi, takimi jak nadciśnienie czy zespół jelita drażliwego. Istnieją również przesłanki, by uważać, że stres zwiększa ryzyko [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5609 Data: 2018-10-26 12:06:12
  • Hormon wzrostu i IGF-1 skracają życie?

    Artykuł
    Badania naukowe

    [...] (rhGH jest diabetogenny). Insulina egzogenna pobudza wzrost komórek wprost proporcjonalnie do dawki. Im większa dawka insuliny, tym większe ryzyko rozwoju raka. Sama insulina nie inicjuje rozwoju raka, ale może pobudzać obecne komórki nowotworowe do wzrostu. Podsumowanie Wydaje się więc, iż nadmierna aktywacja osi GH-IGF-1 może skracać [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4835 Data: 2019-01-23 11:20:58
  • Cukrzyca typu 2 powoli staje się jednym z najważniejszych zagrożeń XXI wieku. Wkrótce ma dotyczyć prawie 800 mln osób! W 2021 r. cukrzyca atakowała 10,5% populacji (536,6 mln osób), w 2045 r. prognozy mówią o występowaniu cukrzycy u 12,2% populacji (783,2 mln). Częstość występowania cukrzycy była podobna u mężczyzn i kobiet i była najwyższa u osób [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 680 Data: 2023-01-06 14:53:32
  • Cukrzyca, zespoły metaboliczne, dziesiątkują ludzkość i są obecnie jednym z głównych zagrożeń zdrowotnych występujących w społeczeństwach zachodnich. Dlaczego tak się dzieje? Problem jest złożony i wynika ze stosowania niewłaściwej diety (przejadanie się, szczególnie niezdrowym pokarmem), ograniczenia wysiłku fizycznego, zmian w trybie pracy i [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 9015 Data: 2019-06-11 06:28:18
  • [...] stężenia leptyny u badanych mężczyzn (wskaźnik sytości). Insulina również hamuje apetyt, więc jej nadmierna supresja nie jest wcale korzystna. Hamowanie apetytu: leptyna, insulina, CCK (cholecystokinina), PYY (peptyd YY, zmniejsza działanie greliny), GLP-1 (peptyd glukagonopodobny-1), POMC (proopiomelanokortyna) => receptory melanokortyny, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2483 Data: 2018-09-20 18:06:53
  • Hipogonadyzm - przyczyny i objawy

    Artykuł
    Badania naukowe

    [...] receptory androgenowe, znacznie silniej, jeśli zostanie przekształcony do DHT (wtedy zyskuje trzykrotnie większy potencjał). Dodatkowo ogromną rolę dla sportowca odgrywają insulina, adrenalina, noradrenalina, hormon wzrostu, IGF-1 czy w końcu kortyzol. Testosteron krąży w organizmie w postaci: wolnej (2%), luźno związany z albuminą, która jest [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3234 Data: 2019-03-27 08:26:06
  • Białko serwatkowe i sojowe, a stan zapalny w organizmie

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] może być bagatelizowany. Jeśli coś blokuje receptory dla insuliny lub poprzez inne mechanizmy zaburza jej działanie w ustroju, to pojawia się wielki problem. Dlaczego? Bo insulina jest jedynym hormonem, który obniża stężenie glukozy we krwi. Jeśli trzustka przestaje funkcjonować, musimy zacząć podawać insulinę spoza ustroju (egzogenną), [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 862 Data: 2022-09-26 05:00:04
  • Alkohol a sportowa forma

    Artykuł
    Lifestyle

    Alkohol w diecie sportowca występuje niezwykle rzadko. Zazwyczaj jest to element pewnego rytuału lub wypijanej lampki czerwonego wytrawnego wina, w ramach lekkiego odreagowania po ciężkim tygodniu treningów. Nie ulega również wątpliwości, że działanie alkoholu w pewnych ilościach, przekraczających możliwości adaptacyjne, wpływa negatywnie na nasz [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 18818 Data: 2017-08-19 12:33:34
  • Cheat meal - co zrobić, aby ograniczyć jego negatywny wpływ?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Podczas diety wcześniej czy później mamy do czynienia z pokusami, przychodzi czas, gdy mamy ochotę na małe odstępstwo od diety i zjedzenie czegoś bardziej kalorycznego. Wiele osób ma wyrzuty sumienia, kiedy dojdzie do spożycia większej ilości kalorii, niż wskazuje dzienne zapotrzebowanie. Jednakże wbrew pozorom, cheat meal wcale nie jest taki zły. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 8665 Data: 2017-06-27 09:09:42
  • Cukrzyca typu 2 jest rodzajem choroby, która początkowo nie musi dawać żadnych objawów, tak samo, jak nadciśnienie tętnicze. Jeśli masz nadwagę, za duży obwód w pasie, występuje u Ciebie nasilony stan zapalny, nadciśnienie tętnicze i insulinooporność, to jesteś na "dobrej drodze" do pojawienia się cukrzycy, gdyż są to elementy często wymieniane [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1859 Data: 2023-02-02 20:32:43
  • Olej z kryla czy olej z ryb

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] wpływa na to, jak funkcjonuje komórka, jak reaguje na sygnały wysyłane od hormonów. Przykładowo, mniej płynne błony komórkowe są powiązane z opornością na insulinę, ponieważ insulina nie może się komunikować z komórką, gdy błona jest zbyt sztywna. Co decyduje o tym, jak płynne są błony komórkowe? Jednym z czynników jest rodzaj tłuszczów [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2507 Data: 2018-10-08 13:06:02
  • [...] codziennie 53 g białka w postaci mleka lub mięsa. W grupie mleka stężenie insuliny na czczo wzrosło dwukrotnie, co spowodowało też podobny wzrost insulinooporności (czyli insulina nie działała odpowiednio na tkanki docelowe). W grupie mięsa nie stwierdzono wzrostu stężenia insuliny oraz insulinooporności (białka tego typu wykazują znikomy [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 800 Data: 2022-11-22 09:55:52
  • Redukcja masy ciała jest procesem, który zawsze wiąże się z utratą mięśni oraz rozmaitymi zmianami w profilu hormonalnym. Gdyby nie wiązały się z nią koszty, nie istniałoby błędne koło: zwiększanie masy ciała - redukcja. Co się dzieje, gdy zwiększamy masę ciała? Z reguły ten proces wiąże się z odkładaniem tkanki tłuszczowej, nie istnieją czyste [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 983 Data: 2023-10-22 09:55:59
  • Prawdopodobnie każda trenująca osoba doświadczyła choć raz sytuacji, w której mięśnie były tak obolałe, że ledwo była w stanie się poruszać. Zjawisko to nazywane jest opóźnionym bólem mięśniowym, czyli DOMS. Domsy pojawiają się zazwyczaj wtedy, gdy zaserwujemy mięśniom intensywniejszy wysiłek niż zwykle. Najsilniejsze bóle mięśniowe pojawiają się [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4314 Data: 2019-03-01 08:56:22
  • Jeśli Twoja dieta opiera się głównie na produktach przetworzonych, prawdopodobnie dostarczasz za mało potasu. Potas jest, obok sodu, magnezu i wapnia, jednym z głównych elektrolitów obecnych w naszych komórkach. Potas jako elektrolit, odpowiada za utrzymanie odpowiedniego napięcia elektrycznego na błonach komórkowych oraz za przekazywanie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 8584 Data: 2019-06-14 17:38:55
  • Skąd się bierze zmęczenie po jedzeniu?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Czy kiedykolwiek doświadczyłeś nieprzyjemnego uczucia wyczerpania po obfitym posiłku? To uczucie ciężkości, niekiedy nazywane potocznie śpiączką pokarmową, może zakłócić Twoją produktywność i ogólne samopoczucie. Dlaczego po jedzeniu odczuwamy senność? To pytanie prowadzi nas w głąb skomplikowanych aspektów związanych z trawieniem, metabolizmem i [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 501 Data: 2023-11-30 14:29:25
  • Pojawienie się na rynku suplementów bazujących na kreatynie sprawiło, że efektywność treningowa sportowców znacznie wzrosła, jak i możliwości przyrostów tkanki mięśniowej czy też przyrostów siły uległy znacznej poprawie. Nie ulega wątpliwości, że jest to suplement, który wprowadził rewolucję na rynku, jak i otworzył szereg możliwości, które [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 9792 Data: 2017-11-07 09:55:21
  • [...] D prowadzą do obniżenia ilości leptyny, a to z kolei przekłada się na większy apetyt. Mała ilość witaminy D3 to ryzyko zjedzenia zbyt dużych ilości pokarmów. Witamina D i insulina Istnieje również związek między ilością witaminy D3 a opornością tkanek na działanie insuliny. Niedobory witaminy D prowadzą do spadku wrażliwości insulinowej [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3112 Data: 2021-09-08 10:33:04