SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

ilosc kcal

  • Lydia A. Bazzano i wsp. sprawdzili, jak dieta niskowęglowodanowa oraz niskotłuszczowa wpływają na redukcję wagi ciała. Wbrew opisowi zawierającemu skrót badania, w grupie diety niskowęglowodanowej dostarczano od 93 do 127 g węglowodanów dziennie, a nie mniej, niż 40 g dziennie. Dieta niskowęglowodanowa wyglądała następująco (po 3 miesiącach [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2285 Data: 2018-09-22 17:08:53
  • Każdy, kto kiedykolwiek chciał schudnąć, niezależnie, czy z powodów zdrowotnych, czy na jakąś specjalną okazję, to z pewnością zastanawiał się, ile czasu mu to zajmie? To normalne — chcemy wiedzieć, kiedy osiągniemy dany efekt. To tak samo, gdy składamy zamówienie na kuchnię na wymiar — chcemy znać termin wykonania. Niestety w przypadku [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1218 Data: 2022-10-22 12:01:57
  • Dwa czy sześć posiłków - co lepsze?

    Artykuł
    Badania naukowe

    Naukowcy sprawdzali, jak sześć posiłków (A6) oraz dwa posiłki dziennie (B2) sprawdzą się dla redukcji wagi, ilości tłuszczów w wątrobie, oporność insulinową i funkcjonowanie komórek beta trzustki. 54 pacjentów z cukrzycą w wieku 30-70 lat, BMI 27–50 kg/m2 oraz z HbA1c wynoszącym 6–11.8% korzystało z 2 rodzajów diety o obniżonej podaży [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1486 Data: 2018-10-31 11:05:31
  • Aquafaba zyskuje na popularności, ale co to właściwie jest? Być może kojarzy się z jakimś superbohaterem z komiksów, to jednak uspokajamy — wciąż pozostajemy w tematyce żywności. Aquafaba, pomimo swojej nietypowej nazwy, nie jest niczym nadzwyczajnym — ot woda po ugotowaniu (lub z puszki) roślin strączkowych, najczęściej ciecierzycy. I do czego [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1752 Data: 2023-03-20 17:20:06
  • Odnotowano silny związek między otyłością a niskim stężeniem witamin w osoczu. Jednakże przyczynowość tego związku wciąż nie została ustalona. Naukowcy postanowili to sprawdzić, a my prezentujemy związane z tym badanie. Wyniki eksperymentu Pod koniec eksperymentu całkowita masa ciała była o 6% wyższa u zwierząt MRD, czyli tych, u których [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2928 Data: 2019-08-21 21:49:12
  • Białko serwatkowe potrafi zwiększyć chwilowo ilość insuliny, co jest bardzo korzystnym zjawiskiem potreningowym dla sportowców (nasilony transport składników odżywczych do mięśni), jak i dla diabetyków (rozważa się nawet zastosowanie białka serwatkowego w terapii cukrzycy). Regularna podaż protein sprzyja zdrowiu Wyniki: stężenie insuliny po 12 [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1961 Data: 2021-03-05 13:52:23
  • Czy sos sojowy jest zdrowy?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Sos sojowy to popularna płynna przyprawa i jeden z najważniejszych składników stosowanych w kuchni azjatyckiej. Dzięki niemu potrawy mają wyjątkowy, orientalny smak. Co kryje się w tym przypominającym Maggi płynie, że jest tak lubiany? Jak powstaje sos sojowy i czy można go spożywać bez obawy o zdrowie? Czy sos sojowy jest zdrowy? Dostarczanie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1700 Data: 2022-12-14 20:43:08
  • Ile wody powinna pić osoba aktywna fizycznie? Woda a kortyzol!

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Sportowcy, którzy spożywają odpowiednią ilość płynów przed treningiem lub przed meczem, produkują mniej kortyzolu, niż zawodnicy którzy są lekko odwodnieni. Podsumowanie  Nawet lekkie odwodnienie organizmu jest niesprzyjające z punktu widzenia regeneracji powysiłkowej. Naukowcy odnotowali znaczny wzrost poziomu kortyzolu u piłkarzy po meczu, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2118 Data: 2020-08-25 13:28:20
  • W dni, kiedy nie ma za bardzo czasu na gotowanie, świetnie się sprawdzają gotowe dania. Jednak takie gotowce zwykle nam się kojarzą z żywnością wysoko przetworzoną, której bliżej do produktu typu fast food, niż jakiegoś sensownego posiłku. Czy gotowe danie Spróbuj Wege, to warta uwagi pozycja? Moim zdaniem tak. Już samo opakowanie wygląda [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 599 Data: 2022-11-02 09:48:38
  • Jeśli 100 kg mężczyzna ma 10% tkanki tłuszczowej, to inaczej nosi 10 kg balastu, jeśli 5% to 5 kg, jeśli 4% to 4 kg. Zdarzają się osoby opowiadające niesamowite tezy na temat redukcji tłuszczu w ciele. Tymczasem u większości ludzi jest to niezmiernie powolny proces i pozbycie się 0,5 kg tkanki tłuszczowej tygodniowo i tak należy uznać za sukces. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7065 Data: 2020-06-19 17:57:58
  • Pestki dyni to małe, zielone nasiona, które często bywają niedoceniane. Są smaczne, łatwo dostępne i stanowią wartościowy dodatek do różnych potraw w naszej diecie. Dostarczają białka, tłuszczów nienasyconych, błonnika, magnezu, przeciwutleniaczy i innych cennych składników. Są szczególnie wartościowe w diecie mężczyzn, ale kobiety dbające o swoje [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 859 Data: 2023-06-06 08:06:40
  • Ze smutkiem należy stwierdzić, że Polacy lubią alkohol. Spożywamy go nawet więcej niż inni Europejczycy. Nie wiem, czy jest to powód do dumy, ale w tym “sporcie” jesteśmy wśród liderów... Średnie spożycie alkoholu na jednego mieszkańca Polski wynosi 9,4 litra rocznie. Szacuje się, że aż 2,5 mln Polaków nadużywa alkoholu! Alkoholowe imprezy a [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3241 Data: 2021-02-01 22:14:57
  • Temat budzi kontrowersje. Istnieje wiele poradników dotyczących ograniczania przyrostu w pasie u kulturystów, jednak nie wszystkie rady mają sens. Co więc można, a czego nie da się zrobić? Doping rhGH – co powoduje? Wiele wskazuje na to, iż stosowanie hormonu wzrostu niekorzystnie wpływa na wszystkie narządy ciała. U transgenicznych myszy [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 9160 Data: 2018-10-03 10:42:45
  • IGF-1- jak reguluje stężenie glukozy?

    Artykuł
    Badania naukowe

    IGF-1 jest kluczową molekułą sygnałową związaną z hormonem wzrostu (GH), zwiększającą syntezę białek w mięśniach szkieletowych. Myszy zmodyfikowane pod względem ekspresji IGF-1 miały znacznie szybszą regenerację mięśni. Hipertroficzne efekty podawania IGF-1 są dobrze udokumentowane u zwierząt i w badaniach na liniach komórkowych. Ekspresja IGF-1 [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3424 Data: 2018-11-06 00:30:19
  • Są takie produkty spożywcze i dzieła kulinarne, które od pokoleń mają swoich zagorzałych zwolenników i dodatkowo owiane są wieloma ciekawostkami. Jednym z nich jest, wydawać by się mogło prosty dodatek kulinarny-ketchup. Już sama wymowa nazwy ma kilka wersji i możemy spotkać osoby mówiące „keczup”, a inne „keczap” i najciekawsze, że każdy z nich [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2301 Data: 2020-12-07 10:46:22
  • Nasiona chia to bardzo ciekawy produkt, który skradł serca kulinarnym estetom. Są to niezwykle wdzięczne ziarenka, które pęcznieją pod wpływem wilgoci, pozwalając na piękne warstwowe desery. Oczywiście poza walorami wizualnymi dostarczają one wielu korzyści zdrowotnych. Czym są nasiona chia? Nasiona chia pochodzą z pustynnej rośliny salvia [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1161 Data: 2022-07-31 09:02:31
  • Naukowcy porównali różne rodzaje diet, oceniali przy tym ich skuteczność dla redukcji tkanki tłuszczowej, poprawy parametrów metabolicznych itd. Istnieje bogata literatura odnośnie wspomnianego tematu - jest on zbyt obszerny nawet na cykl artykułów. Jednak bez specjalnego wchodzenia w szczegóły, warto zapoznać się z wynikiem badania porównującego [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3339 Data: 2020-12-14 07:53:41
  • Czy zastanawialiście się czasem, dlaczego kulturyści dostarczają ekstremalnie wysokich dawek białka rzędu 3-4g na 1kg masy ciała? Zazwyczaj pojawia się tutaj konkluzja, która połączona jest ze stosowaniem SAA i większość z nas upatruje się tutaj celowości wysokiej podaży białek. Jednak nie tylko stosowanie medykamentów, które pozwalają wykorzystać [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 8680 Data: 2018-05-03 11:58:38
  • Czy warto jeść krewetki? Czy krewetki są zdrowe?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Krewetki to skorupiaki występujące w słodkich i słonych wodach na całym świecie. To najbardziej znane i popularne owoce morza stanowiące dobre źródło białka. Mają stosunkowo małą ilość kalorii i zawierają wiele cennych składników odżywczych. Ich pyszne mięso wykorzystuje się w kulinarnym świecie na przeróżne sposoby. W kuchni azjatyckiej krewetki [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1671 Data: 2023-02-09 11:12:16
  • Jedz kiszoną kapustę nawet, jeśli jej nie lubisz!

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Kiszona kapusta to jeden z najbardziej wartościowych produktów, który powinien znaleźć się w twojej diecie, a prawdopodobnie go nie jesz. W dzisiejszym artykule dowiesz się, dlaczego kiszona kapusta jest tak zdrowa i ważne, by znalazła się w twoim menu. Wprowadzaj stopniowo Kapusta kiszona to bogate źródło probiotyków i prebiotyków. Z tego [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6794 Data: 2018-05-29 17:08:02