[...] niż 3 duże posiłki" To zalecenie może i byłoby słuszne, gdyby nie ... fizjologia człowieka! Posiłki bogate w proteiny i węglowodany powodują silny wyrzut insuliny. O ile proteiny można spożywać względnie bezkarnie, gdyż są fatalnym źródłem energii, o tyle za nadmiar węglowodanów płaci się przyrostem zbędnych centymetrów w pasie. Im więcej [...]
[...] półproduktem, który dla sportowca nie posiada dużej wartości. Zawartość białka w tego typu dodatku wynosi około 10-15%, reszta natomiast to laktoza i tłuszcze. Niestety, o ile można by było pokusić się i wykorzystać tego typu dodatek w formie tzw. gainera, o tyle problem z trawieniem laktozy może powodować wiele dyskomfortów trawiennych. [...]
Wykorzystanie produktów węglowodanowo-białkowych jest dość powszechną strategią wsparcia diety. Jest to opcja, która pozwala nam dość łatwo dostarczyć wysokiej ilości kalorii, która ma postać smacznego koktajlu. Gainery w składzie posiadają głównie węglowodany, a ich podział na rynku suplementacji oparty jest na procentowej zawartości protein. [...]
Nadciśnienie tętnicze jest jedną z plag XXI wieku. Naukowcy oszacowali, że podwyższone ciśnienie krwi na całym świecie jest odpowiedzialne za 7,6 miliona zgonów rocznie (13,5% całkowitej liczby zgonów), czyli więcej niż jakiekolwiek inne czynniki ryzyka. Około 54% udarów i 47% chorób niedokrwiennych serca można przypisać wysokiemu ciśnieniu krwi. [...]
[...] kalorie się liczą" i "żeby być w porządku" należy wydatkować nadmiarowe kalorie pochodzące z picia Coca Coli, najlepiej trenując, tańcząc itd. A teraz zastanów się, ile czasu potrzeba, by zjeść codziennie dodatkowe 500 kcal (np. hamburgera, czekoladę, lody, ciastka)? Ta znikoma nadwyżka 500 kcal w perspektywie 70 dni przyniosłoby kilka [...]
[...] Po czwarte: jedzenia dużej ilości pokarmów można się nauczyć. Jeśli nie podjadasz między posiłkami, unikasz słodzonych napojów, to trening siłowy często prowadzi do nasilenia apetytu. U niektórych osób hamująco na apetyt działa stres, u innych wywołuje odruchowe podjadanie („zajadanie problemu”). Tego typu problemy staraj się rozwiązywać [...]
[...] dlatego można wyprodukować kosztem zdrowia ludzi niezwykle tanie parówki. W tej samej kategorii jest „wzbogacanie mięsa” (np. szynki) roztworami lub nasączanie filetów rybnych substancjami, które zwiększają wagę mrożonki. Podsumowanie Jakość bardzo często zależy od ceny. Kupując serwatkę białkową szkodzisz swojemu zdrowiu i [...]
[...] zdrowiu? Czy dieta bezglutenowa poprawia wyniki sportowe? Dieta bez glutenu a niedobory żywieniowe Ponadto „postęp” często oznacza inne, liczne problemy. O ile kiedyś komputery czy telefony wytrzymywały nawet 10-20 lat eksploatacji (ten artykuł piszę na maszynie złożonej w 2005 r.!), te „nowe i lepsze” często psują [...]
[...] wielokrotnie przekracza możliwość zrozumienia go przez przeciętnego bywalca siłowni. W najprostszych słowach można powiedzieć, że i tak nie ma dla ciebie znaczenia czy i ile utylizujesz „tłuszczu” w czasie pracy aerobowej – bo organizm jest „zasilany” z wielu źródeł energii. Na domiar złego – bardzo wiele ze „spalanego” tłuszczu pochodzi z [...]
[...] wtedy, gdy ćwiczysz, wtedy niszczysz mięśnie. Rośniesz wtedy, gdy przebywasz poza siłownią” . Dokładnie te same zalecenia dotyczą m. naramiennych. Powiem więcej, o ile biceps pracuje pośrednio w wielu ćwiczeniach (np. przy podciąganiu czy wiosłowaniu sztangą), jednakże nie w sposób, który przyczyniłby się do przetrenowania, o tyle m. [...]
[...] jest łatwe i przyjemne? By spalić 1 kg tłuszczów, w rzeczywistości potrzeba od 20 do 45 h pracy (przy tętnie 74-79% maksymalnego), w zależności o jakich tłuszczach mówimy, ile waży dana osoba, w jakim jest wieku, jaki ma profil hormonalny, jak się odżywia, jak jest wytrenowana, czy nie ma współistniejących schorzeń itd. Realne przykłady dają [...]
[...] of Dietary Resistant Starch on the Human Gut Microbiome, Metaproteome, and Metabolome” https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5646248/ https://cbimo.zut.edu.pl/fileadmin/pliki/cbimo/grafika/skrobia.pdf https://www.t-nation.com/diet-fat-loss/starch-that-burns-body-fat Heijnen ML, Deurenberg P, et al. Replacement of digestible by [...]
[...] czasie nagrań ważył mniej niż 113 kg i był pewny, że zrzuci kolejne 4 kg, aby zrobić wagę. Jesteście ciekawi jak wygląda jego dzień pod względem jedzenia tuż przed startem i ile aktualnie kalorii spożywa? Posiłek 1 80 gramów płatków owsianych gotowanych na wodzie i 2 miarki odżywki białkowej 1 całe jajko i 250 gramów białka jaja 2/8 łyżeczki [...]
[...] uwydatniające mięśnie oraz nasilające anabolizm, lecz ze względu na jej pobudzające działanie. Tauryna jest składnikiem większości napojów energetycznych. Jednak, o ile jej pobudzające działanie jest stosunkowo niskie w porównaniu do innych stymulantów, o tyle jej wpływ na nasze mięśnie jest niepodważalny. O co w tym chodzi? Tauryna to [...]
[...] skutkami zdrowotnymi prowadzenia treningu siłowego przez dzieci i nastolatków. Tymczasem bardzo niewiele badań wskazuje, iż trening siłowy stanowi zagrożenie zdrowotne, o ile zastosuje się odpowiedni plan, ciężary będą dobrane rozsądnie, a dzieciom i nastolatkom nie będzie podawana farmakologia (co niestety było popularne od lat 60. do końca [...]
W tym artykule podsumuję krótko największe nieporozumienia, zwykłe kłamstwa i mity, które nadal pokutują w sieci. Część twierdzeń dotyczy budowania „masy” (rozbudowy mięśni), inne redukcji tkanki tłuszczowej, a jeszcze inne zachowania zdrowia w następnych 20-30 latach. Liczy się tylko bilans kaloryczny Nieprawda. Liczy się też to, skąd pochodzi [...]
W XXI wieku problemem nie jest brak informacji, ale przesyt. Najbardziej słynnym „internetowym trenerem” jest prawdopodobnie V SHRED. Założenie jest proste: marketing ukierunkowany na osoby, które nie mają żadnego pojęcia o diecie, treningu i suplementacji. Dodatkowo wspomniany „guru” przedstawia ćwiczenia, których nie rozumie, a nawet nie potrafi [...]
[...] serwatkowego). Przyjmuje się, iż wystarczy 30-40 g protein w porcji. Ciężsi (bardziej muskularni) zawodnicy mogą potrzebować większych ilości. Nie odpowiem precyzyjnie, ile powinno być węglowodanów. Przy lekkim treningu może być to ilość rzędu 20-30 g, przy bardzo ciężkim nawet 60-80 g. Musisz to sprawdzić, na sobie, najlepiej zaczynając od [...]
Dla wielu osób, które zaczynają przygodę z kształtowaniem sylwetki, w pierwszej chwili okres budowania masy mięśniowej wydaje się czymś prostym i przyjemnym. Zazwyczaj myśli, jakie przychodzą do głowy, to będę jadł dużo, będę najedzony, będę miał więcej siły. Niestety, mimo iż w pierwszym skojarzeniu wszystko wydaje się proste to niestety okres [...]