SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

ile tluszczu na noc

  • [...] się, w jaki sposób białko wspiera anabolizm organizmu, jak przyczynia się do regeneracji mięśni zmęczonych po treningu, w jakich ilości i porach powinno się je spożywać, ile ma kalorii czy ile wynosi dziennie zapotrzebowanie na ten makroskładnik. Poradnik jest przeznaczony przede wszystkim do osób uprawiających sport, w głównej mierze [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 70153 Data: 2018-08-22 06:14:50
  • [...] response of muscle protein synthesis following whole-body resistance exercise is greater following 40 g than 20 g of ingested whey protein” https://physoc.onlinelibrary.wiley.com/doi/pdf/10.14814/phy2.12893 Jordan M Joy, Ryan P Lowery,1 Jacob M Wilson,1 Martin Purpura,3 Eduardo O De Souza,4 Stephanie MC Wilson,5 Douglas S Kalman,6 Joshua E [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5581 Data: 2019-11-02 08:47:49
  • Aktualizacja 11.12.2023 Chyba każdy z nas wie, że należy spożywać odpowiednią ilość białka. W przypadku przeciętnego Kowalskiego najczęściej zaleca się wielkość zbliżoną do oficjalnych zaleceń 0,8-1 g na kilogram masy ciała. Jednak zalecenia dotyczące spożycia białka dla osób aktywnych są dużo większe - średnio od 1,4 g do 2,2 g (a czasami więcej) [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 464141 Data: 2017-10-10 15:00:28
  • Dopalacze i hamulce dla metabolizmu

    Artykuł
    Badania naukowe

    [...] stosują termin podstawowa przemiana materii, PPM. Podstawowa przemiana materii (ang. basal metabolic rate czyli BMR; polski skrót PPM) – ten parametr mówi nam, ile energii potrzeba na podtrzymanie podstawowych procesów życiowych: pracy serca, utrzymania temperatury, krążenia krwi, pracy mózgu, oddychania, procesów [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3129 Data: 2019-05-22 12:10:30
  • Białko - jak i kiedy brać, aby rosnąć?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] elementem diety kulturysty. Wokół stosowania protein powstało wiele mitów, a każdy z bywalców klubów ma swoje zdanie w tej kwestii. Proteiny dla hipertrofii – ile i kiedy? Na początek przyjrzyjmy się, które stwierdzenia są prawdziwe, a które są jedynie nadinterpretacją lub ewidentnym fałszem. Bardzo często specjaliści na Youtube [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7177 Data: 2019-01-20 17:05:18
  • Tłuszcz i węglowodany: tuczący duet?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] kalorii. Jest ono mylące i zupełnie nie odzwierciedla właściwości pokarmu. Białko w określonej porcji ma tyle samo kcal co sacharoza (cukier stołowy, glukoza + fruktoza). O ile czysty cukier tuczy, to duża podaż protein wywołuje tak duży wydatek energetyczny, iż wręcz odchudza. Identyczne wnioski płyną z badania Veldhorst MA i wsp. z 2010 r. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3218 Data: 2019-07-16 22:56:14
  • Na temat odchudzania powstały setki książek i artykułów. Problem tkwi w tym, iż większość prezentowanej tam wiedzy nie ma dużego lub żadnego odzwierciedlenia w faktach. Dlatego polecam książki wydawnictwa PZWL oraz publikacje w rodzaju autorstwa Brada Schoenfelda „Strong & Sculpted” (jest do znalezienia w wersji anglojęzycznej, w sieci). [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 18456 Data: 2020-01-17 17:49:01
  • [...] - aminokwasy niezbędne (IAA). Lewy dolny wykres - BCAA. Prawy dolny wykres aminokwasy które mogą nie być dostarczane w pożywieniu. Na podstawie: Magali Lacroix, Cécile Bos Joëlle Léonil Gheorge Airinei Catherine Luengo Sophie Daré Robert Benamouzig Hélène Fouillet Jacques Fauquant „Compared with [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6661 Data: 2019-04-26 11:43:47
  • Węglowodany na masę

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] jakości. Ile węglowodanów powinno być w diecie kulturysty? Tak, zgadza się, od kilkudziesięciu lat węglowodany są bardzo ważnym składnikiem diety adeptów kulturystyki. Ale ile ich powinno być? Już o wiele trudniej odpowiedzieć na to pytanie. Wg badań dotyczących diety stosowanej przez różnego formatu zawodników i zawodniczki, węglowodany [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 9685 Data: 2018-09-03 15:35:34
  • [...] on the World’s Major Non-Communicable Diseases https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3645500/  https://www.cdc.gov/mmwr/volumes/71/wr/mm7117e1.htm Tiffany M. Powell-Wiley i in. Obesity and Cardiovascular Disease: A Scientific Statement From the American Heart Association https://www.ahajournals.org/doi/10.1161/CIR.0000000000000973 R. L. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1921 Data: 2022-12-29 10:58:48
  • Najlepsze białko

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Które białko jest najlepsze? Na to pytanie można udzielić odpowiedzi. Ze względu na modę na rynku upowszechniły się produkty zawierające białka pochodzenia roślinnego (np. sojowe, ryżowe, konopne, z grochu itd.). Nagle wszyscy pragną żyć bez mięsa, niektórzy wybierają nawet modele żywieniowe wykluczające mięso, jajka, mleko i inne produkty [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7476 Data: 2018-09-07 13:31:57
  • Białko kazeinowe, czy serwatkowe?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] body weight, and composition: a review of the evidence from controlled clinical trials”. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23858091 https://chemia.ug.edu.pl/sites/default/files/_nodes/strona-chemia/53088/files/chemia_zywnosci_cwiczenie_3.pdf Aleksander Osten-Sacken “Ile powinno być białka w mleku?” [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6879 Data: 2018-04-16 11:11:12
  • Wiele razy napotykam na różnorakie pytania odnośnie do diety czy treningu. Chciałbym podsumować kilka kluczowych, najbardziej oklepanych problemów związanych z hipertrofią, treningiem, dietą czy nawet stylem życia. Dla ćwiczeń bicepsa – uginania ramion na maszynie siedząc - najwięcej powtórzeń wykonano w treningu B3, czyli wtedy, gdy ćwiczenie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 14101 Data: 2017-05-14 14:13:28
  • Po treningu siłowym następuje kluczowy czas ważny dla odbudowy mięśni. Wbrew obiegowym opiniom wchłanianie składników pokarmowych po intensywnym treningu jest znacząco zahamowane, dlatego nie ma znaczenia, czy rzucisz się na worki z ryżem i kurczaka jeszcze przed wyjściem z klubu czy dopiero po przyjeździe do domu. Niestety klasyczne jedzenie w [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2880 Data: 2020-12-29 09:10:07
  • Gronkowce powszechnie występują w naszym otoczeniu. Od 10% do 50% osób jest stale lub tymczasowo nosicielami gronkowca złocistego. Pierwsze doniesienia na temat gronkowców pochodzą z lat 80. XIX wieku. Bakterie z rodzaju Staphylococcus zostały odkryte już w 1880 r. przez szkockiego lekarza Alexandra Ogstona, który nadał im nazwę wynikającą z [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2164 Data: 2021-04-12 15:05:34
  • [...] katorżniczy trening. W takich warunkach zjedzenie posiłku jest niezbędne dla rozpoczęcia regeneracji potreningowej. Nie bój się zatłuszczenia, to mało realny problem – o ile nie masz zespołu metabolicznego, insulinoporności ani nie „składujesz” wielu nadmiarowych zwałów tłuszczu. Przyczyna nr 5: „sauna” Odwodnienie nie sprzyja budowie mięśni. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 62122 Data: 2017-06-30 23:49:20
  • [...] (np. klasyczne brzuszki). Poza tym wygląd mięśni brzucha nie zależy od tego, jak je trenujesz (poprzez skłony, krótkie spięcia, unoszenie nóg w leżeniu itd.), tylko ile tłuszczu masz w warstwie podskórnej. A na to z reguły trening ma mały wpływ lub nie ma kompletnie żadnego wpływu. „Docięcie” zależy od tego, co robisz w kuchni, a nie na [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7531 Data: 2021-03-25 17:17:33
  • Nie jest prawdą, że wystarczy „chodzić” na siłownię. Można chodzić do sklepu, ale nie wiedzieć, jakie produkty muszę kupić i zawsze cierpieć z powodu określonych braków, a gromadzić w nadmiarze inne dobra. Tak samo można chodzić na siłownię, wybierać losowe maszyny, ćwiczyć za każdym razem inne grupy mięśniowe i nie uzyskiwać znaczących rezultatów [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1091 Data: 2023-04-18 11:28:56
  • Ile kalorii ma fasola? Która fasola jest najzdrowsza?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Fasola to doskonałe źródło białka roślinnego, błonnika, żelaza i wielu witamin. Oferuje w związku z tym bardzo dużo zdrowotnych korzyści. Czytaj dalej, jeśli chcesz poznać jej właściwości, rodzaje fasoli oraz w jaki sposób można ją wykorzystać w kuchni.  Fasola może powodować wzdęcia i gazy Fasola jest zdrowym produktem, ale u niektórych może [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 870 Data: 2023-05-01 18:35:43
  • [...] żywieniowego. Jest trochę więcej czasu, zwykle jest to czas porządkowania swoich spraw przy kubku gorącej herbaty. Dlaczego by więc nie przyjrzeć się swoim nawykom? Wiedząc, ile zjadamy i pijemy, kiedy podjadamy, skubiemy, zaglądamy do lodówki, zobaczysz ile tak naprawdę spożywasz kalorii. To skuteczna metoda, by oduczyć się niekontrolowanego [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3587 Data: 2018-09-26 11:37:25