[...] się, w jaki sposób białko wspiera anabolizm organizmu, jak przyczynia się do regeneracji mięśni zmęczonych po treningu, w jakich ilości i porach powinno się je spożywać, ile ma kalorii czy ile wynosi dziennie zapotrzebowanie na ten makroskładnik. Poradnik jest przeznaczony przede wszystkim do osób uprawiających sport, w głównej mierze [...]
W dzisiejszym świecie pełnym gotowych produktów spożywczych umiejętność czytania etykiet żywności staje się coraz bardziej istotna. Etykiety to nie tylko informacje na temat zawartości kalorii czy składników odżywczych, ale także kluczowe źródło informacji o jakości i bezpieczeństwie produktów. Podsumowanie Czytanie etykiet żywności to kluczowy [...]
Papryka to jędrny, błyszczący i o specyficznym smaku owoc. Zaraz, zaraz… Jak to owoc? Przecież papryka to warzywo… To wcale nie błąd, ponieważ pod względem botanicznym papryka jest owocem (tak samo, jak ogórek, cukinia, awokado). Powstaje ona z kwiatu rośliny i zawiera w swoim wnętrzu nasiona. I to wystarczy, by uznać ją za owoc. Ostre odmiany [...]
[...] możesz oszacować, czy produkt będzie dla Ciebie odpowiedni. Nie zapomnij też zerknąć na tabelę wartości odżywczych, ponieważ tam masz rzeczywistą ilość tego cukru. Zobacz, ile jest go w 100 g produktu, a następnie sprawdzić, ile gramów ma całe opakowanie. Pamiętaj jednak, że cukier w tej tabeli uwzględnia także naturalnie występujące cukry tj. [...]
Kawa, bez wątpienia, jest jednym z najbardziej popularnych napojów na całym świecie. Ludzie piją ją rano, w trakcie przerw w pracy, podczas spotkań towarzyskich, a nawet wieczorami. Kawa jak wiadomo jest źródłem kofeiny, która pobudza i poprawia koncentrację. Wokół picia kawy krąży wiele opinii, w tym jedna, która dotyczy jej wpływu na wagę. Czy [...]
[...] Tak, tylko pozostałe 99,99% populacji nie jest tak utalentowane, więc musi włożyć o wiele więcej wysiłku w dietę i trening. https://www.youtube.com/watch?v=dEpIMRbVvnM Cailer Woolam i 435 kg w martwym ciągu przy wadze ciała 99 kg. Niedawno widziałem film zawodnika, który waży 99 kg i podnosi 435 kg w martwym ciągu (tak, słownie: czterysta [...]
[...] wywołam raka? Niekoniecznie, gdyż w grę wchodzi tutaj niezmiernie skomplikowany proces nowotworzenia. Ma znacznie, czy mięso poddano obróbce – chemicznej czy termicznej, ile czasu, jakich użyto substancji. Znaczenie mają przypadkowe mutacje somatyczne, dziedziczne mutacje ważnych szlaków sygnałowych, czynniki środowiskowe i biologiczne, picie [...]
[...] jogurty, makarony, mleko, fasolkę, ryż? Nie tak szybko. Jeśli ktoś mówi, iż należy wykluczyć z diety jogurt, bo wywołuje on dużą odpowiedź insulinową, to proponuję zobaczyć, ile energii w postaci węglowodanów i tłuszczów dostarcza zwykły, niesłodzony jogurt (np. 3.1 g tłuszczów, 4 g węgli w 100 g). I patrząc zdroworozsądkowo oraz praktycznie, [...]
Z kulturystycznymi dietami związane jest wiele kłamstw, przeinaczeń, fałszywych tez oraz kompletnych nonsensów. Bardzo słabym źródłem informacji bywa Internet. Jeśli chcesz się czegoś dowiedzieć, zacząłbym od książek uznanych autorów np. H. Gertig, J. Przysławski „Bromatologia – zarys nauki o żywności i żywieniu”, H. Ciborowska, A. Rudnicka, [...]
[...] sobie czas Weganizm polega na byciu dobrym dla zwierząt i planety, ale co z tego, jeśli nie jesteś taki dla siebie samego? Nie karć się, nie miej pretensji do siebie za chwile słabości albo małe potknięcia - one się zdarzają i jest to całkiem normalne. Jeśli potrzebujesz przerwy lub poczujesz, że niekoniecznie weganizm Ci służy, to pozwól sobie [...]
[...] body weight, and composition: a review of the evidence from controlled clinical trials”. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23858091 https://chemia.ug.edu.pl/sites/default/files/_nodes/strona-chemia/53088/files/chemia_zywnosci_cwiczenie_3.pdf Aleksander Osten-Sacken “Ile powinno być białka w mleku?” [...]
[...] np.: drugiego śniadania. Pozostałe produkty niestety mają w składzie spore zawartości cukru, co już na starcie dość mocno przekreśla je jako potencjalny produkt, będący mile widziany w diecie. Te, które są bardzo często spożywane i ostatnimi czasy często rekomendowane, np.: jogurt pitny z firmy Bakoma Men, wcale nie są takie idealne. Pomimo [...]
Okres Świąt Bożego Narodzenia jest czasem specjalnym. Czasem przepełnionym radością, czasem obcowania z rodziną, czasem wytchnienia. Jednak za rogiem czekają niebezpieczeństwa. Niebezpieczeństwa zarówno dla sylwetki, jak i zdrowia… A jeśli, o czym wspomniałem w punkcie dotyczącym treningu, jesteś daleko od tej granicy, dodatkowy sen pomoże w [...]
[...] jak rósł w siłę przez długie lata? Kto destabilizuje świat? Nie jestem zwolennikiem naszych wschodnich sąsiadów (żadnych), jednak proszę obiektywnie zastanowić się, ile krajów na świecie zdestabilizowały Stany Zjednoczone w ostatnich kilkudziesięciu latach i jakie są tego długofalowe skutki? Najbardziej krzykliwe przykłady to Wietnam, [...]
Kształtowanie sylwetki to głównie dwa okresy, budowanie tkanki mięśniowej oraz redukowanie tkanki tłuszczowej. Mimo iż wydawać by się mogło, że ten czas, gdy możemy spożywać więcej kalorii, jest dużo łatwiejszym etapem, to nic bardziej mylnego. Budowanie tkanki mięśniowej to bardzo trudny etap, opiera się on nie tylko o wyczerpujące i intensywne [...]
[...] po treningu i genetyce ma największy wpływ na zmiany zachodzące w sylwetce. To nie jest bieganie czy pływanie, w których można popełniać naprawdę karygodne błędy w diecie, o ile tylko zapewnisz odpowiednią podaż energii z węglowodanów i tłuszczów. Tu proporcje każdego posiłku mają znaczenie. Poza tym to jest zwyczajna wymówka stosowana przez [...]
[...] tłuszczu (w tym 1,0 g kwasów tłuszczowych nasyconych) 15 g węglowodanów (w tym 8 g cukrów) 0,18 g soli Plusy: przejrzysty skład, budyń ten nie zawiera cukru, więc słodzimy, ile chcemy. Minusy: produkt mimo swojej ogólnej dostępność, rzadko jest widywany na półkach. Dr. Oetker Słodka chwila, budyń o smaku czekoladowym Skład: cukier, skrobie [...]
[...] są składowane w postaci tkanki zapasowej. Nie ma aż takiego znaczenia czy dzień rozpoczniesz od wody, wody z cytryną, herbaty czy kawy bez dodatków. Ma ogromne znaczenie, ile i czego zjadasz przez całą dobę. To nie znaczy, że sok z cytryny jest szkodliwy lub że należy go unikać. Nie ma cudownych właściwości, jakie przypisują mu rozmaici [...]
Sporo osób bez niego nie wyobraża sobie wielu dań. Dzięki domowemu sosowi chrzanowemu nasze dania nabierają wyrazistości, ale też pięknego aromatu. Czy w dobie super produktów można znaleźć kupny chrzan z dobrym składem? Bo przecież nie każdy z nas cierpi na nadmiar czasu i ma możliwość robienia go w domu. Zatem poniżej zestawienie najczęściej [...]
Dla wielu osób, które zaczynają przygodę z kształtowaniem sylwetki, w pierwszej chwili okres budowania masy mięśniowej wydaje się czymś prostym i przyjemnym. Zazwyczaj myśli, jakie przychodzą do głowy, to będę jadł dużo, będę najedzony, będę miał więcej siły. Niestety, mimo iż w pierwszym skojarzeniu wszystko wydaje się proste to niestety okres [...]