[...] o masę czy ektomorfików. Co wyróżnia ektomorfików ? Jest to grupa osób bardzo szczupłych, o niewielkim umięśnieniu a także drobnych kościach, którym ciężko utyć nie ważne ile by jedli Jak pokazują badania podanie takim osobą nawet 1000 kcal ponad zapotrzebowanie energetyczne w okresie 8 tyg. doprowadziło do przyrostu masy na poziomie 0,5kg [...]
[...] się znajdować aby było ok. Na pierwszy miejscu zawsze ale to zawsze stawiamy na Dietę, a raczej powinno się tak robić. Obliczamy zapotrzebowanie i tak według jego wyliczamy ile kcal i gram białka, węglowodanów i tłuszczu powinniśmy spożywać. Jako źródło węglowodanów amatorzy diet często zamiast płatków owsianych dają różnego typu płatki [...]
[...] ucha świadczy o układzie hormonalnym, włosy to wskaźnik życiowych sił i stanu układu nerwowego, broda- wskaźnik sił woli i fizycznej wytrzymałości, policzki świadczą o sile pracy serca, stan skóry na szyi- wskaźnik biologicznego wieku. Kształt ucha sygnalizuje zmiany w kręgosłupie, język wskazuje na stan układu pokarmowego. Budowa i kolor [...]
[...] po treningu Zbyt duża ilość cukru dostarczonego w posiłku spowoduje duży, stale utrzymujący się wyrzut insuliny do krwi. Skutkiem tego będzie spadek hgh. Nasuwa się pytanie, ile cukru powinniśmy umieścić w owym posiłku? Moja sugestia to 2-4 gramy cukru na każdy gram białka. Zaś cała kaloryczność posiłku powinna być największa w całej diecie, [...]
[...] J.w który rodzaj tłuszczu na noc będzie lepszy oliwa czy rzepakowy (rafinowany,ponieważ ciężko znaleźć tłoczony na zimno) Jak liczycie tłuszcze piekąc np kurczaka (tyle ile wlejecie na patelnie?) bo tak naprawdę część oleju zostaje na patelni /SFD/Images/2016/5/8/b1807e06bcd344eda52e64cc0154dd0a.jpg [...]
Każdy, kto kiedykolwiek chciał schudnąć, niezależnie, czy z powodów zdrowotnych, czy na jakąś specjalną okazję, to z pewnością zastanawiał się, ile czasu mu to zajmie? To normalne — chcemy wiedzieć, kiedy osiągniemy dany efekt. To tak samo, gdy składamy zamówienie na kuchnię na wymiar — chcemy znać termin wykonania. Niestety w przypadku [...]
[...] Rośliny także mają moc i mają też błonnik, którego nie ma mięso. Dbaj o to, by twoja dieta była zróżnicowana i nie pomijaj białka pochodzenia roślinnego. Sam widzisz, ile ma zalet. Źródła: Consultant 360. “Can a High Fiber Bean-Based Meal Offer the Same Fullness as a High Protein Beef Meal?” 9-21-15. Consultant 360. “Study: Dietary Fiber [...]
[...] Jak szybko sprawdziłem w kalendarzu, gdy szef/firma pozwoli nam wziąć kilka dni wolnego, ten czas świąteczny będziemy mogli przedłużyć aż do 16. dni! To mniej więcej tyle, ile trwają standardowe wyjazdy wakacyjne. Jednak w odróżnieniu od wakacji letnich, ten czas, z reguły, nie będzie związany ze zwiedzaniem i poruszaniem się, czyli ogólnie [...]
Apetyt na różne produkty w momencie, kiedy akurat chcemy zapanować nad swoją dietą i trochę schudnąć, może być sporą przeszkodą w utracie kilogramów. O ile sięgniemy po jakiś ulubiony produkt od czasu do czasu, to nic się nie stanie, jeśli jednak ciągle będziemy ulegać zachciankom, to może być nieciekawie. Jak walczyć z zachciankami? Przede [...]
[...] Wśród węglowodanów znaleźć można również turanozę, celobiozę, izopanozę i wiele innych w różnych ilościach. Jeśli chodzi o osoby aktywne fizycznie, miód jest przydatny, o ile nie podajemy go zbyt dużo jednorazowo. Glukoza regeneruje uszczuplone zasoby glikogenu mięśniowego, a fruktoza: wątrobowego (fruktoza po przemianach do glukozy potrafi [...]
Wiele lat temu pojawiła się moda na „oszukane posiłki” oraz model IIFYM, czyli zakładający, że można pozwalać sobie na znaczące odstępstwa od zdrowej diety, o ile nie przekraczamy w ten sposób dziennej podaży energii. W rzeczywistości pomysł „oszukanych posiłków” ma kilkadziesiąt lat. Podsumowanie Jeśli musisz, od czasu do czasu zjedz jakiś [...]
[...] żywieniowego. Jest trochę więcej czasu, zwykle jest to czas porządkowania swoich spraw przy kubku gorącej herbaty. Dlaczego by więc nie przyjrzeć się swoim nawykom? Wiedząc, ile zjadamy i pijemy, kiedy podjadamy, skubiemy, zaglądamy do lodówki, zobaczysz ile tak naprawdę spożywasz kalorii. To skuteczna metoda, by oduczyć się niekontrolowanego [...]
Fasola to doskonałe źródło białka roślinnego, błonnika, żelaza i wielu witamin. Oferuje w związku z tym bardzo dużo zdrowotnych korzyści. Czytaj dalej, jeśli chcesz poznać jej właściwości, rodzaje fasoli oraz w jaki sposób można ją wykorzystać w kuchni. Fasola może powodować wzdęcia i gazy Fasola jest zdrowym produktem, ale u niektórych może [...]
Nie jest prawdą, że wystarczy „chodzić” na siłownię. Można chodzić do sklepu, ale nie wiedzieć, jakie produkty muszę kupić i zawsze cierpieć z powodu określonych braków, a gromadzić w nadmiarze inne dobra. Tak samo można chodzić na siłownię, wybierać losowe maszyny, ćwiczyć za każdym razem inne grupy mięśniowe i nie uzyskiwać znaczących rezultatów [...]
[...] (np. klasyczne brzuszki). Poza tym wygląd mięśni brzucha nie zależy od tego, jak je trenujesz (poprzez skłony, krótkie spięcia, unoszenie nóg w leżeniu itd.), tylko ile tłuszczu masz w warstwie podskórnej. A na to z reguły trening ma mały wpływ lub nie ma kompletnie żadnego wpływu. „Docięcie” zależy od tego, co robisz w kuchni, a nie na [...]
[...] katorżniczy trening. W takich warunkach zjedzenie posiłku jest niezbędne dla rozpoczęcia regeneracji potreningowej. Nie bój się zatłuszczenia, to mało realny problem – o ile nie masz zespołu metabolicznego, insulinoporności ani nie „składujesz” wielu nadmiarowych zwałów tłuszczu. Przyczyna nr 5: „sauna” Odwodnienie nie sprzyja budowie mięśni. [...]
Gronkowce powszechnie występują w naszym otoczeniu. Od 10% do 50% osób jest stale lub tymczasowo nosicielami gronkowca złocistego. Pierwsze doniesienia na temat gronkowców pochodzą z lat 80. XIX wieku. Bakterie z rodzaju Staphylococcus zostały odkryte już w 1880 r. przez szkockiego lekarza Alexandra Ogstona, który nadał im nazwę wynikającą z [...]
Po treningu siłowym następuje kluczowy czas ważny dla odbudowy mięśni. Wbrew obiegowym opiniom wchłanianie składników pokarmowych po intensywnym treningu jest znacząco zahamowane, dlatego nie ma znaczenia, czy rzucisz się na worki z ryżem i kurczaka jeszcze przed wyjściem z klubu czy dopiero po przyjeździe do domu. Niestety klasyczne jedzenie w [...]
Wiele razy napotykam na różnorakie pytania odnośnie do diety czy treningu. Chciałbym podsumować kilka kluczowych, najbardziej oklepanych problemów związanych z hipertrofią, treningiem, dietą czy nawet stylem życia. Dla ćwiczeń bicepsa – uginania ramion na maszynie siedząc - najwięcej powtórzeń wykonano w treningu B3, czyli wtedy, gdy ćwiczenie [...]