SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

h fruktoza

  • Wiele osób myśli, że problem ich nie dotyczy, jednak w USA stan przedcukrzycowy ma jeden na trzech dorosłych. Jeśli ktoś wyobraża sobie, iż sytuacja zdrowotna w Polsce jest lepsza niż w USA, to chciałbym wyprowadzić te osoby z błędu. Przez ostatnie lata przejęliśmy negatywne wzorce żywieniowe oraz te dotyczące spędzania wolnego czasu.  Doustne [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 576 Data: 2021-05-21 07:47:37
  • Sklepowe sushi - które wybrać?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] sól, przyprawy), ostra czerwona papryka w proszku, sól, koperek), cukinia, wsad z ikry gromadnika 0,3% (ikra gromadnika 95% (Mallotus villosus) - we wsadzie cukier, sól, fruktoza, barwniki: koszenila, kurkumina), prażone ziarna sezamu. Sos sojowy: woda, soja, pszenica, sól. Wsad imbirowy: imbir, syrop glukozowo-fruktozowy, sól, kwasy: kwas [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 24705 Data: 2017-10-30 10:06:31
  • [...] złożonym przemianom w ustroju).  Co zapamiętać? Węglowodany wykazują różne oddziaływanie na ustrój człowieka. Należy wystrzegać się tych działających szybko (glukoza, fruktoza, sacharoza, galaktoza, laktoza, syrop glukozowo-fruktozowy - HFCS, miód) na rzecz cukrów wolniejszej kinetyce (np. skrobia: ryże, kasze, makarony itd.). Cukry o [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5963 Data: 2020-10-27 08:45:53
  • W pierwszej części choć powierzchownie przedstawiłem mechanizmy, które stoją za dezinformacją. Ludzie o wiele chętniej uwierzą w proste przekazy, które zawierają kłamstwa, niż w skomplikowaną prawdę. Dlatego ludzie dokonują ciągle złych wyborów żywieniowych, kierują się uprzedzeniami, mitami i propagandą. Swój udział w pogłębianiu zamieszania mają [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2326 Data: 2019-07-18 09:11:55
  • Dieta sokowa, detoks sokowy - czy warto?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] się z glukozy i fruktozy, podlega określonym przemianom, jest zużywany na potrzeby energetyczne ustroju, odkładany w postaci glikogenu mięśniowego (glukoza) czy wątrobowego (fruktoza, w pewnym stopniu glukoza), lub w postaci tkanki tłuszczowej (po przekształceniu do trójglicerydów). Ustrój człowieka wytwarza glukozę, a krwinki czerwone i mózg są [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1341 Data: 2022-01-24 20:06:03
  • [...] wysiłek długotrwały może powodować problemy żołądkowo-jelitowe oraz uszkodzenia nerek (hipoksja, odwodnienie, białkomocz). 3. Unikaj dużych ilości fruktozy, paradoksalnie fruktoza jest lepiej tolerowana, jeśli jest spożywana razem z glukozą. 4. Unikaj odwodnienia. 5. Pamiętaj, iż organizm ma ograniczone możliwości przyswajania węglowodanów, a [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 14835 Data: 2017-12-08 23:36:10
  • [...] (wyjątek od reguły stanowi nadwyżka która pochodzi z czystych protein, jednak to nienaturalna sytuacja), a największe zagrożenie przynoszą tłuszcze i cukry proste (glukoza, fruktoza) oraz ich połączenie (np. słodycze, pokarmy fast food). Można godzinami dyskutować, co jest groźniejsze - a obie strony barykady mają dobre argumenty. Tłuszcze [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4010 Data: 2019-03-09 09:15:22
  • Kwasica a dieta ketogeniczna. Diety Dukana i Atkinsa vs VLCKD

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] nie należy nazywać ciał ketonowych ketonami, gdyż D(-)-3-hydroksymaślan nie jest ketonem, a we krwi znajdują się ketony, które nie są ciałami ketonowymi, np. pirogronian, fruktoza. Kiedy powstają ciała ketonowe? Jeśli ograniczysz podaż węglowodanów do 50 g (lub mniej) dziennie, tłuszcze stają się głównym substratem energetycznym dla ustroju. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2784 Data: 2019-03-13 22:01:16
  • [...] => powstaje glukoza izomaltaza hydrolizuje wiązania alfa-1,6 w alfa-końcowych dekstrynach do glukozy sukraza rozkłada sacharozę (cukier stołowy) powstaje => glukoza + fruktoza trehalaza rozkłada trehalozę => powstaje glukoza. Skrobia= amyloza (20%) + amylopektyna (80%) Amylopektyna jest polimerem glukozy, który jest podatny na hydrolizę [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1822 Data: 2020-05-25 12:32:08
  • Które węglowodany są najgorsze?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    We współczesnym świecie cukier jest często demonizowany. Przypisuje mu się wywoływanie wielu chorób, dziesiątkujących ludzkość. Niektórzy producenci fast food znaleźli idealny sposób prowadzenia kampanii dezinformacyjnej. Cóż, wystarczy obficie podsypać pieniędzmi odpowiednie grupy naukowców, a udowodnią oni, że słodzone napoje są głównym [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 895 Data: 2022-10-04 16:59:39
  • Nawadnianie: piwo kontra inne napoje

    Artykuł
    Badania naukowe

    [...] mogą spożytkować nawet 90 g węglowodanów na godzinę (~1.5-1.8 g/min.). Może być stosowana mieszanka np. 1.2 g glukozy + 0.6 g fruktozy na minutę pracy, obecnie wg badań fruktoza wraca do „łask”, co ciekawe, niewielkie ilości węglowodanów mogą mieć wpływ na poprawę osiągów nawet w trakcie pracy krótkotrwałej (45-60 minut), przy [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 13860 Data: 2018-07-24 09:24:55
  • Pozbywanie się tkanki tłuszczowej jest utrapieniem dla wielu osób. Środki, które mają „zapewnić sukces”, sprzedają się w dziesiątkach tysięcy opakowań. Najciekawsze jest w tym, iż wiele osób wcale nie szuka zwykłych suplementów diety. Wolą trucizny w rodzaju DNP (który zabił dziesiątki osób), środki, które mogą doprowadzić do hospitalizacji z [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7981 Data: 2019-04-28 15:22:50
  • [...] będą nawet białka serwatkowe lub chaotycznie dostarczane odżywki węglowodanowo-białkowe (gainer, bulk) lub same węglowodany (vitargo, carbo, maltodekstryny, glukoza, fruktoza, cukier, miód itd.). Musisz mieć choć zarysy diety. Prawie wszyscy zawodnicy osiągający dobry poziom odtłuszczenia, restrykcyjnie pilnując swoich proporcji [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 8288 Data: 2018-12-23 15:20:59
  • [...] zawierającej izomaltulozę, w porównaniu do sacharozy.  Sześćdziesięciu czterech zdrowych dorosłych z nadwagą / otyłością przydzielono do grup: 40 g izomaltulozę (glukoza + fruktoza) 40 g cukru (sacharoza; glukoza + fruktoza) W ciągu 12 tygodni obie grupy znacznie straciły na wadze, jednak zmiana była wyraźniejsza w grupie izomaltulozy anie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2979 Data: 2019-11-24 17:07:18
  • Popularne mity dietetyczne i żywieniowe

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Internet jest pełen cudownych diet oraz wymyślnych sposobów na redukcję tkanki tłuszczowej. Istnieją tysiące poradników i niektóre z nich są naprawdę wartościowe, np. wydana kilka lat temu publikacja Brada Schoenfelda. Niestety, w Internecie jest równie dużo dezinformacji. Nie jest sztuką znaleźć „coś”, ale umieć zweryfikować podawane treści, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1931 Data: 2021-01-21 10:52:28
  • [...] dostarczania nadmiaru kalorii, unikanie produktów wysokoprzetworzonych, nadmiernie solonych, niezdrowych tłuszczów (np. trans) oraz cukrów o szybkiej kinetyce (glukoza, fruktoza, maltoza, sacharoza, syrop glukozowo-fruktozowy itd.). Poszczenie  Duże znaczenie ma również okresowy post. To nie znaczy, że masz pościć 3, 5 czy 7 dni bez przerwy, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4423 Data: 2021-08-14 10:25:30
  • Dieta na masę: Co jeść na masę?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Jeśli zastanawiasz się, jak możesz wspomóc budowę mięśni, to mam dobrą wiadomość: to wcale nie jest aż takie skomplikowane. Jednak na kulturystów czyha wiele pułapek i postaram się opisać chociaż niektóre z najczęściej spotykanych. Jak wiemy, istnieje wiele źródeł białka, węglowodanów i tłuszczów. Jednak wiele z nich nie nadaje się dla sportowców, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 28577 Data: 2018-10-09 12:10:47
  • [...] - „Z daleka od mleka””. Nie ma żadnych dowodów na to, by umiarkowane spożycie mleka wywoływało wiele poważnych chorób. Z pewnością w nadmiarze szkodliwe są: alkohol, cukier, fruktoza, glukoza, mięso przetwarzane w wysokiej temperaturze czy najróżniejsze hormony. Co udało się ustalić?  Mleko może mieć wpływ na wcześniejsze występowanie miesiączki, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 13223 Data: 2018-01-22 19:00:03
  • Słodziki: które są naturalne, a które sztuczne?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Na początku warto wyjaśnić, iż kryterium czy dany związek ma pochodzenie naturalne, czy syntetyczne, ma drugorzędne znaczenie. W ostatnich kilkudziesięciu latach poznaliśmy setki naturalnych trucizn, niektóre są równie skuteczne, jak opracowana przez człowieka broń masowego rażenia (np. chemiczna). Wspomniany termin jest eufemizmem. Podsumowanie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2096 Data: 2020-12-09 08:57:56
  • [...] obraz, że im więcej fruktozy, tym możliwy wyższy poziom trójglicerydów. Jednak trudno wskazać jednoznaczny “bezpieczny” dzienny poziom spożycia fruktozy - pamiętajmy też, że fruktoza “stanowi połowę cukru”. Niektóre badania wykazują, że dzienne spożycie fruktozy, poniżej 100 g, nie ma wpływu na poziom trójglicerydów, a dopiero przekroczenie 100 [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4121 Data: 2021-06-23 16:22:08