Czym jest dieta? Jest to system odżywiania, który ma nam zapewnić energię i wszystkie potrzebne składniki odżywcze potrzebne do funkcjonowania, podejmowania codziennych wyzwań i zapewniających nam zdrowie. Z reguły dieta kojarzy nam się z odchudzaniem, ale pamiętajmy, że nie tylko o to tu chodzi. Podsumowanie Dieta DASH może być łatwym i [...]
W pierwszej części tekstu „Mikrocykl dopingowy, maksymalna masa?” scharakteryzowałem środki (sterydy anaboliczno-androgenne, hormony tarczycy, hormony peptydowe) stosowane w trakcie dopingowego cyklu przez pewnego zawodnika. Po czwarte: istnieją nikłe przesłanki by dostarczać w diecie aż tyle protein, szczególnie iż w momencie zjadania białka [...]
Współczesny Internet nie bazuje na danych naukowych, często zaś na obiegowych opiniach. Kiepsko sprzedają się fakty, dużo lepiej kłamstwa lub fałszywe wiadomości publikowane w celu wzbudzania paniki. Termin „handlarze strachem” dobrze charakteryzuje to zjawisko. Dlatego właśnie taką furorę robią wiadomości o „morderczych słodzikach”, „rakotwórczym [...]
[...] 19 g Węglowodany: 51 g Przekąska Kanapka z wędliną sojową i pastą z awokado chleb razowy 60 g awokado 30 g czosnek 2 g cytryna 2 g wędlina sojowa 40 g papryka czerwona 100 g groszek zielony 20 g pomidor 120 g kiełki 10 g Energia i makroskładniki 299.2 kcal Białka: 15 g Tłuszcze: 9 g Węglowodany: 39 g Obiad Kotlety sojowe w sosie curry z komosą [...]
Veggie Balls to takie drobne warzywne klopsiki... Na pierwszy rzut oka widać w nich marchewkę, groszek i kukurydzę. Wyglądają dobrze, apetycznie i nawet nieźle pachną. Tak jak większość tego typu produktów, są niemal gotowe do spożycia. Wystarczy je podgrzać na odrobinie oleju i gotowe. Swoją konsystencją przypominają pulpeciki mięsne z [...]
[...] by wyprodukować bez jego użycia. Producent jednak zdecydował inaczej. Mogłoby też być nieco mniej soli, ale poza tym reszta składników jest bardzo poprawna. Skład Woda, groszek zielony 28%, ogórki konserwowe 17% (ogórki, woda, ocet, cukier, sól), olej rzepakowy, białko grochowe, smażona cebula (suszona cebula, olej słonecznikowy), musztarda [...]
[...] podsmażyć posiekaną cebulę wraz z posiekanym czosnkiem. Proponuje smażyć na bardzo małym ogniu – czosnek lubi się szybko spalić. Do przesmażonej cebuli dodać zamrożony groszek i około 5 minut, co chwilę mieszając podsmażyć także groszek. Ugotowaną i odcedzoną soczewicę wrzucić na patelnię i wszystko wymieszać. Posypać czarnuszką i podać z [...]
[...] g makaronu - ja użyłam udon - możecie zastąpić ryżowym sól, pieprz Jak wykonać: Warzywa kroimy. Marchew i pietruszkę w plasterki, cukinię w półplasterki, paprykę na kawałki, groszek cukrowy tniemy na pół, por na piórka. Ja użyłam kurczaka już obrobionego termicznie - możecie dodać surowego, pieczonego, smażonego. Makaron gotujemy, przelewamy [...]
[...] i blisko 18 tys. gatunków skupionych w 3 podrodzinach. Są to drzewa, krzewy, byliny i rośliny krótkotrwałe. Należą do niej np. warzywa, takie jak: fasola, soczewica i groszek oraz rośliny, takie jak: koniczyna, seradela, lucerna, soja, orzech ziemny. Różne gatunki występujące w tej rodzinie są wykorzystywane, jako żywność, zielony nawóz, a [...]
[...] i zwiększać żywotność. W diecie zastosowano sześć odmian owoców (banan, figa, guawa, cytryna, papaja i kumkwat), pięć ziaren zbóż (owies, ryż, sorgo, pszenica i kukurydza), groszek łuskany, orzeszki ziemne, trzy odmiany fasoli, 19 odmian warzyw (w tym) zielonych, białe i słodkie ziemniaki oraz małe ilości mleka koziego i jogurtu (średnio 84 g [...]
[...] się chwilę na resztce oliwy. Dodajemy mleko kokosowe i wszystko mieszamy. Redukujemy moc pod patelnią - mleko dość szybko się redukuje. Po kilku minutach dodajemy ugotowany groszek cukrowy, sok z limonki, mieszamy i gotowe. W tym czasie gotujemy makaron... Gotowe! Wartości odżywcze: Cała porcja to 765 kcal. Białko 55 g, Tłuszcze 32 g, [...]
[...] g fileta z miruny lub innej ryby 1 jajko 15 g suchej kaszy manny szczypior/ natka pietruszki/ koperek - według uznania sól, pieprz łyżeczka musztardy dijon Dodatki - quinoa, groszek cukrowy, warzywa według uznania Jak wykonać: Rozmrożony filet rozgniatamy widelcem i dodajemy pozostałe składniki. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na 5 - 10 [...]
[...] to jednak dodane do innych produktów, takich jak: kasze, komosa ryżowa, soczewica i inne, zwiększają ilość białka w całym posiłku. Warzywa bogate w białko to: fasola i groszek, szpinak, brokuły, jarmuż, brukselka czy kukurydza. Choć w jednej porcji wielkości szklanki znajduje się ledwo kilka gramów białka, to w przypadku, kiedy nie jemy [...]
Dieta wegańska stwarza pewne ryzyko niedoborów dietetycznych. Powiązane są one z trudnościami w dostarczeniu odpowiedniej ilości niektórych witamin, minerałów, jak i kwasów tłuszczowych omega 3, które są niezbędne, aby utrzymać zdrowie fizyczne. Dawkowanie: dzienne zapotrzebowanie na cynk wynosi od 8 do 11 mg na dzień. Zapotrzebowanie rośnie u [...]
Coraz częściej słyszymy o eliminacjach produktów żywnościowych. Czym jest dieta eliminacyjna? W czym może nam pomóc i kiedy ją stosować? Kiedy takie rozwiązania przynoszą korzyści, a kiedy są zagrożeniem? Jeśli interesuje Cię to zagadnienie, to właśnie dla Ciebie jest ten artykuł. Podsumowanie Należy pamiętać, że każda eliminacja powinna być [...]
Wzdęcia są jednym z elementów procesu, w jaki Twoje ciało pozbywa się nadmiaru gazów jelitowych. Drugi sposób to odbijanie. Gazy jelitowe pochodzą: po pierwsze z powietrza połykanego podczas spożywania posiłków lub mówienia, a po drugie, z fermentacji resztek pokarmowych zachodzącej w jelitach pod wpływem bakterii. Co warto zapamiętać i jak tę [...]
Wiele osób chcących przejść na dietę, myśli, że oznacza to rezygnację ze smacznego i łatwego do przygotowania jedzenia. Zrodziło się mylne przekonanie, że jeśli coś jest smaczne, to na pewno nie jest ani zdrowe, ani fit, a to, co zdrowe, to z pewnością w gardle staje i ciężko przełknąć. Nieważne, z jakiego powodu myślisz o diecie — czy to ze [...]