Dolegliwości bólowe, w szczególności jelit, mogą mieć charakter nagły lub przewlekły, a także podłoże fizjologiczne lub psychologiczne. Niezależnie od tego, jaki jest ból, który dotyka daną osobę, ograniczać on może efektywność w wykonywanej pracy, osłabiać rozwój i stan zdrowia, a także negatywnie wpływać na nastrój. Znając przyczyny występowania [...]
[...] z kurczaka, jajek i ryb”. Z biegiem czasu wzorce żywieniowe Bon Jovi zmieniły się, zdecydowanie na lepsze, przechodząc z dużej ilości fast foodów na zdrowszą dietę bezglutenową. „Wiesz, stołowałem się kiedyś w McDonaldzie, nie byłem w pobliżu takiego miejsca od nie pamiętam już ilu lat. Kiedyś jadłam duży talerz makaronu i kurczaka, co [...]
[...] planu stało się jej obsesją. Cały plan dnia dostosowany był do treningów i diety. Powiedziała, że zawodniczki muszą wykluczyć wiele produktów z diety takich jak nabiał czy gluten. Muszą ciągle jeść tylko dozwolone produkty, np.: ryby, bataty, kurczaki czy ryż. Przyznała również, że bycie zawodnikiem wymaga ogromnych poświęceń, silnego [...]
[...] jedząc w McDonald’s 3 x dziennie. Wbrew opiniom zamieszczanym w internecie, nie ma żadnych dowodów na to, iż pieczywo ma jakieś szczególne, uzależniające działanie lub by gluten był głównym wrogiem człowieka. Co powinienem jeść? Warzywa, rośliny strączkowe, świeże owoce i ziarna, chude mięso, drób i ryby. Jeśli chodzi o napoje, zalecana jest [...]
Niedawno dyskutowałem z pewnym mężczyzną. Niestety nie czyta on książek, czasopism ani opracowań w Internecie poświęconych dietetyce. Zresztą wiedza większości ludzi na temat żywności jest ulotna, częściowa i często bazuje na sloganach, zasłyszanych informacjach, plotkach czy wręcz mitach. Gdzie występuje skrobia? Występuje w ziarniakach zbóż, [...]
We współczesnym świecie dostęp do informacji jest niezwykle prosty, niemniej wiele osób decyduje się na usługi różnorakich trenerów i dietetyków. Jeśli chodzi o trening siłowy, istnieją kwestie, które trudniej wyjaśnić on-line. Poza tym, o wiele szybciej można przedstawić komuś np. sposób wykonania ćwiczenia. Izolacje, maszyny, trening [...]
[...] i zwierzęce uzupełniają swoje aminogramy, zastosowanie niewielkiego udziału białek roślinnych nie będzie miało wpływu na działanie samego białka. Jedynie osoby uczulone na gluten, powinny unikać produktów tego typu. Koszt opakowania 1000g to zaledwie 39zł, co jest dość konkurencyjnym rozwiązaniem. Ciekawym produktem dla wegetarian jest też [...]
[...] zwierzęcymi, aminogramy się uzupełniają i wtedy niewielki dodatek białka roślinnego nie powinien powodować gorszego wpływu na nasz organizm. Jedynie osoby uczulone np. na gluten, muszą zwrócić uwagę na to, czy białko nie posiada dodatku hydrolizatu białek pszenicznych. Czy WPC nadaje się podczas odchudzania? Jako że białko serwatkowe obfituje [...]
Wielu zawodników wspomina białko Rheo H. Blaira, jako rewolucyjny dodatek do diety kulturysty. Białko Blaira składało się z białka jaja kurzego, suszonych całych jaj oraz kazeinianów uzyskanych z odtłuszczonego mleka. Tak naprawdę Blair nazywał się Irvin P. Johnson. Stworzył on zresztą całą linię produktów, a wiele z jego pomysłów w tamtych [...]
[...] pokarmowe mogą powodować różne dolegliwości żołądkowo-jelitowe, m.in. gazy, wzdęcia, zaparcia. Pokarmy, które często są źródłem takich dolegliwości, to np. nabiał, jaja, gluten. Jeżeli wzdęcia powtarzają się u Ciebie bardzo często, spróbuj zaobserwować czy nie dzieje się to tylko po określonych produktach. Spróbuj je wykluczyć z diety na [...]
[...] zwyczajna (Triticum aestivum). Dodatkowe typy to durum, samopsza, płaskurka i orkisz. Kiedy należy wykluczyć je z diety lub nie są zalecane? Celiakia i nadwrażliwość na gluten Osoby z chorobą autoimmunologiczną znaną jako celiakia, nie tolerują białek zwanych glutenem, ponieważ uszkadzają one wyściółkę jelita, co może powodować wzdęcia, [...]
Przeważnie jest tak, że większość mężczyzn przeżywa swoje życie, nie widząc swoich mięśni brzucha. Co bardziej szczęśliwi, widzieli je po raz ostatni w podstawówce, gdy byli mali i szczupli. Zazwyczaj osoby trenujące nie mają problemów z tym, aby uzyskać w krótkim czasie szczupły wygląd sylwetki, jak i pochwalić się swoim mięśniami. Odpowiedni [...]
Kawa i jej smak chyba znane są wszystkim. Kawa parzona, rozpuszczalna, z cukrem, mlekiem, kawa latte, espresso, cappuccino – każdy ma swoją ulubioną. Od pewnego czasu spotkać można gotowe napoje kawowe, które po wstrząśnięciu są w stanie zaspokoić naszą ochotę na kawę, ale też nieco nas ochładzają. Spójrzmy z bliska, co kryje się w gotowych [...]
[...] problemy z wypróżnianiem się, uboga flora jelitowa lub jej przerost. Jak się go pozbyć: 1. Wyklucz żywność, która Ci szkodzi. Najczęstszymi nietolerowanymi substancjami są gluten (chleb, makaron, wyroby cukiernicze), alkohol, drożdże (ciasta, piwo) i produkty mleczne (ser, mleko, masło). Najlepszym rozwiązaniem będzie jednak obserwowanie [...]
W dzisiejszych czasach plagą społeczeństwa jest nadwaga i otyłość, jednak są też osoby z drugiego końca skali. Ni mniejszy artykuł kierujemy do osób z niedowagą i chudych, a w nim dostarczymy Wam kilka porad na temat, jak poprawić estetykę sylwetki i nabrać trochę mięśni. Drobne zmiany skutkują! Połączenie treningu, jak i diety, z dodatnim [...]
[...] uczulającym działaniu jest kazeina, która nie tylko obciąża jelita, lecz zdaniem wielu lekarzy może przyczyniać się do chorób i wzmagać nadwrażliwość na inne składniki m.in. gluten. Co więcej, dieta bogata w nabiał może zwiększać problemy z cerą takie jak trądzik, bóle stawów, zaostrzenie stanów zapalnych, obniżać przyswajalność żelaza oraz [...]
[...] co celiakia. Jeśli jesteś uczulony na pszenicę, cierpisz na reakcję immunologiczną na białko występujące wyłącznie w pszenicy. Z kolei przy celiakii ma miejsce reakcja na gluten, który można znaleźć również w innych zbożach takich, jak: żyto, jęczmień, owies, a także właśnie pszenica. Alergia na pszenicę jest zjawiskiem dość rozpowszechnionym. [...]
[...] benzoesan sodu, sorbinian potasu, suszona natka pietruszki, wzmacniacz smaku: glutaminian sodu, ekstrakt czosnku, substancja słodząca: sukraloza. Może zawierać soję, gluten, mleko, seler, gorczycę i produkty pochodne. Wartości energetyczne w 100g: Sos czosnkowy zawiera 91kcal, w tym: 7,2g tłuszczu, w tym kwasy tłuszczowe nienasycone: [...]
[...] przemiału Rafinowane produkty mączne, takie jak np. biały chleb, mogą przyczyniać się do nasilenia stanów zapalnych. Kwestia ta nie tylko dotyczy osób uczulonych na gluten, ale także każdego z nas. W okresie rekonwalescencji zaleca się ograniczyć tego typu w diecie. 5. Nadmiar kwasów tłuszczowych omega 6 O kwasach tłuszczowych omega 6 i [...]
Świat kobiecego fitnessu jest totalnie zagracony mitami. Kolejny artykuł to kolejne rewelacje, kolejni entuzjaści i przeciwnicy danej teorii. Szansa na to, że pojawi się publikacja, obalająca wszystko jest nikła. Poniżej przedstawione są najczęściej przekazywane mity, które znacząco utrudniają kobietom rozwój. Kobietom, ponieważ bardzo często [...]