W pierwszej części tekstu omówiłem podstawowe kwestie związane z przygotowaniem do selekcji do JW 4026. Oczywiście, w Polsce mamy więcej jednostek specjalnych, różnią się one charakterystyką, wyposażeniem, zadaniami, sprzętem. W jednej jednostce ważniejsze będzie pływanie, w innej być może sprawność na lądzie. Normy, jeśli chodzi o Formozę, [...]
[...] Wyniki: diety wysokobiałkowa, jednak bez węglowodanów oraz zwykła wysokobiałkowa (bez wyczerpywania glikogenu) wywołały mniejszy głód, w porównaniu do diet niskobiałkowej (gdzie wyczerpano glikogen) i niskobiałkowej (bez wyczerpywania glikogenu), dieta wysokobiałkowa, jednak bez podawania węglowodanów oraz wysokobiałkowa, spowodowały większe [...]
Większość „poradników treningowych” w sieci zawiera mniejsze lub większe błędy merytoryczne. Inne z kolei projekty powstają w głowie osób niemających zbyt dużo wspólnego ze sportem. Efekty są opłakane. Proporcje wydatku energetycznego wyglądają następująco: spoczynkowa przemiana materii — około 60–70% dobowego wydatku wysiłek fizyczny lub [...]
Okno anaboliczne to jeden z najbardziej zmitologizowanych elementów przeplata się tu wątek odżywiania, suplementacji oraz właściwego czasu dla rozpoczęcia odbudowy mięśni. Wielu naukowców weryfikowało już tezy dotyczące „okna” i wbrew obiegowym opiniom oraz guru pseudo-nauki, wyniki wcale nie są jednoznaczne. A więc pora wytoczyć ciężkie działa. [...]
[...] - walina, w chlebie pszennym - lizyna + tryptofan, w ziemniakach - metionina + cystyna + izoleucyna. Czy można wysycić ustrój aminokwasami? Tak. Istnieje graniczny próg, gdzie dalsze podawanie białka nie ma już większego znaczenia. Synteza białek mięśniowych może być podniesiona nawet do 48 h po zakończeniu treningu, a dodatkowe porcje [...]
[...] recenzję. Nie można zresztą jej do końca obwiniać, gdyż te same mity są powielane powszechnie, nawet przez dietetyków. Poza tym istnieją kwestie zapalne oraz kontrowersyjne, gdzie do dzisiaj nie udzielono wiążących odpowiedzi. Wyniki glukoza i fruktoza spowodowały bardzo podobne odnowienie tłuszczów wewnątrzmięśniowych (fruktoza: +2,4 ± 0,4 mmol [...]
[...] st. II i trójdzielnej st. II, nadciśnienie płucne, kardiomiopatię przerostową, nadciśnienie tętnicze, cukrzycę t. 2 oraz zniszczoną wątrobę (marskość) przez alkoholizm, gdzie zarówno ALAT (11,8), jak i ASPAT (20,7) wskazywały na … okaz zdrowia! Pewien człowiek przez kilkanaście lat nadużywał doustnych i iniekcyjnych SAA. Jak dotąd w [...]
Nawet nie wiem, od czego zacząć, pewien poziom głupoty został przekroczony. Tok rozumowania, który prezentują „dziennikarze” (a raczej hieny polujące na sensację), wygląda następująco – wcale nie sprzedają się dobre informacje (jeśli mi nie wierzysz, obejrzyj „fakty” lub „wiadomości”). Dlatego dużo lepsze są choroby, śmierć, przestępstwa, skandale [...]
W sieci dystrybuowane są najróżniejszej maści poradniki związane z odchudzaniem. Zresztą problem dotyczy także tradycyjnych księgarni, gdzie półki uginają się od „najlepszych programów” i „diet cud”. Z jakością podobnych publikacji już jest gorzej, w poradnikach sprzedawanych w sieci zwykle obok informacji ukradzionych, np. ze sportowego forum [...]
[...] wartości. A więc 48% dodatkowej podaży energetycznej w grupie jedzącej dużo cukru zostało spożytkowane na termogenezę lub lipogenezę. Potwierdzają to inne badania, gdzie nawet 49% energii było przeznaczonych na termogenezę po 3 tygodniach diety wysokowęglowodanowej. W kolejnych badaniach dziewięciu szczupłych i siedmiu otyłych mężczyzn [...]
[...] po 1 oraz 4 h po treningu siłowym. Wyniki Stężenie glikogenu mięśniowego było wyższe w nodze, która nie pracowała do wyczerpania na rowerze (NORM), z kolei niskie tam, gdzie zastosowano metodę wyczerpania glikogenu, Fosforylacja Akt-p70S6K-rpS6 (jest to białko efektorowe mTOR) zwiększyła się w obu grupach, bez różnic pomiędzy nogami. mTOR [...]
Na temat odchudzania powstały setki książek i artykułów. Problem tkwi w tym, iż większość prezentowanej tam wiedzy nie ma dużego lub żadnego odzwierciedlenia w faktach. Dlatego polecam książki wydawnictwa PZWL oraz publikacje w rodzaju autorstwa Brada Schoenfelda „Strong & Sculpted” (jest do znalezienia w wersji anglojęzycznej, w sieci). [...]
[...] w wielkim nieporządku. Znam człowieka (ważył ~120 kg), który właśnie w taki sposób próbował się odchudzać! Po prostu zastosował fatalną dietę rozpisaną na 1200 kcal, którą gdzieś zdobył. Inny 100 kg facet w wieku ok. 50 lat wykupił usługi cateringowe i dostarczał ~1800 kcal dziennie. Bardzo się zdziwił, gdy mu powiedziałem, iż tego typu podaż [...]
[...] do pracy z wysoką intensywnością, będzie na gorszej pozycji, bo jej zasoby glikogenu wcale wiele nie wzrosły, a jest przyzwyczajona do pracy z niższą intensywnością (tam gdzie „paliwem” są tłuszcze, nie węglowodany). A jak jest z treningiem siłowym? Do chwili obecnej nie uznaje się strategii nasycania mięśni glikogenem, jako potrzebnej w [...]
[...] bezpośrednio wpływają na budowę muskulatury, np. kreatyna, która stanowi bezpośrednie źródło energii do pracy mięśniowej, a jest szczególnie przydatna w treningu siłowym, gdzie wykorzystuje się beztlenowe pozyskiwanie energii. Jednak patrząc z drugiej strony, wiele środków ma pośredni, ale niezmiernie istotny wkład w zwiększanie hipertrofii. [...]
[...] po treningu oporowym: 36 g proteiny serwatkowej (izolatu), jak i prawie 50 g proteiny ryżowej (RPI). Czy można wysycić ustrój aminokwasami? Tak. Istnieje graniczny próg, gdzie dalsze podawanie białka nie ma już większego znaczenia. Synteza białek mięśniowych może być podniesiona nawet do 48 h po zakończeniu treningu, a dodatkowe porcje [...]
W przyrodzie nie ma nic za darmo. Wykazano, iż organizm bardzo niechętnie buduje mięśnie, gdyż jest to związane z ogromnym kosztem energetycznym. Niestety, w momencie, gdy chcesz poprawić jakość muskulatury (pozbyć się zwałów tłuszczu), poniesiesz mniejsze lub większe straty masy mięśniowej. Dlaczego? Bo ograniczasz podaż tłuszczów i/lub [...]
[...] wyjściowych po 45-60 minutach nawet po najcięższym treningu (np. objętościowym treningów nóg, w którym przerzucono 5-10 ton obciążenia, czy dla treningu klatki piersiowej, gdzie podniesiono od 3 do 5 ton). Czy chwilowy wzrost hormonów ma znaczenie? Poza tym w badaniach naukowych nie udało się potwierdzić wpływu chwilowych wahań hormonu [...]
[...] mogli popełnić? Dla osób chorobliwie otłuszczonych działa praktycznie każdy rodzaj interwencji dietetycznej – nieważne, czy w postaci klasycznej diety bogatej w węglowodany (gdzie dostarcza się stosunkowo niewiele protein i tłuszczu; z reguły rozkład przedstawia się tam następująco: 50-60% węglowodany, 10-20% proteiny, 20-30% tłuszcz), low carb [...]
[...] jest o wiele mniejsze, w porównaniu do klasycznej żywności. Tym bardziej, iż istnieją poważne zastrzeżenia dotyczące przemysłowej produkcji mięsa, szczególnie w USA (gdzie dopuszczalne są zakazane w UE środki “wspomagające” rozrost zwierząt). Referencje: Jose Antonio i wsp. badali tą kwestię przez okres roku: „A High Protein Diet Has No [...]