Pigwa cenna, ale zdecydowanie zbyt mało znana. W okresie jesienno-zimowym warto zwiększyć jej konsumpcję, ze względu na wysoki udział witaminy C, która naturalnie podnosi naszą odporność, ale też pomaga w walce z wolnymi rodnikami. Co jeszcze kryje w sobie ten tajemniczy owoc? Rozpuścić 1,2 kg cukru oraz 0,25 l soku, na przykład porzeczkowego lub [...]
Choć tak go postrzegamy, smak nie jest w rzeczywistości zmysłem, którego zadanie polega jedynie na dostarczaniu nam wyrafinowanych doznań. Jak każdy zmysł, również smak ułatwia człowiekowi przetrwanie w jego zewnętrznym środowisku. Z jednej strony ostrzega nas przed toksycznymi składnikami żywności, z drugiej zaś wskazuje na obecność w pokarmie [...]
Polska jest znaczącym producentem warzyw i owoców w Europie. Niestety Polacy jedzą ich zdecydowanie za mało. Według zaleceń IZŻ powinniśmy spożywać dziennie minimum 400 g warzyw i owoców. Tymczasem przeciętny Polak zjada mniej niż 280 g warzyw i owoców dziennie. Co daje średniej wielkości jabłko i kilka plasterków pomidora. Podsumowując Możemy [...]
Pomarańcza to tak wszechobecny owoc, że łatwo jest zapomnieć o jej egzotycznym pochodzeniu. Pochodzi z regionu obejmującego południowe Chiny, północno-wschodnie Indie i Birmę, a najwcześniejsza wzmianka o słodkiej pomarańczy pojawiła się w chińskiej literaturze w 314 roku n.e. Co można zrobić z pomarańczy? Pomarańcze najlepiej smakują na surowo, [...]
[...] do omletów, pieczywa, wafli ryżowych, owsianki, koktajli, naleśników, placków lub spożywany sam w celu zaspokojenia pragnienia na coś słodkiego, produkt idealnie zastępujący dżemy z cukrem, słodycze, przekąski i słodzone napoje, bardzo dobry dodatek do diety u osób z insulinoopornością lub cukrzycą, fajnie sprawdza się, jako słodki dodatek do [...]
W dzisiejszych czasach problem otyłości wśród najmłodszych stale wzrasta. Niestety, jeśli już w dzieciństwie pojawi się nadwaga lub otyłość, to znacząco zwiększa się ryzyko otyłości w dorosłym życiu. Co więcej, dzieci te już we wczesnych latach zaczynają mieć z tego powodu problemy zdrowotne, takie jak cukrzyca typu 2 i nadciśnienie. Do tej pory [...]
Według większości zaleceń dietetycznych powinniśmy spożywać dziennie kilka porcji warzyw i owoców. Z wielu badań wynika, że wciąż jest ich za mało w naszej diecie. Podobno w Stanach Zjednoczonych tendencja ta jest rosnąca, ale wynik ten jest chyba trochę zawyżony, skoro najczęściej spożywane warzywa to pomidory i ziemniaki (często w postaci [...]
Z pewnością wielu z Was pamięta, jak w dzieciństwie zajadał się owocowymi przetworami roboty mamy lub babci. To były smaki! Kompoty, dżemy, kisiele... Wiśniowe, truskawkowe, malinowe... Kiedy to było? Z pewnością w czasach, kiedy nie myślałeś jeszcze o kaloriach, cukrze i tym, że dzisiaj jest dzień klatki. W każdym razie smaki pozostały i każdy, [...]
Wszechobecny konsumpcjonizm, duża ilość produktów dostępnych na półkach sklepowych oraz różnorodność sprawia, że kupujemy bardzo dużo. Często marnujemy jedzenie, gdyż nie zdążymy go zjeść, skończył się termin ważności lub po prostu źle ocenimy nasze możliwości i zapasy. Co robić, aby oszczędnie gospodarować żywnością, odżywiając się przy tym [...]
Niektóre chwile, wspomnienia chcielibyśmy zamknąć w szklanym słoiku, aby nigdy nie zbladły i zawsze można było do nich szybko sięgnąć. Podobnie jest ze smakami, szczególnie tymi sezonowymi, które kojarzą się ze słonecznym latem lub pierwszymi dniami złotej jesieni. Znajdujemy je zazwyczaj w domowych przetworach, które później goszczą na naszych [...]
W XXI wieku mamy do czynienia z plagą otyłości. Moim zdaniem oznaczenia na produktach niewiele dają, są traktowane tak samo, jak ostrzeżenia na butelkach z alkoholem, napisy w sklepach monopolowych czy zdjęcia i napisy ostrzegawcze na paczkach z papierosami. Niemniej naukowcy chcieli się przekonać, czy znakowanie opakowań przynosi jakieś skutki. [...]
Utrzymanie zdrowej diety w szkole nie zawsze jest łatwym procederem, szczególnie gdy celem jest redukcja masy ciała. Słodkie przekąski, napoje, poczęstunki od kolegów i koleżanek nie ułatwiają walki o zdrową i ładną sylwetkę. Dostępność produktów o wysokim stopniu przetworzenia niestety nie ułatwia nam zadania. Nie tylko kalorie są ważne Wielu [...]
Dżemy to lubiany dodatek do naleśników, placków, kanapek i różnych deserów. Tradycyjne zawierają żelatynę, zatem w diecie wegańskiej jest pomijany. Są jednak różne odpowiedniki, które pozbawione są składników pochodzenia zwierzęcego. Jedną z propozycji są owoce w żelu, czyli Frulove in Jelly z ALLNUTRITION. Spoglądając na opakowanie widzimy, że [...]
[...] Czy do diety liczyć węgle ogółem, czy tylko cukry? (jeżeli same cukry to nie wiem jak ja te 330g węgli dostarczę w posiłkach) Druga sprawa: dżem Czytałem tu gdzieś, że dżemy należy ograniczać, ale: (Łowicz wiśniowy niskosłodzony 100g): 37g węgli przyswajalnych 0,3 białka 0,2 tłuszczu Czy to nie jest przypadkiem dobre źródło węgli? I na [...]
Co sądzicie o dżemach Łowicz 100% ? Dżem 100% Extra Gładki Brzoskwinia Skład: brzoskwinie (100 g brzoskwiń na 100 g produktu), cukry pochodzące z owoców, zagęszczony sok cytrynowy do korekty smaku kwaśnego, substancja żelująca - pektyny, Sporządzono ze 100 g owoców na 100 g produktu Dżem 100% Wiśnia Skład: wiśnie (100 g wiśni zużyto na 100 g [...]
Witam, Mam 15 lat i logiczne jest, że mieszkam z rodzicami. I tu pojawia się problem. Moja mama robi różne potrawy, sałatki, dżemy ze śliwek, porzeczek, aronii i malin. Skąd mam wiedzieć ile taki np. dżem ma kalorii. Przecież nie będę stał za każdym razem obok, gdy gotuje coś i pytał się ile gram cukru dodała, ile śliwek albo z czego zrobiony jest [...]
[...] ilościach, ziemniaki gotowane, warzywa i owoce bez ograniczeń, surówki, soki, warzywa gotowane lub duszone bez tłuszczu, cukier i słodycze w bardzo ograniczonych ilościach, dżemy niskosłodzone, przyprawy łagodne, ostre przyprawy w niewielkich ilościach, słaba herbata i kawa zbożowa, napary ziołowe, zupy na wywarach z jarzyn, zagęszczone mąką i [...]