[...] pneumatycznym”, umiejącym rozbić z pierś z kurczaka na owe małe kawałki. To, co nasz organizm będzie w stanie przyswoić z piersi kurczaka, będziemy nazywać aminokwasami. Oczywiście celem zachowania prostotę przekazu dokonałem tutaj wiele skrótów myślowych. To, w jakim tempie nasz “młot pneumatyczny” będzie w stanie rozbijać “mur” piersi z [...]
[...] to zazwyczaj nie poszukujemy żadnego wsparcia w tym zakresie. Jednak w przypadku dysfunkcji trawiennych mogą być one pomocnym dodatkiem dla osób np. nietolerujących laktozy czy mających problemy z trawieniem białka mlecznego. Czy warto wybierać odżywkę białkową z enzymami? Tak i nie. Odżywka białkowa sama w sobie jest produktem lekkostrawnym. [...]
Białko należy do grupy makroskładników dietetycznych, które posiadają właściwości budulcowe. Oznacza to, że proteiny same w sobie są kiepskim źródłem energetycznym, a ich wykorzystanie w diecie ma charakter bardziej funkcjonalny. Pomimo że 1 g białka, dostarcza około 4 kcal (tak samo, jak 1 g węglowodanów), to proces trawienia jest o wiele [...]
[...] w sieci, prawie nikt nie sięga do źródeł badań naukowych. Na prostym przykładzie pokażę, iż nie musi być to dobre rozwiązanie. Przykładowo u początkujących nie ma znaczenia, czy obok treningu siłowego prowadzi się sesje aerobowe, interwałowe, mniejsze znaczenie ma rodzaj pracy czy objętość treningu. I tak odnoszone są spektakularne sukcesy. Nawet [...]
Żółte sery to jedne z najpopularniejszych dodatków do kanapek. Mają jednak dużo szersze zastosowanie, o czym wiedzą wszyscy miłośnicy pizzy, zapiekanek itp. Weganie jednak omijają ten produkt ze względu na zawartość surowca pochodzenia zwierzęcego. Ostatnio w Biedronce pojawiły się roślinne plastry, które do złudzenia przypominają żółty ser. Napis [...]
Pulpeciki w sosie pomidorowo-cebulowym z ryżem, to kolejna wegańska propozycja, która próbuje odwzorować mięsny posiłek. Mamy porcję ryżu, mamy kilka pulpetów i sos, czyli pełny posiłek, który już nie wymaga żadnych dodatków, choć zawsze można dodać jakąś smaczną surówkę. Danie jest proste ”w obsłudze” - wystarczy podgrzać w mikrofali i gotowe. W [...]
[...] skrobia, pomidory suszone 3%, cebula smażona, mielone siemię lniane, ekstrakt drożdżowy, naturalny aromat, czosnek suszony, sól, papryka słodka wędzona, przyprawy (w tym gorczyca), cebula suszona. Wartości odżywcze Wartość energetyczna (na 100 g): 330 kcal Tłuszcz: 28 g (w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 3,0 g) Węglowodany: 12 g (w tym cukry: 1,0 [...]
Pesto to niezwykle aromatyczny dodatek, sos do wielu różnych dań. Mnie osobiście kojarzy się z makaronem i pomidorami z mozzarellą. Oczywiście każdy zajada według uznania. Tradycyjne zielone pesto składa się z bazylii (stąd ten aromat), orzeszków pinii, parmezanu, oliwy z oliwek i czosnku. Na półkach sklepowych można znaleźć pesto, którego skład [...]
Widząc kremową pastę z koperkiem, od razu wyobraziłam sobie świeżą wiosenno-letnią kanapkę posypaną szczypiorkiem. Jakież było moje zdziwienie, kiedy zobaczyłam na pierwszym miejscu w składzie napój sojowy i fermentowany napój sojowy. Czar prysł, ale z drugiej strony, wszelkie twarożki są produktem mlecznym, tak więc i tutaj musiała się pojawić [...]
[...] ich rolę w budowaniu masy i siły mięśniowej, a także odchudzaniu. Zapoznając się z treścią poradnika, dowiesz się, w jaki sposób białko wspiera anabolizm organizmu, jak przyczynia się do regeneracji mięśni zmęczonych po treningu, w jakich ilości i porach powinno się je spożywać, ile ma kalorii czy ile wynosi dziennie zapotrzebowanie na ten [...]
[...] życiu, jak i w klubie. Gdyby uniwersalna recepta istniała, po ulicy chodziliby sami kulturyści w formie startowej, nikt nie cierpiałby z powodu biedy, utraty pracy, nałogów czy problemów zdrowotnych. Jak wiemy, podobna utopia istnieje tylko w książkach i publikacjach internetowych współczesnych szarlatanów i „guru”. Brak snu Boleśniej brak snu [...]
[...] Nasiona są suche i zamknięte, aby mogły wykiełkować, potrzebują do tego odpowiednich warunków. Najważniejsze z nich to odpowiednie oświetlenie, temperatura oraz wilgoć. Te czynniki zapewnią odpowiedni rozwój i wzrost kiełków. Nie wystawiamy kiełków bezpośrednio na słońce, gdyż negatywnie to wpływa na zawartość niektórych witamin. Około 18-21 [...]
[...] aktywnej fizycznie potasu, jak również prozdrowotnie działającego na nasz organizm likopenu. Niestety mało kto jest ich zwolennikiem pod względem smakowym. W jaki sposób włączyć je do diety nie pijąc ich bezpośrednio? Sok, której z firm ma najlepszy skład i warto go włączyć do diety? Przeanalizujmy, jak to dokładnie wygląda. Sok pomidorowy [...]
[...] zachowań związanych z odchudzaniem: prowokowanie wymiotów, tabletki odchudzające (np. środki narkotyczne, stymulanty, preparaty hamujące łaknienie itd.), środki przeczyszczające lub moczopędne (diuretyki). 4514 osób stosowało co najmniej jedną metodę „odchudzania”. Po tego rodzaju sposoby w 77,2% przypadków sięgały nastolatki, a 22,8% [...]
[...] wskazania. Zanim zaczniesz na poważnie trenować, warto poświęcić chwilę na ustalenie dalszej drogi. Oto lista największych błędów popełnianych przez początkujących. Dotyczy to nie tylko panów, ale także pań. Podsumowanie: sięganie po SAA na początku przygody z siłownią to jedna z najgorszych rzeczy, jaką możesz zrobić. Najpierw musisz [...]
[...] że duży odsetek osób starszych będzie z tego korzystać. Jednak, jeśli tylko zdrowie, chęci i możliwości finansowe pozwalają, warto pomyśleć i o treningu stricte siłowym. Oczywiście specjalnie dobranym pod możliwości seniora, najlepiej wykonywanym pod okiem doświadczonego trenera personalnego. Powtórzę bowiem jeszcze raz:nic nie zachowuje tak [...]
Brak ściśle określonego celu sprawia, iż dryfujesz w przypadkowych kierunkach. Niektóre osoby osiągają w ten sposób pewne rezultaty, ale to wcale nie znaczy, że wiedzą, co robią. W skrócie przejdźmy do najczęściej spotykanych kwestii. Ustalenie celu (np. „masa” czy „redukcja”) jest pierwszym krokiem, następnie dopasowujesz do niego dietę oraz [...]
Czy w aspekcie odżywek wysokobiałkowych możemy mieć uzasadnione obawy co do ich bezpieczeństwa? Aby w pełni odpowiedzieć na to pytanie, musimy zanurzyć się w ogólną analizę, czym są odżywki wysokobiałkowe, jakie są ich rodzaje oraz omówić w największym skrócie, dlaczego i jak powstają. Z pewnością jednak nie są to produkty otrzymywane sztucznie, [...]
Siła chwytu pozornie tylko nie stanowi problemu dla większości trenujących. Dzieje się tak głównie z powodu doboru ćwiczeń, które nie obciążają przedramion oraz dłoni, oraz nie wystawiają na próbę siły chwytu. Mówię o współczesnych zawodnikach stosujących wyrafinowane maszyny, które ułatwiają wykonanie treningu. Referencje: [...]
Białko jest podstawowym budulcem organizmu. Potrzebne jest do regeneracji oraz regulacji procesów życiowych. Spożywanie odpowiedniej ilości białka może przyczynić się, w zależności od celów, do lepszego wyglądu naszej sylwetki. Każdy sportowiec wie, że nie zbuduje masy mięśniowej, jeśli nie dostarczy organizmowi niezbędnych aminokwasów. Kulki [...]