[...] skórę i lepszy sen. Zdarza się jednak, że pojawiają się i negatywne skutki, szczególnie jeśli się podejdzie do diety nierozsądnie. Mogą się pojawić niedobory składników odżywczych, ale także napady głodu, intensywnego pragnienia, zmęczenia lub różne problemy trawienne. Wiele z nich ustąpi, jeśli zastosujesz zbilansowaną dietę, z odpowiednią [...]
[...] mięśnie Jest to kolejny mit od lat rozpowszechniany przez osoby, które nie mają żadnego pojęcia o fizjologii. Trening ma mnóstwo walorów, to fakt. Faktem również jest to, że czy to trening aerobowy, czy siłowy, przyczynia się on do spalania tkanki tłuszczowej. Podczas treningu również w mniejszym lub większym stopniu budujemy tkankę mięśniową. [...]
Czy nabiał jest dobry, czy zły dla zdrowia? Czy czerwone mięso zabija? Czy dieta ketogeniczna jest cudownym rozwiązaniem, czy zagrożeniem dla zdrowia? Czy dieta wegańska może przedłużyć długość życia? Czy węglowodany to przyczyna otyłości na świecie? Badania obserwacyjne Badania żywieniowe muszą mieć pewne odstępstwa, ponieważ idealne badanie [...]
[...] ich rolę w budowaniu masy i siły mięśniowej, a także odchudzaniu. Zapoznając się z treścią poradnika, dowiesz się, w jaki sposób białko wspiera anabolizm organizmu, jak przyczynia się do regeneracji mięśni zmęczonych po treningu, w jakich ilości i porach powinno się je spożywać, ile ma kalorii czy ile wynosi dziennie zapotrzebowanie na ten [...]
[...] uważają, iż mleko krowie jest źródłem wszystkich współczesnych chorób. Co zapamiętać? Mleko i produkty mleczne nie są do końca korzystnym składnikiem diety. To nie znaczy, że trzeba wpaść w panikę i kompletnie wyeliminować z menu np. jogurty naturalne. Po prostu należy ograniczyć podaż mleka, serów białych, żółtych, jogurtów słodzonych. [...]
[...] ją w mediach i na portalach społecznościowych obrazy młodych, zgrabnych i wysportowanych kobiet oraz presja społeczna idealnej sylwetki sprawiają, że wiele dziewcząt zaczyna swoją przygodę z dietą oraz aktywnością fizyczną. Na zakończenie Bardzo ważnym elementem redukcji młodych kobiet, jest stawianie sobie realnych celów do osiągnięcia. [...]
[...] - B2 - zapobiega stanom zapalnym, wspomaga prawidłowe funkcjonowanie dróg oddechowych biotyna - B7 - odpowiada m.in. za prawidłowy stan naszej skóry i włosów, uczestniczy w cyklu Krebsa witaminy B6 - odpowiadają m.in. za metabolizm białek, tłuszczy i węglowodanów, magazynowanie energii, prawidłowe działanie układu hormonalnego Co więcej, [...]
[...] skarby nie możesz schudnąć? Czy w gąszczu informacji na temat zdrowego odżywiania i różnych diet ciężko Ci wybrać jakąś prostą i sensowną drogę dla siebie? Jeśli tak, to czytaj dalej. Pokażemy Ci jak zacząć zdrowo się odżywiać i schudnąć. Po pierwsze motywacja i konsekwencja Zacznijmy od faktów. Masz nadwagę, a może nawet otyłość. Jeśli [...]
[...] coraz głośniejszych „przykazów i zakazów” nie tylko gluten, nabiał, utwardzone tłuszcze i cukier, ale także owoce, ryby, oleje roślinne i wiele innych produktów, prędzej czy później doprowadzić mają nasz organizm do zdrowotnej ruiny. Efektem zawierzania takim plotkom może być wykształcenie niezdrowego podejścia do jedzenia… Zakazany owoc [...]
Gotowe wyroby wegańskie stają się coraz bardziej popularne nie tylko wśród osób, które nie jedzą produktów pochodzenia zwierzęcego, ale także wśród osób mających alergię czy problemy z układem trawiennym. Czasem eliminacja produktów zawierających mleko po prostu jest konieczna. Ciężko jest wówczas znaleźć odpowiednik naszych ulubionych, lecz [...]
[...] stosuj do krótkiego smażenia. Stosuj codziennie około dwie łyżki oliwy z oliwek. Zielona herbata Filiżanka zielonej herbaty dostarcza sporej dawki silnych przeciwutleniaczy, takich jak galusan epigalokatechiny. Bioaktywne składniki zielonej herbaty mogą korzystnie wpływać na funkcjonowanie naszego organizmu, neutralizując reaktywne formy [...]
[...] nadmiernej akumulacji tłuszczu w organizmie, wywołujący poważne problemy zdrowotne. Wśród tych problemów wymienia się najważniejsze śmiercionośne choroby obecnych czasów, czyli sercowo-naczyniowe i nowotworowe. Nadmierna masa ciała ma także negatywne skutki psychologiczne, takie jak depresja, czy niska odporność na stres. Włączenie [...]
[...] bardzo duża ilość, jeżeli chodzi o proporcje. Dla przykładu drób ma bardzo podobne proporcje białka. Z tego powodu warto czasem zastąpić klasycznego kurczaka z ryżem np. tuńczykiem czy łososiem. Mimo że mięso ryb nie jest zbyt tanim produktem, szczególnie tych zawierających duże ilości białka, kwasów omega-3 oraz pochodzących z wolnych łowisk, a [...]
Nieustające uczucie zmęczenia, obrzęk wokół kostek, opuchlizna dłoni, twarzy i nóg czy skok wagi z dnia na dzień, to jedne z najczęstszych objawów zatrzymania wody w organizmie. Jest to problem, z którym przychodzi mierzyć się prawie każdej kobiecie, szczególnie odczuwalny jest w okresie menstruacji z powodu wahań hormonalnych, jednakże może też [...]
[...] rozpuszczalnych kaw (np. popularne 3w1). Warzywa mrożone i w puszkach Warzywa mrożone i przechowywane w puszkach często uważane są za mniej wartościowe niż te świeże. W rzeczywistości jednak proces ich przygotowania odbywa się w szczycie sezonu, kiedy zbiory są największe, mają najlepsze warunki do wzrostu i są bogate w witaminy oraz minerały. [...]
Praktycznie od zawsze, zarówno pomiędzy specjalistami do spraw żywienia, jak i również wśród zwykłych ludzi, wynikają spory dotyczące tego, co należy jeść, a czego należy unikać, aby lepiej wyglądać i zdrowiej żyć. Co do niektórych produktów nie możemy jednoznacznie stwierdzić, że są dobre lub złe, ze względu na podzielone opinie, jak również [...]
[...] a w konsekwencji pozwalają szybciej zredukować nadprogramowe kilogramy. Szczególnie warte polecenia są spalacze z serii Redox. Jak widać, są sposoby na spalenie tkanki tłuszczowej, które nie wymagają od nas dużego nakładu czasu. Trzeba się jednak liczyć z tym, że redukcja pójdzie znacznie wolniej. Ale przecież lepiej tak niż wcale, prawda?
[...] że CLA może zmniejszać ryzyko zachorowania na nowotwory i chociaż nie zostało to do końca udowodnione w odniesieniu do ludzi, to fakt ten jest zaskakujący. Badania dotyczyły takich nowotworów jak: nowotwór jelita grubego nowotwór piersi nowotwór płuc nowotwór żołądka nowotwór skóry Przyjmowanie CLA powoduje również obniżenie się [...]
[...] się z żywności dostępnej lokalnie i sezonowo. Jak do wszystkiego, należy podejść do niej z pewną dozą rozsądku. Z pewnością podobne "szkody" wyrządzimy środowisku, zjadając jajka czy porcję mięsa w tygodniu, jak umieszczając w swoim menu codziennie awokado i orzechy brazylijskie, których uprawa nie jest mniej czy bardziej przyjazna naszej Ziemi.
W ostatnim czasie modne jest szukanie zagrożeń żywieniowych. Piętnuje się pszenicę, słodziki, cukier i niezmiennie, wiele pokarmów pochodzenia zwierzęcego (nabiał, mięso, mleko itd.). Nie twierdzę, iż jest to w każdym przypadku bezzasadne, jednak wielu autorów książek zbija majątek na straszeniu ludzi np. pszenicą. Ile potrzeba, by się zatruć? [...]