[...] zadanie utrzymać organizm w homeostazie lub ją przywracać. Podsumowując Resweratrol może spowolnić proces starzenia i wspomagać leczenie wielu chorób, takich jak: otyłość, cukrzyca typu 2, rak, choroby sercowo-naczyniowe i choroby neurodegeneracyjne; działa również jako regulator układu odpornościowego. Potrzeba więcej badań dotyczących wpływu [...]
Niealkoholowa stłuszczeniowa choroba wątroby (NAFLD) to stan, w którym wątroba zostaje zatkana tłuszczem, co skutkuje nadmiernym poziomem tłuszczu we krwi, czyli trójglicerydów. Normalnie wątroba powinna zawierać od 5% do 10% tłuszczu, ale jeśli masz NAFLD, jest on znacznie wyższy, co prowadzi do problemów zdrowotnych. Dlaczego schorzenie to [...]
Większość ludzi choć raz w życiu miała styczność z kompleksem witamin. Multiwitamina to kompleksowy preparat pomagający zrealizować dzienne zapotrzebowanie na witaminy i minerały. Sprzyja utrzymaniu optymalnego poziomu energii, samopoczucia i stanu zdrowia. Dużo biegasz? Intensywnie trenujesz? Sięgnij po multiwitaminę Zapotrzebowanie na witaminy [...]
Biotyna to rozpuszczalna w wodzie witamina, która pełni wiele ważnych roli w ustroju człowieka szczególnie jako koenzym w licznych procesach biochemicznych np. uczestniczy w przenoszeniu lub odczepianiu grup karboksylowych. Biotyna i jej rola w organizmie Biotyna (witamina H) reguluje ekspresję genów i ma szeroki repertuar wpływu na procesy [...]
Sportowcy często sięgają po niesteroidowe leki przeciwzapalne. Kiedyś nieodłącznym elementem zestawu (ECA), który miał nasilać „spalanie” tkanki tłuszczowej, była aspiryna (obok efedryny i kofeiny). Nie jestem zwolennikiem sięgania po środki z grupy NLPZ, gdyż mogą być groźne dla żołądka (niektóre także dla nerek i wątroby w sposób zależny od [...]
To fakt, że posiłki bogate w cukier sprawiają ogromną przyjemność. Kto z nas nie uwielbia czekoladek, ciastek czy innych słodyczy? Sprawiają nie tylko ogromną przyjemność dla naszego podniebienia, ale również są pomocne w chwilach gorszego samopoczucia. Wiedzą o tym w szczególności kobiety, które bardzo często nie wyobrażają sobie pewnego etapu [...]
Jak pokazują badania, probiotyki mogą wpływać na poprawę jakości życia osób chorujących na cukrzycę typu II. Dzieje się tak dzięki obniżeniu poziomu cukru we krwi i zwiększeniu wrażliwości na insulinę. Podsumowanie Przyjmowanie probiotyków wpływa na poprawę stanu flory jelitowej, a tym samym usprawnia kontrolę poziomu glukozy we krwi. Dzięki temu [...]
[...] ilości cukrów. Nie bez znaczenia jest również wpływ na insulinę, nawet dla osób zdrowych, gdyż może mieć to wpływ chociażby na samopoczucie czy na jakość treningu. Mleko a cukrzyca Naukowcy z University of Surrey w Wielkiej Brytanii badali odpowiedź na różne rodzaje mleka u ośmiu cukrzyków insulinozależnych (z cukrzycą typu I). Po całonocnym [...]
[...] Jak wyjaśnić pojawienie się stłuszczenia u osób niepijących alkoholu? Epidemią XXI wieku jest otyłość, często towarzyszą jej zaburzenia metaboliczne takie jak cukrzyca typu II, dyslipidemia i zespół metaboliczny. Najwyraźniej jednak nie u wszystkich otyłych osób rozwija się NAFLD i co ważniejsze, NAFLD może występować u osób o [...]
Mleko to częsty dodatek do płatków śniadaniowych czy kawy. Jednak jeśli masz cukrzycę, to nie możesz zapominać, że zawiera ono także węglowodany, które mogą wpływać na poziom cukru we krwi. Jedna szklanka mleka krowiego zawiera około 12 g węglowodanów. Nie ma dodatku cukru, tylko naturalnie występującą laktozę. Oprócz mleka krowiego mamy też do [...]
Wszyscy wiemy, iż żywność fast food nie sprzyja żywotności ustroju. Dlaczego? Przede wszystkim zawiera za dużo soli, cukru i kiepskiej jakości węglowodanów (np. frytki, bułki), prawie same niezdrowe tłuszcze (w tym nasycone i trans), bardzo mało lub wcale tłuszczów jednonienasyconych i wielonienasyconych. Podsumowanie Odkrycia te sugerują, że [...]
Wiele osób postrzega dietę jako sposób na szybką utratę wagi. Jednak to, co jesz, wpływa również na Twoje zdrowie psychiczne i fizyczne. Dlatego ważne jest, aby jeść to, co najzdrowsze dla Twojego organizmu, a nie ulegać modnym dietom cud, które oferują szybkie efekty w krótkim czasie. Podsumowanie Dieta OMAD wiąże się z pewnymi problemami [...]
[...] zachodnia) oraz wzorców pracy (i ogólnie poruszania się), są jednymi z najczęściej wymienianych przyczyn rozwoju chorób cywilizacyjnych, do których z pewnością zalicza się cukrzyca typu 2. W wielu badaniach naukowych pokazano, że suplementacja kwasem alfa-liponowym zdołała obniżać stężenie poziomu cukru we krwi. Działo się to m.in. dzięki temu, [...]
Im jesteś starszy, tym bardziej zmienia się Twoje ciało. To mogą być zarówno pozytywne, jak i negatywne zmiany. Z jednej strony możesz czuć bóle stawów, większe zmęczenie, mogą Ci doskwierać różne problemy zdrowotne, ale z drugiej jesteś mądrzejszy i bardziej doświadczony. Ćwiczysz za mało albo za dużo Regularna aktywność fizyczna wpływa nie [...]
Infekcje dróg oddechowych mogą utrudniać funkcjonowanie w wielu sytuacjach życiowych, takich jak m.in. praca czy aktywność zarówno fizyczna, jak i umysłowa. W skrajnych przypadkach, takich jak wyraźnie obniżona aktywność układu odpornościowego, infekcje mogą być nawet śmiertelne. Zapobieganie infekcjom Mając na celu utrzymanie stanu zdrowia oraz [...]
Pomimo tego, że mamy łatwy dostęp do żywności, to i tak wielu z nas nie otrzymuje odpowiedniej ilości niektórych składników odżywczych. Nie mamy za to problemów z kalorycznością. Część z nas, dostarcza ich nawet za dużo, ale kalorie a wartości odżywcze to dwie różne kwestie. Niestety, ale wiele produktów to tzw. puste kalorie o bardzo niskiej [...]
Rozwój technologii żywności z pewnością jest sprzymierzeńcem każdej osoby liczącej kalorie w swojej codziennej diecie. Dzięki tym postępom można bez zbędnego podnoszenia kaloryczności jadłospisów delektować się między innymi słodkimi sosami, które urozmaicą nawet najprostszą owsiankę czy przesuszonego omleta. Podsumowanie Fitking Delicious Sauce [...]
W ostatnich latach okazało się, że o wiele większe znaczenie, niż myślano, ma występujący w organizmie stan zapalny. Ma duże znaczenie np. w cukrzycy, chorobach nerek, zapaleniu wątroby, trzustki, chorób naczyniowych, miażdżycy i wielu innych. Markerami stanu zapalnego mogą być cytokiny prozapalne: interleukina 1 (Il-1), interleukina 6 (Il-6), [...]
[...] jest naturalnie przeciwzapalne – na ogół jest bogate w błonnik, przeciwutleniacze i inne składniki odżywcze. Mniejsze ryzyko cukrzycy typu 2 Ciekawostką jest też to, że cukrzyca typu 2 idzie w parze ze spożywaniem dużej ilości białka zwierzęcego, zwłaszcza czerwonego i przetworzonego mięsa. Co zaskakujące, wszystkożercy, którzy jedzą mięso [...]