Do dzisiaj wielu ludzi w sposób mistyczny podchodzi do słodzików (zamienników cukru), inni do funkcjonalnych dodatków do żywności, jeszcze inni do określonych produktów żywieniowych. O ile zdrowa jest umiarkowana podaż warzyw i owoców, to pojawiły się sekty bazujące tylko na owocach lub tylko na warzywach. I tego typu koncepcje mają swoich [...]
Choroba Parkinsona i cukrzyca typu 2 to schorzenia, które z pozoru mogą wydawać się niepowiązane. Najnowsze badania sugerują jednak, że istnieją mechanizmy molekularne i metaboliczne, które łączą obie te choroby. Od agregacji białka α-synukleiny, czyli kumulacji toksycznego dla komórek nerwowych białka, do dysregulacji insuliny oraz epizodów [...]
Kortyzol uznaje się za jednego z najgorszych „wrogów” sportowca. Wszyscy jak jeden mąż, straszą kortyzolem, gdyż ma on powodować szereg chorób: rozbijać mięśnie (katabolizm białek), działać antyanabolicznie, podwyższać ciśnienie krwi (zwiększenie rzutu serca i napięcia naczyń krwionośnych), niszczyć kości, wypływać na spadek odporności [...]
Cukrzyca typu 2 jest problemem zdrowotnym ściśle związanym ze stylem życia, jaki prowadzimy oraz codziennymi nawykami. W rzeczywistości, największym czynnikiem ryzyka dla jej rozwoju jest otyłość. Nic zatem dziwnego, że wraz z wzrostem liczby osób z nadwagą i otyłością w naszym społeczeństwie, rośnie też liczba osób z cukrzycą typu 2. Wzrost ten [...]
[...] przed agresją układu immunologicznego (autoreaktywnymi komórkami T reagującymi na własne antygeny). Z reakcjami nadwrażliwości i oddziaływaniem komórek T są związane np. cukrzyca typu 1 (występuje na ogromną skalę), stwardnienie rozsiane, zapalenie tarczycy (Hashimoto), choroba Leśniowskiego-Crohna, reumatoidalne zapalenie stawów (ang. [...]
Jeśli zależy ci na tym, abyś był silny, szczupły i zdrowy musisz nie tylko trenować, ale również zwracać uwagę na to, co jesz. Podpowiadamy, jakie produkty powinny być obecne w twoim menu. Oliwa z oliwek Oliwa z oliwek to bogate źródło jednonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-6. To sprawia, że jest ona idealnym pokarmem dla zdrowia serca. [...]
Historycznie rzecz ujmując, potencjał tuczący cukru stołowego (sacharozy) oraz szkodliwość nadmiernej konsumpcji glukozy i fruktozy dostrzeżono w latach 60. i 70. XX wieku. Debata rozpoczęła się w latach 70. i dotyczyła roli cukru w chorobach sercowo-naczyniowych. W podobnym czasie, Ancel Keys „wykazał”, iż główną rolę w chorobie [...]
Nadmierne spożycie pokarmów wysokoenergetycznych, przyrost masy ciała (rosnące otłuszczenie, także jeśli chodzi o zasoby tłuszczu w tułowiu, np. tłuszcz wisceralny) są związane z rozwojem wielu chorób (cukrzycą, nowotworami, chorobami sercowo-naczyniowymi), zmniejszoną sprawnością i wzrostem śmiertelności. Wnioski Narzucenie diety jest lepsze [...]
[...] typu II początkowo obserwuje się nadmierną produkcję insuliny, co też sprzyja wyczerpaniu komórek beta oraz pojawieniu się rozmaitych zaburzeń metabolicznych. Ostatecznie cukrzyca typu II może prowadzić do niewydolności komórek beta, a więc konieczne może być podawanie insuliny egzogennej. W pierwszym rzucie w leczeniu cukrzycy typu II stosuje [...]
Cukrzyca to choroba, która pojawia się, gdy poziom glukozy/cukru we krwi jest stale (przewlekle) zbyt wysoki. Glukoza jest głównym źródłem energii dla mózgu i komórek krwi, w normalnych okolicznościach pochodzi ona z wątroby lub jest dostarczana z pożywienia. Dociera ona do komórek w Twoim organizmie za pomocą insuliny, hormonu wytwarzanego przez [...]
Globalna częstotliwość diagnozowania cukrzycy, szczególnie cukrzycy typu 2 (T2DM), znacząco rośnie, pod wpływem wielu czynników społeczno-ekonomicznych, demograficznych, środowiskowych i genetycznych. Prognozy Międzynarodowej Federacji Diabetologicznej (IDF) podkreślają niepokojący trend, zwracając uwagę na potrzebę poszukiwania skutecznych [...]
Właściwie mógłbym na ten temat napisać małą książkę, a nie krótki artykuł. W mniejszym stopniu przytaczam ewidentne oszustwa, z jakimi masz do czynienia, kupując żywność. To nie zawiera E, więc jest dobre! Przykro mi, ale producenci wcale nie muszą używać kodu E! Wiele osób uważa, iż chemiczne dodatki do żywności są niezmiernie szkodliwe dla [...]
L-karnityna, naturalnie występująca w organizmie ludzkim substancja pochodzenia aminokwasowego, stanowi ważny element mechanizmów energetycznych w komórkach. Jej główną funkcją jest transport kwasów tłuszczowych do mitochondriów, gdzie są one metabolizowane w celu wytworzenia energii. Kurkumina należy do silnych antyoksydantów roślinnych i [...]
Dla większości ludzi rzekomy oporny tłuszcz jest wygodną wymówką służącą do tłumaczenia braku efektów. Źródłem niepowodzeń zwykle są: niewłaściwa dieta (wysokokaloryczna), trening (np. zbyt małej intensywności), niewystarczająca aktywności fizyczna na co dzień (jak chodzenie po schodach, jazda na rowerze, spacery). Co mogę sugerować wyniki? [...]
[...] z oliwek związki wykazują działanie jako antyutleniacze i na dodatek zmniejszają ekspresję genów prozapalnych i syntezę oraz uwalnianie białek zapalnych. Oliwa z oliwek, a cukrzyca typu 1 Cukrzyca typu 1 wiąże się z autoagresją ustroju i skutkuje brakiem insuliny. To znaczy, że te osoby do końca życia muszą brać insulinę, aby obniżyć [...]
[...] nieznane? A plaga cukrzycy typu II pojawiła się wskutek opadów deszczu i promieniowania UV? Jeśli ktoś nie rozumie, czym grozi nadmiar insuliny, to właśnie tak zaczyna się cukrzyca typu II. Pojawia się oporność insulinowa. Na czym polega? Organizm „widzi”, że mamy nadmiar glukozy we krwi. Aby pozbyć się cukru, wytwarza dużo insuliny. Następuje [...]
We współczesnym świecie niezwykle modne stały się rozmaite, legalne i nielegalne środki odchudzające. Niestety, zarówno hormony tarczycy, jak i sibutramina, semaglutyd pod marką Ozempic oraz liraglutyd (sprzedawany pod markami: Saxenda, Victoza) nie są pozbawione skutków ubocznych. Ryzyko zaburzeń funkcji poznawczych Doraźne, ostre skutki [...]
W dobie plagi otyłości istnieje kilka mitów, które są silnie zakorzenione w świadomości i powielane w Internecie. Czasem ogólnie dane stwierdzenie jest prawdziwe, ale tylko dla wybranej, wąskiej grupy osób. Jak zwykle diabeł tkwi w szczegółach. Oto przegląd trzech wybranych przeze mnie mitów dotyczących tego problemu. Otyłość i nadwaga to problem [...]
Spokojnie, nie chodzi o tłuszcz podskórny czy wisceralny. Chodzi o IMTG. Tłuszcze wewnątrzmięśniowe, trójglicerydy wewnątrzmięśniowe, IMTG (ang. intramyocellular triacylglycerol lub intramuscular triglyceride), IMAT (ang. intramuscular adipose tissue) stanowią lokalne źródło energii do pracy wytrzymałościowej. Ich ilość zależy od rodzaju [...]
[...] cukrzycy typu II, refluksu żołądkowo-przełykowego, nadciśnienia, dyslipidemii (zaburzeń związanych ze stężeniem tłuszczów we krwi) i niektórych nowotworów, a otyłość i cukrzyca wiążą się ze zwiększonym ryzykiem śmiertelności, szczególnie z powodu chorób układu krążenia. Naukowcy wykazali, iż tkanka tłuszczowa wydziela rozmaite mediatory [...]