Kwasy omega-3 są jednym z elementów, dzięki którym dieta śródziemnomorska znajduje się na pierwszym miejscu w rankingu najzdrowszych diet. We współczesnej diecie podaż kwasów z rodziny omega-6 jest 10-15-krotnie większa (np. olej słonecznikowy, kukurydziany, sezamowy) niż tych z grupy omega-3. Powoduje to nasilenie stanu zapalnego i jest wiązane [...]
[...] jest naturalnie przeciwzapalne – na ogół jest bogate w błonnik, przeciwutleniacze i inne składniki odżywcze. Mniejsze ryzyko cukrzycy typu 2 Ciekawostką jest też to, że cukrzyca typu 2 idzie w parze ze spożywaniem dużej ilości białka zwierzęcego, zwłaszcza czerwonego i przetworzonego mięsa. Co zaskakujące, wszystkożercy, którzy jedzą mięso [...]
Cytrulina w świecie suplementacji wykorzystywana jest głównie w celach wspomagania zjawiska tzw. pompy mięśniowej. Jej działanie zostało wykorzystane w formie dodatku do preparatów przedtreningowych, jak i w formie monopreparatu, co ma na celu poprawę efektu ukrwienia mięśni. Środowisko sportów biegowych ceni sobie jej właściwości alkalizujące, [...]
To, w jakiej jesteśmy formie, zarówno zdrowotnej, jak i fizycznej, w dużej mierze uzależnione jest od stanu naszego organizmu. On z kolei wynika z tego, jak się odżywiamy, jaką uwagę przykładamy do aktywności fizycznej. Z czym łączyć ALLNUTRITION Spirulina? Nie ma żadnych przeciwwskazań co do łączenia spiruliny z innymi suplementami. Można łączyć [...]
Długie misje lotów kosmicznych, takie jak przyszłe misje załogowe na Marsa, mogą spowodować spadek kondycji astronautów, utratę gęstości kości i zmniejszenie ich masy mięśniowej. Okazuje się jednak, że wiele z tych negatywnych skutków można złagodzić za pomocą czerwonego wina, a dokładniej rzecz biorąc, jego kluczowego składnika - resweratrolu. [...]
Podatki od napojów słodzonych cukrem są proponowane jako narzędzie polityki mającej na celu przeciwdziałanie złym nawykom żywieniowym i powiązanych z nimi kosztami ekonomicznymi i społecznymi. Choroby niezakaźne odpowiadają za 71% zgonów na świecie, z czego około 40% można przypisać czynnikom dietetycznym. Jak duże jest ryzyko i co ma do tego [...]
Żurawinie od setek lat przypisuje się działanie lecznicze. Każdy z nas zetknął się z herbatkami, sokami, syropami lub suszonymi owocami żurawiny. Jest ona także dodatkiem do wielu dań, mimo że jej smak nie każdemu odpowiada. Jeśli lubisz cierpki smak soku żurawinowego to wiedz, że to nie tylko zaspokojenie Twoich kubków smakowych, ale także [...]
Migdały często mylone z orzechami, są tak naprawdę nasionami migdałowca zwyczajnego. Są niezwykle zdrową przekąską, a także wykorzystuje się je do produkcji mleka migdałowego, oleju, masła, mąki czy marcepana. Zawierają witaminy, minerały, przeciwutleniacze i błonnik, a spożywanie ich ma szereg korzyści zdrowotnych. Czy wiecie, jak migdały [...]
Zbyt duża podaż energii połączona z nieaktywnym trybem życia są przyczyną wielu negatywnych zmian w ustroju człowieka. Przekarmianie węglowodanami i tłuszczami (np. obecnymi w pokarmach fast food) stało się jednym z największych współcześnie występujących problemów. Niezdrowe pokarmy i nieaktywność fizyczną wiąże się z otyłością, cukrzycą [...]
Rozwój technologii żywności z pewnością jest sprzymierzeńcem każdej osoby liczącej kalorie w swojej codziennej diecie. Dzięki tym postępom można bez zbędnego podnoszenia kaloryczności jadłospisów delektować się między innymi słodkimi sosami, które urozmaicą nawet najprostszą owsiankę czy przesuszonego omleta. Podsumowanie Fitking Delicious Sauce [...]
Monitorowanie masy ciała jest istotne ze względów zdrowotnych, ale nie powinno być to Twoją obsesją. Bywają momenty, że trzeba nieco na nią wpłynąć — zredukować, bądź lekko podnieść — a to wcale nie jest takie proste. Owszem są plany żywieniowe i treningowe, ale żeby wiedzieć, czy są one dla nas odpowiednie, należy obserwować, co dzieje się z [...]
Kreatyna bywa postrzegana jako suplement wspomagający budowę siły, masy, mocy i wytrzymałości mięśniowej. W rzeczywistości jej rola się na tym nie kończy. Coraz częściej bywa stosowana w zapobieganiu sarkopenii (wyniszczeniu mięśni związanemu z wiekiem) lub innym zaburzeniom związanym ze starzeniem się. Co więcej, suplementacja kreatyną może [...]
Każdy, kto trenuje już jakiś czas i zaznajamia się z podstawami fizjologii organizmu człowieka, a w szczególności z funkcjonowaniem gospodarki hormonalnej, zdaje sobie doskonale sprawę z tego, jak znaczną rolę w budowaniu mięśni i redukowaniu tkanki tłuszczowej odgrywa insulina. Jest to hormon w naszym organizmie określany najbardziej anabolicznym [...]
[...] i nieatrakcyjny wygląd sylwetki, ale przede wszystkim jest największym czynnikiem wpływającym na ryzyko powstania chorób metabolicznych takich, jak: insulinooporność, cukrzyca, zmiany miażdżycowe, dna moczanowa. Ich powstanie niestety związane jest z leczeniem do końca życia, a wtedy zmiana sylwetki na lepszą pod względem jakości będzie [...]
Wiele osób, które straciły bardzo dużo nadmiarowych kilogramów, miewa spore trudności z utrzymaniem nowej masy ciała. Takie zjawisko identyfikujemy zwykle z pojęciem efektu jo-jo. Podsumowanie Proces redukcji oraz późniejsze etapy stabilizacji to długotrwałe procesy, podczas których pacjent powinien być pod nadzorem specjalistów, którzy będą [...]
Infekcje dróg oddechowych mogą utrudniać funkcjonowanie w wielu sytuacjach życiowych, takich jak m.in. praca czy aktywność zarówno fizyczna, jak i umysłowa. W skrajnych przypadkach, takich jak wyraźnie obniżona aktywność układu odpornościowego, infekcje mogą być nawet śmiertelne. Zapobieganie infekcjom Mając na celu utrzymanie stanu zdrowia oraz [...]
Trądzik jest jednym z najczęściej występujących zaburzeń dermatologicznych i obserwowany jest u ludzi w różnym wieku oraz stanie zdrowia. Coraz więcej mówi się o osłabieniu ochrony antyoksydacyjnej organizmu jako o jednej z przyczyn trądziku. Nie bez znaczenia w tym kontekście pozostaje N-acetylocysteina, która jest istotnym modulatorem gospodarki [...]
Zespół policystycznych jajników (PCOS) to złożone zaburzenie endokrynologiczne, które dotyka 5–10% kobiet w wieku rozrodczym. Poza nieregularnymi miesiączkami hiperandrogenemią (podwyższonym stężeniem androgenów we krwi) i policystyczną morfologią jajników, PCOS jest silnie związany z otyłością ulokowaną w tułowiu (tłuszcz podskórny i wisceralny) [...]
[...] nowotworów, problemy z erekcją, niepłodność, otyłość, problemy z tarczycą, uszkodzenia DNA, problemy emocjonalne, depresja, rozregulowanie gospodarki hormonalnej czy nawet cukrzyca typu II. Powiązano także BPA z zachorowaniem na endometriozę i zespołem policystycznych jajników (PCOS). Potrzebne są jednak dalsze badania, aby lepiej zrozumieć [...]
[...] występowania, jedzenie stresowe/emocjonalne szkodzi zdrowiu. Może prowadzić do przyrostu masy ciała i otyłości, co zwiększa ryzyko rozwoju chorób przewlekłych, takich jak choroby serca i cukrzyca. Może również zwiększać poziom stanów zapalnych w organizmie i wpływać na poziom ciśnienia krwi, które są czynnikami ryzyka chorób serca i udaru mózgu.