[...] bilans”. W menu były zupki „gorący kubek”, wysokoprzetworzone produkty i wiele innych, nie zalecanych wyrobów. Zapewniam, iż większość stron w Internecie zawiera podobne, absurdalne rozwiązania, o których wielokrotnie pisałem: dieta ONZ, Dukana, McDonald’s, warzywna, owocowa, bazująca na sokach, [...]
Dieta ketogeniczna to jedna z najpopularniejszych strategi żywieniowych w świecie fitness. Ludzie na całym świecie zabierają się za nią, żeby schudnąć i kontrolować poziom tkanki tłuszczowej. Czym jest dieta ketogeniczna? Jakie są jej rodzaje? Czy jest odpowiednia dla ciebie? To i jeszcze więcej w przewodniku poniżej. Suplementacja Wielu [...]
[...] izolat oraz hydrolizat. Różnią się one przede wszystkim sposobem wchłaniania, smakiem i ceną: Koncentrat (WPC) – proteina mlecznego pochodzenia, szybko się wchłania, zawiera zwykle 65-80% białka i często dodatki wzbogacające jej smakowitość Izolat (WPI) – również pochodzenia mlecznego, różni się od WPC większą zawartością białka – 85-90% [...]
[...] tłuszczowymi zmniejsza ryzyko chorób sercowo-naczyniowych. Jednakże, zamiana tłuszczów nasyconych i tłuszczów trans kwasami tłuszczowymi wielonienasyconymi, omega-6 (np. zawierającymi kwas linolowy), nie przynosi zysku, a nawet zwiększa ryzyko sercowo-naczyniowe! To świadczy niezbicie, iż wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 (n-3 PUFA, [...]
Według danych CDC 39,8% dorosłych mieszkańców USA ma otyłość (~93.3 mln Amerykanów w latach 2015-2016). Otyłość bezsprzecznie powiązano z występowaniem chorób serca, udarami, cukrzycą typu II oraz wieloma rodzajami raka. Roczne koszty opieki zdrowotnej nad osobami otyłymi w USA wynoszą 147 miliardów dolarów. Koszty opieki nad osobą otyłą są o 1429 [...]
[...] przynajmniej u części populacji jest związany z występowaniem nadciśnienia. Nadciśnienie niszczy nerki i serce, a bez tych narządów nie da się funkcjonować. Fast foody zawierają całą masę zbędnej ilości tłuszczów nasyconych i nawet tych najbardziej szkodliwych, czyli trans. Ponadto są bombą tłuszczowo-węglowodanową, a więc zwyczajnie tuczą. [...]
Kształtowanie sportowej sylwetki i rozwój mięśni są celem większości mężczyzn. Również panie coraz częściej realnie określają swój cel, zamiast opowiadać o „ujędrnianiu”, „tonizowaniu” i „poprawie napięcia” mięśni. Dawniej kobiety obawiały się treningu masowego, gdyż myślały, że zamienią się w Schwarzeneggera. Sądziły, że nazwanie inaczej swojego [...]
[...] i we właściwych proporcjach. Szpinak Podobnie, jak inne liściaste warzywa, szpinak ma przeciwutleniacze, które doskonale wpływają na poprawę zdrowia. Szpinak ponadto zawiera glutaminę, popularny aminokwas, który wspomaga wzrost mięśni, zwiększa poziom hormonu wzrostu i tempo przemiany materii oraz wzmacnia układ odpornościowy. Nasiona [...]
[...] tym prawie 11 g białka, 3,5 g tłuszczów oraz 25 g węglowodanów. Strączki świetnie dają sobie radę jako substytut mięsa w posiłku. Przy czym, w przeciwieństwie do mięsa, nie zawierają tłuszczy nasyconych, dostarczają za to sporo błonnika. Porcję warzyw strączkowych jadaj dwa razy w tygodniu. Możesz dodawać je do sałatek lub przygotować danie z [...]
[...] które często są wzbogacone niebezpieczną farmakologią. Czy „spalacz” jest zawsze skuteczny? Jakie wprowadzić zmiany w diecie? Czego unikać? Jakie składniki powinien zawierać idealny spalacz? Co daje kofeina w składzie spalacza? Zielona herbata – cenny składnik „spalaczy” Kapsaicyna – eliminator tłuszczu? Jakie zalety ma forskolina? Co [...]
Nowy rok dla wielu osób to czas postanowień i zmian. Często wiele z nich dotyczy zdrowia, samopoczucia i co za tym idzie diety. Jednak wybór nowego modelu żywienia, bywa trudny, gdyż zalewają nas w radiu, telewizji, Internecie, czy nawet na mijanych przy ulicach bilbordach konkurujące informacje o dietach i cateringach dietetycznych. [...]
[...] chudego mięsa, niskotłuszczowych produktów mlecznych, jaj i ryb. Wysokoprzetworzone i peklowane mięso nie jest zalecane, ponieważ wykazano, że powoduje nadciśnienie, a także zawiera substancje rakotwórcze. Niekorzystne jest również mięso poddane długotrwałemu smażeniu, szczególnie z wykorzystaniem kwasów omega-6 (np. olej słonecznikowy). Ogólnie, [...]
[...] to Samuel ściśle przestrzega planu posiłków i rzadko robi odstępstwa. Naturalne pełnoziarniste produkty stanowią znaczną część jego zróżnicowanej diety, ponieważ jego menu zawiera m. in. ryż, banany i owies. Oto jak wyglądają jego posiłki: Posiłek 1: "Hausa koko" i "koosay" (kasza jaglana i bób) Posiłek 2: sześć białek jaj, dwa banany i lekko [...]
Tego rodzaju porównania są obecnie modne, a po dwóch stronach barykady wyciąga się ciężkie działa dotyczące wywoływania przez cukier lub tłuszcze różnorakich chorób (cukrzycy, udarów, zawałów serca, miażdżycy itd.). Problem wystarczy zilustrować następująco: w zależności, kto prowadzi meta-analizy i jakimi danymi się posługuje, osiąga zupełnie [...]
[...] gatunków, wartości odżywcze mogą się zmieniać. Na pewno jednak świetnie się nadadzą jako uzupełnienie posiłku o dodatkową porcję białka. Porcja sera cheddar (ok. 100 g) zawiera: Liczba kalorii: ok. 410 Białko: 24 g Węglowodany: 2 g Tłuszcz: 34 g I witaminy, takie jak: witamina A, B12, K, ryboflamina. Jogurt grecki Ostatnia pozycja na liście [...]
[...] spożywczych, do mniej, niż 1 łyżeczki dziennie. Zawiera kumarynę, która może wywołać problemy zdrowotne przy wyższych dawkach. Z drugiej strony roślina Cinnamomum verum zawiera znacznie mniej kumaryny. W jednym z badań określano zawartość kumaryny w w zmielonym cynamonie zakupionym w Republice Czeskiej. Żadna próbka nie została oznaczona [...]
[...] bardziej uderzające byłyby różnice dotyczące zawartości sodu. Z reguły w pokarmach fast food jest go o wiele więcej, niż to rekomendowane w diecie. Przykładowo Big Mac zawiera aż 2.2 g soli w porcji, McChicken 1.9 g, duże frytki 1 g, 8 skrzydełek Chicken Wings dostarcza aż 4.5 g soli, z kolei podwójny McRoyal pikantny 3.1 g. Jakie są [...]
[...] że epikatechina pochodząca z kakao może stymulować proces spalania tłuszczu, co zwiększa utratę wagi. Kluczem jest jednak ilość. Dwie lub trzy kostki gorzkiej czekolady zawierającej co najmniej 70% kakao przyniosą nam korzyści i uchronią przed sięganiem po inne słodycze. Jedzenie jej w nadmiernych ilościach będzie tak samo szkodliwe, jak [...]