Na świecie po kannabinoidy (np. marihuanę, haszysz, syntetyczne imitacje) sięga ok. 182.5 miliona ludzi (3.8% populacji). Używanie marihuany „rekreacyjnie” jest legalne w 10 stanach, medyczna marihuana jest legalna w 33 stanach USA. Co najmniej 18 milionów Amerykanów obecnie używa marihuany. W Izraelu co najmniej 30 tysięcy pacjentów sięga po [...]
Konopie większości ludzi kojarzą się z latami 70. XX wieku, nadużywaniem narkotyków oraz uzależnieniem. I nie do końca słusznie. Dlaczego? Powszechnie uważa się, że istnieje tylko jeden rodzaj konopi – konopie indyjskie (Cannabis sativa L. var. indica), z których otrzymuje się marihuanę lub haszysz. Jednak konopie to także odmiana siewna (Cannabis [...]
Dostarczanie różnego rodzaju białka uważa się za kluczowy element budowania masy mięśniowej. Często młodzi adepci żelaznego sportu zapominają o tym, iż sama podaż protein nic nie znaczy i nie przyspieszy przyrostów masy mięśniowej. Jeśli zapomnisz o tłuszczu i węglowodanach, zapewne efekty osiągane przez Ciebie na treningu będą niewielkie lub [...]
W trakcie redukcji wagi ciała nieuchronna jest utrata mięśni. Na przykład, podczas badania składu ciała u kobiet po menopauzie, po celowej utracie wagi, a następnie przy odzyskiwaniu wagi: na każdy 1 kg tłuszczu utraconego podczas redukcji masy ciała pozbyto się 0.26 kg beztłuszczowej masy ciała (np. mięśni), na każdy 1 kg odłożony z powrotem w [...]
Początkujący kulturyści często mają obsesję na punkcie protein i wydaje się to mało sensowne. Dlaczego? Gdyż nawet najlepsza dieta, niedostarczająca nadwyżki energetycznej, okaże się kiepska. Mięśnie nie rosną wtedy, gdy ćwiczysz, ale gdy jesz i śpisz – w ciągu następnych 48-72 godzin po treningu. Zgadza się, kulturystom wyczynowym dość często [...]
[...] tłuszczu (FM). Wyniki: całkowita masa ciała – w grupie niskich protein zmniejszyła się o 3 kg ± 0.4 kg, w grupie wysokich protein o 1.5 kg ± 0.3 kg, sucha masa ciała (mięśnie) - w grupie niskich protein: 1.6 kg straty ± 0.3 kg, w grupie wysokich protein: 0.3 kg straty ± 0.3 kg. Wniosek Duża ilość białka w [...]
Wiele osób z dystansem podchodzi do białek, szczególnie koncentratów białka serwatkowego, protein z kazeiną czy białek jaja. Przerażenie budzi sama forma (proszek) oraz dostarczanie dużych ilości protein. Niektóre osoby sądzą, iż opakowania odżywek świadczą o tym, iż jest to coś „chemicznego”. Cóż, w dyskontach i małych sklepach spożywczych bez [...]
Spirulina jest cyanobakterią, co jest pochodną (z greki) jej koloru - niebieskiego. Czasem zwana jest też niebieskozieloną algą, choć jest glonem zaliczanym do sinic. Można znaleźć przesłanki historyczne, które wskazują na to, że ludzkość włączyła spirulinę do swojej diety już bardzo dawno temu. Wspominają o niej m.in. szesnastowieczni francuscy [...]
Budowa masy mięśniowej, która jest pozbawiona większych przyrostów tkanki tłuszczowej, wymaga nie lada wyczynu. Każdy z nas może przytyć i to dość szybko. Wystarczy sporo kalorii, a masa ciała sukcesywnie będzie wzrastać. Jednak, gdy zależy nam na masie mięśniowej, jak i ograniczaniu efektu "podlania", warto kierować się poniższymi wskazówkami, [...]
Jeśli chcesz rozpocząć wojnę na dowolnym forum, zapytaj o „idealną ilość protein”, „najlepszy trening”, dozowanie węglowodanów przed i po treningu, najlepsze ćwiczenia na daną partię mięśniową lub najlepszy cykl dopingowy. Jak to może wyglądać? Śniadanie: 40 g protein (7:00); białko o wolnej kinetyce, np. jajka; można uzupełnić np. WPC, [...]
[...] <4.5 g błonnik pokarmowy: <6 g cukry: 12 g cukry: 16 g cukry: 12.4 g cukry: 16.5 g białko: 30 g (20%) białko: 40 g (20%) białko: 23 g (15%) białko: 30 g (15%) sucha masa: 116 g sucha masa: 154 g sucha masa: 119 g sucha masa: 158 g Ilustracja: wpływ różnego rodzaju posiłków na wydatek energetyczny. Białe kwadraty = żywność [...]
[...] i wsp. prowadzonych na szczurach, które początkowo ważyły średnio 267 ± 17 g. Szczury po 4 miesiącach: W grupie placebo ważyły średnio 301 g, z czego 28% stanowił tłuszcz, a sucha masa 72%. Grupa szczurów, na której nie przeprowadzano operacji, a tylko podawano 1 mg S-4 (andaryny) dziennie – ważyła średnio 282 ± 6 g z czego 24,6% stanowił [...]
[...] Co prawda, badana grupa liczyła tylko 8 mężczyzn, niemniej można wyciągnąć z tego eksperymentu ciekawe wnioski. Panowie byli poddani temperaturze: 80 stopni, sauna sucha, aż do odczuwania dyskomfortu 100 stopni, sauna sucha, aż do odczuwania dyskomfortu 80 stopni, początkowo była to sauna sucha, ale z czasem zwiększano wilgotność, aż do [...]
[...] eksperymentem. Wyniki? całkowita masa ciała w grupie niskich protein zmniejszyła się o 3 ± 0.4 kilograma, w grupie wysokich protein o 1.5 ± 0.3 kilograma, sucha masa ciała (mięśnie) w grupie niskich protein: 1.6 ± 0.3 kilograma straty, w grupie wysokich protein: 0.3 ± 0.3 kg. kilograma straty. A to oznacza, iż [...]
Wiem, iż ten temat powoduje wiele kontrowersji i można spodziewać się stosowania przez osoby otyłe wielu obron psychologicznych (neurotycznych czy bazujących na rozszczepieniu), wymówek, bezsensownych argumentów. Wymówka nr 9: ale ja nic nie jem Oczywiście, zgadzam się. Nic nie jesz, a masz zwały tłuszczu? Proponuję dobrze zbadać ten problem, [...]
[...] ciała, 0.95 ± 0.29 g tłuszczów na na kg masy ciała. Dostarczały średnio 7887.6 ± 1440.9 kJ dziennie (~ 1885.1 kcal). Panie wyjściowo: ważyły średnio 64.3 ± 6.9 kg (DEXA), sucha masa wynosiła średnio 47.6 ± 4.1 kg (DEXA), tłuszcz ważył średnio 14.6 ± 4.6 kg (DEXA), a więc nosiły średnio 23.1 ± 5.6% tkanki tłuszczowej. Po 4 miesiącach: ważyły [...]
Powyższy problem jest dość złożony, przede wszystkim w badaniach niezmiernie rzadko biorą udział kulturyści. Ponadto ma znaczenie, czy dany zawodnik biega 3, 5, 15 czy może 30 i więcej km tygodniowo, czy wybrał zamiast biegania jazdę na ergometrze, pływanie, marsze czy skoki na skakance. Bez wątpienia objętościowy trening wytrzymałościowy nie jest [...]
Od kiedy pamiętam, w klubach dominowały sylwetki solidnie okraszone tłuszczem. Zgadza się! Tłuszcze w pokarmie są niezbędne, a bez nich znacznie utrudniony jest wzrost mięśni (cholesterol jest prekursorem wielu związków sterydowych). Jednakże materiał zapasowy gromadzony w postaci tłuszczu podskórnego czy wisceralnego nie jest korzystny. W jednym [...]
[...] do 16.22 kg w grupie nadwyżki mieszanej (proteiny, tłuszcze, węglowodany) tkanka tłuszczowa wzrosła z 18.94 kg do 20.45 kg w grupie nadwyżki pochodzącej tylko z węglowodanów sucha masa ciała (np. mięśnie) wzrosła z 63.01 do 65.29 kg w grupie nadwyżki mieszanej (proteiny, tłuszcze, węglowodany) sucha masa ciała (np. mięśnie) wzrosła z 61.82 do [...]
W Internecie, prasie oraz książkach spotkasz bardzo dużo wątpliwej jakości diet i metod treningowych. Niektóre są tak absurdalne, iż proszą się o słowo komentarza. Dlaczego nadal spotyka się podobne „wynalazki”? Po prostu większość odbiorców podobnych treści nie dysponuje odpowiednią wiedzą i krytycyzmem. Dodatkowo ludzie z reguły są leniwi, więc [...]