Zdrowe odżywianie to jeden z kluczowych elementów zachowania prawidłowego funkcjonowania organizmu w tym dobrej kondycji fizycznej i psychicznej. Niemniej jednak, dla wielu osób zagadnienie komponowania własnej diety może stanowić spore wyzwanie. W niniejszym artykule dowiemy się, jak krok po kroku zaplanować i dobrać dietę od podstaw. Znajdziemy [...]
[...] gdyż zawiera ryż, warzywa i świeże ryby. Czy faktycznie można jeść sushi podczas odchudzania? Podsumowanie Sushi może być częścią zdrowej diety odchudzającej, o ile jest spożywane umiarkowanie i z uwzględnieniem kaloryczności dodatków i sosów. Wybierając warianty z rybami o niskiej zawartości tłuszczu, unikając nadmiernych ilości sosów [...]
[...] American Clearwater Osteoarthritis Study, realizowane od 1988 roku, koncentruje się na wpływie stylu życia na osteoartrozę. Jednym z segmentów tego wieloletniego projektu jest analiza roli witaminy C w kontekście ryzyka i postępu tej choroby stawów. Niektóre z obserwacji opublikowano w Public Health Nutrition. Kolejnymi, obok witaminy C, [...]
Widzę, że rozpoczął się tutaj temat suplementacji witaminami to przy okazji może podeślę do oceny moją aktualną suplementację. Być może biorę czegoś za dużo co jest zbędne i nie potrzebnie wydaje na to kasę. Rano: - Kompleks Witamin (potas 300 mg, magnez 180 mg, wapń 120 mg, witamina C 80 mg, niacyna (witamina B3) 32 mg NE, witamina E 30 mg [...]
Kwercetyna należy do flawonoidów. Obecna jest w produktach spożywczych roślinnych, takich jak cebula, szparagi i jagody. Dzięki jej szerokiemu spektrum biologicznego działania zyskuje coraz większe zainteresowanie w nauce ze względu na jej zastosowania w obszarze chorób kardiometabolicznych. W najnowszym przeglądzie z września 2023 roku skupiono [...]
Choroba Parkinsona i cukrzyca typu 2 to schorzenia, które z pozoru mogą wydawać się niepowiązane. Najnowsze badania sugerują jednak, że istnieją mechanizmy molekularne i metaboliczne, które łączą obie te choroby. Od agregacji białka α-synukleiny, czyli kumulacji toksycznego dla komórek nerwowych białka, do dysregulacji insuliny oraz epizodów [...]
[...] naturalnie występująca w organizmie ludzkim substancja pochodzenia aminokwasowego, stanowi ważny element mechanizmów energetycznych w komórkach. Jej główną funkcją jest transport kwasów tłuszczowych do mitochondriów, gdzie są one metabolizowane w celu wytworzenia energii. Kurkumina należy do silnych antyoksydantów roślinnych i chroni [...]
Smażenie może budzić wiele kontrowersji i niebezpodstawnie. Wiele wskazuje na to, iż patelnie pokryte teflonem mają wpływ na zdrowie konsumentów, a kwas perfluorooktanowy (PFOA), używany w trakcie produkcji, który DuPont nazwał C8 przeniknął do gleby, wody, a nawet do krwi konsumentów. Referencje: Bill Walker, David Andrews Teflon chemical [...]
Kwasy omega-3 należą do wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Ich nazwa nawiązuje do budowy chemicznej i cech odróżniających od innych lipidów. Ze względu na liczne właściwości zdrowotne kwasów omega-3 należy zwracać na nie uwagę każdego dnia i w każdym wieku. Najważniejsze kwasy omega-3 to: kwas alfa-linolenowy (ALA), eikozapentaenowy (EPA) [...]
[...] stan zapalny: Myślę, że berberynę, kreatynę, koniecznie omega3 z DHA i EPA (lub jeść często tłuste ryby), niedużo wit.C w te dni, kiedy może jej brakować w diecie, bo jest b.ważna (imo w dzisiejszych czasach każdy człowiek dbający o siebie powinien się nauczyć szacować czy zjadł trochę produktów z wit.C czy mało; dużo mają np.kiwi, [...]
[...] następujące Omega 3 Strong - bardzo dobry wybór, polecam zerkać na stronie w kategorii promocji/zestawów, bo często są pakiety np. 2 sztuki taniej w zestawie, najważniejsze jest to ,że w tej omedze, na 1000 mg kwasów jest aż 55% epa + dha, co daje prawie 2x więcej niż standardowe omegi 3 na rynku (30% łącznie) w takiej samej dawce 1g oleju. [...]
Co do dawki minimalnej No to dobrze by było żebyś przyjmował około jednego grama EPA dziennie żeby ta suplementacja miała sens, jedna kapsułka kwasu omega 3 to jest to zdecydowanie za mało szczególnie dla osoby trenującej, owszem zalecenia są około 250 mg dziennie ale więcej nie zaszkodzi a tylko pomoże plus to że jesteś osobą aktywną fizycznie [...]
[...] omega 3 z jedzenia niż 6 pod względem maksymalnego dziennego zapotrzebowania typu wychodzi mi ilość w całym dniu 0,05* na 2,4 omega 3 i 0,19* na 17,5 omega 6 co prawda jest to różnica prawie zerowa na wykresach fitatu , ale to jest wgl mi sens brać az po 4 tabletki dziennie? Czy tym się nie sugerować i brać po prostu po 4 tabletki [...]
Żyjemy w świecie, gdzie elektronika jest dosłownie wszędzie. Migające ekrany znajdują się niemal w każdej witrynie sklepowej, smartwatch co chwilę wibruje przy nadejściu wiadomości, na wyciągnięcie ręki można sprawdzić co dzieje się na świecie, napisać do znajomych czy rodziny wyciągając smartfona. Podsumowanie Odpowiednie strategie mogą [...]
Sportowcy, w szczególności młodzi, którzy są na początku rozwijania swojego potencjału, dążą do osiągnięcia optymalnej wydolności sportowej, w związku z czym często sięgają po różnego rodzaju pomoce. Aby wesprzeć swój organizm w dążeniu do celów, wielu z nich zwraca uwagę na suplementację diety. Przed suplementacją Pamiętać należy, że każdy [...]
[...] na zwiększenie masy, dorzucając do tego LGD 4033 RAD 140 + MK 677 lub YK 11 ? Czy to nie będzie za dużo? W biolab znalazłem różne formy przyjmowania - tabsy lub płyn? Co jest lepsze? Pytanie czy potrzebuje jakiś odblok po tym? Przypuszczam, że tak? Czy warto wspierać się podczas stosowania w/w środków jakimś wsparciem na wątrobę? Czy warto [...]
[...] - on też ma swoje zalety, bo np.bakterie fermentujące go wytwarzają korzystne dla jelit związki chemiczne z tłuszczu, a niewielka ilość tłuszczu nasyconego w diecie nie jest wbrew mitom niezdrowa. Ważne tylko, żeby nie było go zbyt wiele. Jako nośnik "żywych kultur bakterii" nabiał fermentowany jest doskonały. Suplementy, które wymieniłeś [...]
[...] Chociaż nie wszystkie mechanizmy stojące za tym są dobrze poznane, to jednak w dietach typu zachodniego, które powszechne są nie tylko na Zachodzie, kwasów omega-3 jest zazwyczaj zbyt mało. OMEGA 3 + D3 to doskonałe rozwiązanie dla każdego, kto unika ryb i owoców morza, bowiem zarówno EPA i DHA, jak i witamina D3 są związkami [...]
Stan zapalny jest częścią odpowiedzi immunologicznej organizmu. Pojawia się w naszym organizmie pod wpływem jakiegoś czynnika, którym zazwyczaj jest bakteria lub uszkodzona tkanka. Nie jest to nic nadzwyczajnego, ale jeśli organizm nie może sobie z tym poradzić, to przewlekły stan zapalny może wyrządzić wiele szkód i przyczynić się do poważnych [...]
Wszyscy słyszeli o diecie śródziemnomorskiej, jednak mało kto zdaje sobie sprawę, na czym polega ten model dietetyczny. Prawdopodobnie bardzo duże znaczenie ma w tym schemacie duża podaż kwasów omega-3, niwelująca nieprawidłowości, spotykane we współczesnym świecie. Czy warto spożywać więcej omega-3? Wyższe spożycie kwasów omega-3 (szczególnie [...]