[...] w skrócie opisać wrażenia z oglądania. Po jednej stronie przytacza się nieaktualne badania naukowe i mity wywodzące się z lat 70’ XX wieku (dotyczące, tłuszczów nasyconych, cholesterolu oraz szkodliwości jajek i mleka), a z drugiej podaje prawdziwe informacje odnośnie stosowania różnorakich środków, wspomagających wzrost, i antybiotyków u [...]
[...] supplements cross-contaminated and faked with doping substances.” Metabolism. 1993 Apr;42(4):446-50. “The effect of testosterone aromatization on high-density lipoprotein cholesterol level and postheparin lipolytic activity”http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8487666 JAMA. 1989 Feb 24;261(8):1165-8. Contrasting effects of testosterone and [...]
Cukrzyca jest jedną z wielu współczesnych chorób, które dziesiątkują ludzkość i zabijają miliony ludzi. Choroby układu krążenia generują w USA koszty szacowane na 316 miliardów dolarów rocznie, otyłość generuje koszty szacowane na 148 miliardów dolarów rocznie, a cukrzyca około 175 miliardów dolarów rocznie. Podsumowanie Strategią dla obniżenia [...]
[...] and Mortality” i już wszędzie jest pełno nagłówków w rodzaju: „Trzy jajka dziennie zwiększają ryzyko wczesnej śmierci” oraz „Najnowsze badanie: jajka w dużej ilości i cholesterol pokarmowy podnoszą ryzyko chorób układu krwionośnego”. Podsumowanie Czy jajka są śmiertelnie groźne? Niewiele na to wskazuje. Większość kulturystów umarłaby w [...]
[...] w żaden sposób między grupami! Dodatkowo nie stwierdzono żadnych różnic w kompozycji sylwetki po 6 i 18 miesiącach. Po 6 miesiącach osoby otrzymujące migdały miały niższy cholesterol, lepsze proporcje całkowitego cholesterolu do HDL i mniejszą ilość trójglicerydów. Jednak ponownie podkreślam, nie stwierdzono żadnych różnic w stężeniu [...]
[...] dlatego najczęściej występujący skutek uboczny jest zrozumiały. Hiperlipidemia, wg współczesnych norm, jest całkiem prawdopodobna. Dlaczego? Bo uważa się transportery cholesterolu, cholesterol i trójglicerydy za wroga układu sercowo-naczyniowego. Czy słusznie? Nowsze publikacje i badania w tym zakresie już nie są wcale tak jednoznaczne. O [...]
Z dietami bazującymi na dostarczaniu większości energii z tłuszczu jest związanych wiele kontrowersji. Niektórzy sugerują, iż powodują one miażdżycę, że konsumpcja cholesterolu zawartego w pożywieniu jest szkodliwa dla zdrowia, że wskutek stosowania tych diet wzrasta ilość LDL itd. Na chwilę obecną brak przekonujących dowodów na temat [...]
[...] naukowych sugeruje się, iż to właśnie stan zapalny ma krytyczne znaczenie w etiologii schorzeń sercowo-naczyniowych, nawet w warunkach optymalnych stężeń lipidów! Poziom cholesterolu całkowitego to nadal zagadka, a liczne badania dają odmienne wyniki. Zapewne zbyt niskie, jak i zbyt wysokie stężenie nie jest korzystne dla zdrowia. Niskie [...]
[...] być skorelowany z chorobą wieńcową i śmiertelnością z jakiejkolwiek przyczyny, w starszym wieku: ryzykiem śmiertelności w kształcie litery U (za niskie i za wysokie stężenia cholesterolu są niekorzystne). Uwaga: stężenie cholesterolu jest kontrowersyjne, gdyż wyniki wielu badań nie potwierdzają, by farmakologiczne oddziaływanie na jego stężenie [...]
To jedno z najczęściej zadawanych mi pytań. Wiele osób poszukuje dróg na skróty przed egzaminem rocznym z WF (w wojsku), przed egzaminem do szkoły oficerskiej, podoficerskiej, przed egzaminami do jednostek specjalnych (NIL, FORMOZA, GROM, JSK), przy zaliczeniach na różnego rodzaju szkoleniach, przy zawodach biegowych, pływackich, nordic walking, [...]
[...] spadek stężenia hemoglobiny A1c, w porównaniu z tymi, którzy otrzymywali tylko standardową opiekę. Niedawna analiza 10 badań wykazała, że cynamon może również obniżać poziom cholesterolu i trójglicerydów. Konkretnie dawki cynamonu od 120 mg dziennie do 6 g dziennie, w okresie od 4 do 18 tygodni: zmniejszyły stężenie glukozy na czczo o średnio [...]
[...] a trochę straszne, ale w Polsce bardzo wiele osób stosuje diety w rodzaju „ONZ”, diety warzywne, owocowe, białkowe, tłuszczowe. Dukan: „Tłuszcze i cholesterol to samo zło” Niestety, dr Pierre Dukan na łamach swojej książki „The Dukan Diet” (2011 r.) uznaje wszelkie tłuszcze za największe zło i powiela [...]
[...] Jak się bronić? Układ sercowo-naczyniowy: aby zachować zdrowie z pewnością warto regularnie kontrolować ciśnienie krwi. Dodatkowo badaj lipidogram (frakcje transporterów cholesterolu, trójglicerydy, cholesterol całkowity), wykonaj badanie EKG (można to zrobić nawet w terenie, na wielu zawodach często spotyka się mobilne punkty diagnostyczne), [...]
Z siłownią jest często związany nurt powierzchownej wiedzy opartej o wybiórcze cytowanie informacji. Skąd czerpać informacje? Na pewno nie z Youtube, Instagrama, Facebooka czy "bucowatych" celebrytów na wiecznej bombie lub sezonowych specjalistek z Instagrama. W dobie Youtube każdy nagle stał się ekspertem od dietetyki, treningu i farmakologii. [...]
HFCS (ang. High Fructose Corn Syrup; syrop glukozowo-fruktozowy) przez wiele osób jest uznawany za zło wcielone i truciznę. Czy faktycznie jest o wiele gorszy od cukru stołowego, sacharozy? Często porównuje się szkodliwość cukru, fruktozy oraz HFCS. Bez trudu można uzyskać dostęp do niesłychanie obszernych zasobów wiedzy naukowej dotyczącej tych 3 [...]
[...] kiedy pamiętam, w klubach dominowały sylwetki solidnie okraszone tłuszczem. Zgadza się! Tłuszcze w pokarmie są niezbędne, a bez nich znacznie utrudniony jest wzrost mięśni (cholesterol jest prekursorem wielu związków sterydowych). Jednakże materiał zapasowy gromadzony w postaci tłuszczu podskórnego czy wisceralnego nie jest korzystny. W jednym [...]
[...] wątrobę oraz nerki, różnorakie mity o witaminach i lepkości krwi. Pora na kolejną porcję mitów prosto z różnych miejsc w Polsce. Bardzo często słyszę, że jajka szkodą, że cholesterol szkodzi, że tłuszcze zabijają, że umrę z powodu chorób serca. Niestety, brak na to jakichkolwiek dowodów naukowych, natomiast coraz więcej wskazuje na to, iż [...]
[...] nowotwory. Prawda leży sobie gdzieś pośrodku sporu o tłuszcze i węglowodany. Referencje: Heitor Oliveira Santos „Ketogenic diet and testosterone increase: Is the increased cholesterol intake responsible? To what extent and under what circumstances can there be benefits?” http://www.hormones.gr/pdf/04_1498_Santos_editorial.pdf Wilson JM, Lowery [...]
Artykuł podobnej treści pojawił się w jednym z serwisów angielskojęzycznych dotyczących kulturystyki. Przede wszystkim zabawne są sformułowania, iż „odeszło tylu kulturystów”. Jeszcze w gorszej sytuacji są osoby, które nie stronią od alkoholu (wywołuje stłuszczenie wątroby, włóknienie), stosowania niektórych leków np. paracetamolu (akrylacja [...]
Trójglicerydy nie są obojętnym wskaźnikiem zdrowotnym, jak głoszą niektórzy „szamani XXI wieku”. Mają znaczenie, podobnie jak całkowite stężenie cholesterolu, a szczególnie jego frakcji LDL (błędnie uznawany za „zły cholesterol”) i HDL (błędnie uznawany za „dobry cholesterol”). Oczywiście nie należy rozpatrywać pojedynczego wskaźnika jako [...]