SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

brukselka

  • [...] orzechy (laskowe, pistacje, arachidowe, migdały, włoskie, wiórki kokosowe) warzywa (bób, burak, boćwina, koper, pietruszka liście i korzeń, szczaw, szpinak, brokuły, brukselka, cykoria, czosnek, fasolka szparagowa, kalarepa, por, szczypiorek) owoce (porzeczki czarne, białe i czerwone, poziomki, maliny, awokado) owoce suszone (morele, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 10583 Data: 2017-06-24 00:25:47
  • [...] w proszku odtłuszczone, fasola biała, nasiona, figi suszone, rodzynki suszone. Inne: śliwki, migdały, chrzan, drożdże piekarskie, orzechy włoskie, ziemniaki, kasza gryczana, brukselka, czosnek, banany, wołowina, baranina, szynka, dorsz, buraki, sandacz, pieczarka, grejpfrut, makrela, wieprzowina, marchewka, chleb żytni, kasza jęczmienna, bób, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4439 Data: 2021-08-14 10:25:30
  • Jakie warzywa na diecie ketogenicznej?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Dieta ketogeniczna, znana również jako dieta keto, zyskała na popularności ze względu na swoje potencjalne korzyści zdrowotne i ułatwiające utratę wagi. Jest to dieta wysokotłuszczowa, która ogranicza spożycie węglowodanów do minimum, zwykle poniżej 50 gramów dziennie i jak każda inna dieta przy ujemnym bilansie energetycznym stymuluje organizm do [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 372 Data: 2023-06-09 12:15:10
  • Smaki jesieni — co warto jeść o tej porze roku?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Jesień to pora roku, kiedy część z nas widzi deszcz, ciemność i krótsze dni, a inni zacierają ręce na swoje jesienne rytuały takie jak picie herbaty w domu pod ciepłym kocykiem, wydrążanie dyni, pieczenie pachnących ciast i wiele innych. Jest to także pora roku, która daje możliwość delektowania się darami natury — produktami pysznymi i [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 446 Data: 2023-11-01 21:06:58
  • Czy wliczać kalorie z warzyw?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] te bowiem także dostarczają niecałe 30 kcal/100 g. Truskawki także dostarczają niecałe 30 kcal/100 g, więc może ich, wg wpisanej zasady, także liczyć nie trzeba. W zamian brukselka jest bardziej kaloryczna niż truskawki i maliny, bo dostarcza około 37 kcal/100 g, podobnie kapusta włoska 38 kcal/100 g, a burak 30 kcal / 100 g. Jak widać wiele [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 22503 Data: 2017-06-21 09:07:08
  • Jakie owoce i warzywa jeść zimą?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Często słyszy się, że należy jeść sezonowe owoce i warzywa. Co to znaczy? Są to produkty dostępne i zgodne z daną porą roku. Sezonowe owoce i warzywa są świeże, stosunkowo tanie i smaczne. Późniejszą wiosną korzystamy z nowalijek, truskawek, szparagów, latem natura obdarza nas pysznymi malinami, pomidorami, cukinią i zieloną sałatą. Jesień z [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 549 Data: 2023-01-31 18:53:04
  • [...] bogatym składem mikroelementów. Do najlepszych źródeł węglowodanów będą zaliczały się m.in.: szpinak  sałata brokuły kalafiory  karczochy szparagi  jarmuż ogórki  kapusta brukselka buraki bakłażan  seler cukinia owoce jagodowe Warto zadbać o różnorodność źródeł pokarmowych węglowodanów np. z ww. pokarmów roślinnych, jednocześnie dbając o ich [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1850 Data: 2021-06-01 10:22:28
  • Warzywa i owoce, które nie tuczą!

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] zdolność zapobiegania utlenianiu DHA w porównaniu z pozostałymi trzema paprykami. Podsumowanie Do niezłych niskokalorycznych warzyw należą np.: burak (43 kcal w 100 g), brukselka (40 kcal w 100 g), brokuły (30 kcal w 100 g), ogórek (16 kcal w 100 g). Warto pamiętać, iż wbrew zakorzenionym mitom ziemniaki gotowane na parze dostarczają 77 kcal [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1367 Data: 2021-08-19 09:22:06
  • [...] pieczywo (chleb mieszany, chleb żytni razowy, bułki pszenne, pumpernikiel), makaron, kasza manna, ryż biały, płatki owsiane, owoce (banany, kiwi, morele), warzywa (brokuły, brukselka), 1,00 - 5,00 mg - ziemniaki, chleb graham, kasze: gryczana i jęczmienna, ryż brązowy, fasola biała, pomidory, ryby (mintaje, dorsze, śledzie), mięso z piersi [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7861 Data: 2019-01-07 09:17:16
  • [...] banany), ryby (morszczuki, dorsz), 0,5-1 mg - drób (indyk, kurczaki), chleb żytni razowy, pumpernikiel, bułki grahamki, pieczywo tostowe, ryż brązowy, warzywa (marchew, brukselka, soja), karpie, wątroba wołowa, jaja, owoce (brzoskwinie, morele), 1-10 mg - ryby (mintaj, makrela, śledzie, tuńczyki, łososie), płatki owsiane, otręby pszenne, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6829 Data: 2019-01-08 10:28:56
  • [...] K jest osłabione, suplementacja tej witaminy bywa niezbędna. Zalecane spożycie wynosi 70-90 mg na dobę. Najlepszym jej źródłem są ciemnozielone warzywa liściaste, brokuły, brukselka i jarmuż.  Cholina (witamina B4) Coraz częściej dostrzega się znaczenie zapewnienia odpowiedniego spożycia choliny podczas ciąży. Amerykańskie Stowarzyszenie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1290 Data: 2021-09-13 12:02:21
  • [...] i indole oraz ich wpływ na ekspansję genów odpowiedzialnych za rozrost nowotworowy. Do tej grupy warzyw zalicza się np.: jarmuż kapusta pekińska kalarepa brokuł kalafior brukselka kapusta czerwona kapusta biała Tezę dotyczącą wpływu warzyw kapustnych wysunęli naukowcy z Uniwersytetu w Neapolu. Według tych badań, warzywa kapustne stymulują [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3457 Data: 2019-06-13 07:21:43
  • Co zamiast mięsa? 13 najlepszych źródeł białka roślinnego

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] takich jak: kasze, komosa ryżowa, soczewica i inne, zwiększają ilość białka w całym posiłku.  Warzywa bogate w białko to: fasola i groszek, szpinak, brokuły, jarmuż, brukselka czy kukurydza. Choć w jednej porcji wielkości szklanki znajduje się ledwo kilka gramów białka, to w przypadku, kiedy nie jemy mięsa, „grosik do grosika...” i zawsze [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6020 Data: 2020-01-27 16:37:04
  • Czego brakuje w wegańskiej diecie? Część 14 – Jod

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    W dzisiejszym odcinku z cyklu poświęconego deficytowym składnikom wegańskiej diety zajmiemy się problemem potencjalnego niedoboru jodu, czyli pierwiastka chemicznego z grupy mikroelementów, pozostającego dla człowieka niezbędnym składnikiem pokarmowym.  Ale co wtedy z białkiem…? Dobrym rozwiązaniem mogą być tutaj odżywki wysokobiałkowe, oparte na [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 371 Data: 2023-06-23 09:15:37
  • Zbyt wysoki poziom estrogenów może sabotować twoje działania. W efekcie ciężko jest ci zbudować mięśnie i stracić tłuszcz mimo tego, że przestrzegasz diety i regularnie trenujesz. Jak obniżyć poziom estrogenu, by osiągać lepsze efekty diety i treningu? JEDZ: Cytrusy, warzywa, pij zieloną herbatę Produkty te to bogate źródła flawonoidów. W dużym [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 54288 Data: 2018-02-19 08:45:19
  • Potas należy do podstawowych jonów wpływających np. na gospodarkę wodno-elektrolitową. Jest jednym z głównych składników (oprócz witaminy d i magnezu) odżywczych w zachodniej diecie, którego jest za mało zgodnie z wytycznymi dietetycznymi z 2010 r. Podsumowanie Właściwa podaż potasu ma związek z występowaniem osteoporozy (obniża ryzyko spadku [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1985 Data: 2020-09-18 07:59:18
  • Niedawno u Dave’a Palumbo, znanego kulturysty z lat 90. XX wieku (kiedyś masowego potwora), zdiagnozowano raka tarczycy. Zanim przejdziemy dalej, celowo nie będę tu szczegółowo opisywał różnic pomiędzy rodzajami raka tarczycy, gdyż jest to zagadnienie trudne dla osób, które zawodowo nie zajmują się tą dziedziną. Jakie opcje ma Dave Palumbo? Cóż, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5215 Data: 2021-03-04 17:48:40
  • Jak jeść więcej warzyw? Poznaj 10 sposobów

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Jedzenie większej ilości warzyw to podstawowe zalecenie, jeśli chcemy się lepiej odżywiać i zapewnić sobie więcej witamin i minerałów. Nie da się ukryć, że są one źródłem wielu wspaniałych składników odżywczych, a przy okazji mają stosunkowo niewiele kalorii.  Podsumowanie Chcąc zwiększyć spożycie warzyw, nie musisz jeść samych sałatek — no, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 482 Data: 2023-08-09 10:10:17
  • Na czym polega dieta wolumetryczna - objętościowa?

    Artykuł
    Zawody - wyniki i relacje

    W dzisiejszym świecie, w którym coraz więcej osób zmaga się z nadwagą i otyłością poszukuje się skutecznych metod utraty wagi, a dieta wolumetryczna staje się coraz bardziej popularnym podejściem. Opiera się ona na prostym założeniu - spożywania pokarmów o niskiej gęstości kalorycznej, ale wysokiej objętości, co może skutecznie zaspokoić apetyt, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 281 Data: 2024-02-06 09:14:08
  • Bywa tak, że bez względu na to, jak ostrożny jesteś w kwestii swojej diety, a także mimo tego, że na treningach wylewasz siódme poty, nadal Twój wygląd jest delikatnie mówiąc, niezadowalający. Podsumowanie Chociaż te 3 strategie mogą okazać się potężną bronią w walce z konkretnymi rejonami ciała, należy pamiętać, że są one przeznaczone dla osób, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 16578 Data: 2020-02-12 10:49:31