SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

białko jajka właściwości

  • [...] na insulinę pojawia się inna odpowiedź metaboliczna, niż u osób otyłych, opornych na insulinę. Podawano posiłki bogate w węglowodany, bogate w tłuszcz lub bogate w białko, w losowej kolejności. Posiłek wysokowęglowodanowy zawierał 56.4% węglowodanów, wysokotłuszczowy 56.5% tłuszczu, a wysokoproteinowy 51.4% białka. Gdy podawano tłuszcz, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 14065 Data: 2017-12-20 11:39:33
  • [...] wsp. opublikowane na łamach Journal of the International Society of Sports Nutrition sugerują, iż EAA podawane razem z białkiem serwatkowym są bardziej anaboliczne niż samo białko serwatkowe. Dlatego, mimo iż WPC zawiera aminokwasy niezbędne i jest niezłym anabolikiem, to można zwiększyć efekty suplementacji, dodając do mieszanki aminokwasy [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 9688 Data: 2020-03-06 18:20:34
  • Przyznam, iż jestem już zmęczony wyjaśnianiem podstawowych kwestii. Co chwilę naukowcy opracują nową tezę i znów pojawiają się te same wątpliwości. Wybuchła bomba w postaci badania „Associations of Dietary Cholesterol or Egg Consumption With Incident Cardiovascular Disease and Mortality” i już wszędzie jest pełno nagłówków w rodzaju: „Trzy jajka [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6991 Data: 2019-04-23 08:17:10
  • [...] 0.8 – 1 g / kg masy ciała. Metaanaliza dotyczyła 235 osób nie będących sportowcami, a dane pochodzą z 19 badań bilansu azotowego, w celu oszacowania zapotrzebowania na białko u zdrowych dorosłych, wykazała, że mediana oszacowanego średniego zapotrzebowania (EAR) i 97,5 percentyla zalecanego zapotrzebowania (RDA) wynosi 105 mg N / kg na [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6688 Data: 2019-04-26 11:43:47
  • [...] podbij udział białek w menu do około 1.8g na 1kg masy ciała, a poczujesz różnicę. Pamiętaj, że wzrost masy ciała będzie generował większe zapotrzebowanie również na białko. 2. Nie przeceniaj wartości białek W odróżnieniu od punktu pierwszego znamy również sytuację, gdzie osoby trenujące przeceniają wartość białek. Oznacza to, że skupiają [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 18364 Data: 2018-04-21 13:24:36
  • 15 pokarmów na które czekają Twoje mięśnie

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Zasada jest prosta: chcesz być duży, musisz jeść dużo. Nie oznacza to wizyty w najbliższym fast foodzie. Musisz jeść dużo, ale przede wszystkim musisz jeść mądrze. Potrzebujesz białka, zdrowych tłuszczów, właściwych rodzajów węglowodanów, witamin, minerałów, aminokwasów, przeciwutleniaczy i potrzebujesz ich we właściwych ilościach i we właściwych [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 43056 Data: 2018-04-14 11:44:48
  • Jakie jajka najlepiej jeść?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Jajka stanowią codzienny i właściwie nieodłączny element naszej diety, z wykluczeniem tych, u których wykryto nietolerancję na ten produkt. Są symbolem życia, świeżości, te kurze kojarzą się nam z Wielkanocą, ale w Polsce i nie tylko coraz częściej kosztujemy nowości, między innymi strusich jaj, które zakupić można zazwyczaj u hodowcy. Jakie są [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 17596 Data: 2017-09-24 10:48:43
  • 14 najlepszych produktów spożywczych dla mężczyzn

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] kwasów tłuszczowych, niacyny, witaminy B6, a także witaminy E, magnezu, cynku, selenu i miedzi. Jeśli do płatków owsianych dodamy owoc oraz źródło białka – nabiał/odżywka białkowa oraz orzechy – uzyskamy pełnowartościowy, smaczny i sycący na długo posiłek. Jedz płatki owsiane 3-4 razy w tygodniu. Pomidory Pomidory są źródłem wielu cennych dla [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 10685 Data: 2018-02-02 23:09:57
  • Czym naprawdę jest dieta czystego jedzenia i produkty BIO?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] do zwalczania gąsienic bielinka kapustnika wosk pszczeli – maść ogrodnicza, służąca do zabezpieczania ran drzew i krzewów żelatyna – środek owadobójczy zhydrolizowane białko – środek wabiący lecytyna – środek grzybobójczy pyretrum otrzymywane ze złocienia dalmatyńskiego (Chrysanthemum cineraria folium) – insektycyd quassia otrzymany z [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2612 Data: 2019-08-02 08:26:55
  • Co z tymi jajami?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] pakowania, niestety ten rodzaj jaj bardzo rzadko można spotkać w sklepach. Klasa A to klasa spotykana zazwyczaj w sklepach, są świeże, skorupka nie powinna być popękana, a białko powinno być płynne i zbite, Klasa B to jajka tak zwanej drugiej klasy. Klasa C jajka te są przemysłowe, niesortowane, nie nadają się one do sprzedaży detalicznej. A [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3200 Data: 2017-09-16 12:06:46
  • [...] przerywanego postu (intermittent fasting) hamuje rozwój blaszki miażdżycowej poprzez zmniejszenie stężenia markerów (cytokin) zapalnych, takich jak IL-6, homocysteina i CRP (białko c-reaktywne). Wydaje się, iż zmniejszenie liczby posiłków (lub jedzenie tylko w określonym oknie godzinowym) oraz kaloryczności diety ma wpływ na przedłużenie życia. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1831 Data: 2021-08-09 08:54:15
  • [...] Komosa ryżowa bogata jest również w błonnik (7 g błonnika/100 g). Komosa ryżowa jest bezglutenowa, dzięki czemu spożywać mogą ją osoby z nadwrażliwością na to białko. Czarny ryż Czarny ryż posiada o wiele lepsze właściwości zdrowotne niż jego biała odmiana. Znajdziemy w nim te same przeciwutleniacze, które można znaleźć w jagodach. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5677 Data: 2018-10-20 11:16:48
  • Niewiele osób zdaje sobie z tego sprawę, ale białko w diecie każdego z nas odgrywa niezmiernie istotną rolę. Błędnym jest potocznie spotykane myślenie, że białko potrzebne jest tylko osobom, którym zależy na budowaniu masy mięśniowej. Zdecydowanie każdy z nas potrzebuje go, żeby przede wszystkim żyć i prawidłowo funkcjonować. Wśród [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6238 Data: 2018-10-03 11:14:08
  • [...] skutkowało większą stymulacją synteza białek miofibrylarnych (mięśniowych) niż jedzenie samych białek jaj. Spożywanie pokarmów bogatych w składniki odżywcze (np. tłuszcze) i białko w różny sposób stymuluje anabolizm mięśni w porównaniu z pokarmami bogatymi w białko. Komentarz autora Tak, leucyna pojawiała się we krwi szybciej, gdy jedzono samo [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1307 Data: 2022-08-25 06:23:02
  • Dieta bezglutenowa - czy na pewno jej potrzebujesz?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Istnieją produkty, którym przypisuje się nadzwyczajne zdrowotne właściwości, ale są i takie, które obarczone zostały odpowiedzialnością za całe zło tego świata. Niegodziwa rola przypisana została szczególnemu białku, które znajduje się w wielu zbożach, głównie w pszenicy. Mowa o glutenie. Podsumowanie Jeśli podejrzewasz, że gluten może być [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1469 Data: 2018-12-07 08:30:12
  • Jak nabiał wpływa na apetyt?

    Artykuł
    Odchudzanie

    Kluczem do utraty wagi i zachowania dobrego samopoczucia jest dbanie zarówno o jakość diety, jak i ilość dostarczanych kalorii. Po pierwsze, wartość odżywcza żywności jest ważna dla ogólnego stanu zdrowia. Dodatkowo niektóre potrawy sycą dużo bardziej, niż inne, co oznacza, że możesz spożyć je w mniejszej ilości i czuć się syty. Na przykład jabłko [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3844 Data: 2018-08-11 17:09:44
  • Aquafaba zyskuje na popularności, ale co to właściwie jest? Być może kojarzy się z jakimś superbohaterem z komiksów, to jednak uspokajamy — wciąż pozostajemy w tematyce żywności. Aquafaba, pomimo swojej nietypowej nazwy, nie jest niczym nadzwyczajnym — ot woda po ugotowaniu (lub z puszki) roślin strączkowych, najczęściej ciecierzycy. I do czego [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1662 Data: 2023-03-20 17:20:06
  • Rodzaje białek-które najlepsze dla ciebie

    Temat
    Odżywki i suplementy
    PRO

    [...] najlepszą retencję i utylizację azotu. Micelarna Kazeina zapewnia stałe uwalnianie aminokwasów do krwi, co sprawia, że jest ona doskonałym wyborem jako anty kataboliczne białko o długim czasie uwalniania. W rzeczywistości, badania nad Micelarną Kazeina dowodzą, że jest ona jednym potwierdzonym klinicznie 7 godzinnym anty-katabolicznym [...]

    Odpowiedzi: 26 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2007-04-06 17:27:47 Szacuny postu: 4,75 (cały temat: 0)
  • JAJO

    Temat
    Odżywianie i Odchudzanie

    Witam Na temat jajek powstało wiele artykułów, jest to produkt który budzi wiele kontrowersji, także wśród was. Często pytacie czy spożycie jajek wpływa na wzrost poziomu cholesterolu, w jakiej postaci je zjadać itd. Mam nadzieję że ten artykuł pozwoli wyjaśnić sporne kwestie oraz poszerzy waszą wiedzę. Życzę miłego czytania. Jajko kurze [...]

    Odpowiedzi: 45 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2008-08-19 21:33:13 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • surowe bialko jajka

    Temat
    Odżywianie i Odchudzanie

    wie ktos czy surowe bialko jajka ma te same wlasciwosci co normlanie ugotowane...chodzi mi o to ze nie przepadam za jajcami wiec wolalbym przechylic szklanke surowego na raz i po problemie

    Odpowiedzi: 4 Ilość wyświetleń: 1989 Data: 2007-04-18 23:09:56 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)