[...] ma więcej węglowodanów i mniej tłuszczu niż mąka migdałowa. Mąka kokosowa jest mniej kaloryczna niż mąka migdałowa, ale zawiera mniej składników odżywczych. Obie mąki są bezglutenowe. Mąka kokosowa jest trudniejsza do zastosowania w wypiekach niż mąka migdałowa. Wypieki z niej są suche i rozpadają się. Dzieje się tak ze względu na silną [...]
Wafle ryżowe i kukurydziane są częstym wyborem wśród osób dbających o linię. Oba rodzaje wafli cieszą się popularnością ze względu na swoją chrupkość, lekkość i łatwość zastosowania. Jednak istnieje kilka różnic, zarówno pod względem smaku, jak i wartości odżywczej, które warto poznać przed podjęciem decyzji. Podsumowanie Wybór między waflami [...]
Sportowcy na diecie roślinnej lub ze wdrożonymi ograniczeniami żywieniowymi, rezygnujący z produktów mlecznych, wybierających te o niskiej zawartości alergenów, wegańskie lub bezglutenowe, mogą kierować swoją uwagę w stronę suplementacji białkami roślinnymi. Powszechnymi źródłami protein są soja, konopie, ryż i groch. Dlaczego warto postawić na [...]
[...] pieczywa wegańskiego Aktualnie na rynku dostępnych jest mnóstwo rodzajów pieczywa. Od tradycyjnego bochenka wypiekanego na mące pszennej, przez pieczywo żytnie, orkiszowe, bezglutenowe, tostowe, chrupkie typu "Wasa" czy na słodko w postaci chlebka bananowego. Tak naprawdę każde z nich może być wegańskie, byle nie zawierało w składzie produktów [...]
Witam wszystkich, zaczyna się sezon na jagody dlatego polecam bezglutenowe bułeczki z jagodami. Ja jadłam z jagodami wymieszanymi z odżywką, do kawki też będą dobre ;) Co potrzebujemy: 1. 125 g mąki ryżowej 2. 125 g mąki gryczanej 3. 40 g oleju kokosowego- rozpuszczonego 4. 1 jajko 5. 5 g drożdży suchych 6. Około 120 g jagód 7. Płaska łyżka [...]
Kruche ciasto gryczane z budyniem kokosowym Składniki na blachę prostokątną 40x24cm: Ciasto: - 300 g mąki gryczanej - 150 g masła (ja użyłam o zaw. tł. 60%, ale może być zwykłe masło, olej kokosowy, masło klarowane) - 17g mąki ziemniaczanej - 1 jajo - odrobina wody (jeśli ciasto będzie za suche) - szczypta soli - pół łyżeczki sody oczyszczonej [...]
Racuchy truskawkowo-kokosowe LC, bezglutenowe Do wykonania potrzeba: ok. 10 minut czasu wolnego ;-) - 2 jajka - 30 g mąki kokosowej - 15 g zmielonych orzechów włoskich, laskowych lub migdałów (do kupienia w sklepie jako orzechy tarte, ale można samemu w młynku zmielić) - ok. 125 g truskawek (wiadomo, można dać mniej) - 15 g wheya (u mnie [...]
Dziś coś dla tych, którzy tak jak ja- nie jedzą glutenu. Mogą być na śniadanie, albo tak po prostu. Na zachciankę :) mąka jaglana 140g mąka gryczana 70g 2 jajka maślanka 200g (opcjonalnie) cukier 40g olej kokosowy 35g banan 100g 2 łyżeczki proszku do pieczenia ok. 1 łyżeczka pasty z wanilii Mielimy kaszę gryczaną i jaglaną na mąkę (ja używam [...]
Składniki: 125 g mąki jaglanej 125 g mąki gryczanej 1 jajo 7 g drożdży suchych 75 g masła 7 łyżek mleka 40 g ksylitolu powidła Mąki, jajo, drożdże, słodzidło wymieszać. Mleko podgrzać i dodać do ciasta, wymieszać. Dodać roztopiony tłuszcz i dobrze wyrobić, uformować w kulkę, przykryć miskę ściereczką i odłożyć na ok godzinę. Po godzinie wyjąć i [...]
z przepisu ok 12 sztuk: 1. 70 g mąki ryżowej 2. 30 g mąki gryczanej 3. 2 jaja 4. 120 g jogurtu greckiego 5. 20 g ksylitolu 6. aromat waniliowy 7. szczypta soli 8. 50 g mleka 9. 20 g oleju kokosowego rozpuszczonego 10. lyżeczka proszku do pieczenia polewa: 10 g whey (ja dałam wanilia) 40 g jogurtu 3 g kakao trochę wody jaja, jogurt, olej, ksylitol, [...]
Bezglutenowe buleczki gryczane 200 g maki gryczanej 50 g skrobii ziemniaczanej Lyzka cukru Sol 4 g drozdzy suszonych 4 lyzki oleju Okolo 200 ml cieplej wody Zmieszać wszystko oprocz oleju. Powoli dodawac wode i wyrabiac ciasto, dodawac az bedzie mialo konsystencje ciasta. Na koncu dodac olej i wyrobic. Odstawic ma 30 min do wyrosniecia. [...]