Bezglutenowe Ciasto Rabarbarowo-Jabłkowe -2,5 szkl mąki kukurydzianej -2 jaja -200 gram masła extra -trochę stewii Zagnieść ciasto zostawić w zamrażarce na ok 0,5 godz W tym czasie rabarbar i jabłka obrać(dowolna ilość).Ugotować na parze ok 10 minut z kilkoma goździkami.Odłożyć.Ciasto wyjąć,częścią wylepić blachę,podpiec 15 minut w 180 C.Wyjąć [...]
[...] mokrą dłonią. Pozostawić pod przykryciem do wyrośnięcia na około 40 minut. Chleb wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec 50 minut. Wystudzić na kratce. Chleby bezglutenowe są bardzo trudne do zrobienia. Natomiast ten wychodzi zawsze :D Polecam wszystkim bezglutenowczyniom %-) [...]
Z tego co kojarzę po dyskusji, to autor tematu nie ma żadnych problemów trawiennych po zjedzeniu płatków. Nie widzę więc powodu ku temu, żeby zmieniać je na bezglutenowe, czy eliminować z diety.
Aa, o to chodzi (bo wiesz, jeszcze widząc płatki owsiane bezglutenowe myślałam, że to jakiś restrykcyjny bezgluten, skoro owies sam w sobie go nie ma).
nolose nie, nie mam restrykcyjnej diety bezglutenowej. A co do platkow, moje dzieciaki sa na bezglutenowej (i jako ze mam nadzieje ze uda mi sie ich w koncu wyprowadzic z alergii to tu juz pilnujemy i diete bezglutenowa maja restrykcyjna) , wiec kupuje im platki bezglutenowe i jemy wszyscy ;) 22.08 sobota mega qprotect, wit.C, liquid [...]
Skoro owsiane nie pasują, to możliwe, że fruktany, albo gluten tak działa, (jakieś nietolerancje), albo coś innego, ale zamiast kukurydzianych stawiałabym na jaglane, gryczane (też są bezglutenowe, tak samo jak kasze gryczana, jaglana, jęczmienna już gluten zawiera) Zmieniony przez - blue_hope w dniu 2017-07-28 10:11:57
Bezglutenowe Ciasto Rabarbarowo-Jabłkowe -2,5 szkl mąki kukurydzianej -2 jaja -200 gram masła extra -trochę stewii Zagnieść ciasto zostawić w zamrażarce na ok 0,5 godz W tym czasie rabarbar i jabłka obrać(dowolna ilość).Ugotować na parze ok 10 minut z kilkoma goździkami.Odłożyć.Ciasto wyjąć,częścią wylepić blachę,podpiec 15 minut w 180 C.Wyjąć [...]
Naleśniki gryczane- bezglutenowe może już były, nie pamietam :-) Składniki na 10 nalesników (około 20 cm średnicy) 130 g mielonej gryki lub dobrej jakości pełnoziarnistej maki gryczanej 2 jaja woda- tyle aby powstało dość rzadkie ciasto sól- 1 szczypta Mieszamy wszystko i odstawiamy na 10 min aby odpoczęło. Smażymy cienkie naleśniki na średnim [...]
[...] - do dietetyka prowadzącego normalne osoby :-) 1. co powiesz na temat nagonki na zboża, na gluten ?? Pod kątem osób u których nie stwierdzono alergii. Jeść? Nie jeść? Jeść bezglutenowe? Jeść tylko ciemne? Jasne? (pieczywo, makarony) 2. co powiesz na temat modnych ostatnio postów i IF'ów ? 3. może coś jeszcze o makroskładnikach w diecie dla [...]
Jak będziesz jadła więcej tłuszczy, to też pozbędziesz się zaparć. Jeśłi masz wykluczyć gluten to raczej owsianka odpada, chyba ze kupisz płatki bezglutenowe(drogie). Panikujesz na myśl o węglowodanach a wciągasz paczkę musli - ze zboża, z cukrem. Takie napady swiadczą o tym, ze dotychczasowa dieta jest niedoborowa i organizm domaga sie paliwa. I [...]
[...] pH twojej krwi. Co ty chcesz zbadać tym paskiem? Glutenu nie spożywam praktycznie w ogóle, nabiał i cukier staram się zminimalizować. Posiłek b/t na pobudkę, później bezglutenowe węgle dochodzą. Ponadto staram się raz na jakiś czas przygotować prawdziwą zupkę mocy. Poza tym glutamina przed spaniem i na pobudkę, omega 3, d3+k2, kompleks [...]
mleko jest z zasady bezglutenowe ;p pewnie Ci chodziło o laktozę :) dzisiaj robiłem właśnie z mlekiem sojowym(bez laktozy) i nadal mi to wychodzi twarde jak podeszwa...kucharz ze mnie żaden.
oki dzięki, to zostane przy owsianych :) szukałam jakiegoś zastąpienia bo jestem na diecie bezglutenowej , a owsiane bezglutenowe dość drogie bo 14 zł za 500 g ...:)