SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

banany

  • [...] pewnie skuteczną dietę: „chleb + woda” (chleb – kilka kromek dziennie, woda bez ograniczeń) lub „dietę kawowo-bananową”, gdzie zjadasz tylko 2 banany dziennie i popijasz je łykiem kawy. To trochę śmieszne, a trochę straszne, ale w Polsce bardzo wiele osób stosuje diety w rodzaju „ONZ”, diety warzywne, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 13288 Data: 2018-08-21 15:00:23
  • Węglowodany proste - charakterystyka

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] są sobie równe. Jabłka, czereśnie, pomarańcze, gruszki, porzeczki, maliny oraz jagody mogą być bardziej korzystne, ze względu na niski indeks glikemiczny. Z kolei ananasy, banany, kiwi, winogrona, daktyle suszone mogą być mniej polecane. Jednakże wiele badań wiąże owoce z niskim, jak i wysokim IG, z niższym ryzykiem rozwoju cukrzycy. Wnioski: [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4205 Data: 2018-09-27 12:05:17
  • O znaczeniu bakterii jelitowych mówi się w dzisiejszych czasach coraz więcej. Bakterie przestają kojarzyć się jedynie z chorobotwórczymi patogenami. Dobre bakterie zasiedlające nasze jelita oferują szereg korzyści zdrowotnych, wspomagają funkcjonowanie układu pokarmowego i wzmacniają układ odpornościowy. Zdrowe kiszonki Warto zadbać również o [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4286 Data: 2019-03-24 08:44:34
  • Skąd się bierze tłuszcz? Jak nie tyć?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] jest magazynem glikogenu, który podtrzymuje kluczowe dla życia stężenie glukozy we krwi). Poza tym owoce są źródłem glukozy oraz mogą być także skrobi. Przykładowo, im banany dostarczają więcej glukozy i fruktozy, tym szybciej działają. Niedojrzałe owoce tego gatunku w większości składają się ze skrobi (80-90% skrobi). Przejrzałe banany są [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1107 Data: 2022-07-20 06:55:08
  • Dieta, która jest przyczyną większości chorób

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    W naszych czasach problemem nie jest dostęp do pokarmu, ale jego nadmiar. Większość ludzi nie przejmuje się tym, co zjada i wypija, ignorują też wpływ na zdrowie alkoholu i tytoniu. Przyjrzyjmy się różnym produktom i zastanówmy, jaki wpływ mają na powstawanie stanu zapalnego w organizmie.  Jednak wyniki nowych badań nie są jednoznaczne. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 849 Data: 2023-11-26 17:43:18
  • Co jeść na masę? Tania dieta na masę

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Kształtowanie sylwetki to głównie dwa okresy, budowanie tkanki mięśniowej oraz redukowanie tkanki tłuszczowej. Mimo iż wydawać by się mogło, że ten czas, gdy możemy spożywać więcej kalorii, jest dużo łatwiejszym etapem, to nic bardziej mylnego. Budowanie tkanki mięśniowej to bardzo trudny etap, opiera się on nie tylko o wyczerpujące i intensywne [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4619 Data: 2022-05-05 12:10:19
  • Owoce i soki owocowe – czy wywołują cukrzycę?!

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] są sobie równe. Jabłka, czereśnie, pomarańcze, gruszki, porzeczki, maliny oraz jagody mogą być bardziej korzystne ze względu na niski indeks glikemiczny. Z kolei ananasy, banany, kiwi, winogrona, daktyle suszone mogą być mniej polecane. Jednakże wiele badań wiąże owoce z niskim, jak i wysokim IG, z niższym ryzykiem rozwoju cukrzycy. Czy soki [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2354 Data: 2018-10-13 12:03:02
  • [...] bogatych w potas, wapń i magnez, ponieważ zapobiegają one dysfunkcji śródbłonka i sprzyjają rozluźnieniu mięśni gładkich śródbłonka. Niektóre produkty bogate w potas to: banany, pomarańcze i szpinak. Wapń dostarczają produkty mleczne i zielone warzywa liściaste. Magnez jest obecny w różnych produktach pełnoziarnistych, warzywach liściastych, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2722 Data: 2020-04-08 18:21:12
  • Czym różnią się prebiotyki od probiotyków?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] tych, które już są w jelitach. Krótko mówiąc, prebiotyki są formą błonnika pokarmowego, który karmi naszą florę jelitową. Oto produkty bogate w prebiotyki: płatki owsiane banany nasiona lnu nasiona Chia szparagi cebula topinambur jabłka por rośliny strączkowe. Podsumowanie Zadbaj o to, by w Twojej diecie obecne były zarówno produkty o [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1463 Data: 2020-01-27 10:10:38
  • Dorian Yates był jednym z masowych potworów lat 90. XX wieku. Jego dzieło kontynuowali Nasser El Sonbaty, Ronnie Coleman, Jay Cutler, Phil Heath, a obecnie w ten trend wpisuje się również Mamdouh „Big Ramy” Elssbiay (zwycięzca Mr. Olympia 2020). Nie wiem, czy te sylwetki są ładne, czy wpisują się w kanon kulturystycznego piękna. To kwestia [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 10561 Data: 2020-12-24 08:31:19
  • Prebiotyki i probiotyki wspierają organizm w budowaniu i utrzymywaniu zdrowej kolonii bakterii i innych mikroorganizmów. Wspierają jelita i wspomagają trawienie. Prebiotyki są obecne w produktach bogatych w błonnik, takich jak owoce, warzywa i produkty pełnoziarniste.  Przeczytaj także: Czym różnią się prebiotyki od probiotyków? Konieczne są [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1322 Data: 2021-09-13 11:18:52
  • Dieta na masę tanim kosztem - 9 tanich i dobrych produktów

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] lub z orzechów nerkowca. Banany Owoce są zdrowe i coraz więcej badań udowadnia, iż mają one pozytywny wpływ na naszą sylwetkę. Dlaczego jednak zwracam szczególną uwagę na banany? Ponieważ są nie tylko bardzo tanie i ogólnodostępne, ale są również źródłem potasu, który ma ogromny wpływ na naszą masę mięśniową. Banany ze względu na sporą ilość [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 29886 Data: 2017-12-24 10:24:05
  • Dieta DASH - hit czy kit?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] bogatych w potas, wapń i magnez, ponieważ zapobiegają one dysfunkcji śródbłonka i sprzyjają rozluźnieniu mięśni gładkich śródbłonka. Niektóre produkty bogate w potas to: banany, pomarańcze i szpinak. Wapń dostarczają produkty mleczne i zielone warzywa liściaste. Magnez jest obecny w różnych produktach pełnoziarnistych, warzywach liściastych, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1454 Data: 2019-10-25 19:44:32
  • Co jeść, gdy bolą mięśnie? Co jeść na zakwasy?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] co jesz. Przede wszystkim ogranicz źródła rafinowanego cukru i alkoholu. Postaw na pełnowartościowe źródła białka (ryby, jajka, twarogi, mięso), pełne witamin, minerałów i przeciwutleniaczy owoce (wiśnie, banany, jagody, arbuz). Do posiłków dodawaj cynamon, imbir i kurkumę. Nie rezygnuj z kawy. Umiarkowana dawka kofeiny może okazać się pomocna.

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 16379 Data: 2018-12-02 09:57:23
  • Dieta sokowa, detoks sokowy - czy warto?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] mięsa, ziemniaków, kaszy czy makaronów. Równie dobrze można by rozpisać dietę opartą na białkach serwatkowych, tłuszczach i węglowodanach w formie płynnej (np. zmiksowane banany, białko serwatkowe, trochę oliwy, wody, przyprawy) i też reklamować ją jako „odchudzającą”. Twierdzenie, iż „zyskasz płaski brzuch i zredukujesz masę ciała” jest [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1344 Data: 2022-01-24 20:06:03
  • [...] planu posiłków i rzadko robi odstępstwa. Naturalne pełnoziarniste produkty stanowią znaczną część jego zróżnicowanej diety, ponieważ jego menu zawiera m. in. ryż, banany i owies. Oto jak wyglądają jego posiłki: Posiłek 1: "Hausa koko" i "koosay" (kasza jaglana i bób) Posiłek 2: sześć białek jaj, dwa banany i lekko ugotowany owies [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 23711 Data: 2018-04-17 20:39:41
  • Niekiedy stany chorobowe organizmu powiązane są z pewnymi ograniczeniami żywieniowymi. W zależności od choroby ograniczenia mogą dotyczyć spożycia białek, węglowodanów i tłuszczy, czy też specyficznych witamin i minerałów. Precle, paluszki, krakersy Gotowe przekąski, takie jak precle, paluszki i krakersy, zazwyczaj są źródłem pustych kalorii, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4186 Data: 2020-07-03 11:22:11
  • Kwasica a dieta ketogeniczna. Diety Dukana i Atkinsa vs VLCKD

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] nerkowca, orzechy brazylijskie, groch włoski, groszek, ryż brązowy. Największy wpływ na zmniejszenie zakwaszenia (alkalizację) mają: sałata, kapusta biała, suszona śliwka, banany, wiśnie, rodzynki, granat (owoc, nie uzbrojenie z materiałem kruszącym np. heksogenem), brzoskwinie, kiwi, pomarańcze, liczi, limonka, jabłko, papaja, mango, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2799 Data: 2019-03-13 22:01:16
  • Jakich produktów nie wolno przechowywać w lodówce?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] cię zdziwi. Banany Te owoce zachowują o wiele więcej właściwości odżywczych, kiedy są trzymane poza lodówką. Według CPMA (Canadian Product Marketing Association) banany należy trzymać w ciepłym miejscu, aż dojrzeją. Niskie temperatury spowalniają proces dojrzewania bananów, przy czym warunki w lodówce - zaciemnienie oraz wilgotność - [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 28545 Data: 2018-01-29 10:08:46
  • [...] fasola biała, nasiona, figi suszone, rodzynki suszone. Inne: śliwki, migdały, chrzan, drożdże piekarskie, orzechy włoskie, ziemniaki, kasza gryczana, brukselka, czosnek, banany, wołowina, baranina, szynka, dorsz, buraki, sandacz, pieczarka, grejpfrut, makrela, wieprzowina, marchewka, chleb żytni, kasza jęczmienna, bób, gęś, śledź, szpinak, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4505 Data: 2021-08-14 10:25:30