Wbrew opiniom „szamanów XXI wieku” stężenie cholesterolu nie jest obojętnym wskaźnikiem zdrowotnym. Ma znaczenie, szczególnie gdy łącznie rozpatrujemy stan zapalny w ustroju, nadciśnienie, zaburzenia glikemii (podwyższone stężenie glukozy) i inne ważne wskaźniki metaboliczne. Czy jedzenie produktów bogatych w tłuszcze nasycone ma wpływ na stężenie [...]
Probiotykiem można nazwać preparat, który dostarcza odpowiedniej ilości żywych, ściśle określonych drobnoustrojów. Nie wszystkie środki obecne na rynku, które nazywa się probiotykami, spełniają ramy tej definicji. L. acidophilus a progresja cukrzycy Zbadano wpływ niskotłuszczowego jogurtu (2,5%) zawierającego probiotyk Lactobacillus acidophilus i [...]
Istota problemu Kalcyfikacja tkanek miękkich, zwana krócej zwapnieniem, to problem medyczny, polegający na gromadzeniu się hydroksyfosforanu wapnia (hydroksyapatytu) w innych tkankach ludzkiego organizmu, niż tkanka kostna, dla której wapnienie jest zjawiskiem pożądanym i fizjologicznym, albowiem hydroksyapatyt tworzy mineralne rusztowanie tej [...]
Dieta ketogeniczna to dieta o bardzo niskiej zawartości węglowodanów i dużej ilości tłuszczu, która została opracowana, aby pomóc dzieciom i dorosłym cierpiącym na napady padaczkowe. Obecnie pomaga ludziom osiągnąć szereg celów zdrowotnych, w tym utratę masy ciała. W diecie tej około 5 do 10 procent dziennego spożycia kalorii pochodzi z [...]
W obecnym świecie trudno uciec od słowa stres. Stresujemy się podczas zajęć lekcyjnych. Nadgorliwy szef w pracy podbija poprzeczkę stresową, jeszcze wyżej. Stresujemy się sytuacją rodzinną, naszym zdrowiem i gdy Internet działa zbyt wolno oraz wieloma, wieloma innymi rzeczami. Melisa - Melissa officinalis Tradycyjnie kojarzona jest z efektem [...]
Na temat rozmaitych diet napisano już bardzo wiele, jednak ciągle nie mamy ostatecznych odpowiedzi. Nie powinno to dziwić, gdyż na ryzyko sercowo-naczyniowe i kancerogenezy, stan zapalny wpływa wiele czynników. Nie da się w prosty sposób wskazać np. jednego, najlepszego rodzaju diety, potrzeba lat, obserwacji tysięcy osób i uwzględnienia licznych [...]
Potas należy do podstawowych jonów wpływających np. na gospodarkę wodno-elektrolitową. Jest jednym z głównych składników (oprócz witaminy d i magnezu) odżywczych w zachodniej diecie, którego jest za mało zgodnie z wytycznymi dietetycznymi z 2010 r. Podsumowanie Właściwa podaż potasu ma związek z występowaniem osteoporozy (obniża ryzyko spadku [...]
[...] i in. poinformowali, że mężczyźni z większą liczbą startów i krótszym czasem ukończenia trasy byli narażeni na największą częstość występowania migotania przedsionków. To badanie kliniczno-kontrolne objęło 783 102 uczestników (szwedzcy narciarze = 208 654 i dopasowana próba osób niebędących narciarzami = 527 448). Czy z "dobrym cholesterolem" [...]
Wszyscy słyszeliśmy o niebezpieczeństwach płynących z diety opartej na fast foodach. Przez wysoką zawartość soli, wiele zbędnych dla nas dodatków i rafinowane węglowodany, żywność ta nie sprzyja ani naszej sylwetce ani zdrowiu metabolicznemu. Nie trzeba badań, aby powiązać wzrost masy ciała, obniżenie poziomu zdrowego cholesterolu czy też [...]
Ostatnio usłyszałem bardzo ciekawą wiadomość — witamina B3 ma wspomagać wydolność sportowca. Naturalnie niacyna występuje w: drożdżach, wątrobie, mięsie, rybach, roślinach strączkowych, otrębach, w mniejszej ilości w: pieczywie, warzywach, owocach i mleku. Powstaje w jelitach z tryptofanu. Podsumowanie Ergogeniczny wpływ niacyny wcale nie jest [...]
Resweratrol należy do związków pochodzenia roślinnego, które wykazują działanie przeciwutleniające. Jego najważniejsze źródła to: czerwone wino, winogrona, niektóre jagody i orzeszki ziemne. Substancja aktywna skoncentrowana jest w skórkach i nasionach winogron, jagód. Ww. części owoców wchodzą w skład przecieru, który wykorzystywany jest do [...]
[...] do innych badań? Nie wszystkie eksperymenty ujęte w meta-analizie są wysokiej jakości. Na dodatek na wyniki meta-analizy Roberta W. Allena i wsp. , decydująco wpłynęło jedno badanie, które było potraktowane, jako trzy osobne, Khan i wsp. Jako że Khan osiągnął niezwykle dobre rezultaty pod względem obniżania stężenia glukozy na czczo, trudno uznać [...]
[...] stężenie transportera LDL odnotowano spadek stężenia glukozy we krwi w grupie WPI (wzrost w grupie glukozy, prawie bez zmian w grupie kazeiny) Interpretacja badania To badanie wskazuje, iż białko serwatkowe (niekoniecznie izolat) sprzyja zdrowiu, przeciwdziała pojawieniu się cukrzycy (spadek glukozy i insuliny na czczo), zmniejsza ryzyko [...]
[...] to ma znaczenie opisuję dalej), wywołał 1,6-krotny wzrost zawartości mitochondriów we włóknach mięśniowych typu I i typu II po 6 miesiącach. Podsumowując, jest to pierwsze badanie, z którego wynika, że trening wytrzymałościowy zwiększa ekspresję perilipiny 2 wraz ze wzrostem zawartości IMTG we włóknach mięśniowych typu I u pacjentów z cukrzycą [...]
[...] przyjmujących berberynę, zaobserwowano jednocześnie zwiększenie poziomu testosteronu, który był statystycznie istotny! Według autorów tego doniesienia jest to pierwsze badanie sprawdzające wpływ suplementacji berberyną na poziom testosteronu u mężczyzn. Naukowcy podkreślają jednak, że berberyna może wykazywać działanie na poziom hormonów [...]
Profesor Antonio Bonetti z Uniwersytetu w Parmie opublikował niezwykłe badanie. Pierwszy raz się zdarza, by ktoś ze środowiska naukowego nie demonizował sterydów anaboliczno-androgennych (SAA). Wzięto pod lupę 20 kulturystów, którzy stosowali wiele sterydów anaboliczno-androgennych jednocześnie, z iniekcyjnych najczęściej były to: testosteron, [...]
[...] pro- i przeciwzapalne), zmiany w aorcie, zmiany w wątrobie (stłuszczenie). Wyniki nie zaobserwowano znaczących różnic w masie ciała, ani spożyciu pokarmu wśród trzech grup, badanie wątroby wykazało zmniejszone stłuszczenie w grupach, które otrzymywały białka serwatkowe, w porównaniu do grupy kontrolnej (samej diety), odnotowano 21,51% i 31,78% [...]
Czy mężczyznom łatwiej jest schudnąć niż kobietom? Na pierwszy rzut oka wydaje się, że mężczyźni mają dużo łatwiej, zarówno w kwestii budowy mięśni, jak i redukcji tkanki tłuszczowej. Dokonują kilku zmian w swojej diecie, trochę mocniej popracują na treningach, a kilogramy spadają. Podsumowanie W początkowym etapie mężczyźni szybciej tracą na [...]
Terapie mające wpływ na profil lipidowy niosą ze sobą ciężkie skutki uboczne, np. rozpad mięśni (miotoksyczność), hepatotoksyczność, neurotoksyczność oraz zaburzenia ze strony przewodu pokarmowego i objawy uczuleniowe. Jakby tego było mało, stosowanie rosuvastatyny wcale nie przeszkadza występowaniu cukrzycy typu II. W wielu innych badaniach i [...]
Choroby sercowo-naczyniowe (w tym choroba niedokrwienna serca - IHD) od kilku dekad są główną przyczyną zgonów na świecie. Szacuje się, że w 2015 r. z powodu chorób sercowo-naczyniowych zmarło około 17,9 mln osób (dla porównania palenie tytoniu odpowiada za >8 mln zgonów, a picie alkoholu zabija od 1,5 do 1,8 mln ludzi rocznie). Nieaktywność [...]