Większość z nas ma wypracowaną rutynę mycia zębów zazwyczaj rano i wieczorem. Zazwyczaj u każdego wygląda to tak samo, bo odkąd byliśmy mali i po raz pierwszy nauczyliśmy się myć zęby, było to tak: szczotkuj, wypluj, wypłucz. Czy faktycznie jest to poprawne i tak powinno wyglądać mycie zębów i jamy ustnej? Fluor a próchnica Fluor jest [...]
[...] reakcji. Poza tym czysta/syntetyczna kofeina (w tabletkach, żelkach, kapsułkach, w żelu) działa inaczej, niż kawa, która zawiera wiele dodatkowych związków. Z cytowanego badania wynika, iż kofeina/kawa działa lepiej na czas reakcji, gdy jesteś wyspany. Przeczytaj także: Kofeina jako spalacz tłuszczu. Kawa, energetyk czy czysta kofeina? Czy [...]
[...] rozwój choroby serca lub udaru mózgu. Badanie opublikowano w czasopiśmie Journal of the American Heart Association Korzyści zdrowotne dla matek karmiących piersią Wyniki badania wykazały, że matki, które karmiły piersią, miały o dziewięć procent niższe ryzyko chorób serca i o osiem procent niższe ryzyko udaru niż kobiety, które nigdy nie [...]
Forskolina to substancja aktywna, która zawarta jest w korzeniach rośliny coleus forskohlii. Naturalnie rośnie ona w Indiach, gdzie od setek lat używana jest jako specyfik medycyny tradycyjnej. Roślina ta spokrewniona jest z miętą, a jej główną korzyścią dla naszego organizmu jest wsparcie redukcji tkanki tłuszczowej. Co warto zapamiętać? [...]
[...] COVID nie musi zostawiać trwałego śladu na sercu i możliwy jest u takich osób bezpieczny powrót do profesjonalnej aktywności sportowej. Niemniej jak widać, aż u 30 osób z badanej grupy wystąpiły niebezpieczne zmiany związane z mięśniem sercowym. Trzeba pamiętać, iż zawodowi sportowcy są wyjątkową grupą, więc „zwykli” ludzie mogą przechodzić [...]
Tempo życia, spotkania towarzyskie, czy też relatywnie niskie ceny fast foodów sprawiają, że coraz częściej goszczą one w jadłospisach nie tylko osób młodych, czy też ludzi w trakcie podróży służbowych i wakacyjnych, lecz stają się elementem codziennej diety całych rodzin. O tym, że mogą mieć negatywny wpływ na zdrowie, mówi wiele badań i [...]
[...] wegetarianie mieli o 22% niższe ryzyko nowotworów jelita grubego. Naukowcy stwierdzili, że choć nauka poczyniła ogromne postępy w zapobieganiu rakowi jelita grubego poprzez badania przesiewowe, to zapobieganie wielu schorzeniom, w tym także otyłości, jest wciąż mocno zależne od naszej diety. Sugerowanie, żeby wszyscy przestali jeść mięso, aby [...]
[...] O co w tym chodzi? Według badań przeprowadzonych przez Centers for Disease Control (CDC) kobiety częściej niż mężczyźni mówią, że są zmęczone, a nawet wyczerpane. W badaniach brały udział osoby w wieku od 18 do 44 lat. Około 15% kobiet przyznało, że czuje się zmęczona lub wyczerpana, natomiast w grupie mężczyzn było to zaledwie 10% [...]
Częstość występowania stanu przedcukrzycowego wśród nastolatków wzrosła ponad dwukrotnie w ciągu ostatnich 20 lat i obecnie dotyczy około 40% młodzieży z otyłością. Cukrzyca typu 2 rozpoczynająca się w młodości, której częstość występowania również wzrasta, prowadzi do powikłań mikronaczyniowych w ciągu pierwszych 20 lat po rozpoznaniu u około 80% [...]
Wbrew opiniom zamieszczanym w Internecie wcale nie jest udowodnione, iż współczesna żywność, a w szczególności dodatki do niej, wywołują raka. Osoby głoszące podobne tezy nie wzięły pod uwagę, iż znaczące wydłużenie życia ludzi wpływa na pojawienie się większej liczby nowotworów, gdyż istnieje o wiele więcej osób w podeszłym wieku. To tak, jakby [...]
Zarówno zaawansowani, jak i początkujący, mogą sprawić, że zbudują więcej masy mięśniowej i zwiększą swoją siłę, jeśli wydłużą negatywną fazę ruchu w ćwiczeniu. Wnioski Jeżeli zależy Ci na efektach siłowych czy związanych z budową mięśni, a obecny trening nie przynosi satysfakcjonujących efektów, spróbuj wykorzystać wolną fazę negatywną. [...]
Hamilton-Reeves JM i wsp. przeprowadzili meta-analizę, aby ustalić, czy izoflawony wywierają działanie estrogenopodobne u mężczyzn, poprzez obniżenie stężenia biologicznie dostępnego testosteronu. Badano wpływ białka sojowego lub izoflawonu na testosteron, SHBG, wolny testosteron i wskaźnik androgenowy (FAI) u mężczyzn. Bazy danych PubMed i CAB [...]
Kurkumina to jedna z popularniejszych przypraw. Charakteryzuje się ona intensywnym żółtym kolorem, który przenosi na produkty, z którymi się styka, oraz dość specyficznym smakiem. Jej zdrowotne właściwości od wieków są wykorzystywane w medycynie m.in. w łagodzeniu bólu miesiączkowego, dolegliwościach żołądkowych, w lepszym gojeniu się ran i [...]
[...] jak król, czyli „na bogato”. Wysokokaloryczne śniadanie ma nam dać energię na wiele godzin i zmniejszyć ryzyko nadmiernego spożycia kalorii w ciągu dnia. Jakie były wyniki badania? Naukowcy mieli nadzieję, że osoby, które zjadały większe śniadania, spożywają mniej kalorii przez resztę dnia. Tak jednak nie było! Ilość spożytych kalorii podczas [...]
[...] to, iż tłuszcze pochodzenia zwierzęcego, a nie sama ilość kalorii w diecie, mają związek z ryzykiem wystąpienia raka. Komentarz Współwystępowanie czy związek w tego rodzaju badaniach nie oznacza od razu powiązania typu przyczynowo-skutkowego. Dlaczego? Często osoby sięgające po wysokoprzetworzone produkty pochodzenia zwierzęcego (w tym [...]
Wbrew obiegowym opiniom siłownia to nie jest tylko „pakowanie” i „obrastanie w masę” (budowanie kiepskiej jakości muskulatury oblanej tłuszczem). Trening siłowy przynosi rozmaite korzyści piłkarzom, zawodnikom sportów walki, biegaczom czy pływakom. W jednym z badań wykazano, iż trening siłowy przyniósł znaczącą poprawę wyników np. biegowego testu [...]
[...] m.in. mózgu. Wiele wcześniejszych badań wykazało, że ludzki mózg reaguje na sygnały mikrobiologiczne z jelita, choć metody tej komunikacji nie są jeszcze do końca jasne. Z pewnością pojawią się nowe badania, aby móc jeszcze lepiej poznać wpływ bakterii jelitowych na nasz organizm i dowiedzieć się, czy można o nie zadbać także u osób dorosłych.
[...] małe w porównaniu do ryzyka, jakie stwarza sięganie po alkohol. Zdrowszym wyborem są suplementy zawierające resweratrol, które są łatwo dostępne i tanie. Referencje, badania, literatura: Jose A. Luchsinge i in. Alcohol Intake and Risk of Dementia https://agsjournals.onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/j.1532-5415.2004.52159.x
[...] z wiekiem wskaźniki zachorowalności i umieralności z powodu choroby wieńcowej (CHD) są wyższe u mężczyzn niż u kobiet. Testosteron i estrogen to główne hormony płciowe, a badania wykazały, że odgrywają one ważną rolę w zdrowiu i chorobie sercowo-naczyniowej. Badanie W jednym z badań zmierzono stężenie testosteronu i estrogenów u u 102 mężczyzn [...]
[...] podczas menopauzy. W grupie β-alaniny odnotowano znaczący spadek uderzeń gorąca w ciągu dnia, a efekt był tym silniejszy, im dłużej trwała suplementacja. W innym badaniu wzięło udział 36 kobiet w wieku ok. 44 lat, które wcześniej miały przynajmniej 10 epizodów uderzeń gorąca dziennie. Podawano co najmniej 400 mg β-alaniny (większe [...]