Kawa nazywana jest napojem bogów, uwielbiają ją niemalże wszyscy ludzie na całym Świecie, doceniana jest za smak i aromat, oraz właściwości pobudzające. Jednak to nie jedyne zalety, jakie płyną ze spożycia popularnej małej czarnej. Instytucje z całego świata w tym IŻŻ, WHO czy FSDA deklarują, że regularne spożywanie kawy przez osoby dorosłe może [...]
[...] tę lasagne. Podgrzanie zgodnie z instrukcją niewiele pomogło, sos pozostał sztywny. A jak w smaku? Najmocniej czuć tutaj beszamel, jest on tutaj dominujący, przez co tłumi aromat bazylii. Nie jest bardzo zły, ale spodziewałam się tutaj jednak więcej tego smaku pesto. Plusem dania jest makaron, który nie jest gumowy, nie rozpada się, jest dość [...]
Przyjemny anyżkowy zapach, który zawdzięcza olejkom eterycznym. Specyficzny smak i oryginalny wygląd. Warzywo to jest niezwykłe również z powodu właściwości leczniczych. Koper włoski zwany inaczej fenkułem jest uprawiany w krajach śródziemnomorskich jako warzywo. W Polsce głównie do celów leczniczych. Zawiera lecznicze substancje czynne glikozydy [...]
[...] że zaczyna się rozwijać rynek wegańskich słodyczy. Czy to zdrowy wybór? Słodycze, jak to słodycze - czy wegańskie, czy nie, są źródłem cukru i często różnych dodatków, aromatów itp. Oczywiście, że można samodzielnie wykonać coś słodkiego i zadbać o to by zawierały zdrowsze zamienniki cukru, ale czasami potrzebujemy coś na tu i teraz. W [...]
Oleje są nieodłączną częścią naszej diety i pojawiają się niemal w każdej potrawie od sosów sałatkowych po marynaty. Służą do obsmażania, smażenia, grillowania czy pieczenia potraw zarówno słodkich, jak i wytrawnych. Oleje są produktem procesu ekstrakcji i tłoczenia. Pochodzą z nasion i orzechów, takich jak słonecznik, migdały, orzechy włoskie, [...]
Przekąski towarzyszą nam niemal każdego dnia. I choć się przed nimi bronimy, uważając, że są to zbędne kalorie, to każdy z nas po nie sięga w różnych sytuacjach. Zaraz po przebudzeniu planujemy, jakie przekąski kupić w drodze do pracy – by dodać sobie energii, gdy poranna motywacja osłabnie. Po południu chętnie sięgamy po kawę z ciastkiem, żeby [...]
Masło orzechowe od lat towarzyszy kulturystyce jako sposób na dostarczenie tłuszczy, w nieco bardziej przyjemnej dla podniebienia formie niż typowe zapijanie kielicha z oliwą. Obecnie oprócz klasycznych maseł, które bazują na orzeszkach ziemnych mamy do wyboru również inne, bazujące na surowcach lepszej jakości, jak choćby orzechy nerkowca czy [...]
[...] B12, C, D, H) i minerały (miedź, cynk) wodę, naturalne konserwanty (kwas jabłkowy i cytrynowy) Placebo zawierało wodę, naturalne konserwanty (kwas jabłkowy i cytrynowy), aromat (mango i jabłko) oraz naturalny słodzik (stewia). Wyniki U osób spożywających testowany produkt odnotowano wzrost elastyczności skóry o 40% w porównaniu z placebo. [...]
[...] teobromina, tyramina, fenyloetyloamina, no i oczywiście pewne ilości cukru. Całkiem prawdopodobne także, że znaczenie ma również niepowtarzalny i niezwykle przyjemny aromat czekolady, który u każdego budzi przyjemne skojarzenia… Zmniejsza ryzyko cukrzycy Fakt ten może wydawać się niedorzeczny, ale – istnieją dane, które potwierdzają jego [...]
[...] i wyjaśnieniami! Podsumowanie Popołudnie z grillem to świetna opcja na spotkanie towarzyskie lub zjedzenie czegoś na dworze w małym gronie. Potrawy mają zupełnie inny aromat niż tradycyjnie przyrządzane. Jeśli jesteś początkującą osobą, być może czujesz obawy, czy sobie poradzisz z rozpaleniem i pieczeniem mięsa. Nie obawiaj się jednak, [...]
Zmienna pogoda w okresie wiosennym może sprawić, że bardziej jesteśmy narażeni na infekcje. Szczególnie ważne jest dbanie o siebie i praktykowanie dobrych nawyków, kiedy nasz układ odpornościowy poddawany jest częstej próbie. Picie dużej ilości wody, odpowiednia ilość snu, dobrze zbilansowana zdrowa dieta i przyjmowanie witamin to świetny sposób, [...]
[...] od poszukiwaczy tych naturalnych skarbów, a w kuchni unosi się zapach suszonych grzybów lub dań przygotowanych na ich bazie. Są fenomenalne nie tylko ze względu na smak i aromat, jakie uzyskują dzięki nim potrawy, ale także ze względu na wartości odżywcze. Źródła: https://www.nature.com/articles/d42473-020-00414-3 [...]
[...] jaja kurzego, maltodekstryna, przecier banana, substancje spulchniające: wodorowęglan sodu, difosforany mąka pszenna, sól, aromat, substancja słodząca: sukraloza. Skład jest czysty, nie ma w nim zbędnych i podejrzanych dodatków. Ma bardzo dobre makro, zdecydowanie możemy skomponować [...]
Nutella i dzieciństwo było piękniejsze. Świeżutki chlebek z masełkiem, na to tona Nutelli i śniadanie nabierało nowego znaczenia. Mimo upływu czasu nadal jest jednym z najczęściej kupowanych kremów czekoladowych. Zazwyczaj przez ludzi, którzy niekoniecznie dbają o swoją sylwetkę i zdrowie. Osoby bardziej aktywne, będące na diecie, szukają [...]
Często słyszymy, jak ważne jest zdrowe podejście do odżywiania. Nie każdy jednak wie, co to w ogóle znaczy, a niektórym wydaje się, że to jedzenie wyłącznie brokułów, jarmużu, kiełków i innych jałowych produktów (co oczywiście nie oznacza, że wymienione warzywa są niesmaczne — raczej to wynika z powszechnego przekonania tych, którzy za nimi nie [...]
[...] w kosmetykach. Przedostają się do naszego krwiobiegu przez skórę, a znajdziemy je w szamponach, kremach, piankach do golenia czy paście do zębów. Ftalany Ftalany to aromatyczni mordercy, którzy trują nas w licznych sytuacjach, w większości przypadków w toalecie bądź łazience. Ftalany występują jako "aromat" w odświeżaczach powietrza, [...]
[...] czemu mogą je jeść także osoby będące na diecie. Pomidory dostępne są w sklepach przez cały rok, natomiast tylko w ciepłych miesiącach, te świeże, mają odpowiedni smak i aromat. Poza sezonem częściej jednak trafiamy na owoce z grubą skórką i totalnie bez smaku. Wynika to z tego, że są sprowadzane z daleka i nie dojrzewają na słońcu. Warto w [...]
Często mówimy „jestem głodny jak wilk”, „byłam głodna i musiałam coś zjeść”. Co to znaczy być głodnym? Odpowiedź nie jest tak prosta, jak mogłoby się wydawać. Słownik określa głód jako silną potrzebę lub pragnienie jedzenia. Podsumowując Na co dzień wybieraj pełnowartościowe potrawy i jedz powoli. Naucz się doceniać naturalną słodycz świeżego [...]