""W naturze wapń wystepuje w 2 postaciach "dobry"wapń czyli organiczny , łatwo przyswajalny przez kosci znajduje sie w warzywach i owocach{szczególnie ich skórce),w swiezo przygotowanych sokach, jajkach, otrebach, kiełkach przenicy, owsa, w orzechach, miodzie , świezym mleku krowim i kozim."Zły wapń"-nieorganiczny, trudno przyswajalny dla kości [...]
od dluzszego czasu 3-4 razy w tygodniu robimy sobie z rodzinka grilla ja z wiadomych wzgledow zawsze pieke sbie udka czasami piers ale to sporadycznie czy jedzenie z grilla czy to bedzie karkowka piersi skrzydelka udka kaszanka itp jest zdrowe? patrzac logicznie zdrowsze niz smazenie ale czy ten dym jest do konca ok?
Białka: "Nadmiar białka w diecie ulega przemianie w tłuszcz i jest magazynowany w tkance tłuszczowej." Węglowodany: "organizm przemienia białka w węglowodany w [rzypadki ich niedoboru" "100 - 150 gramów węglowodanów zapobiega przemianie białek w cukrowce" Tłuszcze: "są źródłem energii przy długotrwałym, umiarkowanym wysiłku fizycznym" "Musisz [...]
mam pare pytan.. na ktore nie znalazlem odpowiedzi mimo poszukiwac, mam nadzieje ze nie wydadza sie smieszne :) 1. czy twarog, ktory bardzo lubie.. moze mi w jakikolwiek sposob zaszkodzic, jesli mimmo dobrej diety sobie zwyklym cukrem posypie ? 2. czy smazenie np. w panierce z otrebow moze obnizyc wartosc posilku ? moze zmienic sie zawartosc [...]
Czesc. Mam 2 pytania: 1. Dlaczego suszone warzywa sa duzo bardziej kaloryczne? Jest w nich wiecej "masy wlasciwej"? 2. Czy gotowanie, smazenie (bez tluszczu) etc zmienia kalorycznosc warzyw, owocow, jajek itd?? Prosze o odpowiedzi. Darek
Długotrwałe smażenie na olejach roślinnych, takich jak olej słonecznikowy, sojowy czy kukurydziany, powoduje powstawanie wysoce toksycznego związku (HNE - 4-hydroksy-trans-2-nonenal), który zwiększa ryzyko chorób serca, wątroby, a nawet schorzeń neurologicznych, takich jak choroba Alzheimera czy Parkinsona - ostrzegają amerykańscy naukowcy. [...]
1. czy smazenie na teflonie na lyzeczce max lyzce oliwy jest tez niezdrowe ? bo tylko w taki sposob najsmaczniej potrafie zrobic piers a gotowana wogle mi nie smakuje 2. czy koszyk brzoskwin dziennie mozna zjesc czy za duzo fruktozy ?
Mam pytanie jaki wplyw na bialko w piersi z indyka ma smazenie na teflonie z niewielka iloscia oliwy z oliwek z tym ze mieso delikatnie przypiekam tak ze sie rumieni... czy to nie wplywa na jakosc bialka nie dzieje sie z nim nic zlego... i jak z wchlanialnoscia??? zjadam okolo 40 deko indora wiec jest to prawie 50% zrodla bialka w mojej diecie [...]
Witam, przedstawie wam posiłek z ryb , ja korzystam z niego po treningu ;] , moze komus sie przyda i urozmaici sobie troche dietke ;] filet z morszczuka ( ja korzystam z szczupaka , lub lina czy jakiejkolwiek ryby rzecznej ) - 300g cebula - 2szt. marchew - 1szt. jajko - 1szt. natka pietruszki - 1 pęczek tarta bułka - 30g mąka pszenna - 50g cytryna [...]
Witamina A Witamina A jest jedną z najwcześniej odkrytych witamin (stąd jej oznaczenie pierwszą literą alfabetu). Głównym objawem niedoboru witaminy A jest tzw. kurza ślepota, która polega na pogorszeniu się zdolności widzenia o zmierzchu. Schorzenie to było znane już w starożytności, kiedy to ludzie zdążyli odkryć, że spożywanie gotowanej wątroby [...]
Ostatnio kolega pytał mnie o zawartość tłuszczu i omega 3 w różnych gatunkach ryb. Pomyślałem, że taka informacja mogłaby się przydać na forum. Na chybcika sprawdziłem w wyszukiwarce, czy nie ma już czegoś takiego. Kompleksowej informacji o rybkach nie znalazłem, więc pozwalam sobie tu wkleić kilka rzeczy znalezionych w necie i skompilowanych. [...]
no dobra, Zakrześ zamieścił świetne kompendium o cukrach. Ja tak ładnie i z rysunkami nie potrafię, ale zebrałem kilka siermiężnych informacji o tłuszczach, w ramach gromadzenia na forum brutalnej, elementarnej wiedzy. Znalazłem też w wyszukiwarce kilka przydatnych artów o tłuszczach napisanych z bardziej praktycznej strony: [...]
Witam. Długo sie przymierzałam by napisac tego posta,jednak stwierdziłam sie nic nie trace moge tylko zyskac. Siedze na forum pare ładnych miesiecy,sporo czytam i nabrałam dużo wiedzy jesli chodzi o zasady zywienia. Od kwietnia wziełam sie tak konkretnie za siebie wazyłam 64 kg zaczełam regularnie biegac( na poczatku robiłam 2 kołka pozniej [...]
Zastanawiam sie jak przyrzadzac te piersi z kurczaka ktore polecacie na obiad. Wydaje mi sie ze smazenie na roznie nie wchodzi w gre (zbyt duzo tluszczu??), wiec co proponujecie?? Ewentualnie odeslijcie mnie do podobnego posta. Z góry dzieki za odpowiedz.
jak w temacie - zgrzanie sobie 2 kawalkow razowego chleba przelozonego paroma plastrami szynki z indyka, ewnet + plaster sera gouda obnizy znacznie wartosc posilku ? walory smakowe niesamowite w poruwnaniu z klasycznym zarciem, ale nie znam sie do konca na tym.. to jest smazenie czy pieczenie ? podejrzewam ze drugie, bo to tylko temperatura bez [...]
Oliwa z oliwek - źródło zdrowia ludów śródziemnomorskich. Według współczesnych badań przeprowadzonych nad populacja ludności zamieszkującej region śródziemnomorski, ludzie ci cieszą się nieporównanie lepszym zdrowiem niż społeczeństwa środkowych oraz zachodnich regionów Europy. Między innymi powodem tego jest zdecydowanie [...]
Witaminy i minerały Syntetyczne czy naturalne? Które są lepsze? Jakie są miedzy nimi różnice? Jakie będą konsekwencje wyboru? Czy istnieje możliwość przedawkowania? Co to są normy spożycia? Jakże często sami stajemy przed takim wyborem? Z jednej strony chcielibyśmy dostarczać [...]