Keczup wytwarza się z pomidorów, zanim więc odpowiemy na pytanie tytułowe, musimy spojrzeć na cechy, jakimi charakteryzuje się pomidor. Pomidor warzywo czy owoc? Jest to „odwieczne” pytanie. Według Encyklopedii Britannica możemy z powodzeniem nazywać pomidora zarówno owocem, jak i warzywem. Dlaczego? Gdy spojrzymy na pomidora pod kątem botanicznym [...]
Kreatyna należy do najchętniej wykorzystywanych środków, szczególnie w dyscyplinach bazujących na sile, mocy i wytrzymałości lokalnej mięśni. Ze względu na zwiększanie zapasów materiałów energetycznych w mięśniach (fosfokreatyny) i regenerację ATP, kreatyna pozwala na dłuższą pracę z wysoką intensywnością, co z pewnością doceniają sprinterzy, [...]
[...] wykazać efektywność, zatem łączy się je w postaci preparatów o niewielkiej objętości, ale za to odpowiednio wysokim stężeniu. Preparaty te nazywane są spalaczami tłuszczu. Na rynku suplementów dostępnych jest wiele rodzajów spalaczy, jednak osoby początkujące powinny w pierwszej kolejności zastanowić się, na którym z działań charakterystycznych [...]
[...] się z chwilą przyjemności, to niekiedy wywołują również wyrzuty sumienia. Coraz więcej bowiem wiadomo na temat konsekwencji konsumowania nadmiaru cukru czy tłuszczy trans. Na szczęście w ostatnich latach silnie wyewoluowała gałąź słodyczy o składzie nieporównywalnie lepszym dla zdrowia niż ma to miejsce w przypadku najpopularniejszych na [...]
[...] zawodnik nie powinien przekraczać pułapu 210 g białka. Trudno oczekiwać, by absurdalna podaż białka była obojętna dla ustroju, funkcji nerek czy mikrobiomu jelitowego. Naukowcy z upodobaniem przeprowadzają podobne eksperymenty, które z założenia są bezsensowne. Nadmiar wody, soli, insuliny, promieniowania słonecznego czy elektrolitów też [...]
[...] reakcje w organizmie. Jednym z nich jest GABA, który spowalnia funkcje mózgu, dzięki czemu: łagodzi niepokój zmniejsza stres poprawia jakość snu zapobiega uszkodzeniom mózgu Nasz mózg naturalnie uwalnia GABA pod koniec dnia, aby wywołać senność i przygotować nas na odpoczynek. Niekiedy problemy ze snem czy lękami są na tyle duże, że wymagają [...]
[...] że ma wpływ na stężenie trójglicerydów. Jaką rolę odgrywają trójglicerydy? Wysokie stężenia mogą być powiązane z zawałem serca, chorobą wieńcową, zapaleniem trzustki. Nadmierna podaż węglowodanów (szczególnie cukrów prostych) może zwiększać stężenie trójglicerydów, podobnie jak hiperlipidemia, niedoczynność tarczycy, niekontrolowana [...]
[...] zwierzęce są codziennością. Ma świetną konsystencję, delikatnie kremową, ale przełamaną chrupiącymi migdałami i wiórkami kokosowymi. Smak mocno kokosowy, fantastyczny. Naprawdę ciężko się ograniczyć do jednej czy dwóch łyżeczek, a trzeba mieć na uwadze, że nie jest on "zerokaloryczny". Tak czy inaczej, z chęcią będę naginać trochę swoją [...]
[...] sprawdzić najpierw kluczowe punkty realizacji programu treningowego i dietetycznego, a dopiero później pisać, że „ten trening jest zły” albo „ta dieta nie przynosi efektów”. Narzędzie często jest tak dobre, jak jego użytkownik. Na czym polega trening modułowy? Sesja A to trening siłowy - może być push, pull, nogi (PPL), sesja góry lub dołu. W [...]
[...] głębokiego deficytu kalorycznego lub bardzo długiej aktywności fizycznej niewspartej dodatkowymi źródłami energii. Białko – ostateczne ustalenia ISSN Główne zalecenia: Na odpowiednio wysoką podaż białka powinny zwracać uwagę szczególnie osoby aktywne fizycznie, a także osoby starsze, gdyż ten składnik diety aktywuje syntezę białek [...]
[...] następnym występem w Olympii. Oprócz zwiększenia masy mięśniowej jednym z celów Walkera w tym roku jest poprawa proporcji przy zachowaniu wąskiej talii. Mówi, że wszystko idzie zgodnie z planem. Na pewno nie będzie łatwo przebić się przez konkurencję taką jak Big Ramy i Brandon Curry, ale Nick na pewno będzie jednym z faworytów do zwycięstwa.
[...] że wysokie dawki kwasu acetylosalicylowego zmniejszają hiperglikemię na czczo i po posiłku u pacjentów z cukrzycą typu 2. W wielkim skrócie mechanizm wygląda następująco: Nadmiar cukrów prostych, węglowodanów z innych źródeł => podwyższony poziom glukozy we krwi => skok poziomu insuliny => zwiększone odkładanie tłuszczu w adipocytach [...]
Wegetarianizm i weganizm są obecnie tak popularne, że wiele osób spożywających mięso zastanawia się, czy nie byłoby zdrowiej, gdyby sami ograniczyli nieco jedzenie produktów pochodzenia zwierzęcego. Powody mogą być różne. Dieta roślinna kusi lepszym zdrowiem, prawidłową masą ciała i talerzami pełnymi witamin i minerałów. A czym jest redukcjonizm? [...]
[...] występy w tym roku miały miejsce na Arnold Classic Australia, gdzie zapewniła sobie drugie miejsce, a na Olympii czwarte miejsce. Później znów triumfowała na Yamamoto Cup. Na kolejnej Olympii w 2020 zajęła piąte miejsce. Rok temu wygrała cztery z siedmiu pokazów IFBB Pro League, w których brała udział. W Chicago Pro, Powerhouse Classic Pro, [...]
[...] znajduje się głównie w owocach, warzywach, produktach pełnoziarnistych i roślinach strączkowych. I żeby była jasność — błonnik zapewnia nam wiele korzyści zdrowotnych. Należy do nich obniżanie „złego” cholesterolu, kontrolowanie poziomu cukru we krwi, wspieranie zdrowia jelit. Problem wzdęć pojawia się, ponieważ nagle, poprzez zwiększenie [...]
[...] kości bydlęcych. Czy wszystkie barwniki są sztuczne? Wiele barwników powszechnie dodawanych do żywności pochodzi ze źródeł roślinnych lub pozyskiwane jest na drodze syntezy. Na przykład, z roślin pozyskuje się liczne związki (takie jak karotenoidy charakterystyczne dla owoców i warzyw oraz krocyna z szafranu) nadające produktom spożywczym barwę [...]
[...] między innymi z takimi kulturystami jak Kai Greene, Dennis Wolf, Jay Cutler czy nieżyjącym już Shawnem Rhodenem. Phil już nie jeden raz mówił o swoich szansach na powrót. Na początku tego roku przyznał, że jest to tylko 5 procent, chociaż wiele osób myślało, że weźmie udział w zawodach w tym roku. Zobaczymy go jednak w roli komentatora. [...]
[...] sercowo-naczyniowych, a liczne najnowsze dane genetyczne u ludzi potwierdzają związek przyczynowy lipoprotein bogatych w trójglicerydy w progresji miażdżycy tętnic. Nadmierne stężenia zostały powiązane z rozwojem miażdżycy naczyń wieńcowych. W badaniu ELSA-Brasil przeprowadzonym na 3800 osobach niechorujących na chorobę wieńcową i [...]
Zmiany nawyków żywieniowych dla wielu osób często oznaczają restrykcyjną czasochłonną dietę i mało atrakcyjne smakowo dania, które bazują na ogromnych porcjach warzyw, chudym jałowym mięsie lub rybie i źródłach węglowodanów, czyli kaszach, makaronach, czy też „suchym” ryżu, Jednak jest to bardzo mylne przekonanie, które niepotrzebnie zniechęca [...]
Wszyscy sportowcy są narażeni na przeciążenia, kontuzje i zmiany zwyrodnieniowe stawów. Do szczególnie ryzykownych wyborów należą piłka nożna, bieganie i dyscypliny obejmujące skoki (np. wschodnie sztuki walki). Znane są przypadki młodych sportowców, którzy wykazywali objawy degeneracyjne w stawach, typowe dla ludzi starszych o 30-40 lat! Czy [...]