W Internecie krąży wiele niepotwierdzonych opowieści. Na przykład, historię o tym, iż Andy Bolton, na samym początku swojej przygody z treningiem, wykonywał przysiad z ciężarem 226 kg oraz martwy ciąg z ciężarem 272 kg, można włożyć między bajki. Podobnie, jak twierdzenia, iż Dorian Yates wyciskał leżąc ponad 140 kg przy swoich pierwszych [...]
[...] właśnie czas na weryfikację i dopasowanie diety do swoich potrzeb. Referencje: American Family Physician. Volume 91, No. 9. May 1, 2015. USDA. “Dietary Functional and Total Fiber” Today’s Dietician. Volume 15. No. 12, page 32. December 2013. Medline Plus. “Dietary Fiber” Nutraceuticals World. “Fiber as a Functional Food” Crit Rev Food Sci Nutr. [...]
[...] którego nie ma mięso. Dbaj o to, by twoja dieta była zróżnicowana i nie pomijaj białka pochodzenia roślinnego. Sam widzisz, ile ma zalet. Źródła: Consultant 360. “Can a High Fiber Bean-Based Meal Offer the Same Fullness as a High Protein Beef Meal?” 9-21-15. Consultant 360. “Study: Dietary Fiber Should Come from Multiple Sources” Consultant 360. [...]
[...] Marcus Moberg,2 William Apró,2 José A. L. Calbet,3,4 Hans-Christer Holmberg,1 and Eva Blomstrand „Endurance Exercise Enhances the Effect of Strength Training on Muscle Fiber Size and Protein Expression of Akt and mTOR" https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4757413/ Fyfe JJ, Bartlett JD, Hanson ED, Stepto NK, Bishop DJ. “Endurance [...]
Kreatyna jest jednym z najczęściej stosowanych przez sportowców suplementów. Z jej popularnością wiążą się dziesiątki mitów. Wiele osób wierzy, iż kreatyna powoduje utratę włosów. Czym jest kreatyna? Ile należy podawać kreatyny? Jaki protokół podawania kreatyny jest skuteczniejszy? Czy kreatyna powoduje utratę włosów? Czy kreatyna powoduje [...]
[...] muscle growth but impaired force generation” https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1794294/ Juleen R Zierathcorresponding author and John A Hawley “Skeletal Muscle Fiber Type: Influence on Contractile and Metabolic Properties” https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC521732/ Maron BJ1, Carney KP, Lever HM, Lewis JF, Barac I, Casey [...]
Kształtowanie sportowej sylwetki i rozwój mięśni są celem większości mężczyzn. Również panie coraz częściej realnie określają swój cel, zamiast opowiadać o „ujędrnianiu”, „tonizowaniu” i „poprawie napięcia” mięśni. Dawniej kobiety obawiały się treningu masowego, gdyż myślały, że zamienią się w Schwarzeneggera. Sądziły, że nazwanie inaczej swojego [...]
Największym problemem współczesnych ludzi jest brak wiedzy fachowej i wiara w mityczne sposoby rekomendowane w Internecie. Autorzy poradników publikowanych na różnorakich stronach nie ponoszą żadnej odpowiedzialności. Podawanie leków z grupy NLPZ (np. aspiryny) utrudnia lub uniemożliwiają regenerację i negatywnie wpływa na siłę mięśni poprzez [...]
Od zawsze istniały spekulacje odnośnie występowania u człowieka zjawiska hiperplazji (zwiększania ilości włókien mięśniowych). Wiemy (choć nie do końca znane są mechanizmy tego zjawiska), iż u człowieka występuje hipertrofia. Musimy zacząć od początku, aby zrozumieć resztę opracowania kilka prostych definicji. Podsumowanie Niektóre grupy [...]
Podążanie za modą nie jest wcale dobre. Najbardziej skrajny przykład to technologia komputerowa i smartfony. Gdybyś chciał być „na bieżąco”, należałoby co pół roku dokonywać kolejnych zakupów, bo ten czy tamten model sprzętu stał się już „przestarzały”. Komputer, który kosztował w momencie sprzedaży przykładowo 5000 zł, za [...]
Wzrost mięśni jest niezmiernie istotny dla każdego sportowca, nie tylko kulturysty, trójboisty czy ciężarowca. Przyjrzyjmy się, jakie szlaki i związki są powiązane ze wzrostem, a jakie z rozpadem mięśni (katabolizmem). Zaobserwowano, iż trening siłowy aktywuje szlak niezależny od insuliny (związany z aktywacją kinazy AMPK). Wystarczy 10 serii po [...]
Bardzo często wracają pytania nie tylko dotyczące budowania masy mięśniowej (nagle każdy młody człowiek chce być kulturystą), ale też odchudzania/redukcji tkanki tłuszczowej. Wiele osób nie chce samodzielnie rozwiązywać problemów, wolą skorzystać z porady fachowca. Problem polega na tym, iż często od takiego "fachowca" zamiast indywidualnego [...]
Miażdżyca tętnic nazywana jest wymiennie, krócej miażdżycą lub arteriosklerozą. Ta ostatnia nazwa jest spolszczoną wersją nazwy łacińskiej choroby, oznaczającą w tym języku stwardnienie tętnic. Miażdżyca jest chorobą charakteryzującą się pojawianiem się w tętnicach tzw. zmian miażdżycowych. Podstawowym elementem tych zmian jest tzw. blaszka [...]
[...] na nieco mniejszym obciążeniu roboczym, lepszej technice, ale większej liczbie powtórzeń. Referencje, badania, literatura: Juleen R Zierath i in. Skeletal Muscle Fiber Type: Influence on Contractile and Metabolic Properties https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC521732/ M. Kruszewski „Metody treningu i podstawy żywienia w [...]
Aspiryna należy do najpopularniejszych leków z grupy niesteroidowych leków przeciwzapalnych (NLPZ). W USA sięga po nią nawet 50 milionów osób. Do tej grupy leków zaliczamy także diflunisal, indometacynę, acematacynę, diklofenak, lonazolak, ibuprofen, deksibuprofen, fluribiprofen, ketoprofen, naproksen, kwas tiaprofenowy, piroksykam, meloksykam. [...]
[...] jelit” https://journals.viamedica.pl/gastroenterologia_kliniczna/article/download/44600/30861 Juleen R Zierathcorresponding author and John A Hawley “Skeletal Muscle Fiber Type: Influence on Contractile and Metabolic Properties” https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC521732/ http://anabolicminds.com/articles/not-lose-gains-32025/ J. [...]
Maślan sodu zasłynął szczególnie z optymalizacji kondycji tkanek w przewodzie pokarmowym. Z działaniem tym wiąże się jednak szereg pośrednich aktywności biologicznych, które mogą mieć zbawienne znaczenie dla zdrowia. Źródła: Canani, R. B., Costanzo, M. D., Leone, L., Pedata, M., Meli, R., & Calignano, A. (2011). Potential beneficial effects [...]
Wiemy, iż wiele składników wchodzących w skład diet zachodnich poprzez różne mechanizmy sprzyja pojawieniu się raka. Przypisuje się taką rolę przetworzonym produktom mięsnym. Kontrowersje wzbudza czerwone mięso oraz inne rodzaje mięsa wysokoprzetworzanego, niezależnie od jego koloru. Referencje: S. Shankar i in. Dietary fiber and cancer [...]
Istnieje wiele badań, w których ograniczenie podaży tłuszczów w diecie prowadziło do zmian w stężeniach hormonów, miało to wpływ na długość cyklu miesiączkowego itd. Jak powiedział pewien znany dietetyk, nie są mu znane badania, w których sama mała podaż tłuszczu wywołałaby podobne zmiany. Czy rodzaje błonnika różnią się oddziaływaniem na [...]