Jeśli chcesz rozpocząć wojnę na dowolnym forum, zapytaj o „idealną ilość protein”, „najlepszy trening”, dozowanie węglowodanów przed i po treningu, najlepsze ćwiczenia na daną partię mięśniową lub najlepszy cykl dopingowy. Jak to może wyglądać? Śniadanie: 40 g protein (7:00); białko o wolnej kinetyce, np. jajka; można uzupełnić np. WPC, [...]
Trenujesz już jakiś czas i masz wrażenie, że im więcej wiesz, tym tak naprawdę mniej, bo ciągle otwierają się przed Tobą nowe zagadnienia? Albo może dopiero chcesz zacząć i nie wiesz, jak, bo zasad dbania o siebie jest tyle, że można się pogubić? Jeśli tak, to poniższy przewodnik na temat treningu, diety i suplementacji jest właśnie dla ciebie! [...]
Oszacowano, iż ilość cukrzyków zwiększy się o 54% pomiędzy 2015 a 2030 r. w USA, a choroba dotknie więcej, niż 54.9 miliona Amerykanów. Roczna liczba zgonów z powodu cukrzycy wzrośnie o 38% do poziomu 385 800 osób, a całkowite koszty medyczne i społeczne związane z cukrzycą wzrosną o 53% do ponad 622 miliardów dolarów do roku 2030. Badanie ważne [...]
[...] budowania masy potrzebne jest więcej białka i węglowodanów, aby uzyskać zwiększenie rozmiaru włókien, ponieważ potrzeba więcej energii, aby być w stanie anabolicznym. Białko: 25-35% Węglowodany: 40-60% Tłuszcz: 15-25% Cięcie / utrata tłuszczu Utrata tkanki tłuszczowej występuje przy mniejszej dziennej podaży kalorii. Jednak aby utrzymać [...]
Jeśli zaczynasz przygodę z treningiem, musisz określić swój cel - od tego kroku zależy całe dalsze postępowanie. Jeśli możesz złapać duże fałdy tłuszczu w przedniej części tułowia, na środku brzucha, w rejonie bioder („boczki”) czy w określonych punktach na ramionach (np. w rejonie tricepsa), to korzystny jest trening siłowy, ale celem nie powinna [...]
Temat aminokwasów jest bardzo rozległy i nadaje się do prac mających objętość pracy habilitacyjnej. Niemniej postaram się przedstawić w skrócie najważniejsze informacje z tej dziedziny. Aminokwasy są elementarnymi cegiełkami białka, zarówno enzymatycznego, jak i nieenzymatycznego, jak również prekursorami wielu kluczowych związków. Czy wszystkie [...]
Genetyka jest niesprawiedliwa, ale nie można uzasadniać nią braku efektów w budowaniu masy mięśniowej czy redukcji tkanki tłuszczowej. Nader często powodem porażki nie są wcale „kiepskie predyspozycje”, a niewłaściwa dieta (np. dostarczająca za mało energii – w wypadku budowania masy - lub dostarczająca za dużo energii – w [...]
W pierwszej części tekstu omówiłem podstawowe kwestie związane z przygotowaniem do selekcji do JW 4026. Oczywiście, w Polsce mamy więcej jednostek specjalnych, różnią się one charakterystyką, wyposażeniem, zadaniami, sprzętem. W jednej jednostce ważniejsze będzie pływanie, w innej być może sprawność na lądzie. Normy, jeśli chodzi o Formozę, [...]
Producenci odżywek białkowych idą dwiema drogami - jedni starają się maksymalnie oczyścić swój produkt, np. z laktozy (np. ALLNUTRITION, produkt Whey Lactose Free), drudzy dodają do białka enzymy (np. Optimum Nutrition, produkt Whey Gold Standard 100%). W tym ostatnim produkcie znajdziemy: amylazę, proteazę, beta-D galaktozydazę, lipazę, [...]
Jeśli zastanawiasz się, jak możesz wspomóc budowę mięśni, to mam dobrą wiadomość: to wcale nie jest aż takie skomplikowane. Jednak na kulturystów czyha wiele pułapek i postaram się opisać chociaż niektóre z najczęściej spotykanych. Jak wiemy, istnieje wiele źródeł białka, węglowodanów i tłuszczów. Jednak wiele z nich nie nadaje się dla sportowców, [...]
[...] nad ich zasadnością) wykazuje możliwe negatywne aspekty spożywania dużej ilości białek zwierzęcych, zwłaszcza pochodzących z mięsa. Ale to ponownie temat na osobny artykuł. Białko z soi Białko pochodzące z soi jest chyba najczęściej spotykanym białkiem roślinnym, gdy spojrzymy na półki sklepów z odżywkami. Nie dzieje się to bez przyczyny. Jeśli [...]
Na temat odchudzania powstały setki książek i artykułów. Problem tkwi w tym, iż większość prezentowanej tam wiedzy nie ma dużego lub żadnego odzwierciedlenia w faktach. Dlatego polecam książki wydawnictwa PZWL oraz publikacje w rodzaju autorstwa Brada Schoenfelda „Strong & Sculpted” (jest do znalezienia w wersji anglojęzycznej, w sieci). [...]
Większość „poradników treningowych” w sieci zawiera mniejsze lub większe błędy merytoryczne. Inne z kolei projekty powstają w głowie osób niemających zbyt dużo wspólnego ze sportem. Efekty są opłakane. Proporcje wydatku energetycznego wyglądają następująco: spoczynkowa przemiana materii — około 60–70% dobowego wydatku wysiłek fizyczny lub [...]
Według danych CDC 39,8% dorosłych mieszkańców USA ma otyłość (~93.3 mln Amerykanów w latach 2015-2016). Otyłość bezsprzecznie powiązano z występowaniem chorób serca, udarami, cukrzycą typu II oraz wieloma rodzajami raka. Roczne koszty opieki zdrowotnej nad osobami otyłymi w USA wynoszą 147 miliardów dolarów. Koszty opieki nad osobą otyłą są o 1429 [...]
Diety wysokobiałkowe nie są niczym nowym. Publikacja Atkinsa o tego typu rozwiązaniu żywieniowym pochodzi z 1972 r. Jest z nimi związanych wiele mitów, przekłamań i nieprawdziwych informacji. Zamieszanie pogłębia „finansowe wsparcie naukowców” przez Fundację Atkinsa. Mechanizm nr 2: „Termiczny efekt pożywienia” DIT / SDA lub TEF, czyli [...]
Dostarczanie różnego rodzaju białka uważa się za kluczowy element budowania masy mięśniowej. Często młodzi adepci żelaznego sportu zapominają o tym, iż sama podaż protein nic nie znaczy i nie przyspieszy przyrostów masy mięśniowej. Jeśli zapomnisz o tłuszczu i węglowodanach, zapewne efekty osiągane przez Ciebie na treningu będą niewielkie lub [...]
Początkujący kulturyści często mają obsesję na punkcie protein i wydaje się to mało sensowne. Dlaczego? Gdyż nawet najlepsza dieta, niedostarczająca nadwyżki energetycznej, okaże się kiepska. Mięśnie nie rosną wtedy, gdy ćwiczysz, ale gdy jesz i śpisz – w ciągu następnych 48-72 godzin po treningu. Zgadza się, kulturystom wyczynowym dość często [...]
Zanim zaczniemy, chciałbym zadeklarować, iż nie jestem zwolennikiem mleka. Po prostu towarzyszy mi w niewielkiej ilości jako dodatek do protein serwatkowych (WPI, WPC, WPH), kawy czy deserów. Z licznych artykułów w sieci można dowiedzieć się, iż mleko to czysty, skondensowany szatan. Zresztą Keith Woodford wydał książkę „Devil in The Milk” i zbija [...]
Białko serwatkowe jest doskonale sprzedającym się produktem, który nie wymaga reklamy. Niektórzy guru kulturystyki twierdzą, iż odżywki są zbędne, a kupowanie białka serwatkowego nie jest wcale potrzebne. Czy to prawda? Czy białka roślinne są sobie równe? Jaki rodzaj białka jest najlepszy? Czy białko ma wpływ na system odpornościowy? Kiedy jest [...]
Po treningu siłowym następuje kluczowy czas ważny dla odbudowy mięśni. Wbrew obiegowym opiniom wchłanianie składników pokarmowych po intensywnym treningu jest znacząco zahamowane, dlatego nie ma znaczenia, czy rzucisz się na worki z ryżem i kurczaka jeszcze przed wyjściem z klubu czy dopiero po przyjeździe do domu. Niestety klasyczne jedzenie w [...]