[...] moczenia można po prostu ugotować kaszę, a potem zmiksować? I czy ten chleb ma odpowiednią "trwałość" tzn. nie rozpada się? Bo chleby bezglutenowe mają tendencje do kruszenia się i nie trzymania "spójności". Może ewentualnie spróbuję dodać zmielonego siemienia, jeśli będzie się rozpadał... Zmieniony przez - Arthass w dniu 2017-05-02 03:15:59
[...] dostarczać, więc... myślę, że tematu nie ma co dalej ciągnąć. Ewentualnie zrobić wydzielić do tego inny wątek. Na ten moment proponuję chill-out :) ps. pewnie część odpowiedzi na twoje pytania znalazłabyś w badaniach Monash Institute, który opracował właśnie dietę dla osób z dysbiozą jelitową Zmieniony przez - Arthass w dniu 2017-05-21 22:23:11
[...] takie sztuczki. Przy zakupie ekstraktów glikozydów stewiowych koniecznie należy zapoznać się ze składem. Taki słodzik na erytrolu/ksylitowu będzie również powodował biegunkę, jeśli wcześniej mieliśmy problem z tymi substancjami. PS But hey, That's just a theory https://youtu.be/kP6mJuHBBPk Zmieniony przez - Arthass w dniu 2017-11-13 05:16:54
[...] (w kroplach z tego co kojarzę). Reszta produktów to dalej są w mniejszym lub większym stopniu mieszanki różnych substancji. PS2. A jednak, nie są to krople, tylko ekstrakt w proszku. Produkt nazywa się Now Foods Better Stevia https://www.nowfoods.com/natural-foods/betterstevia-extract-powder Zmieniony przez - Arthass w dniu 2017-11-14 05:41:15
Zacznij od kanału na youtube o nazwie Pod Mikroskopem. Twórca stara się podchodzić do tematów diety bez uprzedzeń i stereotypów. Być może wiele rzeczy Ci się wyjaśni :) Super :) Jestem Ci BARDZO wdzięczna za wszystkie rady! Ceny tych supli rzeczywiście dość zaporowe, ale na pewno kupię przynajmniej te dwa pierwsze. Póki co wsypuję kurkumę do czego [...]
Ten film to taki ciąg dalszy filmu Cowspiracy (ciekawostka producentem jest Di Caprio). Jest jeszcze kilka filmów tego środowiska np. chyba najbardziej znany, bo pierwszy Forks over Knives. Na YT już raczej nie znajdziesz, ale na Netflix jest tego sporo (pierwszy miesiąc gratis). A cały "ferment" zaczął się pewnie od Colina Campbella i książki [...]
Na masie można korzystać z tłuszczy również, które dostarczają 9kcal na 1g, czyli około 3x więcej niż węglowodany. Czyste tłuszcze nie posiadają białka :) Nie jestem specjalistą od układania diet dla sportowców, ale tak ogólnie liczy się też sam stosunek węgli do białka i tłuszczy. Tak z doświadczenia (mojego i innych), na dłuższą metę białka nie [...]
Głównym atutem czystych MCT jest ich błyskawiczna strawność oraz to że energia taka kumuluje się bezpośrednio w mitochondriach, więc idealnie nadają się na przedtreningówkę zapewniając nam zapas łatwo dostępnej energii. Ile przed treningiem powinno się pić olej MCT żeby nie ciążył na żołądku i w jakiej ilości dla treningu FBW, 40-50min, moja waga [...]
Na oleju rzepakowym nie smażymy :) Rzepakowy zawiera średnio ~30% tłuszczy wielonienasyconych co moim zdaniem jest już ilością zbyt dużą, by na nim smażyć. Do krótkiego smażenia nadają się imo jedynie oleje poniżej 20% zawartości tłuszczy wielonienasyconych, a optymalnie jeśli jest to ~10% jak w oliwie z oliwek. Lepsze to niż smażenie na oleju [...]
[...] jedynie pod nadzorem medycznym, plus nie wiem nawet obecnie jak wygląda sprawa legalności :P Niemniej lepiej zrobić sobie jakiś dobry stack bezpieczniejszych substancji. Skutecznym stackiem był ECA (Ephedrine, Caffeine, Aspirin), ale nie wiem również jak obecnie sprawa wygląda z efedryną. Zmieniony przez - Arthass w dniu 2017-05-10 13:05:57
Uniwersalna zasada suplementacji BCAA jest taka: Standardowa dawka: 20g z odpowiednim stosunkiem leucyny do izoleucyny (48-72mg/kg izoleucyny - osoba nie otyła, 2-10g leucyny). TUL dla samej leucyny to koło 500mg/kg (wyższe dawki powodują nadmierny wzrost stężenia amoniaku. To są "zwykłe" aminokwasy jak w pożywieniu, więc bierzesz mniej więcej [...]
[...] że nagle zniknie z posta... Szkoda, że na forum nie ma opcji zapisywania zdjęć :( Ważne, by ludzie nie popełniali tych samych, prostych błędów w przypadku doboru i korzystania z olejów. Jak widzę np. przepisy, gdzie praży się orzechy czy ziarna bogate w PUFA to coś mnie w środku ściska :P Zmieniony przez - Arthass w dniu 2017-05-03 10:20:36
(...) Różne związki cynku zawierają różne ilości pierwiastka elementarnego, co odnosi się do wagi molekularnej cynku w konkretnym związku (etykiety produktów zwykle podają ilość związku elementarnego): * Cytrynian cynku zawiera około 34% cynku elementarnego. Dla dawki 50mg elementarnego cynku weź 146mg cytrynianu cynku * Siarczan cynku zawiera [...]
[...] efekty zakwaszenia mięśni (podczas wysiłku) oraz wydajność biegów beztlenowych wykazywały bardzo wysoką powtarzalność w testach. Także dla piłkarza powinno to być dość korzystne, ze względu właśnie na o wiele wolniejszy wzrost zakwaszenia mięśni, a co za tym możliwość dłuższej aktywności. Zmieniony przez - Arthass w dniu 2017-07-07 14:48:57
[...] jednodniowe głodówki raz na miesiąc, nie częściej niż raz na tydzień. W takim wypadku aktywuje się wiele korzystnych dla zdrowia mechanizmów jak choćby autofagocytoza, czy produkcja "białek nieśmiertelności". Generalnie podobne mechanizmy wykorzystywane są na diecie intermittent-fasting. Zmieniony przez - Arthass w dniu 2017-09-24 12:39:01
[...] uwzględniające nawet ilości substancji elementarnej w danym związku, więc nijak się mają do rzeczywistości - nie wspominając już o tym, że sama substancja elementarna też nie przyswoi się w 100%. Ot, czysty marketing dla konsumentów, którzy patrzą jedynie na cyferki, a nie na całość obrazu. Zmieniony przez - Arthass w dniu 2017-06-03 18:22:47
[...] jest niepotrzebny w mojej opinii negatywny szum wokół fityn i ludzie robią takie głupoty. IMO większe szkody wywołuje samo smażenie, grillowanie czy pieczenie. Najwięcej fityn (bo w okolicach 2% masy) zawierają ziarna kakaowca. Ręka do góry, kto nie spożywa produktów zawierających kakao :) Zmieniony przez - Arthass w dniu 2017-06-20 23:11:59
[...] 3. Rippe, J. M.; Angelopoulos, T. J. "Fructose-Containing Sugars and Cardiovascular Disease". Advances in Nutrition: An International Review Journal 2015, 6: 430–439 4. Dills, WL. "Protein fructosylation: Fructose and the Maillard reaction". Journal of Clinical Nutrition 1998, 58: 779–787. Zmieniony przez - Arthass w dniu 2017-05-05 09:16:53