[...] (głównie portfel), elektrycznych stymulatorach mięśni (mogą zaszkodzić tkance mięśniowej i ogólnie zdrowiu). Nie warto stosować restrykcyjnych diet (1000-1200 kcal dziennie), głodówek, ani innych w danej chwili modnych sposobów. Ciężka praca nie jest modna, a przynosi zdecydowanie lepsze efekty odchudzające niż "szukanie skrótu". [...]
[...] treningu zależy od rozkładu makroskładników w ciągu doby, wieku, wagi, celu, profilu hormonalnego, aktywności fizycznej, więc nie pytaj mnie, czy to ma być 300, 500 czy 1000 kcal w posiłku. Zależy, jak masz ułożony plan i czy trzymasz się określonych założeń dietetycznych. Jeśli jesteś na redukcji: skład i ilość kalorii w posiłku potreningowym [...]
[...] którą trzeba zredukować. Osobiście nie widzę na początku powodów do tego, aby ucinać kaloryczność na samym początku wprowadzenia diety. Proponuję rozpocząć od 2220 kcal, prowadząc obserwacje organizmu, jak reaguje na taką kaloryczność. Jeżeli masa ciała zaczyna drastycznie spadać, należy zwiększyć kaloryczność, żeby nie doszło do [...]
[...] zagrożenia? Naukowcy wzięli pod uwagę 112 kobiet z nadwagą lub otyłością po menopauzie. Umieszczono je na 20 tygodni w grupach: diety (deficytu kalorycznego) ≈400 kcal dziennie; 2800 kcal tygodniowo, zawartość makroskładników wynosiła 15–20% białka, 50–60% węglowodanów i 25–30% tłuszczów, diety i aerobów umiarkowanej [...]
HIIT to trening interwałowy wysokiej intensywności. Wbrew artykułom w sieci i błędnym zaleceniom, nie każdy trening interwałowy musi przebiegać w strefie wysokiej intensywności, nie każdy trening interwałowy jest też HIIT. HIIT to bardzo wąska nisza, wycinek. Większość treningów interwałowych wcale nie musi się charakteryzować wysoką [...]
Ludzie narzekają, że publikowane np. w Internecie informacje są sprzeczne. Tymczasem w większości podstawowych kwestii od dziesiątek lat mamy konsensus. Kłócić można się o drobne detale, które nie mają większego wpływu na całokształt działań związanych z redukcją czy budowaniem masy mięśniowej. Widzę tu inny problem, nagle wszyscy zaczęli być [...]
Wszyscy uprawiamy sport w jakimś konkretnym celu. Czasem jest to wspieranie redukcji tkanki tłuszczowej, czasem poprawa wyglądu sylwetki i zdrowia, a czasem po to, aby być lepszym w ulubionej dyscyplinie sportowej. Tłuszcze - dla zdrowia i energii Po zaspokojeniu potrzeb związanych z właściwym poziomem spożycia węglowodanów i ew. korekcją [...]
Białko serwatkowe jest jednym z najcenniejszych środków dostępnych na rynku, jednak w opiniach „internetowych specjalistów” bywa niedoceniane, uważane za zbędne, niekiedy nawet szkodliwe dla zdrowia. Najczęściej stosowany argument brzmi: „Po co jesz białko w proszku, skoro masz prawdziwe jedzenie?”. OK, rozumiem, że codziennie jesz 3 kg mięsa, by [...]
Schładzanie ciała jest jedną z kontrowersyjnych praktyk stosowanych w regeneracji mięśni, co do której istnieją liczne, sprzeczne doniesienia. Warto przyjrzeć się różnym badaniom i wyciągnąć wnioski co do efektywności podobnych zabiegów. Podobną metodę stosował elitarny strongman i trójboista Norweg Svend Karlsen (mistrz świata 2001 WSM), który [...]
Białko w organizmie człowieka pełni szereg ważnych funkcji. Pod kątem procentowym proteiny (inaczej białka) stanowią około 20% masy naszego ciała. Ich odpowiednia zawartość w diecie będzie wpływała na rozwój organizmu, jego wzrost, wytrzymałość pod kątem funkcji i zdrowie. Czy odżywka białkowa to naturalne białko, czy sztuczny produkt? Wszystkie [...]
[...] z 2 rodzajów diety o obniżonej podaży energii przez 12 tygodni. Obliczono to na podstawie spoczynkowego wydatku energetycznego pomnożonego przez 1.5 – 2092 kJ (500 kcal dziennie). Diety zawierały takie same makroskładniki: 50-55% węglowodanów, 20-25% protein i mniej, niż 30% z tłuszczów. Dzienna podaż błonnika wynosiła od 30 do 40 g. [...]
CT Fletcher jest idealnym przykładem osoby, która nigdy nie zmienia poglądów. Miał przeszczep serca, nadal twierdzi, iż przetrenowanie jest mitem. Serce jest jednym z mięśni, jego niewłaściwa „eksploatacja” może znacznie skrócić czas życia. To tak, jakby twierdzić, iż nieważne, czy jeździsz godzinę tygodniowo czy 10 h dziennie czy po wertepach czy [...]
Wszystkie osoby mające za sobą dłuższy staż treningowy, w pewnym momencie dochodzą do punktu, w którym stwierdzają: “Gdybym wcześniej to wiedział, moje efekty treningowe byłyby znacznie lepsze”. W dobie Internetu łatwiej jest nam uzyskać informacje dla początkujących dotyczące treningu, wysłuchać nagrań na YouTube dotyczących diety czy [...]
Niektórzy mówią, iż wiek to tylko liczba. W sporcie to nie do końca prawda, dlatego szczytowe osiągi w podnoszeniu ciężarów czy sprincie odnotowuje się tylko u dość młodych ludzi. Po części jest to związane z tłem hormonalnym (testosteron, estrogeny, IGF-1, kortyzol, adrenalina, noradrenalina). Podsumowując, dlatego nie uważam, by sięganie po SAA [...]
[...] jest dieta ketogeniczna, jednak nie polecam takich eksperymentów, jeśli ktoś nie ma wieloletniego doświadczenia i ogromnej wiedzy. Cel: redukcja, ilość białka: 1,8-2,5 g na kg masy ciała. Węglowodany i tłuszcze: zredukowana ilość energii w diecie (np. 300-400 kcal mniej niż dotychczas; 400 kcal to 100 g węglowodanów lub ~44,4 g tłuszczu).
[...] cennych właściwości. Zawierają sporo witamin oraz minerałów i mogą być bardzo uniwersalnym składnikiem w polskiej kuchni. Wartości odżywcze 100 g ziemniaków dostarczy 76 kcal, w tym: 2 g białka 0,1 g tłuszczu 17 g węglowodanów 2,2 g błonnika Witaminy: 2 IU witaminy A 0,01 mg witaminy E 1,9 µg witaminy K 19,7 mg witaminy C 0,08 mg witaminy B1 [...]
[...] to, że proteiny same w sobie są kiepskim źródłem energetycznym, a ich wykorzystanie w diecie ma charakter bardziej funkcjonalny. Pomimo że 1 g białka, dostarcza około 4 kcal (tak samo, jak 1 g węglowodanów), to proces trawienia jest o wiele bardziej energochłonny i potrzeba około 24 kcal, aby wykorzystać dostarczony 1 g białka. Jak więc [...]
[...] i stężeń GLP-1 we krwi. U wszystkich pacjentów przeprowadzono badanie BIA w celu oceny składu ciała. Program modyfikacji stylu życia obejmował dietę hipokaloryczną (1520 kcal dziennie; rozkład energetyczny makroskładników: 23% białek, 52% węglowodanów, 25% tłuszczów). Program ćwiczeń, aeroby co najmniej 3 razy w tygodniu (każdorazowo po 60 [...]
[...] pozwolono swobodnie poruszać się w laboratorium. Podczas badania nie była dozwolona forsowna aktywność. Spożycie pokarmu było kontrolowane, a osoby spożywały średnio 2000 kcal / dzień. Najważniejszym wnioskiem z cytowanego badania jest ten, iż ograniczenie snu powoduje wyraźne zaburzenia glikemii. Po ograniczeniu snu stężenie glukozy po [...]
Dzięki „szamanom XXI wieku” i różnorakim „uzdrowicielom” największe zagrożenia dla zdrowia są bagatelizowane, a wyolbrzymia się kwestie mające marginalne znaczenie (np. niedobór witaminy B12, który jest spotykany i tylko w specyficznych grupach: weganie, intensywnie trenujący sportowcy, osoby w podeszłym wieku). Podsumowanie Brak aktywności jest [...]