SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

(L)Oveja/ Dziennik/ Redukcja/ podsumowanie etapu I- str.44

temat działu:

Trening dla początkujących

słowa kluczowe: , , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 76457

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 7 Napisanych postów 3070 Wiek 36 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 64241
Martucca, teoretycznie 3, ale w święta , przez wyjazd, wypadły 2 siłowe, więc jakby mija tydzień, gdzie już jest i będzie w pełni systematycznie

09.01.11
Miska:

1.pasztet strączkowy, pomidor, kapusta czerwona, oliwa
2.jajka, brukselka, kapusta czerwona, kiełki rzodkiewki
3.placek owsiany, serek wiejski, sok pomidorowy
TRENING
4.owies,białko
będzie:
5. sernik sfd, migdały, pewnie kapusta czerwona
+Kawa z mlekiem, sztuk 2

B 142 T 57 W 128 KCAL 1610

Trening:
1. 2 obwody, 1 min odpoczynku pomiędzy obwodami
1a. Sumo DL High Pull x10*
1b. burpee x10
1c. brzuszki x20
2. 2 obwody, 1 min odpoczynku pomiędzy obwodami
2a. thrusters x10**
2b. split jumps x20
2c. odwrotne brzuszki x20

*16kg i pokuszę się o więcej następnym razem
**21kg, było ciężko

"Jeśli spędzasz zbyt wiele czasu myśląc o czymś, nigdy tego nie dokonasz" (Bruce Lee)

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 1760 Wiek 37 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 21214
Oveja, ja mam taką gorącą prośbę. Jestem beztalenciem kulinarnym i zrobienie czegokolwiek przeze mnie, co by smakowało graniczy z cudem. Bardzo jestem ciekawa tego pasztetu, który zjadasz. Znalazłam na początku bloga różne przepisy, ale nie są one dla mnie za dokładne, ja potrzebuję bardzo szczegółowej rozpiski żeby jak najlepiej smakowało Jakbyś miała kiedyś chwilkę czasu, nie teraz, tylko kiedyś w wolnej chwili, mogłabyś mi napisać taki przepis? Ile dać ciecierzycy i soczewicy, co i jak trzeba wcześniej namaczać, jakie warzywo najlepiej do tego dodać, co jeszcze wymieszać, ile piec i w jakiej temperaturze..
Jakbyś miała chwilkę to bardzo bym prosiła :) No chyba że masz gdzieś linka, albo w którymś dzienniku jest taki dokładny opis, to bardzo chętnie skorzystam :)

Juliette has a gun

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 117 Wiek 45 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 526
Ja sie dopisuje do prosby - ale ja chce na tego sernikulca!
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 7 Napisanych postów 3070 Wiek 36 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 64241
Julio Podstawą jest fasola/ciecierzyca/ soczewica. Ilości i proporcje są naprawdę dowolne. Ostatnio miałam wszystkiego 3kg (suchego ziarna! ) ale wyszło mi aż 6 blaszek. I dawałam bardzo różne ziarna: aż 1kg fasoli białej tzw. „Jaś”, 500g ciecierzycy i już nie pamiętam ile, ale jeszcze dałam fasolę mung, fasolę czarną, czerwoną i białą (tylko inną odmianę, niż „Jaś”), soczewicę zieloną i czerwoną. Ale jak dasz np. samą białą fasolę i soczewicę to też będzie dobrze. Nawet i z jednego ziarna wyjdzie, ale jednak proponuję minimum dwa, bo wtedy aminogram będzie się uzupełniał, smakowo też na tym zyskasz. Zawsze robię z rożnych ilości i proporcji, wiec ciężko mi powiedzieć co jest najlepsze. Na pewno zawsze wyjdzie, bez znaczenia ile czego dasz, więc po prostu wrzuć co masz pod ręką No i wszystkie ziarna wrzucasz do oddzielnych misek i zalewasz wodą, po czym zostawiasz na noc. Mogą one wypić wodę, więc rano można jej dolać. Powinny tak moczyć się chociaż te 8h. Potem wylewasz wodę i gotujesz w nowej. W zależności od rodzaju ziarna, czas gotowania jest inny, więc musisz każde ziarno gotować oddzielnie. Tutaj pomoc:




Potem, odlewasz resztę wody, czekasz aż ostygnie i trzeba wszystko zmielić maszynką do mielenia mięsa i już masz gotową podstawę.

Dodatki:
Tutaj też ciężko mi stwierdzić ile ,czego dać, bo znowu wrzucam wszystko na oko, ale powiem tak:
Nie żałuj: cebuli(bardzo drobno pokrojonej),czosnku(zmiażdżony), przypraw i koncentratu pomidorowego (powiedzmy, że na 1kg suchego ziarna dałabym tak około 70g koncentratu). Do tego jeszcze wrzuć jajka (na 1kg suchego ziarna, około 2 jajek, ale tu też różnie bywa)
Bardzo często, gdy robię z tak dużej ilości, jak 3kg suchego ziarna to dzielę sobie wszystkie pasztety np. na 3 grupy i do każdej dodaję jeszcze dodatkowo różne różności Czasami zresztą robię 3 różne pasztety pod względem stosunku strączkowych, więc sama widzisz, że te proporcje są dowolne. Ulubiona wersja dodatków do warzyw strączkowych to ugotowane grzyby, kurki (można je przesmażyć z cebulą na teflonie). Mam dużo mrożonych kurek, więc zawsze robię z nimi, ale świetnie sprawdzą się pieczarki ( te wystarczy zetrzeć na tarce i ewentualnie przesmażyć razem z cebulą na teflonie). Do drugiego pasztetu zawsze daję marchewkę startą na tarce (ale trudno mi określić jakie ilości, robię to na oko ) Marchewka dodaje słodyczy. Hmm, fajnie też smakuje taki pasztet z papryką(pokrojoną w kostkę),ale teraz jest trochę droga albo z cukinią (starta na tarce). Tylko w przypadku dorzucania warzyw, takich jak cukinia, musisz je po starciu na tarce nasolić i odsączyć, bo mają dużo wody. No i z cukinią nie można przesadzić, bo potem pasztet może być zbyt mokry. Warzywa są naprawdę dowolne. Co kto lubi. Ilości również dowolne. No i oczywiście w jednym pasztecie możesz mieszać dodawane warzywa. Polecam dodawać to, co po prostu lubisz. Dla ostrości można wrzucić jeszcze pora, szczypior, ale w sumie cebula, czosnek + przyprawy załatwiają najwięcej. I tak jak pisałam, moje kubki smakowe najbardziej lubią kurki, marchewkę lub paprykę I koniecznie dużo koncentratu i przypraw (aż zdziwisz się ile ich trzeba wrzucić ) Co do przypraw: zawsze daję pieprz, sól himalajską, majeranek, paprykę słodka, trochę ostrej, ostatnio też wrzucam jakąś indyjską mieszankę i kolendrę + zawsze wlatuje jeszcze coś innego, w zależności od natchnienia. Aha i często wrzucam duże ilości mrożonego kopru, bo po prostu lubię. A ilości są wszystkiego duuuużee a potem wszystkie warzywa zwykłe i strączkowe, koncentrat, jajka oraz przyprawy porządnie mieszasz, a jak to zrobisz to najlepiej po prostu spróbować jeszcze surowej masy, żeby zobaczyć czy wciąż nie jest bez smaku, bo ten pasztet jest pochłaniaczem przypraw Najlepiej zaryzykować i zrobić taki pasztet, a potem będziesz wiedziała jakie ewentualnie poprawki trzeba by wprowadzić następnym razem.
Jak już masz gotową masę to wykładasz blaszki papierem do pieczenia i rozkładasz masę do blaszek. Pasztet nie rośnie, więc wkładając, ile napełnisz, takiej będzie wysokości. Wstawiasz do piekarnika nagrzanego na 180 stopni, z włączonym termoobiegiem. Przynajmniej ja tak robię I pieczesz około godziny (w zależności jak wysoko napełniło się blaszki) Ale najlepiej po prostu kontrolować czy się ładnie przyrumienił. Na wszelki wypadek można jeszcze chwilę go potrzymać, żeby na pewno był ścisły, ale pilnuj by się nie spalił
Na pewno taki pasztet jest nieco gorszy niż z jakiejś strony z przepisami wegetariańskimi, bo do wersji mniej zdrowej wszystkie warzywa są przesmażane na oleju (wiadomo, że przez to smak jest intensywniejszy) i nawet olej jest chyba dolewany do środka, o ile dobrze pamiętam. Może pasztet jest mniej suchy. Ale to jak pierś smażona na teflonie a kotlet w panierce Ale mi i tak bardzo smakuje taka zdrowa wersja, inaczej nie jadłabym jej dzień w dzień No właśnie, i możesz wzorować się na przepisach w necie, jeśli chodzi o ilości. Pomijając niezdrowe składniki Nadal nie wyjaśniłam ściśle co i jak, ale po prostu się nie da i to już było najbardziej szczegółowo,jak potrafię

Patrycja, sernik robiony zgodnie z przepisem:
https://www.sfd.pl/[LC]_Łatwy_sernik_piekarnik_-t599744.html
Po Twoich 4 tygodniach bez produktów mlecznych polecam, bo smakuje prawie jak zwykły zwłaszcza jak da się jakieś smaczne, słodkie białko

"Jeśli spędzasz zbyt wiele czasu myśląc o czymś, nigdy tego nie dokonasz" (Bruce Lee)

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 117 Wiek 45 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 526
Ovejko, jak dopadne tego sernika to...

Sluchaj no, ile ten twoj paszteciuch ma kalorii i reszty skladnikow?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 7 Napisanych postów 3070 Wiek 36 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 64241



Dane moich ostatnich pasztetów (za każdym razem wartości są inne) To nie są wartości na 100g lecz na jedną porcję . Po prostu po upieczeniu liczę ile ma całość i od razu dzielę na takie, w miarę przyzwoite porcje. Te wartości są różne w każdym pasztecie, bo oprócz różnych warzyw, dałam inne proporcje poszczególnych strączkowych i zresztą wagowo te porcje też się różnią. Na przykład porcja tego „paprykowo-koperkowego” ma 190 g. Reszty nie pamiętam,a siedzą w zamrażalniku

"Jeśli spędzasz zbyt wiele czasu myśląc o czymś, nigdy tego nie dokonasz" (Bruce Lee)

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 12 Napisanych postów 5688 Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 34046
jak to można mrozić to chyba sie szarpne na wielkie pieczenie

z Mayą http://www.sfd.pl/-t767671.html

Wolę być niedoskonałą wersją samej siebie, niż najlepszą kopią kogoś innego
Zwycięzcy to przegrani, którzy powstali i spróbowali o jeden raz więcej ..

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 1760 Wiek 37 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 21214
Słońce, DZIĘKUJĘ !!! To jest opis, którego dokładnie potrzebowałam Jestem Ci bardzo wdzięczna, że poświęciłaś mi czas i napisałaś to wszystko. Już wszystko wydrukowałam i jak tylko dostanę fundusze, to zabieram się za pieczenie i będziesz pierwszą osobą, która pozna mój pierwszy zdrowy pasztet domowy

Jeszcze raz dziękuję bardzo

Juliette has a gun

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 7 Napisanych postów 3070 Wiek 36 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 64241
10.01.11 - dzień nietreningowy
Zakwasy osiągnęły ekstremum
Miska:
1.pasztet strączkowy, pomidor, kapusta czerwona
2.owies,siemię,białko, kapusta czerwona
3.owies, serek wiejski, migdały, kapusta czerwona
4.jajka, kapusta pekińska, kapusta kiszona
5.twaróg,oliwa, szczypior, kapusta czerwona nie wiem skąd u mnie ta chcica na kapustę,zwłaszcza czerwoną. Do tego długo się utrzymuje Chyba przestanę ją kupować
+ kawa z mlekiem
B 129 T 58 W 127 KCAL 1567

Ania, na szczęście prawie wszystko można zamrozić. Inaczej zbankrutowałabym na samym prądzie, a dwa na pewno nie chciałoby mi się tak bawić np. dla kawałka takiego pasztetu

Julia, cieszę się, że na coś się przydałam No i życzę miłego pichcenia i szybkiego uporania się z bałaganem,jaki przy tym powstaje

"Jeśli spędzasz zbyt wiele czasu myśląc o czymś, nigdy tego nie dokonasz" (Bruce Lee)

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 12 Napisanych postów 5688 Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 34046
nie chciałoby mi się tak bawić np. dla kawałka takiego pasztetu



ja wczoraj zrobilam w miseczce
soczewica, jajko - mix i do mikrofali
całkiem niezłe

z Mayą http://www.sfd.pl/-t767671.html

Wolę być niedoskonałą wersją samej siebie, niż najlepszą kopią kogoś innego
Zwycięzcy to przegrani, którzy powstali i spróbowali o jeden raz więcej ..

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Pytanie dotyczące brzuszków i jedno osobne

Następny temat

Kobieta na siłowni

WHEY premium