Na wstępie zacznę od przypomnienia, że niestety nie istnieje coś takiego, jak
miejscowe spalanie tkanki tłuszczowej. W związku z powyższym, nie można ułożyć planu treningowego, ani dietetycznego, który będzie nastawiony na redukcję tkanki tłuszczowej jedynie z okolić pasa/boczków.
Oczywiście jeśli właściwie dobierzemy plan treningowy oraz sposób żywienia, jesteśmy w stanie dążyć do sylwetki, w której to właśnie gubimy centymetry w pasie, a zyskujemy między innymi w obręczy barkowej i klatce piersiowej.
Plan żywieniowy musi być dobrany zarówno do naszego wieku, wzrostu, wagi oraz celu, jaki chcemy osiągnąć. Równie ważne są jednak nasze preferencje żywieniowe.
Rozwiązaniem z pewnością nie są niskokaloryczne diety, ani zatrważające ilości wysiłku o charakterze wytrzymałościowym.
Podstawowe błędy jakie popełniamy najczęściej w czasie odchudzania to:
• Zbyt niska podaż kalorii
• Zbyt restrykcyjna dieta
• Zbyt duże ilości treningu o charakterze wytrzymałościowym
• Brak treningu z obciążeniem
Jedynym skutecznym, w długofalowej perspektywie czasu, sposobem na redukcję tkanki tłuszczowej jest ułożenie zindywidualizowanej diety, która uwzględnia nasze preferencje.
Nie bez powodu mówi się bowiem, że jedyna skuteczna dieta to taka, którą jesteśmy w stanie utrzymać. Co więcej dieta może być tak skonstruowana, że praktycznie możemy nie zauważać, że na diecie jesteśmy.
Układając dietę musimy wziąć pod uwagę nasze zapotrzebowanie kaloryczne, a następnie na podaż makroskładników w diecie.
Do określenia zapotrzebowania kalorycznego pomocne mogą być kalkulatory dostępne w internecie.
Swoją podstawową przemianę materii oraz całkowitą przemianę materii, która uwzględnia aktywność fizyczną obliczysz korzystając na przykład z kalkulatora dostępnego na potreningu.pl.
Znajdziesz go pod poniższych linkiem:
https://www.sfd.pl/art/Kalkulatory/Kalkulator_kalorii_BMR-a3734.html
I tak, przykładowo, dla mężczyzny w wieku 28lat, o wadze 90kg i wzroście 180cm, ćwiczącego na siłowni 3 razy w tygodniu, obliczymy, że jego PPM (podstawowa przemiana materii) wynosi 2016 kcal. Jest to ilość energii potrzeba nawet wtedy, gdy nie podejmujemy żadnych aktywności.
Całkowita Przemiana Materii (PPM) uwzględniająca 3 treningi w tygodniu to 3478 kcal.
Jest to ilość energii niezbędna do utrzymania aktualnej masy ciała.
Jeśli planujemy ułożyć dietę redukcyjną od powyższej kaloryczności powinniśmy odjąć około 10-20% zapotrzebowania.
Obcinanie większej ilości kalorii z reguły nie jest dobrym pomysłem.
Należy skupić się przede wszystkim na zmianie nawyków żywieniowych, a nie na drastycznym obniżaniu spożycia kalorii. Jeśli natomiast znajdujemy się już na etapie stosunkowo niskich kalorii, warto zadbać o krótkookresowe zwiększenie podaży energii. Badania pokazują, że taki zabieg pomaga wyraźnie podnieść poziom leptyny.
Wracając do naszych przykładowych obliczeń.
Odejmując od 3478kcal 15% kaloryczności otrzymamy 2956kcal.
Kaloryczność taka będzie stanowiła dla nas punkt wyjścia do ułożenia planu żywieniowego.
Pozostaje nam rozkład makroskładników oraz dobór produktów w diecie.
Ponieważ naszym celem jest redukcja tkanki tłuszczowej, możemy założyć nieco wyższe spożycie białka niż powszechnie rekomendowane.
Sportowcom zaleca się dzienną podaż protein na poziomie od 1,2 do 2,2g / kg całkowitej masy ciała. W przypadku ujemnego bilansu kalorycznego zaleca się zwiększenie podaży protein w diecie do 1.8 -2.7 gram białka na kilogram masy ciała, a według innego źródła nawet do 2.3-3.1 gram na kilogram masy ciała.
Wiąże się to z lepszą kontrolą łaknienia w trakcie redukcji.
Proponuje 25-30% kaloryczności diety dostarczyć z białka. 30% białka będzie stanowiło około 2,5 g białka na kilogram masy ciała w powyższym przykładzie.
Około 45% z węglowodanów oraz 25% z tłuszczy.
Otrzymujemy wówczas następujące wartości:
220g B 333gW 82gT
Nie jest to oczywiście jednyna możliwość, jaką możemy zastosować.
Kierujmy się zasadą: im jesteśmy szczuplejsi i bardziej aktywni fizycznie tym więcej węglowodanów możemy spożywać, im nasza aktywność jest mniejsza, a poziom tkanki tłuszczowej wyższy tym umiar w spożyciu węglowodanów powinien być większy.
Ważne jest również, aby zadbać nie tylko o ilość spożywanych kalorii, ale również o jakość pożywienia.
Układając posiłki kierujmy się zasadą, nie mniej białka niż 20g na każdy posiłek.
Dobierając produkty do diety, wybierajmy w miarę możliwości te o jak najniższym poziomie przetworzenia.
Z produktów białkowych będą to głównie mięsa, jaja, ryby oraz nabiał.
Z produktów węglowodanowych kasze, ryże, płatki owsiane, ryżowe, jaglane, ziemniaki oraz owoce i warzywa.
Z produktów tłuszczowych będą to orzechy, nasiona, oliwa z oliwek, masło, awokado, olej kokosowy.
Połączenie odpowiednio zbilansowanej diety redukcyjnej z treningiem siłowym powinno przynieść zamierzone rezultaty.
trening wytrzymałościowy może jak najbardziej pojawić się w planie, jednak jako dodatek, nie jego podstawa.
Do poczytania:
https://www.sfd.pl/Aeroby:_Bieganie_czy_rower__-t30958.html
https://www.sfd.pl/Spalanie_kalorii_na_rowerze-t206692.html
https://www.sfd.pl/ile_czasu_powinna_trwac_redukcja_-t275858.html
Zmieniony przez - lubiekaszke w dniu 2016-11-08 16:15:59