przedstawiam wam przepis na świetne danie dla osób które robią np. redukcję tkanki tłuszczowej. Jest to omlet z dużą zawartością białka zwierzęcego i z węglowodanami o niskim IG bez tłuszczu. Dzięki dodatkom jego smak jest przepyszny.
Potrzebujemy:
10 białek jaj
50g płatków owsianych
słodzik
aromat śmietankowy
Wsypujemy do miski 50g płatków owsianych surowych, dodajemy 10 białek jaj kurzych (400g), 5 pastylek drobno posiekanego słodzika i kilka kropelek aromatu śmietankowego. Wszystko mieszamy widelcem przez 1-2 minuty, aż do lekkiego spienienia się.
Nastepnie wyjmujemy patelnie (koniecznie teflonową), wylewamy masę tak, by pokryła połowę patelni (żeby było miejsce na podwarzenie omleta). Czekamy aż omlet się zetnie (będzie całkowicie biały), bierzemy drewnianą/plastikową cienką łopatkę, delikatnie podwarzamy omlet, i następnie powoli, lekko ciągniemy lopatkę z omletem do góry (tak by sie powoli odklejał od patelni), przewracamy na drugą stronę i smażymy przez ~30 sekund dalej (wszystko to na średnim ogniu).
Omlet w smaku jest rewelacyjny, pachnie jak biszkopt na dodatek ma lekko słodki posmak. Płatki są miękkie. Danie to rewelacyjnie zastępuje np. 200g kurczak + 50g makaronu razowego (które często stanowi danie redukcyjne, przynajmniej w moim wypadku) Do tego popijamy oliwę lub olej lniany zgodnie z zapotrzebowaniem i dodajemy jakieś warzywo.
BTW
40g białka (tylko z białek jaj)
35g węglowodanów (z płatków owsianych)
1g tłuszczy (z płatków owsianych)
PS: zapewne jest już dużo przepisów na placki/omlety owsiane, ale jeszcze nie widziałem takiego, który ma tak dużo białka, wyłącznie zwierzęcego, dość małą ilość węgli i taką ilość tłuszczy i tak rewelacyjny smak
Zmieniony przez - Piotrx1 w dniu 2010-04-09 17:30:38