Poniżej odpowiedź od Działu Badawczo-Rozwojowego
OLIMP LABS® z wyjaśnieniem co sprawia, że chelaty Albion® są unikalne na światowym rynku i jedyne w swoim rodzaju:
• Są produkowane w nowoczesnych fabrykach Albion Laboratories®, która posiadają certyfikacje systemu zarządzania jakością ISO 9001:2000 i HACCP oraz c GMP.
Chelaty ALBION®:
•
NAJWAŻNIEJSZE: posiadają odpowiedni stosunek molowy , wagowy i strukturalny ligadnu (glicyny) do atomu centralnego (jonu metalu) –
otrzymywanie w takiej formie jest chronione patentem i wyłączność posiada jedynie ALBION LABORATORIES®
•
posiadają numer rejestracyjny CAS przyznawany tylko substancjom o potwierdzonej stabilnej strukturze
•
posiadają analitycznie zwalidowanę strukturę i obecność chelatu za pomocą opatentowanej metody FTIR - każda partia surowca ma potwierdzoną strukturę tzw. odcisk palca.
100% GWARANCJI OBECNOŚCI PRAWDZIWEGO CHELATU W PRODUKCIE Link do opisu patentu:
http://www.albionminerals.com/human-nutrition/quality/traacs-ft-ir-analysis
•
są BIOPRZYSWAJALNE (odżywczo funkcjonalne) organizm je przyswaja, a nie wydala
•
są BEZPIECZNE -
co zostało potwierdzone wieloletnimi badaniami naukowymii certyfikatami Np. Ferrochel posiada
certyfikat GRAS (Generally Recognized As Safe; z ang. Powszechnie uznane za bezpieczne) –
inne tzw. „chelaty” tego nie mają• Ponadto są: hipoalergiczne, idealne dla wegetarian (nie posiadają skalników pochodzenia zwierzęcego), kosher, Non- GMO, non- BSE– samo mówi za siebie
•
JAKOŚĆ FARMACEUTYCZNA – samo mówi za siebie
•
Glicyna nie jest pochodzenia chińskiego – a jak jest w przypadku innych firm ?? :)
•
I PRZEDE WSZYSTKIM - POSIADAJĄ BADANIA KLINICZNE - żadne tzw. „chelaty” innych firm na całym świecie nie posiadają takich badań, które by dowodziły ich stabilnej struktury, przyswajalności i bezpieczeństwa -
takie firmy jedynie bezprawnie wykorzystują te badania i przypisują do swoich tzw. ”chelatów” – natomiast chelaty Albion to ponad 50 lat doświadczenia w produkcji chelatów aminokwasowych minerałów i badania kliniczne na całym świecie prowadzone z najlepszymi jednostkami naukowo-badawczymi .
Poniżej 2 linki, gdzie można znaleźć najaktualniejsze publikacje nt. chelatow Albion:
http://www.news.albionminerals.com/human-nutrition/minerals-in-the-news-articles
http://www.news.albionminerals.com/human-nutrition/research-notes-pdf
Dużo więcej można znaleźć analizując odpowiednie publikacje naukowe z okresu ponad 50 lat wstecz

. Dla leniwych polecamy Pubmed lub inne portale medyczne.
KORYGUJĄC wypowiedzi RD i Rozwoju:
CHELAT CHELATOWI NIE RÓWNY – oczywiście, można otrzymać wiele rodzajów chelatów - o ile rzeczywiście dana firma otrzyma
prawdziwy chelat ;) , ale NAJISTOTNIEJSZYM JEST TO BY CHELAT RZECZYWIŚCIE SIĘ WCHŁONĄŁ DO ORGANIZMU I BYŁ SKUTECZNY
Aby tak się stało cząsteczka chelatu musi spełniać odpowiednie warunki:
- stosunek molowy metalu do ligandu (1-3) , ale
najkorzystniej 2 (wynika ze struktury i energii kinetycznej –dzieki temu cząsteczka jest stabilna
- średnia masa aminokwasu 150 AMU (jednostek masy atomowej)
- masa atomowa całego chelatu nie może przekroczyć 800 AMU – ma to znaczenie dla odpowiedniej wchłanialności
- odpowiednia i gwarantowana ilość jonu metalu
Dlatego najlepszym aminokwasem jest glicyna a chelatami BISGLICYNIANY
Powyżej jednocześnie znajduje się odpowiedź na wcześniejsze pytania odnośnie
wodoroasparaginianu magnezu i asparaginianu jako aminokwasu do chelatu. Reasumując: – jest on znacznie większy od glicyny (jak i cały związek wiekszy od bisglicynianu), posiada dodatkowy ładunek (dodatkowa grupę COOH) - nie ma neutralnego pH, co sprawia, że związek może łatwiej wchodzić w reakcje z innymi związkami i mieć utrudnioną stabilność i wchłanialność, ponadto inny stosunek molowy ligandu i metalu sprawia, że struktura jest mniej korzystna energetycznie, dlatego też
BISGLICYNIANY mają przewagę nad asparaginianami
Przedstawiamy poniżej foto z analizy struktury chelatu aminokwasowego cynku ALBION