SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wchłanialność magnezu (p.Ambroziak, Biniu)

temat działu:

NUTRIFARM&OLIMP

słowa kluczowe: , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 51340

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Biniu Moderator
Ekspert
Szacuny 251 Napisanych postów 41358 Wiek 52 lat Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 126211
w sumie nie potrzeba bylo odsylac do strony producenta w USA

mozna zajrzec do polskojezycznej

http://www.olimp-labs.com/pl/produkty/suplementy-diety/albion-chelaty-mineralow/

i o ile pamietam nie chodzi o zastrzezenie nazwy a o spelnienie definicji ...
watpliwosci chemiczne z pewnoscia Slawek bedzie w stanie rozwiac znacznie lepiej ode mnie :D
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Biniu Moderator
Ekspert
Szacuny 251 Napisanych postów 41358 Wiek 52 lat Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 126211
cos dodatkowego - owa definicja

THE AUTHENTIC CHELATES

The National Nutritional Food Association (NNFA) created a definition of what an Amino Acid Chelate is in 1996; currently, Albion chelates are the only known chelates to meet the NNFA definition: (niestety nie znam daty powstania owej informacji)

Metal Amino Acid Chelate is the product resulting from the reaction of a metal ion from a soluble metal salt with amino acids with a mole ratio of one mole of metal to one to three (preferably two) moles of amino acids to form coordinate covalent bonds. The average molecular weight of the hydrolyzed amino acids must be about 150 AMU (Atomic Mass Units) and the resulting chelate must not exceed 800 AMU. The minimum elemental metal content must be declared. It will be declared as a METAL amino acid chelate: e.g. Copper amino acid chelate.
-Adapted by the NNFA Board of Directors, July 1996
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Biniu Moderator
Ekspert
Szacuny 251 Napisanych postów 41358 Wiek 52 lat Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 126211
ooo strona z ktorej pochodzi w/w informacja powstala nie pozniej niz w 2003 roku

(http://www.optimalnutrients.com/chelatedminerals.html) 
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
faftaq Dietetyk-SFD
Ekspert
Szacuny 1417 Napisanych postów 35562 Wiek 41 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 150829
czyli z chemicznego punktu widzenia czym jest asparaginian cynku/magnezu?

posiłek powinien obfitować w białko. Wtedy będą bodaj największe szanse na chelatację magnezu w przewodzie pokarmowym i jego zadowalające wchłanianie - czy w wyniku tej "chelatacji" - powstaja w przewodzie pokarmowym chelatyu?>

Zmieniony przez - faftaq w dniu 2009-07-02 16:28:29
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Biniu Moderator
Ekspert
Szacuny 251 Napisanych postów 41358 Wiek 52 lat Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 126211
podejrzewam ze moze byc chelatem niespelniajacym w/w definicji chelatu z powodow technologicznch - produkt chelatopodobny ?

Slawku ?...
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
ambroziak Farmakolog
Ekspert
Szacuny 128 Napisanych postów 9767 Wiek 3 lata Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 23574
Kiedyś była na ten temat potężna dyskusja - pomiędzy mną a Omem. Biniu - może ją odkopiesz i dasz linka lub podniesiesz wyżej?

S. Ambroziak

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
ambroziak Farmakolog
Ekspert
Szacuny 128 Napisanych postów 9767 Wiek 3 lata Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 23574
Faftag - to, co nazywasz "asparginianem", jest - tak naprawdę - hydroasparginianem, który - po pierwsze - nie do końca spełnia definicję chelatu, a po drugie - nie ma pewności, czy istnieje jako fizyczna molekuła, czy tylko - jako teoretyczne przewidywanie producenta surowca.

S. Ambroziak

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
faftaq Dietetyk-SFD
Ekspert
Szacuny 1417 Napisanych postów 35562 Wiek 41 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 150829
nie moge znaleźc tej dyskusji, wiec pozwole sobie dopytac tutaj:
- Czym (z chemicznego punktu widzenia) jest asparaginian czy hydroasparaginian magnezu/cynku jesli nie jest chelatem i co to znaczy, ze nie ma pewnosci ze istnieje jako fizyczna molekuła?

- Napisałeś Sławku: posiłek powinien obfitować w białko. Wtedy będą bodaj największe szanse na chelatację magnezu w przewodzie pokarmowym i jego zadowalające wchłanianie - ponawiam wiec pytanie: czy w wyniku tej "chelatacji" - powstają w przewodzie pokarmowym chelaty?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
ambroziak Farmakolog
Ekspert
Szacuny 128 Napisanych postów 9767 Wiek 3 lata Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 23574
Najprawdopodobniej - tak! Najprawdopodobniej, bo chyba nikt tego nie dowiódł fizycznie, ale wskazują na to przewidywania teoretyczne.

W "prawdziwym" chelacie, metal musi być związany z aminokwasem - przynajmniej jednym wiązaniem koordynacyjnym. To powoduje, że jest on łatwo uwalniany z takiego związku i przenoszony do reakcji, przebiegających z jego udziałem.

Istnienie tzw. "pseudochelatów", jako faktycznych molekuł, nie zostało potwierdzone fizycznie - metodami analitycznymi. Pozostają więc one przewidywaniami teoretycznym: z założeń reakcji wynika, że powinny powstawać, ale - czy powstają i ile ich jest w gotowym produkcie - do końca nie wiadomo.

Ta dyskusja toczyła się jakieś 3-4 lata temu - jak teraz - w wakacje. Tam wyjaśniałem wile aspektów - bardzo dokładnie!

S. Ambroziak

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
faftaq Dietetyk-SFD
Ekspert
Szacuny 1417 Napisanych postów 35562 Wiek 41 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 150829
OK, wiec nie bede drązył kwestii przeszkód które moglyby stanąc na drodze asparaginowi magnezu w staniu sie chelatem.

Doprecyzuje tylko jedno: jesli dobrze rozumiem to pojecie "pseudochelat" Twoim zdaniem (ja sie z tym terminem nigdze wczesniej nie spotkalem) ma definiowac zwiazek który teoretycznie jest chelatem, ale nikt tego fizycznie nie dowiódł?
?

Zmieniony przez - faftaq w dniu 2009-07-03 10:53:22
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

dawkowanie BCAA Olimp Megacaps - kobieta-bokserka :)

Następny temat

Opalanie - odchudza.

WHEY premium