i o ile pamietam nie chodzi o zastrzezenie nazwy a o spelnienie definicji ...
watpliwosci chemiczne z pewnoscia Slawek bedzie w stanie rozwiac znacznie lepiej ode mnie :D
Szacuny
251
Napisanych postów
41358
Wiek
52 lat
Na forum
22 lat
Przeczytanych tematów
126211
cos dodatkowego - owa definicja
THE AUTHENTIC CHELATES
The National Nutritional Food Association (NNFA) created a definition of what an Amino Acid Chelate is in 1996; currently, Albion chelates are the only known chelates to meet the NNFA definition: (niestety nie znam daty powstania owej informacji)
Metal Amino Acid Chelate is the product resulting from the reaction of a metal ion from a soluble metal salt with amino acids with a mole ratio of one mole of metal to one to three (preferably two) moles of amino acids to form coordinate covalent bonds. The average molecular weight of the hydrolyzed amino acids must be about 150 AMU (Atomic Mass Units) and the resulting chelate must not exceed 800 AMU. The minimum elemental metal content must be declared. It will be declared as a METAL amino acid chelate: e.g. Copper amino acid chelate.
-Adapted by the NNFA Board of Directors, July 1996
Szacuny
1417
Napisanych postów
35562
Wiek
41 lat
Na forum
17 lat
Przeczytanych tematów
150829
czyli z chemicznego punktu widzenia czym jest asparaginian cynku/magnezu?
posiłek powinien obfitować w białko. Wtedy będą bodaj największe szanse na chelatację magnezu w przewodzie pokarmowym i jego zadowalające wchłanianie - czy w wyniku tej "chelatacji" - powstaja w przewodzie pokarmowym chelatyu?>
Zmieniony przez - faftaq w dniu 2009-07-02 16:28:29
Szacuny
128
Napisanych postów
9767
Wiek
3 lata
Na forum
21 lat
Przeczytanych tematów
23574
Faftag - to, co nazywasz "asparginianem", jest - tak naprawdę - hydroasparginianem, który - po pierwsze - nie do końca spełnia definicję chelatu, a po drugie - nie ma pewności, czy istnieje jako fizyczna molekuła, czy tylko - jako teoretyczne przewidywanie producenta surowca.
Szacuny
1417
Napisanych postów
35562
Wiek
41 lat
Na forum
17 lat
Przeczytanych tematów
150829
nie moge znaleźc tej dyskusji, wiec pozwole sobie dopytac tutaj:
- Czym (z chemicznego punktu widzenia) jest asparaginian czy hydroasparaginian magnezu/cynku jesli nie jest chelatem i co to znaczy, ze nie ma pewnosci ze istnieje jako fizyczna molekuła?
- Napisałeś Sławku: posiłek powinien obfitować w białko. Wtedy będą bodaj największe szanse na chelatację magnezu w przewodzie pokarmowym i jego zadowalające wchłanianie - ponawiam wiec pytanie: czy w wyniku tej "chelatacji" - powstają w przewodzie pokarmowym chelaty?
Szacuny
128
Napisanych postów
9767
Wiek
3 lata
Na forum
21 lat
Przeczytanych tematów
23574
Najprawdopodobniej - tak! Najprawdopodobniej, bo chyba nikt tego nie dowiódł fizycznie, ale wskazują na to przewidywania teoretyczne.
W "prawdziwym" chelacie, metal musi być związany z aminokwasem - przynajmniej jednym wiązaniem koordynacyjnym. To powoduje, że jest on łatwo uwalniany z takiego związku i przenoszony do reakcji, przebiegających z jego udziałem.
Istnienie tzw. "pseudochelatów", jako faktycznych molekuł, nie zostało potwierdzone fizycznie - metodami analitycznymi. Pozostają więc one przewidywaniami teoretycznym: z założeń reakcji wynika, że powinny powstawać, ale - czy powstają i ile ich jest w gotowym produkcie - do końca nie wiadomo.
Ta dyskusja toczyła się jakieś 3-4 lata temu - jak teraz - w wakacje. Tam wyjaśniałem wile aspektów - bardzo dokładnie!
Szacuny
1417
Napisanych postów
35562
Wiek
41 lat
Na forum
17 lat
Przeczytanych tematów
150829
OK, wiec nie bede drązył kwestii przeszkód które moglyby stanąc na drodze asparaginowi magnezu w staniu sie chelatem.
Doprecyzuje tylko jedno: jesli dobrze rozumiem to pojecie "pseudochelat" Twoim zdaniem (ja sie z tym terminem nigdze wczesniej nie spotkalem) ma definiowac zwiazek który teoretycznie jest chelatem, ale nikt tego fizycznie nie dowiódł?
?
Zmieniony przez - faftaq w dniu 2009-07-03 10:53:22