Szacuny
48
Napisanych postów
3393
Na forum
21 lat
Przeczytanych tematów
15438
sorry, ale nie zapisuje adresów wszystkich stron internetowych. Wyłapuje jedynie jakieś wazne informacje. Większosć literatura, biuletyny medyczne, itp. Powiem Ci że nie za bardzo Cie rozumiem. Najpierw podważasz zasadnośc stosowania węglowodanów a potem pytasz sie o glikogen. Napisz w punktach o co Ci w tej całej dyskusji chodzi, bo już straciłem rachubę.
Szacuny
251
Napisanych postów
41358
Wiek
52 lat
Na forum
22 lat
Przeczytanych tematów
126211
Najpierw podważasz zasadnośc stosowania węglowodanów a potem pytasz sie o glikogen.
GDZIE NAPISALEM ZE NIE NALEZY SPOZYWAC WW ??
DLACZEGO PYTAM - BO SIE UCZE
Napisz w punktach o co Ci w tej całej dyskusji chodzi, bo już straciłem rachubę.
TO JUZ W TYM MOMENCIE NIE JEST DYSKUSJA NA TEMAT DIETY NISKOWW, ALE NOWE PYTANIE (MOJA WINA, POWINNO BYC NOWYM POSTEM), ALE SPRAWA WYSZLA Z OWDU TWOJEJ 'POMOCNEJ DLONI'
SORRY, ZE PYTALEM
Szacuny
48
Napisanych postów
3393
Na forum
21 lat
Przeczytanych tematów
15438
Jeżeli chodzi adres jaki mi podałeś i zawarte tam informacje, to również je podzielam. Fruktoza głównie odpowiada za odnowę glikogenu watroboweo, ale przy większej podazy fruktozy i niższej glukozy, również zwiększa sie synteza glikogenu mięśniowego. Z fruktoza trzeba jednak uważać, bo jeżeli mieśnie osiągną szczytowy poziom glikogenu, wówczas nadmiar fruktozy może dość istotnie nasilać proces tworzenia tkanki tłuszczowej. Dodatek bialka wspomaga tworzenie glikogenu z dwóch wzgledów. Po pierwsze wspólnie zwęglowdanami nasilają wydzielanie insuliny, z drugiej aminokwasy energodajne zawarte w białkach pokarmowych mogą ulegać przekształceniu do glukozy i odnawiac glikogen
Szacuny
48
Napisanych postów
3393
Na forum
21 lat
Przeczytanych tematów
15438
Nasuwa się więc pytanie czy same białka sa w stanie odnawiać glikogen? po częsci tak ale niezupełnie jest to proces wydajny. Otóż aminokwasy białlkowe w pewien sposób wzmagają wydzielanie insuliny, jednak przy braku węglowodanów komórki beta-trzustkowe przestają być wrażliwe na działanie czynników nerwowych i hormonów peptydowych które odpowiadają za sprawniejsze pobudzanie wydzialania insuliny i odkładanie glikogenu. Zatem najkorzystniej łączyc węglowodany i białko (można w pewnych odstępach czasowych) wówczas zwie ksza sie nie tylko synteza glikogenu ale także białek
Szacuny
251
Napisanych postów
41358
Wiek
52 lat
Na forum
22 lat
Przeczytanych tematów
126211
o widzisz bez wzajemnych uraz chyba lepiej
thx wiem co podaja w badaniach, ale slyszalem ze fruktoze nie moze trafic do komorek miesni, gdyz brak transportera czy tak jest ??(znowu jesli mozna ze zrodlami)
Szacuny
48
Napisanych postów
3393
Na forum
21 lat
Przeczytanych tematów
15438
W momencie zwiększonego zapotrzebowania na węglowdany fruktoza jest zawsze zamieniana na glukozę w watrobie i w takiej formie dociera do komórek mieśniowych. Dlatego nie ma obaw, że jeżeli spożyłbyś np. fruktoze po treningu to będzie problem z odnową glikogenu. Organizm sobie poradzi. Jednak fruktoza nie jest korzystnym cukrem w zakresie odnowy glikogenu, chociazby z tego względu że nie wywiera znaczącego wpływu na wydzielanie insuliny