dariusz189 Jak zwykle znajdzie się ktoś kto ma odmienne zdanie ale ok...Można śmiało przyjąć,że taka ilość białka zostaje przyswojona dla osoby z małym lub żadnym stażem treningowym bo takiej osoby dotyczy ten temat.Na to czy białka zostanie przyswojone więcej czy mniej ma wpływ wiele czynników więc przyjmuję się taką wartość bo jakąś przyjąć trzeba.Oczywiście ilość przyswojonego białka może być różna i zależna jest od jak pisałem stażu treningowego,wieku,masy ciała,zawartości tłuszczu,rodzaju białka,sposobu jego podania,itd.Nie biorę pod uwagę tutaj osób,które zawodowo zajmują się kulturystyką itp.gdzie pod wpływem oddziaływania na procesy anaboliczne przyswajana ilość białka jest dużo większa.Nie ma jednakże konkretnej odpowiedzi co i jak wpływa dla konkretnej osoby na
przyswajanie białka,dlatego jak pisałem lepiej przyjąć taką wartość i się jej trzymać tym bardziej dla osoby bez doświadczenia z kulturystyką.
Co do źródeł to po przeczytaniu kilku artykułów mogę je przytoczyć oczywiście nie pomijając jako źródła tego forum:
1) Campbell B, Kreider RB, Ziegenfuss T, La Bounty P, Roberts M, Burke D, Landis J, Lopez H, Antonio J. International Society of Sports Nutrition Position Stand: Protein and Exercise. J Int Soc Sports Nutr. 2007 Sep 26;4(1):8. 2) Goranzon H, Forsum E. Effect of reduced energy intake versus increased physical activity on the outcome of nitrogen balance experiments in man. Am J Clin Nutr 41: 919–928, 1985. 3) Astrup A. The satiating power of protein--a key to obesity prevention? Am J Clin Nutr. 2005 Jul;82(1):1-2. 4) Layman DK, Walker DA. Potential importance of leucine in treatment of obesity and the metabolic syndrome. J Nutr. 2006 Jan;136(1 Suppl):319S-23S. 5) Layman DK. The role of leucine in weight loss diets and glucose homeostasis. J Nutr. 2003 Jan;133(1):261S-267S. 6) Steffensen CH, Roepstorff C, Madsen M, and Kiens B. Myocellular triacylglycerol breakdown in females but not in males during exercise. Am J Physiol Endocrinol Metab 282: E634–E642, 2002. 7) Schaafsma G. The Protein Digestibility-Corrected Amino Acid Score (PDCAAS)--a concept for describing protein quality in foods and food ingredients: a critical review. J AOAC Int. 2005 May-Jun;88(3):988-94. 8) USDEC Reference Manual for U.S. Whey and Lactose Products, 2003. 9) Arnal MA, Mosoni L, Boirie Y, Houlier ML, Morin L, Verdier E, Ritz P, Antoine JM, Prugnaud J, Beaufrère B, Mirand PP. Protein feeding pattern does not affect protein retention in young women. J Nutr. 2000 Jul;130(7):1700-4. 10) Evenepoel P, Geypens B, Luypaerts A, Hiele M, Ghoos Y, Rutgeerts P. Digestibility of cooked and raw egg protein in humans as assessed by stable isotope techniques. J Nutr. 1998 Oct;128(10):1716-22. 11) Flakoll PJ, Judy T, Flinn K, Carr C, Flinn S. Postexercise protein supplementation improves health and muscle soreness during basic military training in Marine recruits. J Appl Physiol 2004, 96(3):951-956.
Czy ten czołowy polski kulturysta, który "wchodzi na garnek" (tak swoją drogą to tą ******łę słyszę już któryś raz przy różnych okazjach i za każdym razem dotyczy innej osoby i inne są powody dla których na ten garnek wchodziła raz z przekory,raz braku pieniędzy na sprzęt itd-może napiszesz który to kulturysta i napiszemy do niego e-mail niech się ustosunkuje do tej zdarzenia)miał na celu redukcję jak autor tego postu.Reasumując pumba44 na pewnie wchodząc na garnek spalisz tłuszcz...weź dopracuj tą metodę zarobisz na niej kupę kaski bo na świecie miliony grubasów czekają właśnie na to.Odpadam przy takich wypowiedziach bo nie mam ochoty na pitolenie o d..pie Maryny i zrzucaniu tłuszczu przez wchodzenia na garnek...