Szacuny
0
Napisanych postów
128
Wiek
42 lat
Na forum
21 lat
Przeczytanych tematów
8180
Witam !
Mam kilka pytan dotyczacych weglowodanow. Przeczytalem gdzies, ze 0,5 kg ziemniakow kalorycznie odpowiada 100 gr ryzu. To znaczy, ze ziemniaki maja o 1/5 mniej weglowodanow w swojej objetosci ? Czyli generalnie nie sa wskazane ? Makaron ma zblizona ilosc weglowodanow do ryzu, czy jest tak samo wartosciowy ? Pieczywo powinno sie ograniczac do razowego. Ile razowego chleba odpowiada 100 gr ryzu ?
To tyle na poczatek :) Prosilbym o sensowne odpowiedzi od osob, ktore cos na ten temat wiedza.
Ziemniaki sa wskazane ale jak widać objętościowo trzeba ich zjesć dużo wiecej niż np.ryżu a wtedy ciężko w żołądku Co do makaronu to dodatkowo zawiera on więcej białka niż ryż
BRUTUS
Zmieniony przez - brutus w dniu 2002-09-15 11:46:24
Szacuny
1
Napisanych postów
212
Na forum
22 lat
Przeczytanych tematów
2943
Witam zarówno chleb jak i makaron są zdrowę. Wszystko zależy z jakiej mąki są przyrządzane np. chleb najzdrowszy wypiekany jest z mąki z tzw. pełnego przemiału (mało oczyszczony taki zawiera duże ilości błonnika i cennych witamin z gr.B) im chleb ciemniejszy i mniej w nim mąki pszennej tym lepszy (unikać należy chleba z mąki pszennej) generalnie im ciemniejsze pieczywo tym lepsze a dodatki ziaren, otrębów itp. jeszcze podnoszą jego wartość. Niestety na naszym rynku chleba z mąki z pełnego przemiału jest znikona ilość choć można znaleźć go zastąpić chlebem pełnowartościowym i tym wypiekanym z mąki razowej, grahamowej to jednak nie to
podobnie rzecz się ma do makaronów przeważnie to mąka pszenna, woda, sól, jajko taki makaron rzeczywiście nie jest najlepszej jakości (chyba że robisz masę :) najlepsze są orginalne włoskie spagetti ( w składzie zawierają twarde zboża, są pastyfikowane pod dużym ciśnieniem i tym samym zachowują swe wartości odżywcze)gotowane krótko (al dente - 5-8 min.) są również makarony razowe ale to nie każdemu odpowiada...
Szacuny
0
Napisanych postów
128
Wiek
42 lat
Na forum
21 lat
Przeczytanych tematów
8180
Rozek - thx. A kasza biala ? Jest chyba jeszcze bardziej kaloryczna ale tez zdrowa. (pewnie najlepsza gryczana ale niedobra, dlatego pytam o biala :) ) Bo bialy ryz to tez nie sa calkiem weglowodany zlozone. Podobno czym bardziej rozgotowany, tym szybciej wchlanialny (prostszy). Ja zawsze gotuje na lekko twardy. Co o tym sadzicie ?
Szacuny
3
Napisanych postów
287
Na forum
22 lat
Przeczytanych tematów
5460
No to mnie rozwaliłeś stary
Biały ryż to wegle złożone i nie zmieni tego długość gotowania , także spokojnie możesz się nie męczyć i go dogotowywać ...
Szacuny
1
Napisanych postów
212
Na forum
22 lat
Przeczytanych tematów
2943
hej Bolero nie do końca masz rację owszem ryż to węglowodany złożone (skrobia) ale jeśli poda się go zbyt długiej obróbce cieplnej następuje destrukturyzacja skrobi i wtedy taki ryż (a z zasadzie kleik ryżowy) nie jest posiłkiem o węglowodanowym złożonych (niestety) dlatego trzeba bardzo uważać przygotowując posiłki z ryżu, kaszy, makaronu