Hehe,ja najbardziej i tak lubie sam twarog(po co zabijac jego smak:D :D) albo z samym cynamonem,ewentualnie cebulka,szczypiorkiem. nie musze az tak kombinowac,ale czasem fajnie zjesc cos innego. Ach,a the best jest z czosnkiem,ale to raczej rzadko mozna zjesc
To teraz
przepisy na omlety i placki,czyli szybkie jedzonko
Zanim wpisze nowe to od razu zapodam te, które napisalam również w poscie omlet. Niech wszystko będzie w kupie
omlet biszkoptowy
składniki:
Na małą patelnie potrzeba:
- 2 jajka;
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki zimnej wody(lub mleka)
- szczypte soli
wykonanie:
Żółtka oddzielamy od białek. Z białek ze szczyptą soli ubijamy sztywną pianę.
Do piany dodajemy wodę, przesianą mąkę i żółtka. Potem delikatnie mieszamyNa patelni rozgrzewamy masełko(chociaz troszke,bo może przywierac na teflonie, ale da się i bez Wylewamy, smazymy,co jakis czas podwazajac brzegi Kiedy jedna strona ma juz złoty kolor, zsuwamy omlet delikatnie na talerz, przewracamy na drugą stronę i dosmażamy(chyba,ze umiemy podrzucic na patelni Potem możemy go posmarowac dzemikiem albo na ostro z ketchupem np.
omlecik z samych jajek .bez maki.
składniki:
-2 jajka(lub wiecej)
-można tez dorzucic pare samych bialek
-przyprawy(kiedys dodawalam vegety,ale niezbyt to zdrowe)
-opcjonalnie serek żółty, pieczarki,szyneczka.
Wykonanie:Należy roztrzepać jajka widelcem,wymieszać z pokrojonymi pieczarkami(lub startymi na tarce i pokrojona w kostke wędlinką. Dosypujemy przyprawy. Mieszamy i wylewamy na patelnie. Smazymy tak jak w tym wyzej. Dobrze jest przykryc patelnie przykrywka. Jak już smazymy druga strone posypujemy omlecik serkiem zoltym startym albo kladziemy pare jego cienkich paseczkow. Roztopi się i jest mmmm Można polac ketchupem i niebo w gębie:)
omlet cesarski .
składniki:- ok.25 dag mąki
-ok. szklanke mleka
-cukier albo ewentualnie slodzik(albo nic;)
-4 jajka
-sól
-rodzynki
wykonanie:Żółtka, cukier, sól, mleko i mąkę mieszamy.Dodajemy rodzynki i laczymy z piana ubita z bialek. Smazymy tak jak wczesniejsze. Tylko jak już usmazymy to dzielimy na patelni na cząstki, bo omlet cesarski podaje się w kawałkach. (to najlepiej smazyc na dwie porcje) bo duzo ciasta wychodzi
placko-omletz otrąb :
składniki:
-2jaja
-40dag twarogu
-rodzynki
-1/2szkl.otrąb owsianych
-łyżka sezamu(ale nekoniecznie)
-moze byc tez skorka utarta z cytrtyny lub skorka pomaranczowa lub inne bakalie.To juz wedlug uznania
wykonanie:
jajka,zmiksowac z twarogiem, dodac pozostale skladniki.Wymieszac. Ciasto powinno sie odstawic na 1/2h(jak ktos wytrzyma ). Smażyć. (mozna na teflonie,ale na tluszczu latwiej). Podajemy posmarowane miodem/dzemem/jogurtem czy czym sie lubi;). Chociaz dobre i same. Mozna oczywiscie do ciasta dodac cukier/slodzik, ale jak da sie sporo bakalii to dla mnie sa ok bez tego:)
A TERAZ BONUS:
PLACKI RYŻOWE jak zostanie nam troche ryzu z wczorajszego obiadu
wersja na ostro:
-2jajka
-2łyżki mąki
-niecała łyżeczka sody oczyszczonej
-szklanka ugotowanego ryżu,
-poł szklanki jogurtu naturalnego
-sól,
+
-4łyżki kukurydzy z puszki(można mniej,można więcej)
-mały pomidor
wersja na słodko:
-2jajka
-2łyżki mąki
-niecała łyżeczka sody oczyszczonej
-szklanka ugotowanego ryżu,
-poł szklanki jogurtu naturalnego
-sól,
+
- 4łyżki rodzynek(mozna więcej,można mniej)
- pół banana
mile widziane inne dodatki.
wykonanie:
Jajko ubijamy. Dodajemy mąke,sodę,sól,jogurt. Ryż mieszamy z w wersji na słodko:z pokrojonym bananem i rodzynkami, w wersji na ostro:z kukurydzą i pokrojonym pomidorkiem. Ryż z dodatkami łączymy z pozostałymi składnikami. Mieszamy i wylewamy na rozgrzaną patelnie. Smażymy na małym ogniu,na złoty kolor. (Na tluszczu lub teflonie),na małym ogniu, pod przykrywką.
Wersje na słodko możemy podawać z jogurtem,dzemikiem,miodem,owocami itp..
Wersje na ostro z warzywami, jogurtem nat., ketchupem itp.
narazie tyle.innym razem podam więcej przepisów z tej serii.