filet z morszczuka ( ja korzystam z szczupaka , lub lina czy jakiejkolwiek ryby rzecznej ) - 300g
cebula - 2szt.
marchew - 1szt.
jajko - 1szt.
natka pietruszki - 1 pęczek
tarta bułka - 30g
mąka pszenna - 50g
cytryna - 1szt.
kajzerka - 1/2 szt.
migdały - 1 łyżka
smietana - 3 łyżki ( ja stosuje jogurt jak najmniej % )
mleko do namoczenia bułki
olej do smarzenia ( ja uzywam troszeczke oliwy z oliwek tak aby lekko podsmarzyc )
ziele angielskie , pieprz czarny , pieprz biały , przyprawa do ryb ( ja nieużywam ), oregano dla smaku.
Filety umyc skropic cytryną i pozostawic na 20 min. Zagotowac 0.5l wody , wrzucic pokrojoną w plasterki marchew , cebule oraz 1/3 pęczka natki pietruszki. Dodac ziele angielskie , pieprz czarny i biały ( ja uzywam tylko czarny ) i sól. Gotowac pod przykryciem 20min. Włożyć filety i gotować na małym ogniu przez 20min. Wlozyc filety i gotowac na małym ogniu przez 10min. Filety wyjąc i ostudzić. Wywar odcedzić a jarzyny zmiksować. Zmiksowane ugotowane filety rybne , dodac do nich jajko , rozdrobnioną cebulę, posiekaną natke pietruszki ( 1/4 pęczka ) , 1/2 kajzerki ( wczesniej namoczonej w mleku ). Skladniki wymieszac , przyprawic solą , pieprzem orgenao , przyprawą do ryb ( nieuzywam ), sokiem z cytyrny. Calosc dobrze zmiksowac. Formowac niewielkie pulpety i obtaczać je w bułce tartej ( można tez gotowac bez bułki ale sie troche rozpadają ) Smazyc w temperaturze 160oC ( oliwa z oliwek ) do zrumienienia skurki.
Odcedzony wywar odparowac na ogniu do 1/2 objętości. Do odparowanego wywaru dodać zmiksowane warzywa , zagęścić lyżką pszennej mąki, dodac rozdrobnione migdały. Doprawic smietaną ( ja uzywam jogurt ), pieprzem papryką ( nieuzywam ), sokiem z cytryny.
Usmazone pulpety polac sosem posypac migdałami.
Jesli masz pomysł na wprowadzenie zmiany pisz ;] sam skorzystam.
[ 1 porcja ]
ryba - 150g
cebula - 20g
marchew - 20g
jajko - 20g
bułka tarta - 10g
mąka - 20g
kefir - 20g
mleko - 30g
Ryż - 50g
B = 34,4 // T = 5,25 ( + ew. smazenie ) // W = 70
^^^ Gdyby faceci mogli rodzic dzieci kobiety by dawno wyginely... ^^^