SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Kącik kulinarny - super składniki, super potrawy

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: , , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 29571

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 530 Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 1958
byc moze, ale ten artykul jest bardzo interesujacy i jeszcze go tu nie bylo.Polecam lekture.

:) Wszystko da sie zrobic

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 9 Napisanych postów 654 Wiek 35 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 8641
być moze było i dużo o słodzikach i wszędzie się pisze, że są złe i zeby ich nie jeść,ale tutaj podany był w przepisie i nikt nie mówił zeby go nie jeść. Gdy wpisałam splenda (w wyszukiwarce sfd) to znalazłam praktycznie tylko ze jest to skł. jakiegoś tam batonu matrix pro coś tam.
Art który wkleiłam wydaje mi sie bardzo tendencyjny i negatywnie podchodzący do tego tematu, chcialam zasięgnąć waszej opinii co do sukralozy, może zeczywiście nie wywołuje jakiś nieporządanych działań

<-- Nie, nie jestem łysa

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
x-ray ZASŁUŻONY
Specjalista
Szacuny 51 Napisanych postów 7467 Wiek 52 lat Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 32016
To jest jak walenie glowa w beton. Temat brzmi - Kącik kulinarny - super składniki, super potrawy i prosze czytac ze zrozumieniem.

Koksy to nie wszystko http://www.sfd.pl/temat148281/
Nie masz koncepcji, zajrzyj tutaj http://www.sfd.pl/temat255388/
Patrz co jesz http://www.sfd.pl/temat280738/
Train smarter, not just harder!

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 14 Napisanych postów 1669 Wiek 40 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 52363
macie moze jakies przepisy na dobra salatke ze śledzia plisss

"to jest ten co za kilka puszek bialka wytatuował sobie znak firmowy na plecach?" leże i kwicze

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
x-ray ZASŁUŻONY
Specjalista
Szacuny 51 Napisanych postów 7467 Wiek 52 lat Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 32016
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 13 Napisanych postów 2581 Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 19239
Hej

Podaje prosty i świetny przepis na GALARETKE z filetów z morszczuka i warzyw

Potrzebujemy:

100g fileta z morszczuka
szklankę brokułów
pół szklanki marchwi (pokrojonej w kostke)
pół szklanki kalafiora
pęczek koperku
ewentualnie inne zielone warzywa do smaku
łyżka żelatyny
łyżeczka słodkiej papryki w proszku
szklanka wytrawnego białego wina

Sposób przyrządzania:

Filety pozbawiamy ości i kroimy na niewielkie kawałki- przyprawiamy wedle uznania. Następnie wkładamy warzywa wraz z rybą do garnka i gotujemy ok. 10 min. na wolnym ogniu- do momentu aż warzywa nieco zmiękną, a ryba "odda" smak wywarowi. Zdejmujemy go z gazu, odcedzamy i odstawiamy do ostudzenia.
W tym czasie rozpuszczamy żelatynę w niewielkiej ilości zimnej wody. Kiedy wywar nieco ostygnie, wlewamy do niego żelatynę i mieszamy. Po chwili dolewamy szklankę białego wina.
Na dno salaterki rozkładamy warzywa i rybę i zalewamy częscią wywaru z żelatyną. Odstawiamy do lodówki -do stężenia.
Po około godzinie dokładamy na wierz galaretki kolejną porcję warzyw i ryby i znów zalewamy resztą wywaru. Odstawiamy spowrotem do lodówki- tym razem na około 4h.

Podajemy polewając z wierzchu sokiem z cytryny i posypujemy odrobiną zmielonej słodkiej papryki.

WARTOŚĆ ODŻYWCZA (w 100g):
białko 27g
tłuszcz 8g
węglowodany ~10g (w zależności od rodzaju warzyw jakie dodamy)

Sami widzicie,
Proste jak drut, mało wymyślne i niedrogie.
Ale za to jakie dobre.

Smacznego!

Right into the danger zone.. :>

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 5 Napisanych postów 1698 Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 9914
JAK WAM JUZ BABY W DOMU TRUJA ZEBY ZJESC COS BARDZIEJ normalnego TO POLECAM ZUPKI łatwostrawne -sprawdzone

BARSZ CZERWONY CZYSTY

50dkg burakow,30dkg jabłek,świerza serwatka lub zakwas z buraków ,1/2 kg warzyw mieszanych (marchew,pietruszka,seler,odrobina cebuli), &frac12; zabka czosnku,sól,cukier, 1/2szklanki masła.

Buraki umyć dokładnie,zalać gorąca wrzącą wodą,gotować w łupinach.Warzywa umyć,
obrać,opłukać,zalać wrzącą wodą,osolić.Ugotować wywar.Ugotowany wywar przecedzić.
Warzywa wykorzystać do przyrządzenia sałatki,np.na kolację.Ugotowane buraki obrać,opłukac i utrzeć na grubej tarce.Przygotowane buraki zalać wywarem.Zagotować,odstawić.Barszcz zakwasic przecierem ugotowanym z kwaśnych jabłek,serwatką lub kwasem burakowym,przygotowanym w domu.Przy zastosowaniu kwasu zmniejsza się o połowę ilość buraków.Dodać masło.Przyprawić do smaku zupę solą i cukrem.
Wazę lub talerze lekko natrzeć czosnkiem.Barszcz czerwony podajemy z dodatkiem ziemniaków &#8222;z wody&#8221; lub ugotowanej na sypko kaszki krakowskiej.


ROSÓŁ WARZYWNY Z LANYMI KLUSKAMI

50 dkg warzyw mieszanych (marchew,pietruszka,seler),garść liśći suszonej bazylii i lubczyku,2 łyżki mąki,1 jajko,sól,zielone listki pietruszki,1/2 łyżeczki masła.

Warzywa umyć,obrać,opłukać,pokrajać włorzyc do wrzącej słonej wody.Nastawić do gotowania.Liście bazylii i lubczyku umycć i przygotowac do wywaru,gotować pod przykryciem.Gdy warzywa będą miękkie,odcedzic wywar.Mąkę przesiać,wsypać do dzbanuszka z dziobkiem,dodać jajko i odrobinę wody.Ubuć starannie drewnianą lub metalową łyzka.Przygotowane ciasto wlewać cienkim strumieniem na wrzący wywar mieszając,jak nie masz wprawy to rób to przez lejek.
Zagotować.Gotową zupę przyprawić solą,wzbogacić dodatkiem surowego masła i przesiekaną drobniutko zieloną pietruszką.Podawać od razu po ugotowaniu.


ZUPA JARZYNOWA Z POMIDORAMI

2 marchewki,1 niewielki seler,30dkg kabaczka,20dkg pomidorów,szczypta bazylii suszonej lub 2 listki świeżej,3 ziemniako,1-1,2 łyżkimasła,2-3 łyżki posiekaniej zielonej pietruszki,sól,
Grzanki z bułki.

Warzywa(marchew,kabaczek,seler) umyć,obrać i opłukać,pokrajać w kostkę.Ziemniaki umyć obrać ,opłikać.Warzywa włożyć do rądla,lekko osolić,poddusić przez kilka minut,mieszając od czasu do czasu.Zalać czterema szklankami wrzącej wody.Po kilkunastu minutach dodac obrane i pokrajane ziemniaki i bazylię.Ugotować.Gdy ziemniaki i warzywa ugotują się,
Przetrzeć przez sito lub zmiksować.Pomidory umyć sparzyć gorąca woda,obrać ze skórki,pokrjać w kostkę i dodać do ugotowanej zupy dodając jednocześnie masło i drobno
Posiekaną zieloną pietruszkę.Zupe przyprawić do smaku solą i ewentualnie zielonym pieprzem.Do każdego talerza wlorzyć kilka grzanek z bułki i od razu podawać.




ZUPA KOPERKOWA Z RYZEM (LETNIA)

20dag łodyg młodego kopru,10dkg młodej marchewki,3-4 łyżki(6-8gkg)ryżu,1/2 masła, &frac12;-3/4 szklanki słodkiej śmietanki,4 łyżki drobno posiekanego koperku.

Ryż przebrać,usuwając zanieczyszczenia,umyć,wysypać do rondla z dwoma szklankami zimnej wody,lekko osolic.Gotować na małym ogniu około 20 minut.W trakcie gotowania ryż powinien się rozklejać.Łodygi kopru umyć,włożyć do rondla z wrzącą osoloną wodą,gotować pod przykryciem.Marchewkę oczyścić,umyć,opłukać,utrzeć na tarce z małymi otworami w cienkie wiórki,włożyć do gotującego się ryżu(mniej wiecej po 10 min jego gotowania).
Ugotować do miękkości.Ugotowany wywar &#8222;koperkowy&#8221; odcedzić.połaczyć z ryżem ugotowanym z marchewką,dodać masło,śmietane,posiekany koperek.Sprawdzić smak.
Ewentualnie przyprawić solą.Od razu podawać


ZUPA JARZYNOWA NA MIĘSIE

1opakowanie mrożonych warzyw mieszanych na zupę,2-3 ziemniaki,20dg chudej wołowiny lub cielęciny czy kury,1 łyżeczka masła,sól,2-3 łyżek drobno posiekanej pietruszki z koperkiem.

Mięso oczyścić,umyć,zalać wrzącą wodą,osolić.Gotować ok. 1-2 godz.Zamrożona mieszankę warzywną wysypać z torebki na sito,opłukać pod strumieniem bieżacej wody,dodać do gotującego się mięsa,gdy ono zmięknie.Umyć obrać ziemniaki,opłukać,pokrajać,włożyc wraz z ważywami do zupy,ugotować do miekości.Czas gotowania warzyw i ziemniaków
10-15 minut.Ugotowaną zupę odstawić.Przyprawić solą do smaku,dodać surowe masło i posiekaną bardzo drobno pietruszkę z koperkiem.Podawać zaraz po przyrządzeniu.Amatorzy mogą nalaną na talerze zupę wzbogacic dodatkiem słodkiej śmietanki licząc po łyżce na porcję.Ugotowane mięso wyjąć z zupy i wykorzystać do przyrządzenia sałatki.


KRUPNIK

3-4 łyżki drobnej kaszy jęczmiennej, 1 łyżka masła , 30 dkg warzyw mieszanych
(marchew, pietruszka,seler i ewentualnie lubczyk) 20-30 dkg ziemniako, 3 łyżki drobno posiekanej rzeżuchy lub koperku z zielona pietruszką, 1 szklanka mleka, &frac12; słodkiej śmietanki.

Kaszę parzyć,umyć,zalać zimną wodą,dodać odrobine masła,ugotować do miękkości,
mieszając od czasu do czasu.Czas gotowania kaszy jęczmiennej wynosi okoł dwie godziny.
W miarę potrzeby dolewać wody.Warzywa umyć,oczyścić,utrzec na tarce z dużymi otworami,dodac do ugotowanej kaszy,osolić,ugotować do miękkości.Ziemniaki umyć,obrac,opłukać,pokrajac w bardzo drobna kostke.Dodac wraz z wrzywami do zupy lub ugotowac oddzielnie wkładając do niewielkiej ilości wrzącej wody.Ugotowaną zupe wymieszac z przegotowanym mlekiem,poprawic śmietanką,wzbogacić dodatkiem masła.Dodać drobno posiekaną zieleninę.Przyprawić do smaku solą.Podawać bezpośrednio po przyrządzeniu.


wiadomo,ze masło mozna zastapic ale ... jak ma ktos satysfakcje,ze przygotuje nam cos NORMALNEGO ...
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 2 Napisanych postów 90 Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 1489
Hehe, dla mnie "normalny" jest posiłek, który zawiera min. 20g czystego, pełoprofilowego białka, propocje tłuszczy N,JNN,WNN jak 1:1:1 z wyjątkiem treningowych i odpowiednią zależną od tego ilość węgli o odp. IG. Może to smakować nawet jak Fitolizyna(!) Ale co kto lubi :).
Nie chcialabym w niczym umiejszczać Twoim propozycjom ale niewiele tam widzę poza węgielkową papką ;) Współczesne warzywa nie posiadają zbyt wiele cennych mikroskładników więc po ugotowaniu ogólnie robi się trochę bezwartościowo(może z wyjątkiem pomidorów).
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 5 Napisanych postów 1698 Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 9914
jak bys te swoje IG i smaki jakie tam wkrecasz mial na codzien od 18 lat to osoba postronnym z Toba mieszkajacym sprawilo by przyjemnosc przyrzadzenie weglowodanowej papki chociaz dla tego zeby nie widzieli jak wkrecasz nafaszerowane antybiotykami piersi z indzka i popijasz woda,myslac + ze sa malo wartosciowe
nadmienilem chyba ? ZUPKI LEKKOSTRAWNE
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11149 Napisanych postów 51567 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
proszę przeczytać pierwszą stronę postu i umieszczać jedynie przepisy pasujące do jego założeń tam opisanych
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Dieta pomocy

Następny temat

Tabletka antyhormonalna

WHEY premium