SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Kącik kulinarny - super składniki, super potrawy

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: , , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 29545

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
x-ray ZASŁUŻONY
Specjalista
Szacuny 51 Napisanych postów 7467 Wiek 52 lat Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 32016
dodal bym do tego nac pietruszki oraz koperek...

Koksy to nie wszystko http://www.sfd.pl/temat148281/
Nie masz koncepcji, zajrzyj tutaj http://www.sfd.pl/temat255388/
Patrz co jesz http://www.sfd.pl/temat280738/
Train smarter, not just harder!

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 137 Napisanych postów 22600 Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 112308
nie przepadam za jego intesywnym smakiem - zamiast tego mam i dodaję koper, ktoory co roku przed zimą koopooję w większej ilości, myję, siekam drobno i mrożę w słoiczkach/woreczkach; potem przez cały okres jesienno/zimowy mam czym doprawiać

28:06:42:12
That is when the world will end.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 36 Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 230
No to teraz sernik w wersji "soft" Inaczej Mała Rozpusta Weekendowa Ale Białkowa

Przepis na średniej wielkości okrągłą tortownicę albo wąską i długą foremkę ( w wąskiej i długiej lepiej rośnie ;) ).

3-4 kostki chudego sera w kostce (zmielonego)
pół kostki masła (ja daję trochę mniej)
3-4 jajka (generalnie im więcej tym lepiej, ale z trzech też się udaje)
1/3 szkl. cukru albo cukier waniliowy (i tak jest słodki) albo dla ortodoksów bez cukru :D
za to po garści rodzynek, migdałów.
Można dodać także budyń waniliowy, wtedy konsystencja sernika będzie bardziej zwarta, ale nie jest to konieczne - osobiście robię bez budyniu)

Generalnie się go kręci.

Najpierw kręcę mikserem żółtka z cukrem lub z c. waniliowym. Kiedy te składniki zamienią się w jedwabisty kogiel mogiel, dodaję do niego ser, masło i znowu kręcę, aż masa nabierze bardzo, ale to bardzo delikatnej konsystencji. Z białek ubijam pianę - taką, która nie wylatuje, dodaję do masy serowej, wrzucam rodzynki i wszystko delikatnie ale dokładnie mieszam.

Tortownicę smaruję lekko masłem, oprószam tartą bułką lub kasza manną i wlewam do niej masę serową i oprószam wierzch migdałami w płatkach. Sernik ląduje w piecu nagrzanym do temperatury około 180 stopni na 45- 50 minut,ale trzeba mu się przyglądać bo to zależy od piekarnika. Ogólnie dobry jest, kiedy wierzch nabiera brązowo-żółtego koloru - żółty jest w pęknięciach i jest pięknie wyrośnięty. Nie ma co się jednak cieszyć z jego wzrostu, tylko przygotować się, że za kilka minut zacznie nieubłagalnie opadać Sernik jest świetny na ciepło, jest wilgotny i ma konsystencję ptasiego melczka. Jak ktoś lubi bardziej zwarty, może poczekać do następnego dnia, wilgoć wyparuje.(ale nie znam takich twardzieli )

Nic w przyrodzie nie ginie, jedynie spełnione nadzieje.
St.J.Lec

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 36 Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 230
Gyros z piersi kurczaka

Porcja na 2 osoby.

pojedyncza pierś z kurczaka
saszetka ryżu parboiled
mała puszeczka zielonego groszku (można zastąpić drobno pokrojoną papryką)
mały jogurt Danone bez cukru

Marynata:
łyżka ostrej papryki
łyżka czosnku granulowanego albo ząbek dobrze rozgniecionego naturalnego
łyżka oregano
łyżka bazylii
pół łyżki pieprzu
2 łyżki oleju lub oliwy

Wrzucamy ryż parboiled do gotującej się wody na 20 min. W tym czasie kroimy kurczaka w kostkę i mieszamy składniki marynaty. Obtaczamy w niej pokrojone piersi i odstawiamy na 15-20 min. Im dłużej tym lepiej.
Smażymy mięso na bardzo rozgrzanej patelni, na 2-3 kroplach oliwy (niekoniecznie, mięsom jest nią nasączone), często obracając, aż się ładnie przyrumieni.
Do miseczek wrzucamy ryż, dodajemy mięso, groszek lub paprykę i zalewamy jogurtem. Podawać natychmiast (jogurt schładza potrawę).

Nic w przyrodzie nie ginie, jedynie spełnione nadzieje.
St.J.Lec

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 8 Napisanych postów 548 Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 2966
ryba w pomidorach:

ryba - dowolna,łosoś,halibut,sandacz,sola,świerza/mrożona
pomidory
przyprawy (ja daję bazylię,tymianek,oregano,czosnek,czomber)
cytryna

rybe odmrażamy,kładziemy na folii,skrapiamy cytryną,posypujemy solidnie przyprawami,pokrojonego pomidora kładziemy na niej też posypujemy porządnie,zawijamy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 20min.

PYCHA

być silnym znaczy być pożytecznym

MÓJ TEST SYNTRAXA --> http://www.sfd.pl/temat257874/ 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
x-ray ZASŁUŻONY
Specjalista
Szacuny 51 Napisanych postów 7467 Wiek 52 lat Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 32016
Drogie panie. Mam prosbe. Nie wybiegajcie poza pewne ramy jakie ustalone zostaly przez imc Tyke dla tego tematu (patrz post nr. 1 str. 1). Droga Navis to nie ma byc smaczne. To ma byc zdrowe jako jeden z 6 posilkow zjadanych w ciagu dnia. Wiec prosze nie mylic tego topicu z innymi tego typu. Prosze o podawanie wartosci odzywczych WBT. Dziekuje.

Zmieniony przez - x-ray w dniu 2006-03-28 22:10:09

Koksy to nie wszystko http://www.sfd.pl/temat148281/
Nie masz koncepcji, zajrzyj tutaj http://www.sfd.pl/temat255388/
Patrz co jesz http://www.sfd.pl/temat280738/
Train smarter, not just harder!

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 26 Napisanych postów 2510 Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 10258
Lara, wygląda obiecująco. Myślę, że możnaby spróbować ryby nie rozmrażać, tylko obłożyć, obsypać i włożyć do piekarnika ok. 220*C na 40 minut. Chyba spróbuję w weekend.

"Go ahead, make my day..."

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51567 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Myślę, że możnaby spróbować ryby nie rozmrażać

nie radzę, w wiekszości przypadków będzie cuchnąć ochydnie podczas pieczenia i spożywania

jako generalną zasadę ryby mrożone należy po rozmrożeniu i opłukaniu dodatkowo pozbawic odoru poprzez skropienie sokiem z cytryny lub limonki przed obróbką termiczną

Dzięki X-Ray, post rzeczywiście zbacza z jedynego słusznego kierunku
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 8 Napisanych postów 548 Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 2966
właśnie, ta cytryna ważna sprawa.
bez rozmrażania ja też nie polecam, mama kiedyś tak zrobiła i bleee

być silnym znaczy być pożytecznym

MÓJ TEST SYNTRAXA --> http://www.sfd.pl/temat257874/ 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 8 Napisanych postów 548 Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 2966
co do wartości odżywczych to zależy od ryby,nie podałam, bo odruchowo BTW łososia mi się wydało oczywiste jako standard w diecie.
porcja 150g
halibut B - 30g, T - 3g
łosoś B - 30g, T - 12g
pomidor 100g: B - 0,9 T - 0,2 W -3,6

być silnym znaczy być pożytecznym

MÓJ TEST SYNTRAXA --> http://www.sfd.pl/temat257874/ 

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Dieta pomocy

Następny temat

Tabletka antyhormonalna

WHEY premium