SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Kącik kulinarny - super składniki, super potrawy

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: , , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 29556

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 7 Napisanych postów 1271 Wiek 34 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 13387
ja ostatnio odkrylem ze jak cos mi sie przejadlo to dorzucam curry, ale nie takiego zwyklego z opakowania. kotami ma taka wersje w "mlynku" kosztuje chyba 3 zl ale starcza na dlugoooo a aromat duzo lepszy..... smak zmienia tak ze jest on podobny do orginalnego ale jednak duzo ciekawszy (super smakuje z ryzem i w salatkach !)

doradca w AD

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51567 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
curry jest lepsze w formie pasty a nie proszku spróbuj - od razu zobaczysz różnicę

przy czym należy pamiętać iz pastę curry niemal obowiązkowo się podsmaża z niewielka ilością tłuszczu ...
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 7 Napisanych postów 1271 Wiek 34 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 13387
ok sprubuje, ale chodzilo mi o to ze w tym kotamyy sa skladniki curry i sa mielone na zywca ze tak powiem... niesamowity aromat, ale jak mowisz ze pasta lepsza.... wszystkieog trzeba w zyciu sprobowac :D

doradca w AD

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
x-ray ZASŁUŻONY
Specjalista
Szacuny 51 Napisanych postów 7467 Wiek 52 lat Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 32016
Salatka "Na chybil-trafil" a la x-ray.

Postanowilem i ja zaszalec Otworzylem lodowke i napredce cos sklecilem z tego co z niej wylowilem.

Sklad: Plaster goudy, Poledwica sopocka drobiowa 50g, 7 rzodkiewek wraz z zielenina, 10 lisci salaty, makrela w sosie pomidorowym 105g/175g, jogurt naturalny 125g, suszony koper, suszony szczypior, bialy pieprz, sol czosnkowa jodowana, 4 krople przyprawy do zup.

Wykonanie: Salate podrzec w miare drobno, rzodkiewke skroic w talarki, liscie wrzucic cale, ser i poledwice skroic w drobna kosteczke, wrzucic wszystko do miseczki, dobrze zamieszac, doprawic pieprzem, sola, koperkiem i szczypiorkiem, dobrze zamieszac, dodac jogurt, dobrze zamieszac, makrelke z sosikiem zagniesc i dodac do miseczki, skropic paroma kropelkami przyprawy do zup, dobrze zamieszac.

Mozna jesc prosto z michy lub polozyc na chleb (w moim wypadku zytni). Jedzac prosto z miski powinno starczyc na 1-2 posilki, kladac na chleb starczy w zaleznosci od tego ile bedziemy nan kladli

Wartosci:
B-42g , T-21g , W-14g, (ciagi mi tu prawie wychodza )
Wartosc energetyczna 410kcal

mozna to wzbogacic/zmodyfikowac na wiele sposobow np.: zamiast makreli - wedzony losos (bedzie przy nastepnej), zamiast sosiku pomidorowego - swiezego pomidora (w mundurku lub bez), jajko, zamiast goudy - chudy ser itd.

Zmieniony przez - x-ray w dniu 2006-03-03 02:23:35

Koksy to nie wszystko http://www.sfd.pl/temat148281/
Nie masz koncepcji, zajrzyj tutaj http://www.sfd.pl/temat255388/
Patrz co jesz http://www.sfd.pl/temat280738/
Train smarter, not just harder!

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 8 Napisanych postów 548 Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 2966


ponieważ od poniedziałku czeka mnie tydzień tylko na odżywce i kleikach dla dzieci (operacja szczęki) postanowiłam zaszaleć i na weekend upiekłam piernik,przepis modyfikując:

pół szklanki miodu (w oryg.jeszcze szklanka cukru i kilka łyżek cukru pudru oraz proszek do pieczenia)
1,5 szkl. mąki żytniej razowej (w oryg.2 szkl.mąki pszennej)
otrębów pół szkl.
3 łyżki oleju (pół kostki masła)
2 białka
2 żółtka
imbir, cynamon, gałka muszkatołowa
garść migdałów zgniecionych w moździerzu

miód rozgrzać i wymieszać z przyprawami i mąką, ostudzić. białka ubić na sztywno. dodawać mieszając żółtka i migdały do masy miodowej, na końcu białka. gdy powstanie jednolita masa wlać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. piec w 180 st. przez 1 godzinę.


niestety nie znalazłam nigdzie BTW dla mąki razowej żytniej typu 2000,więc nie podaję wartości odżywczych.

piernik po upieczeniu pozostawiłam w piekarniku do wieczora, wyjęłam zimny, pokroiłam na kawałki i zostawiłam do wyschnięcia. z tego samego przepisu można też upiec małe pierniczki chyba, bo ciasto jest gęste.
spostrzeżenie mam takie, że można spokojnie zmniejszyć ilość oleju, a może nawet wyeliminować go a zamiast jednego żółtka dać białko, bo tego typu ciasto może być suche i twarde, w tym nawet jego urok pewien:) miodu też można dać mniej.

być silnym znaczy być pożytecznym

MÓJ TEST SYNTRAXA --> http://www.sfd.pl/temat257874/ 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51567 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
niestety nie znalazłam nigdzie BTW dla mąki razowej żytniej typu 2000,więc nie podaję wartości odżywczych.



przy połączeniu takich proporcji węgli z tłuszczami i braku białka podawanie wartości odżywczych mija się z celem - należy to traktować jako "cheat meal" i nie przejmować się kaloriami i proporcjami
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 8 Napisanych postów 548 Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 2966
no właśnie,też tak sądzę, to takie szaleństwo przed głodówką przymusową (a propos Tyka, mam do Ciebie w tej kwestii pytanie,zakładam posta nowego PŁYNNA DIETA)

być silnym znaczy być pożytecznym

MÓJ TEST SYNTRAXA --> http://www.sfd.pl/temat257874/ 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Seewy Piękny Zbyszek
Ekspert
Szacuny 116 Napisanych postów 21032 Wiek 40 lat Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 208598
1 pierś kurczaka
2 łyżki ostrej musztardy Dijon
2 jajka
40 g ementalera
100 ml śmietanki 36%
1/2 pęczka natki pietruszki
2 łyzki oliwy
sól i pieprz do smaku


1. Pokrój mięso w ukośne, cienkie półplasterki. Następnie posól i posyp świeżo zmielonym pieprzem.
2. Rozgrzej oliwę i podsmaż mięso. Po ok. 2 min białko się zetnie. Odsącz kurczaka z tłuszczu na sitku. Następnie wymieszaj z musztardą i przełóż do żaroodpornego półmiska.
3. Zetrzyj ser na kurczaka na tarce o grubych oczkach.
4. Rozbij 2 jajka i wymieszaj ze śmietaną.
5. Posiekaj pietruszkę, następnie dodaj ją do śmietany.
6. Posól i posyp świeżo zmielonym pieprzem.
7. Wylej śmietanę na kurczaka.
8. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C na ok. 20 min.


proporcje sobie policzcie

FITNESS ACADEMY King Square Kraków


"Oddycham głęboko, stawiam piedestały. Jutro będe duży, dzisiaj jestem mały..."

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51567 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
może ktoś poda propozycje jak "upiec" kurza piersc tak zeby nie byla sucha i przy okazji smaczna
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51567 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
jest wiele sposobów, najprostszy to piec w folii aluminiowej
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Dieta pomocy

Następny temat

Tabletka antyhormonalna

WHEY premium