SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Poproszę o Jakieś dobre Przepisy Na Kasze i Ryż....

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: , , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 12728

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Specjalista
Szacuny 62 Napisanych postów 4027 Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 16307
podać adres na priv ? przyjedziesz ?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 4940 Napisanych postów 21619 Wiek 35 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 93517
podawaj

Malinowy blog kulinarny - od str. 60 keto szama http://www.sfd.pl/[BLOG]_Cud,miód_i_MALINA_-t1082118.html 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 4 Napisanych postów 382 Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 4288
Trudność **, Koszt ** Czas 1h i 25min Składniki dla 4 osób: 25 dag ryżu 1 pęczek włoszczyzny 20 dag marchwii 3 dag margaryny 650 ml wywaru mięsnego (najlepszy) lub inny 3 dag tłuszczu do smażenia 15 dag szynki 2 łyżki curry 20 dag sera topionego 2 łyżki posiekanego koperku i szczypiorku 2 łyżki posiekanej natki pietruszki przyprawy 1) W naczyniu rozgrzać margarynę, na której zeszklić ryż. Następnie zalać wywarem i dusić pod przykryciem około 25 min 2) W tym czasie warzywa obrać, dokładnie umyć. Włoszczyznę pokroić w kosteczkę, a marchew w słupki. Wszystkie warzywa zeszklić na tłuszczu do smażenia, a następnie całość dusić 5 minut. 3) Ryż doprawić do smaku przyprawami i curry. Gdy będzie już miękki i wchłonie niemal cały wywar, dodać do niego posiekany koperek, szczypiorek i ser topiony. 4) Szynkę pokroić w plasterki i razem z duszonymi warzywami dodać do ryżu, wymieszać RADA: Ser topiony można zastąpić kawałkami podeschniętego sera żółtego, roztopionymi w niewielkiej ilości gorącego mleka. Kalorie: 2320/4 = 580 kcal na osobę Zaw. Tłuszczu mała. Źródło witamin A i C Ryż po kreolsku Trudność **, Koszt ** Czas 1h i 10min Temp zapiekania 250 C przez 10 min Składniki dla 4 osób: 20 dag ryżu długo ziarnistego 400 ml bulionu warzywnego 40 dag twardych moreli 1 pęczek młodej cebulki 5 dag zielonych oliwek 5 dag czarnych oliwek 1-2 łyżeczki rozgniecionych ziaren ryżu 3 łyżki oliwy z oliwek sos sojowy cynamon 7 dag orzechów laskowych 1) Ryż zeszklić na łyżce oliwy, dodać do niego bulion, dodać pieprz i zagotować. Ryż gotować do miękkości na średnim ogniu. 2) Morele umyć, przekroić wypestkować, miąższ pokroić w cieniutki cząsteczki. 3) Cebulę umyć, oczyścić, pokroić w cieniutki krążki. Oliwki wypestkować i pokroić w paseczki. 4) Napęczniały ryż doprawić do smaku sosem sojowym, odrobiną cynamonu, wymieszać z morelami, cebulką oliwkami i orzechami, po czym rozłożyć na wcześniej wysmażonej oliwą blaszce. Ryż skropić pozostałą oliwą i zapiekać około 10 minut w temp 250 C RADA: Ryż można przygotowywać na kilka godzin przed posiłkiem i w odpowiednim czasie podgrzać w piekarniku. Potrawę można również urozmaicić dodając do niej pomidory, plasterki cukini, tymianek i kapary. Kalorie: 1800/4= 450 kcal na osobę Zaw. Tłuszczu mała. Źródło wit. A Placuszki ryżowe Trudność **, Koszt ** Czas 1 i 30 minut Składniki dla 4 osób: 25 dag ryżu 25 dag marchewki 1 mały kalafior 10 dag mrożonego groszku 1 cebula ( opcjonalnie jak ktoś lubi ) 10 dag mielonych migdałków 2 jajka 200 ml śmietany kremówki nisko % (opcjonalnie) 10 dag sera żółtego 2 szklanki rosołu ( najlepiej instant ) 5 dag tartej bułki Oliwa 1 pęczek pietruszki 1-2 łyżki soku z cytryny (opcjonalnie) tarta gałka muszkatołowa (opcjonalnie) przyprawy 1) W garnku zagotować rosół, wsypać ryż i ugotować na małym ogniu przez 20 minut. Następnie osączyć na sitku i przestudzić. 2) Żółty ser utrzeć na tarce, zgnieść z ryżem, jajkami i tartą bułką. Doprawić przyprawami. Wilgotnymi dłońmi uformować 8 małych placuszków i obtoczyć w mielonych migdałach. 3) Warzywa oczyścić i umyć. Kalafior podzielić na różyczki, marchew podzielić na plasterki. Kalafior gotować 15 minut w lekko osolonej wodzie dla smaku. Po 5 minutach wrzucić do garnka marchewkę, a po 10 min mrożony groszek 4) Na patelni rozgrzać oliwę i smażyć na nim placuszki po 3 minuty z każdej strony na żółty kolor. Cebule obrać, pokroić w kostkę, zeszklić na reszcie tłuszczu. Po czym zaciągnąć śmietaną> Zagotować, doprawić przyprawami , dodać gałkę muszkatołową o sok z cytryny, dodać drobno pokrojoną natkę pietruszki. 5) Jarzynkę osączyć, wymieszać z sosem i przełożyć razem z placuszkami na talerzach. UWAGA: W przypadku chęci zmiejszenia ilości tłuszczy pominąć robienie sosu w punkcie 4. Kalorie: Łącznie 3240/4 = 810 na 1 osobę ( przy uwzględnieniu sosu ) Zaw. Tłuszczu: średnia z sosem i małą bez. Źródło wit B1 Ryż z tuńczykiem z salatką Torebka ryżu (125g) Puszka tuńczyka (w oleju albo sosie własnym) Musztarda , majonez 1 Średnia cebula 2 Pomidory Żółty lub biały ser Ogórek konserwowy Ryż gotujemy (do garnaka można dodac troszke oliwy), tunczyka oddzielamy od oleju (albo sosu) dodajemy do niego musztarde i dobrze mieszamy , krojmy drobno cebule ,dodajemy troszke do oleju (sosu), ser krojmy dorbno w kostke, ogórka w plasterki. Ugotowany ryz wykladamy na miske żeby wyschnoł i ostygnoł poczym mieszamy go z olejem (sosem).Pomidory krojmy wg uznania ,dodajemy majonez do smaku, pokrojony ser , resztę cebuli , ogórka i mieszamy.Przygotowanego tuńczyka wykladamy na ryż i rowno rozprowadzamy

prosze

...kiedy ty sie op*****lasz ktoś trenuje żeby skopać Ci dupe...

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Specjalista
Szacuny 62 Napisanych postów 4027 Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 16307
najedno pytanie odpoweidzialas na drugie nie
Władza , wybaczcie za spam
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 29 Napisanych postów 1286 Wiek 39 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 20408
uwielbiam ryż i jem go od roku dzień w dzień pod takimi postaciami
1) ryż + 2 banany + jogurt
2) ryż + rudzynki + maślanka ( kefir) zależy co mam pod renką
3) ryż + truskawki + mleko
4) ryż + jagody + mleko
5) ryż + lody
6) ryż + sos + filety z kurczaka
a czasem wymyśle co innego jeszcze stego co mam na poczekaniu ogulnie ryż daje wszedzie np do rodzinych posiłków zamiast klusek i kartofli
noo minus taki i to straszny że np niewstać mnie na ryż z ślicznymi malinkami
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 2 Napisanych postów 165 Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 2451
szybko i zdrowo

na patelni podsmazacie cebule do miekkosci
to to wrzucacie tunczyka z wody (troche w chacie wali ryba alenie szkodzi :) )
dodajecie koncentratu pomidorowego oraz przyprawy i ziola (ile i jakie kto lubi - polecam sol pieprz oregano i bazylie)
jak jest za suche mozna podlac woda troche, dla intensywniejszego smaku mozna tez dac kostke rosolowa

tak powstaly sosik jest dobry zarono do ryzy jak i makaronu
zawartosc skladnikow odzywczych w zaleznosci od proporcji sosu(tunczyka) i ryzu - wersja wysokobialkowa - 1 pucha tunczyka na torebke ryzu, wersja oszczedna i pucha na 2 ryze (na 2 porcje)
smacznego :)

There are 10 kinds of people: understand binary code and do not.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 7 Napisanych postów 599 Wiek 34 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 24232
puszke tunczyka sałatkowego w oleju (olej odlac ile sie da) wymieszac z ryzem i zaje biste szybkie, tanie i zdrowe zarcie
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 11 Napisanych postów 1130 Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 12734
... od tego oleju raczej się stroni [ ile byś nie odlewał to zawsze tuna będzie upaprana tym gównem ] a zamienia go np. oliwą z oliwek. Kupuj tuńczyka w wodzie, dodawaj do ryżu i polewaj oliwą z oliwek .
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 539 Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 44112
A jak ktoś chce coś zdrowego, nie smażonego (na oleju), z dodatkiem substancji zwiększających termogenezę to proszę, moja odmiana ryżu po turecku:

Ryż biały 100g
2-3 pomidorki
pieprz Cayenne
odrobina soli
1 cebula
1-2 szklanki wody
ew. koncentrat

Cebulkę podsmażamy pod przykryciem na teflonie, wcześniej ją solimy, kiedy się lekko podsmażyć, wrzucamy posiekane pomidorki (plus ew. łyżeczka koncentratu pomidorowego), dodajemy pieprz, przykrywamy i czekamy aż pomidory zmiękną, wtedy je rozgniatamy, jeszcze chwilkę podsmażamy, dodajemy ryż, znowu podsmażamy, do redukcji sosu z pomidorów, dodajemy wodę, przykrywamy i zostawiamy na ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż ryż nie wchłonie prawie całego płynu (i nie będzie prawie dobry), wtedy, zdejmujemy z ognia i odstawiamy na jakieś 30 min.
Podawać z kurakiem, etc i nie martwimy się już o IG ryżu ;)

Pozdrawiam

Zmieniony przez - Tomo_1 w dniu 2006-06-28 10:33:09

Zmieniony przez - Tomo_1 w dniu 2006-06-28 10:33:42

Ułożenie diety nigdy nie było prostsze: http://www.sfd.pl/temat222906/

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

50/50

Następny temat

Body mass - małe pytanko

WHEY premium