...
Napisał(a)
podawaj
Malinowy blog kulinarny - od str. 60 keto szama http://www.sfd.pl/[BLOG]_Cud,miód_i_MALINA_-t1082118.html
...
Napisał(a)
Trudność **, Koszt ** Czas 1h i 25min Składniki dla 4 osób: 25 dag ryżu 1 pęczek włoszczyzny 20 dag marchwii 3 dag margaryny 650 ml wywaru mięsnego (najlepszy) lub inny 3 dag tłuszczu do smażenia 15 dag szynki 2 łyżki curry 20 dag sera topionego 2 łyżki posiekanego koperku i szczypiorku 2 łyżki posiekanej natki pietruszki przyprawy 1) W naczyniu rozgrzać margarynę, na której zeszklić ryż. Następnie zalać wywarem i dusić pod przykryciem około 25 min 2) W tym czasie warzywa obrać, dokładnie umyć. Włoszczyznę pokroić w kosteczkę, a marchew w słupki. Wszystkie warzywa zeszklić na tłuszczu do smażenia, a następnie całość dusić 5 minut. 3) Ryż doprawić do smaku przyprawami i curry. Gdy będzie już miękki i wchłonie niemal cały wywar, dodać do niego posiekany koperek, szczypiorek i ser topiony. 4) Szynkę pokroić w plasterki i razem z duszonymi warzywami dodać do ryżu, wymieszać RADA: Ser topiony można zastąpić kawałkami podeschniętego sera żółtego, roztopionymi w niewielkiej ilości gorącego mleka. Kalorie: 2320/4 = 580 kcal na osobę Zaw. Tłuszczu mała. Źródło witamin A i C Ryż po kreolsku Trudność **, Koszt ** Czas 1h i 10min Temp zapiekania 250 C przez 10 min Składniki dla 4 osób: 20 dag ryżu długo ziarnistego 400 ml bulionu warzywnego 40 dag twardych moreli 1 pęczek młodej cebulki 5 dag zielonych oliwek 5 dag czarnych oliwek 1-2 łyżeczki rozgniecionych ziaren ryżu 3 łyżki oliwy z oliwek sos sojowy cynamon 7 dag orzechów laskowych 1) Ryż zeszklić na łyżce oliwy, dodać do niego bulion, dodać pieprz i zagotować. Ryż gotować do miękkości na średnim ogniu. 2) Morele umyć, przekroić wypestkować, miąższ pokroić w cieniutki cząsteczki. 3) Cebulę umyć, oczyścić, pokroić w cieniutki krążki. Oliwki wypestkować i pokroić w paseczki. 4) Napęczniały ryż doprawić do smaku sosem sojowym, odrobiną cynamonu, wymieszać z morelami, cebulką oliwkami i orzechami, po czym rozłożyć na wcześniej wysmażonej oliwą blaszce. Ryż skropić pozostałą oliwą i zapiekać około 10 minut w temp 250 C RADA: Ryż można przygotowywać na kilka godzin przed posiłkiem i w odpowiednim czasie podgrzać w piekarniku. Potrawę można również urozmaicić dodając do niej pomidory, plasterki cukini, tymianek i kapary. Kalorie: 1800/4= 450 kcal na osobę Zaw. Tłuszczu mała. Źródło wit. A Placuszki ryżowe Trudność **, Koszt ** Czas 1 i 30 minut Składniki dla 4 osób: 25 dag ryżu 25 dag marchewki 1 mały kalafior 10 dag mrożonego groszku 1 cebula ( opcjonalnie jak ktoś lubi ) 10 dag mielonych migdałków 2 jajka 200 ml śmietany kremówki nisko % (opcjonalnie) 10 dag sera żółtego 2 szklanki rosołu ( najlepiej instant ) 5 dag tartej bułki Oliwa 1 pęczek pietruszki 1-2 łyżki soku z cytryny (opcjonalnie) tarta gałka muszkatołowa (opcjonalnie) przyprawy 1) W garnku zagotować rosół, wsypać ryż i ugotować na małym ogniu przez 20 minut. Następnie osączyć na sitku i przestudzić. 2) Żółty ser utrzeć na tarce, zgnieść z ryżem, jajkami i tartą bułką. Doprawić przyprawami. Wilgotnymi dłońmi uformować 8 małych placuszków i obtoczyć w mielonych migdałach. 3) Warzywa oczyścić i umyć. Kalafior podzielić na różyczki, marchew podzielić na plasterki. Kalafior gotować 15 minut w lekko osolonej wodzie dla smaku. Po 5 minutach wrzucić do garnka marchewkę, a po 10 min mrożony groszek 4) Na patelni rozgrzać oliwę i smażyć na nim placuszki po 3 minuty z każdej strony na żółty kolor. Cebule obrać, pokroić w kostkę, zeszklić na reszcie tłuszczu. Po czym zaciągnąć śmietaną> Zagotować, doprawić przyprawami , dodać gałkę muszkatołową o sok z cytryny, dodać drobno pokrojoną natkę pietruszki. 5) Jarzynkę osączyć, wymieszać z sosem i przełożyć razem z placuszkami na talerzach. UWAGA: W przypadku chęci zmiejszenia ilości tłuszczy pominąć robienie sosu w punkcie 4. Kalorie: Łącznie 3240/4 = 810 na 1 osobę ( przy uwzględnieniu sosu ) Zaw. Tłuszczu: średnia z sosem i małą bez. Źródło wit B1 Ryż z tuńczykiem z salatką Torebka ryżu (125g) Puszka tuńczyka (w oleju albo sosie własnym) Musztarda , majonez 1 Średnia cebula 2 Pomidory Żółty lub biały ser Ogórek konserwowy Ryż gotujemy (do garnaka można dodac troszke oliwy), tunczyka oddzielamy od oleju (albo sosu) dodajemy do niego musztarde i dobrze mieszamy , krojmy drobno cebule ,dodajemy troszke do oleju (sosu), ser krojmy dorbno w kostke, ogórka w plasterki. Ugotowany ryz wykladamy na miske żeby wyschnoł i ostygnoł poczym mieszamy go z olejem (sosem).Pomidory krojmy wg uznania ,dodajemy majonez do smaku, pokrojony ser , resztę cebuli , ogórka i mieszamy.Przygotowanego tuńczyka wykladamy na ryż i rowno rozprowadzamy
prosze
prosze
...kiedy ty sie op*****lasz ktoś trenuje żeby skopać Ci dupe...
...
Napisał(a)
najedno pytanie odpoweidzialas na drugie nie
Władza , wybaczcie za spam
Władza , wybaczcie za spam
...
Napisał(a)
uwielbiam ryż i jem go od roku dzień w dzień pod takimi postaciami
1) ryż + 2 banany + jogurt
2) ryż + rudzynki + maślanka ( kefir) zależy co mam pod renką
3) ryż + truskawki + mleko
4) ryż + jagody + mleko
5) ryż + lody
6) ryż + sos + filety z kurczaka
a czasem wymyśle co innego jeszcze stego co mam na poczekaniu ogulnie ryż daje wszedzie np do rodzinych posiłków zamiast klusek i kartofli
noo minus taki i to straszny że np niewstać mnie na ryż z ślicznymi malinkami
1) ryż + 2 banany + jogurt
2) ryż + rudzynki + maślanka ( kefir) zależy co mam pod renką
3) ryż + truskawki + mleko
4) ryż + jagody + mleko
5) ryż + lody
6) ryż + sos + filety z kurczaka
a czasem wymyśle co innego jeszcze stego co mam na poczekaniu ogulnie ryż daje wszedzie np do rodzinych posiłków zamiast klusek i kartofli
noo minus taki i to straszny że np niewstać mnie na ryż z ślicznymi malinkami
...
Napisał(a)
szybko i zdrowo
na patelni podsmazacie cebule do miekkosci
to to wrzucacie tunczyka z wody (troche w chacie wali ryba alenie szkodzi :) )
dodajecie koncentratu pomidorowego oraz przyprawy i ziola (ile i jakie kto lubi - polecam sol pieprz oregano i bazylie)
jak jest za suche mozna podlac woda troche, dla intensywniejszego smaku mozna tez dac kostke rosolowa
tak powstaly sosik jest dobry zarono do ryzy jak i makaronu
zawartosc skladnikow odzywczych w zaleznosci od proporcji sosu(tunczyka) i ryzu - wersja wysokobialkowa - 1 pucha tunczyka na torebke ryzu, wersja oszczedna i pucha na 2 ryze (na 2 porcje)
smacznego :)
na patelni podsmazacie cebule do miekkosci
to to wrzucacie tunczyka z wody (troche w chacie wali ryba alenie szkodzi :) )
dodajecie koncentratu pomidorowego oraz przyprawy i ziola (ile i jakie kto lubi - polecam sol pieprz oregano i bazylie)
jak jest za suche mozna podlac woda troche, dla intensywniejszego smaku mozna tez dac kostke rosolowa
tak powstaly sosik jest dobry zarono do ryzy jak i makaronu
zawartosc skladnikow odzywczych w zaleznosci od proporcji sosu(tunczyka) i ryzu - wersja wysokobialkowa - 1 pucha tunczyka na torebke ryzu, wersja oszczedna i pucha na 2 ryze (na 2 porcje)
smacznego :)
There are 10 kinds of people: understand binary code and do not.
...
Napisał(a)
puszke tunczyka sałatkowego w oleju (olej odlac ile sie da) wymieszac z ryzem i zaje biste szybkie, tanie i zdrowe zarcie
...
Napisał(a)
... od tego oleju raczej się stroni [ ile byś nie odlewał to zawsze tuna będzie upaprana tym gównem ] a zamienia go np. oliwą z oliwek. Kupuj tuńczyka w wodzie, dodawaj do ryżu i polewaj oliwą z oliwek .
...
Napisał(a)
A jak ktoś chce coś zdrowego, nie smażonego (na oleju), z dodatkiem substancji zwiększających termogenezę to proszę, moja odmiana ryżu po turecku:
Ryż biały 100g
2-3 pomidorki
pieprz Cayenne
odrobina soli
1 cebula
1-2 szklanki wody
ew. koncentrat
Cebulkę podsmażamy pod przykryciem na teflonie, wcześniej ją solimy, kiedy się lekko podsmażyć, wrzucamy posiekane pomidorki (plus ew. łyżeczka koncentratu pomidorowego), dodajemy pieprz, przykrywamy i czekamy aż pomidory zmiękną, wtedy je rozgniatamy, jeszcze chwilkę podsmażamy, dodajemy ryż, znowu podsmażamy, do redukcji sosu z pomidorów, dodajemy wodę, przykrywamy i zostawiamy na ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż ryż nie wchłonie prawie całego płynu (i nie będzie prawie dobry), wtedy, zdejmujemy z ognia i odstawiamy na jakieś 30 min.
Podawać z kurakiem, etc i nie martwimy się już o IG ryżu ;)
Pozdrawiam
Zmieniony przez - Tomo_1 w dniu 2006-06-28 10:33:09
Zmieniony przez - Tomo_1 w dniu 2006-06-28 10:33:42
Ryż biały 100g
2-3 pomidorki
pieprz Cayenne
odrobina soli
1 cebula
1-2 szklanki wody
ew. koncentrat
Cebulkę podsmażamy pod przykryciem na teflonie, wcześniej ją solimy, kiedy się lekko podsmażyć, wrzucamy posiekane pomidorki (plus ew. łyżeczka koncentratu pomidorowego), dodajemy pieprz, przykrywamy i czekamy aż pomidory zmiękną, wtedy je rozgniatamy, jeszcze chwilkę podsmażamy, dodajemy ryż, znowu podsmażamy, do redukcji sosu z pomidorów, dodajemy wodę, przykrywamy i zostawiamy na ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż ryż nie wchłonie prawie całego płynu (i nie będzie prawie dobry), wtedy, zdejmujemy z ognia i odstawiamy na jakieś 30 min.
Podawać z kurakiem, etc i nie martwimy się już o IG ryżu ;)
Pozdrawiam
Zmieniony przez - Tomo_1 w dniu 2006-06-28 10:33:09
Zmieniony przez - Tomo_1 w dniu 2006-06-28 10:33:42
Ułożenie diety nigdy nie było prostsze: http://www.sfd.pl/temat222906/
Polecane artykuły