SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Czekolada

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe:

Ilość wyświetleń tematu: 12393

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 104 Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 7119
Cześć mam pytanie odnośnie czekolady. Czy szkodzi duże spożycie np. 2 tabliczki dziennie.
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120
Witaj, przygotowaliśmy kilka tematów które mogą Cię zainteresować:

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Najnowsza odpowiedź. Aktualizacja:
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 23 Napisanych postów 1564 Wiek 36 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 11141
"Jedzmy czekoladę!


Historia czekolady sięga tajemniczych kultur Olmeków i Majów. Te właśnie starożytne cywilizacje zamieszkujące równikową strefę Ameryki Środkowej jako pierwsze zaczęły uprawiać drzewa, z których produkowano czekoladę. Nazwa tych drzew "Theobroma cacao" pochodzi od greckich słów "theos"- bóg i "broma"- napój, czyli "napój bogów".

"Czekolada nie tylko nie psuje zdrowia, ale wręcz je poprawia"- tak brzmi oficjalna wiadomość przekazana podczas jednej z plenarnych sesji toczącego się w Waszyngtonie dorocznego kongresu Amerykańskiego Towarzystwa Wspierania Nauki. Prof. Louis Grivetti z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Davis sporządził listę około 100 najrozmaitszych dolegliwości, leczonych przez ostatnie kilkaset lat kakao i czekoladą. Na liście tej znalazły się między innymi: zmęczenie, apatia, wyczerpanie nerwowe, kłopoty z trawieniem, anemia, znaczny spadek wagi, słaby apetyt.

Czekolada wysokiej jakości zawiera czyste masło kakaowe bez dodatków innych tłuszczów, a także stosunkowo dużą ilość kakao i znacznie mniej cukru, w niektórych gatunkach prawie wcale, np. deserowej czy gorzkiej. Czekolada biała i mleczna zawiera białko, będące czynnikiem wzrostu i regeneracji organizmu, wapń – odgrywający ważną rolę w pracy mięśni i prawidłowym funkcjonowaniu systemu nerwowego, enzymów i układu krzepliwości krwi. Czekolada naturalna (gorzka i deserowa) jest bogata w węglowodany, niacynę, która wspomaga uwalnianie się energii zawartej w pokarmie, magnez, cynk, selen, żelazo. Magnez reguluje sprawność komórek nerwowych, a cynk i selen zwiększają wydzielanie endorfin - naturalnych substancji znieczulających i osłabiających destrukcyjną rolę stresu. Spożywanie czekolady zwiększa poziom przeciwutleniaczy. Czekolada działa również stymulująco na ośrodkowy układ nerwowy, dając efekty podobne jak kofeina. Oprócz mikroelementów czekolada zawiera pewne alkaloidy – teobrominę, pobudzająca pracę nerek, łagodny środek moczopędny.

Naukowcy wykazali, że teobromina, jest bardziej efektywna niż kodeina – składnik obecnie stosowanych leków przeciwkaszlowych. Podczas eksperymentu badanym podawano teobrominę, kodeinę lub placebo a następnie sprawdzano, jaka dawka kapsaicyny (substancji stymulującej kaszel) wywoła u nich odruch kaszlowy. W przypadku osób, które przyjęły wcześniej teobrominę, by wywołać kaszel konieczna była trzy razy większa dawka kapsaicyny, niż w grupie przyjmującej placebo. Natomiast nie zauważono różnicy w wielkości dawki kapsaicyny w grupach przyjmujących placebo i kodeinę. Specjaliści uważają, że teobromina działa poprzez hamowanie aktywności nerwu błędnego, który jest odpowiedzialny za wywoływanie kaszlu i w przeciwieństwie do innych leków, teobromina nie powoduje negatywnych skutków ubocznych, takich ja senność. Chociaż badania miały niewielki zasięg specjaliści wierzą, że dalsze prace potwierdzą dotychczasowe wyniki, a wtedy teobromina mogłaby zostać wykorzystana w stworzeniu nowych, lepszych leków na kaszel.

Ważną grupą związków chemicznych, którymi dosłownie zapchane są ziarna kakao - flawonoidy. Związki te znajdziemy również w jabłkach, migdałach, winogronach, winie, herbacie, kukurydzy, orzeszkach ziemnych i truskawkach. Z przeprowadzonych doświadczeń wynika, że flawonoidy zawarte w czekoladzie:


hamują proces utleniania tzw. złego cholesterolu, który uznawany jest za jeden z najważniejszych sprawców miażdżycy naczyń krwionośnych
wpływają na produkcję prostaglandyn biorących udział w odpowiedzi organizmu na procesy zapalne
modyfikują syntezę tlenku azotu, intensywnie badanego czynnika regulującego skurcze mięśni i naczyń
obniżają agregacje płytek krwi, zapobiegając zakrzepom i zmniejszając ryzyko zawału serca
ograniczają napięcie mięśni wokół tętnic co pozwala im się rozszerzać, a więc zwalcza tzw. twardnienie tętnic
Ciekawe wydają się badania przeprowadzone przez ARISE (Stowarzyszenie Badań w Dziedzinie Nauki o Przyjemnościach) dowodzą, że rozkosze spożywania czekolady mają źródło w czysto chemicznych procesach zachodzących w układzie nerwowym. Testy laboratoryjne dowodzą, że kiedy doznajemy przyjemności, wzmacnia się układ odpornościowy organizmu. Natomiast, gdy jesteśmy nieszczęśliwi i zestresowani, układ ten działa mniej skutecznie i wówczas stajemy się bardziej podatni na infekcje różnego rodzaju.

Tak więc czekolada (spożywana z umiarem) podobnie jak herbata, czerwone wino, owoce czy warzywa to składnik nowej diety. Jedzmy czekoladę-na zdrowie!!

MC"

źródło: www.laboratoria.net

Myśle że art został napisany przez Marka C. sądząc po podpisie.

Proponuję na start zarobek w wysokości ok 2000zł. 100% ONLINE, min. 18lat.
-Bez Polecania
-Bez Inwestycji
-Bez Sprzedaży
kontakt: [email protected]

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 9 Napisanych postów 654 Wiek 35 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 8641
sam sobie policz ile to bedzie miało kcal, ktore mogłbyś dostarczyc z o wiele bardziej wartościowszych skladników. A pozatym na pewno sie tym nie najesz.

<-- Nie, nie jestem łysa

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 13 Napisanych postów 2581 Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 19239
"Czy szkodzi duże spożycie np. 2 tabliczki dziennie?

Czy szkodzi?
Proste, że nie.
Ktokolwiek ci to powiedział to nie prawda!!!
oszukali cie!!!!!!

powinni takich pozwalniać z roboty w piździec
"doradcy żywieniowi" od 7 -miu boleści...

Right into the danger zone.. :>

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 11 Napisanych postów 689 Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 9896
też kiedyś jadłem 1-2 tabliczki czekolady dziennie, ale teraz dbam o zdrowie i nie jem.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 104 Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 7119
nopiotr to jak jadłeś czekolady to nie dbałeś o zdrowie to co ci sie działo lekarze sie spytałeś???
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 255 Napisanych postów 13305 Wiek 36 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 45257
cora spożycie 2 tabliczek dziennie może szkodzić z wielu powodów....co za dużo to nie zdrowo....tak samo jakbym zapytał czy 0,5 l tranu dziennie zaszkodzi.

Ja swoje poglądy mam, ale teraz czasy takie, że na wszelki wypadek się z nimi nie zgadzam.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 11 Napisanych postów 689 Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 9896
przestałem jeść czekoladę odtąd od kiedy zacząłęm chodzić na siłownię i trzymać dietę. Od czekolady nic mi nie było, mogę zjeść dwie tabliczki naraz i nawet nie jest mi nudno, ale po co, szkoda zdrowia, a to przecież tłuszcze niezdrowe i węgle proste.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 90 Napisanych postów 15094 Wiek 36 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 101723
przecie to syf...
a Córa chyba z ironią pisała jak zawsze

"Jak kraść, to miliony.
Jak ruchać, to księżniczki"

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 14 Napisanych postów 1001 Wiek 33 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 11914
a np. 4 kostki dziennnie to dobra dawka, to jest 1/6 całej czekolady, chodzi mi o dawke pod względem ćwiczeń i odżywiania
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 17 Napisanych postów 227 Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 1582
"a np. 4 kostki dziennnie to dobra dawka, to jest 1/6 całej czekolady, chodzi mi o dawke pod względem ćwiczeń i odżywiania"

Pod względem ćwiczeń i odżywiania to czekolada nie jest najlepszym wyjściem, zawiera jakieś tam dobre składniki, ale można je dostarczyć także w innym pożywieniu (bardziej zdrowym).

Pod względem smaku i "przyjemności" - jak ktoś lubi to może, ale uważać na porcje. 4 kostki dziennie - niecałe 100kcal - krzywdy nie wyrządzą.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 90 Napisanych postów 15094 Wiek 36 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 101723
zły tłuszcz, cukier...złe
magnez chyba ma z tego co pamiętam, ale jest to choojowe jego źródło

"Jak kraść, to miliony.
Jak ruchać, to księżniczki"

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Sledzie marynowane

Następny temat

Dieta i trening na rzeżbe z HMB i eLkarnityna.

WHEY premium