...
Napisał(a)
Cześć mam pytanie odnośnie czekolady. Czy szkodzi duże spożycie np. 2 tabliczki dziennie.
Witaj, przygotowaliśmy kilka tematów które mogą Cię zainteresować:
PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!
Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.
Sprawdź...
Najnowsza odpowiedź. Aktualizacja:
"Jedzmy czekoladę!
Historia czekolady sięga tajemniczych kultur Olmeków i Majów. Te właśnie starożytne cywilizacje zamieszkujące równikową strefę Ameryki Środkowej jako pierwsze zaczęły uprawiać drzewa, z których produkowano czekoladę. Nazwa tych drzew "Theobroma cacao" pochodzi od greckich słów "theos"- bóg i "broma"- napój, czyli "napój bogów".
"Czekolada nie tylko nie psuje zdrowia, ale wręcz je poprawia"- tak brzmi oficjalna wiadomość przekazana podczas jednej z plenarnych sesji toczącego się w Waszyngtonie dorocznego kongresu Amerykańskiego Towarzystwa Wspierania Nauki. Prof. Louis Grivetti z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Davis sporządził listę około 100 najrozmaitszych dolegliwości, leczonych przez ostatnie kilkaset lat kakao i czekoladą. Na liście tej znalazły się między innymi: zmęczenie, apatia, wyczerpanie nerwowe, kłopoty z trawieniem, anemia, znaczny spadek wagi, słaby apetyt.
Czekolada wysokiej jakości zawiera czyste masło kakaowe bez dodatków innych tłuszczów, a także stosunkowo dużą ilość kakao i znacznie mniej cukru, w niektórych gatunkach prawie wcale, np. deserowej czy gorzkiej. Czekolada biała i mleczna zawiera białko, będące czynnikiem wzrostu i regeneracji organizmu, wapń – odgrywający ważną rolę w pracy mięśni i prawidłowym funkcjonowaniu systemu nerwowego, enzymów i układu krzepliwości krwi. Czekolada naturalna (gorzka i deserowa) jest bogata w węglowodany, niacynę, która wspomaga uwalnianie się energii zawartej w pokarmie, magnez, cynk, selen, żelazo. Magnez reguluje sprawność komórek nerwowych, a cynk i selen zwiększają wydzielanie endorfin - naturalnych substancji znieczulających i osłabiających destrukcyjną rolę stresu. Spożywanie czekolady zwiększa poziom przeciwutleniaczy. Czekolada działa również stymulująco na ośrodkowy układ nerwowy, dając efekty podobne jak kofeina. Oprócz mikroelementów czekolada zawiera pewne alkaloidy – teobrominę, pobudzająca pracę nerek, łagodny środek moczopędny.
Naukowcy wykazali, że teobromina, jest bardziej efektywna niż kodeina – składnik obecnie stosowanych leków przeciwkaszlowych. Podczas eksperymentu badanym podawano teobrominę, kodeinę lub placebo a następnie sprawdzano, jaka dawka kapsaicyny (substancji stymulującej kaszel) wywoła u nich odruch kaszlowy. W przypadku osób, które przyjęły wcześniej teobrominę, by wywołać kaszel konieczna była trzy razy większa dawka kapsaicyny, niż w grupie przyjmującej placebo. Natomiast nie zauważono różnicy w wielkości dawki kapsaicyny w grupach przyjmujących placebo i kodeinę. Specjaliści uważają, że teobromina działa poprzez hamowanie aktywności nerwu błędnego, który jest odpowiedzialny za wywoływanie kaszlu i w przeciwieństwie do innych leków, teobromina nie powoduje negatywnych skutków ubocznych, takich ja senność. Chociaż badania miały niewielki zasięg specjaliści wierzą, że dalsze prace potwierdzą dotychczasowe wyniki, a wtedy teobromina mogłaby zostać wykorzystana w stworzeniu nowych, lepszych leków na kaszel.
Ważną grupą związków chemicznych, którymi dosłownie zapchane są ziarna kakao - flawonoidy. Związki te znajdziemy również w jabłkach, migdałach, winogronach, winie, herbacie, kukurydzy, orzeszkach ziemnych i truskawkach. Z przeprowadzonych doświadczeń wynika, że flawonoidy zawarte w czekoladzie:
hamują proces utleniania tzw. złego cholesterolu, który uznawany jest za jeden z najważniejszych sprawców miażdżycy naczyń krwionośnych
wpływają na produkcję prostaglandyn biorących udział w odpowiedzi organizmu na procesy zapalne
modyfikują syntezę tlenku azotu, intensywnie badanego czynnika regulującego skurcze mięśni i naczyń
obniżają agregacje płytek krwi, zapobiegając zakrzepom i zmniejszając ryzyko zawału serca
ograniczają napięcie mięśni wokół tętnic co pozwala im się rozszerzać, a więc zwalcza tzw. twardnienie tętnic
Ciekawe wydają się badania przeprowadzone przez ARISE (Stowarzyszenie Badań w Dziedzinie Nauki o Przyjemnościach) dowodzą, że rozkosze spożywania czekolady mają źródło w czysto chemicznych procesach zachodzących w układzie nerwowym. Testy laboratoryjne dowodzą, że kiedy doznajemy przyjemności, wzmacnia się układ odpornościowy organizmu. Natomiast, gdy jesteśmy nieszczęśliwi i zestresowani, układ ten działa mniej skutecznie i wówczas stajemy się bardziej podatni na infekcje różnego rodzaju.
Tak więc czekolada (spożywana z umiarem) podobnie jak herbata, czerwone wino, owoce czy warzywa to składnik nowej diety. Jedzmy czekoladę-na zdrowie!!
MC"
źródło: www.laboratoria.net
Myśle że art został napisany przez Marka C. sądząc po podpisie.
Historia czekolady sięga tajemniczych kultur Olmeków i Majów. Te właśnie starożytne cywilizacje zamieszkujące równikową strefę Ameryki Środkowej jako pierwsze zaczęły uprawiać drzewa, z których produkowano czekoladę. Nazwa tych drzew "Theobroma cacao" pochodzi od greckich słów "theos"- bóg i "broma"- napój, czyli "napój bogów".
"Czekolada nie tylko nie psuje zdrowia, ale wręcz je poprawia"- tak brzmi oficjalna wiadomość przekazana podczas jednej z plenarnych sesji toczącego się w Waszyngtonie dorocznego kongresu Amerykańskiego Towarzystwa Wspierania Nauki. Prof. Louis Grivetti z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Davis sporządził listę około 100 najrozmaitszych dolegliwości, leczonych przez ostatnie kilkaset lat kakao i czekoladą. Na liście tej znalazły się między innymi: zmęczenie, apatia, wyczerpanie nerwowe, kłopoty z trawieniem, anemia, znaczny spadek wagi, słaby apetyt.
Czekolada wysokiej jakości zawiera czyste masło kakaowe bez dodatków innych tłuszczów, a także stosunkowo dużą ilość kakao i znacznie mniej cukru, w niektórych gatunkach prawie wcale, np. deserowej czy gorzkiej. Czekolada biała i mleczna zawiera białko, będące czynnikiem wzrostu i regeneracji organizmu, wapń – odgrywający ważną rolę w pracy mięśni i prawidłowym funkcjonowaniu systemu nerwowego, enzymów i układu krzepliwości krwi. Czekolada naturalna (gorzka i deserowa) jest bogata w węglowodany, niacynę, która wspomaga uwalnianie się energii zawartej w pokarmie, magnez, cynk, selen, żelazo. Magnez reguluje sprawność komórek nerwowych, a cynk i selen zwiększają wydzielanie endorfin - naturalnych substancji znieczulających i osłabiających destrukcyjną rolę stresu. Spożywanie czekolady zwiększa poziom przeciwutleniaczy. Czekolada działa również stymulująco na ośrodkowy układ nerwowy, dając efekty podobne jak kofeina. Oprócz mikroelementów czekolada zawiera pewne alkaloidy – teobrominę, pobudzająca pracę nerek, łagodny środek moczopędny.
Naukowcy wykazali, że teobromina, jest bardziej efektywna niż kodeina – składnik obecnie stosowanych leków przeciwkaszlowych. Podczas eksperymentu badanym podawano teobrominę, kodeinę lub placebo a następnie sprawdzano, jaka dawka kapsaicyny (substancji stymulującej kaszel) wywoła u nich odruch kaszlowy. W przypadku osób, które przyjęły wcześniej teobrominę, by wywołać kaszel konieczna była trzy razy większa dawka kapsaicyny, niż w grupie przyjmującej placebo. Natomiast nie zauważono różnicy w wielkości dawki kapsaicyny w grupach przyjmujących placebo i kodeinę. Specjaliści uważają, że teobromina działa poprzez hamowanie aktywności nerwu błędnego, który jest odpowiedzialny za wywoływanie kaszlu i w przeciwieństwie do innych leków, teobromina nie powoduje negatywnych skutków ubocznych, takich ja senność. Chociaż badania miały niewielki zasięg specjaliści wierzą, że dalsze prace potwierdzą dotychczasowe wyniki, a wtedy teobromina mogłaby zostać wykorzystana w stworzeniu nowych, lepszych leków na kaszel.
Ważną grupą związków chemicznych, którymi dosłownie zapchane są ziarna kakao - flawonoidy. Związki te znajdziemy również w jabłkach, migdałach, winogronach, winie, herbacie, kukurydzy, orzeszkach ziemnych i truskawkach. Z przeprowadzonych doświadczeń wynika, że flawonoidy zawarte w czekoladzie:
hamują proces utleniania tzw. złego cholesterolu, który uznawany jest za jeden z najważniejszych sprawców miażdżycy naczyń krwionośnych
wpływają na produkcję prostaglandyn biorących udział w odpowiedzi organizmu na procesy zapalne
modyfikują syntezę tlenku azotu, intensywnie badanego czynnika regulującego skurcze mięśni i naczyń
obniżają agregacje płytek krwi, zapobiegając zakrzepom i zmniejszając ryzyko zawału serca
ograniczają napięcie mięśni wokół tętnic co pozwala im się rozszerzać, a więc zwalcza tzw. twardnienie tętnic
Ciekawe wydają się badania przeprowadzone przez ARISE (Stowarzyszenie Badań w Dziedzinie Nauki o Przyjemnościach) dowodzą, że rozkosze spożywania czekolady mają źródło w czysto chemicznych procesach zachodzących w układzie nerwowym. Testy laboratoryjne dowodzą, że kiedy doznajemy przyjemności, wzmacnia się układ odpornościowy organizmu. Natomiast, gdy jesteśmy nieszczęśliwi i zestresowani, układ ten działa mniej skutecznie i wówczas stajemy się bardziej podatni na infekcje różnego rodzaju.
Tak więc czekolada (spożywana z umiarem) podobnie jak herbata, czerwone wino, owoce czy warzywa to składnik nowej diety. Jedzmy czekoladę-na zdrowie!!
MC"
źródło: www.laboratoria.net
Myśle że art został napisany przez Marka C. sądząc po podpisie.
Proponuję na start zarobek w wysokości ok 2000zł. 100% ONLINE, min. 18lat.
-Bez Polecania
-Bez Inwestycji
-Bez Sprzedaży
kontakt: [email protected]
...
Napisał(a)
sam sobie policz ile to bedzie miało kcal, ktore mogłbyś dostarczyc z o wiele bardziej wartościowszych skladników. A pozatym na pewno sie tym nie najesz.
<-- Nie, nie jestem łysa
...
Napisał(a)
"Czy szkodzi duże spożycie np. 2 tabliczki dziennie?
Czy szkodzi?
Proste, że nie.
Ktokolwiek ci to powiedział to nie prawda!!!
oszukali cie!!!!!!
powinni takich pozwalniać z roboty w piździec
"doradcy żywieniowi" od 7 -miu boleści...
Czy szkodzi?
Proste, że nie.
Ktokolwiek ci to powiedział to nie prawda!!!
oszukali cie!!!!!!
powinni takich pozwalniać z roboty w piździec
"doradcy żywieniowi" od 7 -miu boleści...
Right into the danger zone.. :>
...
Napisał(a)
też kiedyś jadłem 1-2 tabliczki czekolady dziennie, ale teraz dbam o zdrowie i nie jem.
...
Napisał(a)
nopiotr to jak jadłeś czekolady to nie dbałeś o zdrowie to co ci sie działo lekarze sie spytałeś???
...
Napisał(a)
cora spożycie 2 tabliczek dziennie może szkodzić z wielu powodów....co za dużo to nie zdrowo....tak samo jakbym zapytał czy 0,5 l tranu dziennie zaszkodzi.
Ja swoje poglądy mam, ale teraz czasy takie, że na wszelki wypadek się z nimi nie zgadzam.
...
Napisał(a)
przestałem jeść czekoladę odtąd od kiedy zacząłęm chodzić na siłownię i trzymać dietę. Od czekolady nic mi nie było, mogę zjeść dwie tabliczki naraz i nawet nie jest mi nudno, ale po co, szkoda zdrowia, a to przecież tłuszcze niezdrowe i węgle proste.
...
Napisał(a)
przecie to syf...
a Córa chyba z ironią pisała jak zawsze
a Córa chyba z ironią pisała jak zawsze
"Jak kraść, to miliony.
Jak ruchać, to księżniczki"
...
Napisał(a)
a np. 4 kostki dziennnie to dobra dawka, to jest 1/6 całej czekolady, chodzi mi o dawke pod względem ćwiczeń i odżywiania
...
Napisał(a)
"a np. 4 kostki dziennnie to dobra dawka, to jest 1/6 całej czekolady, chodzi mi o dawke pod względem ćwiczeń i odżywiania"
Pod względem ćwiczeń i odżywiania to czekolada nie jest najlepszym wyjściem, zawiera jakieś tam dobre składniki, ale można je dostarczyć także w innym pożywieniu (bardziej zdrowym).
Pod względem smaku i "przyjemności" - jak ktoś lubi to może, ale uważać na porcje. 4 kostki dziennie - niecałe 100kcal - krzywdy nie wyrządzą.
Pod względem ćwiczeń i odżywiania to czekolada nie jest najlepszym wyjściem, zawiera jakieś tam dobre składniki, ale można je dostarczyć także w innym pożywieniu (bardziej zdrowym).
Pod względem smaku i "przyjemności" - jak ktoś lubi to może, ale uważać na porcje. 4 kostki dziennie - niecałe 100kcal - krzywdy nie wyrządzą.
...
Napisał(a)
zły tłuszcz, cukier...złe
magnez chyba ma z tego co pamiętam, ale jest to choojowe jego źródło
magnez chyba ma z tego co pamiętam, ale jest to choojowe jego źródło
"Jak kraść, to miliony.
Jak ruchać, to księżniczki"
Poprzedni temat
Sledzie marynowane
Następny temat
Dieta i trening na rzeżbe z HMB i eLkarnityna.
Polecane artykuły