SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Przepisy kulinarne

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: ,

Ilość wyświetleń tematu: 355579

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 42 Wiek 37 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 918
„Paprykarz”
1 Puszka tuńczyka 130g
1 cebula ok. 30g
1 Mała (30g) puszka koncentratu pomidorowego 30%
ostre przyprawy: pieprz kolorowy, pieprz ziołowy, chili, pieprz cayenne, dla hardcorowców tabasco

Przygotowanie, tuńczyka wyjąć do miski, rozdrobnić widelcem. Cebule poszatkować, wsypać do ryby. Dodać koncentrat (można trochę keczupu ale ja nie polecam ze względu na dodatek octu, który zobojętnia kwasy żołądkowe) i przyprawy, całość zamieszać. Nakładać na chleb, smakuje jak swojski niegdysiejszy paprykarz szczeciński ale jest bardziej wartościowy ;)

Wariacją na temat tego przepisu jest sos.
Do garnka nalewamy pół szklanki wody, zagotowujemy, dodać butelkę 0,33 soku pomidorowego, zagotować. Dodać w.w. paprykarz gotować na wolnym ogniu przez 5 min. ciągle mieszając. Można podawać z ryżem, makaronem kaszą, ziemniakami…

Wartości odżywcze całości (dla tuńczyka sosie własnym):
Białko: 29,5 +2,5 (dla wersji sosu)
Tłuszcze: 2,1
Ww: 7 +6 (dla wersji sosu)

Zmieniony przez - Chops w dniu 2005-04-30 19:53:51

Zmieniony przez - Chops w dniu 2005-05-01 12:39:52
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 42 Wiek 37 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 918
Naleśniki:
Mąka pszenna typ 650 50gr.
Kasza kukurydziana(lub mąka) 50gr.
Mąka sojowa 50gr. – hit sezonu jak dla mnie 50% białka
Mąka żytnia razowa 50gr.
2 białka jajek
Mleko 0,5% 600ml.
Biały ser chudy 200gr.
Olej 5gr.

Do wysokiego naczynia wbijamy białka jajek, dolewamy 500ml mleka, następnie wszystkie mąki i mieszamy. Na dużej teflonowej patelni rozgrzewamy olej wylewamy trochę ciasta, przewracamy, wychodzi z tego 7-10 sporych naleśników. Pozostałe 100ml. mleka mieszamy z serem, smarujemy nim naleśniki i zwijamy składamy…lub robimy co nam do głowy przyjdzie np. dekorujemy owocami.

Wartość odżywcza całości ( może być lekko zaniżona, nie miałem BTW mąki razowej, liczyłem jak mąkę pszenną):

Białko: 104gr
Tłuszcz: 11,3gr
Ww: 197,3

Wartości dość wysokie, polecam podzielić danie na 2-3 razy.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 8 Napisanych postów 134 Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 2992
Jedliście kiedyś naleśniki z płatków owsianych? PYCHA! Mój najnowszy wynalazek: 75g płatków owsianych błyskawicznych zalać niewielką ilością wrzątku i zostawić na ok 5-10 min, (aż wchłoną całą wodę i zrobi się gęsta papka),3 białka ubić na pianę, dodać do niej 2 żółtka i papkę z płaków, dobrze wymieszać, szczyptę proszku do pieczenia.(ja przyprawiam słodzikiem i cynamonem, wrzucam też do ciasta drobno pokrojone irzechy i czasem rodzynki). Zostawić na jakies 5-10 min zeby jeszcze płatki troche wchłoneły ciasta i żeby zgęstniało. Później na rozgrzaną patelnie i tylko jeść. Zrobiłam sobie dzisiaj do tedo taki sosik: maślanka+sok z cytryny+słodzik (dobry jest też sos z maślanki i orzechów,,można kombinować). MOja wersja ma: B=27, T=19, W=47, kcal=485.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 42 Wiek 37 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 918
Zupki, czyli szybko łatwo i pożywnie

Zupa pikantno kwaśna:

Świeże pieczarki 250g
Cebula dymka lub mała zwykła 50g
Czerwona papryka 200g
Filet z kurczaka 300g
Puszka pędów bambusa 200g
Przyprawy: sos sojowy(15g), sos chili, imbir( nie za dużo), sól, pieprz
(dodatkowo zupę zagęszcza się 2 łyżkami mąki, ja preferuje podawanie z makaronem sojowym lub ryżowym)

Pieczarki kroimy w drobne plastry, mięso na małe kawałki, podobnie paprykę po wcześniejszym wyczyszczeniu. Wszystko wrzucamy do garnka, dodajemy bambus wraz z zalewą uzupełniamy wodą i dodajemy przyprawy. Całość gotujemy na wolnym ogniu aż mięso będzie gotowe. Oryginalny przepis nakazuje zagęszczenie 2 czubatymi łyżkami mąki rozpuszczonym w ½ szklanki wody. Ja niezagęszczoną zupą zalewam makaron sojowy na talerzu.

Wartości odżywcze(bez mąki):
Białko: 80,8g
Tłuszcz: 6,3g
Ww: 69g

oparta na przepisie z: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=4899

Zupa mexykańska:

Po jednej puszcze fasoli białej i czerwonej2x220g
Puszka kukurydzy 220g
Papryki czerwona i zielona ok. 200g
Mięso wołowe b/k 150g
Cebula 100g
Sok pomidorowy 330g (lub mała puszka przecieru 30g)
Pomidor 100g
Przyprawy: Sos chili(tabasco), papryczki piri-piri, pieprz, chili suszone, pieprz cyane, majeranek, bazylia, zioła prowansalskie, oregano, szczypta kminku, słodka papryka, czosnek świeży(min. 3 ząbki) można dodać trochę sosu sojowego

Mięso wołowe pokroić, resztę składników przygotować i drobno pokroić(zwłaszcza pomidory), produkty puszkowane wlać z zalewą do garnka. Dodać resztę pokrojonych składników, uzupełnić wodą wedle uznania i gotować aż mięso zmięknie. Podawać z chlebem, grzankami lub samodzielnie. Zupa wybitnie ostra, niepolecana przy kłopotach z żołądkiem (wrzody i te sprawy).

Wartości odżywcze:
Białko: 98,4g
Tłuszcz: 13,6g
Ww: 239,3g



Zmieniony przez - Chops w dniu 2005-05-17 12:47:37

Zmieniony przez - Chops w dniu 2005-05-17 15:27:26
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 42 Wiek 37 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 918
Bardzo szybkie śniadanie

mleko 300ml
kaszka dla niemowląt 40g ( ja używam BoboVity od 5 miesiąca)
trochę wody

Mleko podgrzewamy w mikrofali do ponad 50 stopni, przelewamy do shejkera dodajemy kaszkę i mieszamy. Otrzymujemy gęste danie, teraz wystarczy je rozcieńczyć wodą(najlepiej min.) o temperaturze pokojowej i mamy gotowe śniadanie w płynie. Można też po rozcieńczeniu dodać trochę białka - twaróg, białko serwatkowe, jakieś robactwo co po kuchni biega itd.
Wartość odżywcza( dla mleka 0,5% i kaszki tej, co wymieniłem)
B: 12,5
T: 4,8
WW: 50,3

Kaszek takich nie gotuje się i nie odgrzewa.
Jeśli dla kogoś jest za mało sycące może dodać z 40g otrąb. Dobrze
poprzedniego dnia zostawić na noc do namoczenia z suszonymi śliwkami.


Zmieniony przez - Chops w dniu 2005-05-30 21:33:39
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 22 Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 285



bigos ze strony 2 pozwolilem sobie 'lekko urozmaicic' ale wyszedl pyyychaa mniam! bardzo kusi...

ja zrobilem go tak:
soje w nasionach gotujemy 3h (pod koniec gotowania solimy do smaku), w innym garnku gotuje kapuste kiszona, dorzycam z 2 marchwie starte na grubych oczkach, jak kapusta juz bedzie miekka, dokladam slodka (ta szybciej sie gotuje i dlatego pozniej laduje w garze) oraz soje, dalem jakies grzybki suszone do smaku (co to za bigos bez grzybow?, a ona sa malokaloryczne, owszem ciezkostrawne, ale co tam) no i sie to tak gotowalo.
gdy wszystko bedzie juz miekkie, przechodzimy do meritum (czyli zeby bylo smaczne --> na patelnie nalac oliwy (najlepiej z oliwek, ja uzylem zwyklego oleju), na rozgrzany tluszcz wrzucamy pokrojona w kostke cebule oraz podsypujemy cukrem (na oko ), zeby nam sie pieknie zeszklila cebulka; gdy tak sie stanie wrzucamy koncentrat pomidorowy i dalej smazymy (wtedy koncentrat nam sie skandyzuje - mniam), a gdy juz sie nam to posmazy (bedzie bulgotalo przez 2 min), dorzucamy pomidory (ja dysponowalem calymi pomidorami z puszki). dusimy do czasu az sie wszystko ladnie rozleci, podsypujemy maka, mieszamy, a nastepnie wrzucamy to do gara z bigosem
wszystko doprawiamy do smaku cukrem (! podstawa przy kapuscie slodkiej), sola, ja dalem jeszcze duzo papryki slodkiej, pieprzu oraz pieprzu ziolowego (lubie pikantno).

mi to wyszlo extra pyszne, pomidorowe i czerwone od papryczki i pikantne. podsypywalem w garze make, by bylo fajnie zawiesiste a nie wodniste (znow nie polecany skladnik przez dietetykow, ale jak sami zobaczycie na obrazku, nie wyszlo az tak kaloryczne, a naprawde pyszne no i mamy w tej potrawie soje oraz nie ma grama tluszczu zwierzecego!)

3110 kalorii a jest tego z 10 porcji; sporo bialka i tluszczy <bez pochodzenia zwierzecego!>

mniam mniam! zjadlem sobie na sniadanie - ale dooobree!

Zmieniony przez - 8Rafo w dniu 2005-06-05 11:06:57
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 8 Wiek 37 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 123
Witam po raz pierwszy

Macie jeszcze jakies inne fajne dania do polecenia? :)

Może jakieś koktaile lub dania inne niż coś z piersi? :)

Pozdrawiam
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6266 Napisanych postów 76018 Wiek 39 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 754780
https://www.sfd.pl/temat88185/ 

Moderator działu Odżywianie

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 42 Wiek 37 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 918
http://www.gotowanie.wkl.pl/przepisy.php
Ponad 7 tyś., nie chce mi sie przepisywać
Polecam kuchnie narodową żydowską, zwłaszcza zapiekankę z makaronem
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 169 Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 411
Ser

Mieszkam obecnie na zapadlej wsi i mam problem z kupieniem chudego sera, wiec postanowilem zrobic go sam.
Bierzemy pol litra naszego ulubionego mleka (UHT chyba tez moze byc) i odstawiamy do skisniecia. Gdy juz mamy zsiadle, to gotujemy 1,5 litra mleka. Po zagotowaniu dodajemy zsiadle, czekamy, az sie zwazy, odcedzamy i mamy serek. Mozna dodac soli, pieprzu etc do smaku.
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

DLA Kogo Aerobik

Następny temat

ladny brzuszek...

WHEY premium